Дмитрий Медведев: Руските сили може да достигнат до Киев или Лвов

Дмитрий Медведев: Руските сили може да достигнат до Киев или Лвов

Може да се наложи руските сили да предприемат настъпление чак до Киев или Лвов в Украйна, заяви бившият президент на Русия Дмитрий Медведев в интервю за руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

„Нищо не може да се изключи. Ако трябва да стигнем до Киев, тогава ще стигнем до Киев, ако трябва до Лвов, тогава ще стигнем до Лвов, за да унищожим тази зараза“, казва днес Медведев, цитиран от РИА, предаде Ройтерс.

Доставяните на Киев оръжия и придружаващите ги чуждестранни специалисти са "законна цел" за руските военни в Украйна, заяви зам.-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент на страната. Тези специалисти са врагове на Русия и "трябва да бъдат унищожавани. И те трябва да разбират това, че веднага щом там се появи американски или полски войник, той трябва да бъде унищожен. Друг начин няма", каза Медведев.

Чрез своите санкции Западът се бори не с ръководството на Русия, а с обикновените граждани на страната, които "мрази (. . .), те мразят всички ни и тук не бива да има прошка", каза руският политик.

Русия воюва днес в Украйна "за свои хора и за своя земя", докато САЩ във Виетнам "воюваха на чужда земя и изтребваха виетнамци, които нямаха нищо общо с този конфликт", заяви Медведев.

"Коя армия е първа (в света), коя – втора, коя – двайсет и втора – това може да се разбере само при реален конфликт. (. . .) Да се говори, че американската армия е първа, а нашата втора, не е коректно по една проста причина. Ако тези армии започнат война, как ще определим победителя? Напълно очевидно е, че в този случай победител няма да има", каза той. При реален сблъсък между най-силните армии в света "последиците ще са чудовищни", изтъкна зам.-председателят на руския Съвет за сигурност.

Той призова украинците да се замислят искат ли "да отворят кутията на Пандора", позволявайки на западните си съюзници да доставят на Киев боеприпаси с обеднен уран.

Запитан кога ще приключи обявената от Кремъл "специална военна операция" в Украйна, Медведев отвърна: "Надявам се, не чакате от мен отговор на този въпрос, защото това ще е некоректно. Нека не избързваме". Той подчерта, че "оценки за хода и сроковете може да дава върховният главнокомандващ" – президентът Владимир Путин.

Светът се е променил, "обратен път няма", затова са необходими промени в структурата на институциите, свързани с глобалната сигурност. "Какво ще стане по-нататък – не зная, но е очевидно, че иде епоха на регионални споразумения като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, б. р.) и ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество, б. р.), на двустранни отношения", уточни руският експрезидент.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Амин.

  24 Март 2023 6:30ч.

  Стигнете и не спирайте. До Ламанша и отвъд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vlad

  24 Март 2023 10:20ч.

  Prekrasna idea - no ako ne mogat Bahmut da vzemat sled osem meseza boi, shte trjabva da pochakame 80 godini do LaManche

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  24 Март 2023 7:05ч.

  От кой опит?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я,какъв смелчага

  24 Март 2023 7:16ч.

  се оказа тоя формен либерал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо до Лвов ?

  24 Март 2023 7:53ч.

  По-добре до Орлов мост !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приготвил съм бъклицата с мавруд.

  24 Март 2023 7:58ч.

  И брашното за погачата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джак

  24 Март 2023 8:13ч.

  И Киев, и Лвов са законна цел за руските военни. Други въпроси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vlad

  24 Март 2023 10:17ч.

  Tozi stana ljubimijat kloun na sveta - iskaznamiata mu sa po zabavni ot comedia

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи