Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Съботата преди Петдесетница се нарича "задушница", тоест ден на молитва за душите на починалите. Има още две такива съботи през годината: преди Великия пост и преди Рождественския (Коледния) пост. Всъщност всяка събота през годината е посветена на молитви за починалите, припомня проф. Иван Желев. Но обикновено в съботен ден всеки християнин си спомня в молитва за своите близки покойници, а на задушниците се молим за всички, които са умрели било в самота или далече от дома си, или за които никой не си спомня. За всички тях днес казваме: "Бог да ги прости!".

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.

На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Иисус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги и прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

Напиши коментар

Откажи