ДПС изрази подкрепата си за проф. Габровски, Карадайъ го поздрави за смелостта

ДПС изрази подкрепата си за проф. Габровски, Карадайъ го поздрави за смелостта

Ако сега не се състави правителство, шансът да отидем на избори е много голям. Това заяви кандидетът за премиер проф. Николай Габровски на среща с представители от ПГ на ДПС. Пред тях той представя визията си за съставяне на правителство с първия мандат и търси подкрепа за такъв.

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", заяви Габровски. 

"Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", заяви Карадайъ. 

Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, но той ще е съставен от експерти, отдалечени от политическите партии. 

Очерта и приоритетите си - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията. 

"Трябва да се продължи в посока работещ парламент, който дори и да си постави само няколко цели, да има хоризонт да ги изпълни. Като гражданин се чувствам лично засегнат, че ни отделят в отделна група за Шенген. Това е сигнал, че при нас нещо не е както трябва. За еврозоната, където също изпускаме срокове, за мен няма колебание къде е нашето място и към кое семейство принадлежим. Трябва да бъдат положени всички усилия. Ако влезем в цикъл на предсрочни избори, вероятността за положителен развой за еврозоната намалява драстично", посочи той. 

Габровски отново подчерта готовността си да търси конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание за осъществяване на съдебната реформа. От ДПС определиха темата като "политическа дъвка" и изразиха съмнение, че партиите, които я сочат като приоритет, искат наистина да направят нещо по въпроса. 

"Промените в Конситуцията и правомощията на главния прокурор много хора го ползват за политическа дъвка, но малко са хората, които правят нещо или са направили. От ДПС, чувайки много политици, които ползват понятието "реформа в съдебната система", за да се опитат Народното събрание да кадрува в съдебната система, направихме своята част - разписахме проект за промени в Конституцията и черно на бяло го предоставихме на всяка ПГ в 47-ото НС. И тези, които ползват темата като политическа дъвка, след това видяхме техните действия - точно нула, нищо! А ние отворихме възможност за диалог. Явно за някои от политическите партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на някои теми, а не тяхното решаване. Така че по тази тема имаме еднакви виждания, въпросът е пътят да се извърви. Дали някой има желание да извърви пътя, това е друга тема", посочи Карадайъ. 

По темата за Шенген той призова да се анализират пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали разговори, диалог и единни действия на българските политици, институции и дипломация. 

"С честите избори, смяната на правителства и отказите за диалог и разговори по важните за страната теми, стигаме до такива ситуации, в които трудно можем да си отговорим на някои въпроси. За плана за възстановяване - има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел и не се знае дали ще ги вземем. За да има тройка от тотото, трябва да пуснем фиш, а ние не сме си разписали фиша", каза Карадайъ. 

Той призова за усилия в посока на това евросредствата да стигнат до българските граждани. Габровски изтъкна, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока, но ако няма работещо правителство, няма как да бъдат изпълнени.

По-рано днес проф. Габровски трябваше да разговаря с "Продължаваме Промяната", но те не дойдоха на срещата. Писмо, че няма да откликнат на поканата, изпратиха и от партия "Възраждане". 

Вчера проф. Габровски се срещна с представители на "Демократична България" и "БСП за България", които заявиха, че няма да дадат подкрепата си за кабинет с първия мандат. Готовност за разговори декларира само Стефан Янев от "Български възход".

 

 

Коментари

 • СКАНДАЛ В НС: Депутатите от БСП излъчват закритото заседание на живо в интернет

  09 Дек 2022 13:01ч.

  Грандиозен скандал се разразява в залата на Народното събрание в петък. Всички депутати от парламентарната група на БСП излъчват на живо в социалните мрежи закритото заседание на Народното събрание, на което трябваше да се обсъди изпращането на военна помощ за Украйна. "Няма да стане работата, не разбрахте ли", провикна се Бойко Клечков от БСП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Социалистите настояват за свикване на Председателски съвет, на който двете точки за военната помощ да бъдат изтеглени.

  09 Дек 2022 13:01ч.

  Това, което се случва от сутринта в парламента, е абсолютно безпрецедентно и скандално. Без решение на Председателски съвет, без обсъждане. Разбираме в залата, че председателят на парламента внася извънредна точка - гласуване на доклада на министъра на отбраната и договор за предоставяне на оръжие за Украйна”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание, цитирана от БТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Дек 2022 13:07ч.

  "Петата колонИЯ" по Кирчо Канадчето на Анкара винаги е била на крачка зад Мутрата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • габровски шегички

  09 Дек 2022 16:51ч.

  В момента доктора просто си губи времето, губи времето и на българския народ.Избори до пълно изличаване на политическата класа на прехода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  09 Дек 2022 18:38ч.

  герб + дпс = управленско крадене! И за последния глупак лъсна далаверката, която отричаха с години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи