Димитър Ганев: При предсрочни избори през март политическата ситуация вероятно ще е различна

Димитър Ганев: При предсрочни избори през март политическата ситуация вероятно ще е различна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ситуацията на политическия небосклон се изяснява в краткосрочен, но не и в дългосрочен план, коментира пред БНР Димитър Ганев, политически анализатор от изследователски център „Тренд“.  

"Връчването на мандат е конституционна процедура, която нямаше как да бъде избегната. Общо взето, стана ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани. Ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат. Президентът каза, че ще го връчи през януари. Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени. 

По-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори, посочи Ганев. 

"Има два варианта, които са дискутирани - единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т.нар. "хартиена коалиция". Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен", каза Димитър Ганев.

Политическата цена, която трябва да се плати във всеки от двата варианта, е изключително висока, обясни той. 

"ПП се позиционира като анти ГЕРБ партия. Коалиция „Рашидов“ пък ще бъде непопулярна и ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа ситуация. В края на октомври 2023 година ще се проведат избори за местна власт. Ако ГЕРБ участва в такава коалиция, това означава да подари част от местния вот на ДБ и ПП. А местната власт е фундаментът на всяка партия", посочи политологът.

Според него, ако се проведат предсрочни парламентарни избори през март, политическата ситуация вероятно ще бъде различна: "Общественият натиск за съставяне на редовен кабинет ще бъде много по-силен от този, който има в момента. Червените линии, които се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят". 

Ако има някакво ново прогресивно ляво в българския политически живот, то това е повече ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове от БСП. Така Ганев коментира организираната от Костадин Паскалев среща на леви движения.  "Това събиране не е ново ляво, а опит за консолидиране на старото и за връщане в играта". 

Докато Борисов управляваше, БСП имаше статут на алтернатива, посочи още Димитър Ганев.

Източник: БНР

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • сащ са терористи

  04 Дек 2022 16:04ч.

  Трябва да бъде изгонен сащническият посланик от България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да си закрием посолството в Пиндостан и да затворим тяхното тук.

  04 Дек 2022 17:54ч.

  Също и всякакви там консулства и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  04 Дек 2022 19:18ч.

  От същите партии със същите им лидери никаква различна ситуация не става, Ганев. Козметични промени най-много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През март

  05 Дек 2022 5:21ч.

  През март Европа ще се тресе от протести,ще падат либерастни правителства,а Възраждане ще удвои резултата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  05 Дек 2022 9:27ч.

  Правителствата си падат, вярно, ще падат и преди март, но коренна промяна все още няма да настъпи според мен Рано е, защото още няма политически алтернативи и създадени към тях партии. Да не си представяме желаното за действително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи