Доц. Димитров: "Сиела" съди ЦИК за 42 млн. лева заради софтуера на машините

Доц. Димитров: "Сиела" съди ЦИК за 42 млн. лева заради софтуера на машините

Фирма "Сиела" съди ЦИК за 42 млн. лева. Това е за трите поредни избора предната година. "Смартматик" твърди, че има права върху софтуера, според нас те са уредени, според тях - не. Това съобщи доц. Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК, по Нова ТВ.

По думите му досега не сме имали проблем с машините, изключвайки случая от 2019 г. със "Сиела Норма". "Това винаги може да се промени, защото машините имат една особеност - всичко започва отначало за всеки избирател. Софтуерът се сертифицира, удостоверява се, наливат се всички данни, потвърждават се и чак тогава се гласува", подчерта той. И уточни, че ако се разреши смесен вот, ДБ ще се окажат с 1% по-нисък резултат, защото ще влязат 200 000 нови избиратели.

Според него досега от закупуването на първите машини са похарчени около 100 милиона лева за поддръжка, обновяване и съхранение.

"Функционалността ще бъде същата досега, ще се разпечатва разписка. Само че комисиите, които ги броят, ще вземат разпечатка и ще впишат данните в протокола. Когато го подпишат, те създават документ, с който удостоверяват изборния резултат. Твърденията на ДБ, че машините са скъпи принтери са частично безсмислени", смята доц. Димитров. 

Той счита, че хартиеният вот ще промени гласовете за ПП и ДБ. "Ще гласувам на хартия, но чисто демонстративно, защото всички трябва да имат достъп до изразяване на волята си чрез гласуване. Гласуването с машини понижава значително избирателната активност. Поне 3-4% повече от 39%-те щеше да е тя, ако имаше и хартиен вот", обясни доц. Димитров.

 

Коментари

 • СМЕХХХ

  23 Ное 2022 12:42ч.

  33 г. деМОРкрация, 33 г. анархия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Боре

  23 Ное 2022 17:52ч.

  Сиела са изпечени мошеници, купиха Кнужната борса на гара Искър, така цялото книгоразпространение е в техни ръце, нацвъкаха си кнужарниците с ширпотреби и непридаваеми скъпи издания по моловете, налапаха счетоводните програми, сега и изборите, маса адвокатски кантори са технич то това е държава в държавата. После що дебъджиите (спонсорирани лично от Иван Тодоров с купената професура) и пеоелянките не пускали кокала. Ми далавера сие. Колкото повече имаш, толкова повече ти се иска. На оня свят ли ще си носят милионите, не знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По думите му досега не сме имали проблем с машините

  23 Ное 2022 13:59ч.

  И Янки Янев е на това мнение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне 3-4% повече от 39%-те щеше да е тя, ако имаше и хартиен вот", обясни доц. Димитров.

  23 Ное 2022 14:02ч.

  Ето как 25% гласували станаха след една седмица натъкмяване 39%!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "100 милиона лева за поддръжка, обновяване и съхранение."

  23 Ное 2022 14:05ч.

  Дай Боже всекиму!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  23 Ное 2022 16:14ч.

  Все по-трудно се намира информация в мрежата за вързката между Сиела и Мултигруп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи