Дончев: Последният ни шанс е правителство на малцинството. Кандидатът ни за премиер ще вземе мандата от президента

Дончев: Последният ни шанс е правителство на малцинството. Кандидатът ни за премиер ще вземе мандата от президента

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Официално сме уведомени от президентството за процедурата по връчване на първия проучвателен мандат, ние ще бъдем там в 10.00 часа с посочения от нас кандидат за министър-председател. Кой ще бъде, ще научите след три дни. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Какъв ще бъде съставът на проектокабинета ще научите след 10 дни“, уточни той.

"Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства, сходства в програмите и целите, нямат склонност да водят подобни разговори. Това заяви в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Ще използваме оставащата седмица или десет дни за всякакъв тип публични и регламентирани опити да осигурим политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва варианта за кабинет на малцинството. Задължени сме от всички българи, които са инвестирали подкрепата си в нас, да направим тази последна стъпка, добави Дончев.

„Това няма как да е обичайна коалиция на база коалиционно споразумение, очевидно такава е невъзможна. Няма как да е и аритметична коалиция, постигайки 121 гласа. Последният шанс е вариант на правителство на малцинството. Това ще бъде наш кабинет. Труден, но възможен.

Кабинет, който няма потенциал да свърши работа, няма да предлагаме. Освен отборът експерти, управленци, от огромно значение са намеренията, които стоят за тях. Работили сме месеци по програма. Ако има опит за рестарт на разговорите през следващата седмица, той ще бъде базиран именно върху нашата програма – комплексен документ за управление на страната. Ако постигнем последен импулс на здрав разум в това Народно събрание, ще бъде добре“, добави той.

Кой ще бъде кандидатът за премиер на ГЕРБ, ще се знае след три дни – когато президентът Радев им връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Съставът на проектокабинета, пък, ще е ясен след десет дни.

Дончев обаче поясни - мандатът за кабинета ще бъде взет от кандидата за премиер. Сутринта Десислава Атанасова каза съшото, но в друг словоред: Който вземе мандата, той ще е кандидат-премиер

На въпрос дали в проектосъстава на правителство ще има повече експерти, или повече политически лица, Дончев отговори: „Едното не изключва другото. Един министър да бъде само експерт е ерозия на позицията. Задължително е да бъде експерт, но преди всичко трябва да бъде политик, защото от министерска позиция се правят политики. В противен случай, ролята на експерта е да пише или заверява становища в администрацията“.

 

 

Източници: novini.bg, БНТ, Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

 • пешо от банкя

  02 Дек 2022 16:05ч.

  боко трети да тръгва за мандата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-OСТАВКА СЪД ЗАТВОР

  02 Дек 2022 17:17ч.

  Учасниците в ''коалиция на малцинството '' вкл. президентина са за затвора.И тъй като сегашната съдебна власт няма нито желанието нито силата да го свърши НАЛОЖИТЕЛЕН Е ВТОРИ НАРОДЕН СЪД!А и Европа май върви натам.Може пък СИНЕРГИЧНО да се получи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи