Държавата поема 10% от хранителните покупки на гърците в продължение на 6 месеца

Държавата поема 10% от хранителните покупки на гърците в продължение на 6 месеца

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви вчера, че държавата поема 10 процента от хранителните покупки на домакинствата, но в зависимост от доходите им. Това е част от мерките на гръцките власти за подпомагане на гърците срещу високата инфлация, предадоха Франс прес и ДПА. Инфлацията в Гърция скочи на 12 процента през септември, преди да спадне леко на 9,1 процента през октомври.

"От февруари държавата ще поеме 10 процента от покупките на домакинствата за шест месеца в супермаркетите и магазини за хранителни стоки, като хлебарници или рибарски магазини", каза Мицотакис пред депутатите в гръцкия парламент преди гласуването на проектобюджета за 2023 г.

Съгласно обявената мярка за сам човек държавата ще поема 10 процента от разходите за хранителни покупки, като ще става дума за 10 процента от покупки на стойност общо 220 евро месечно. За двучленно домакинство този лимит ще увеличава със 100 евро. С по 100 евро увеличение на лимита има за всеки следващ член на домакинството до максималната сума от 1000 евро за хранителни покупки месечно, поясни Мицотакис, цитиран от ДПА.

"Опитваме се да помогнем на колкото се може повече домакинства", подчерта той.

Програмата за подпомагане ще е в размер на 650 милиона евро и ще бъде финансирана от данъка върху свръхпечалбите на рафинериите, добави той. Тази правителствена мярка няма нужда да бъде одобрявана от парламента.

Семейните двойки, получаващи максимално 24 000 евро на година, ще са бенефициенти на програмата за подпомагане. При всяко дете в семейството този лимит се увеличава с допълнителни 5000 евро.

Според Мицотакис над 85 процента от данъкоплатците в страната би трябвало да бъдат подпомогнати чрез тази програма.

Според гръцкото министерство на финансите енергийната криза и икономическите последици от войната в Украйна ще продължат да засягат гръцката икономика чрез инфлацията и забавянето на растежа в еврозоната.

Премиерът на Гърция също така обяви и запазване на субсидиите върху тока и природния газ. "Общо над 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати на национално ниво", заяви той, цитиран от Франс прес.

 

Коментари

 • Бог Храна

  18 Дек 2022 11:55ч.

  Богатия запад минава на хранителни ваучери. Хранително бедните гърци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  18 Дек 2022 12:22ч.

  Известно е, че гърците имат дебели задници, които се нуждаят от подкрепа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маймуната Дарвин

  18 Дек 2022 12:46ч.

  Свободният пазар замина на кино ! Следва въвеждане на китайската програма за социален рейтинг. Който не слуша, или пък си позволява да мисли следва изключване и глад !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курдов

  18 Дек 2022 13:12ч.

  Хаха, точно одеве го слушах Хазин. И той това каза, САЩ минава към системата на ГосКомНадзор от времето на СССР. С определяне на таван на цените - нефт, газ, желязо и т.д. се минава от кредитна към оценачна икономика. Щото печатането на долари вече не става - много се вдига инфлацията. Сега гърците с тая работа ... Абе всичко си върви как си требе. В един момент ще осъмнеме с базов доход и " на всеки според заслугите" с придружаващите го магазини за различните категории люде - наши и ваши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  18 Дек 2022 14:51ч.

  След като неписмените ни набутат в еврото, ще плащаме добавките на половин Европа, а ние ще ядем боклуците им. Що Швеция, Дания и още 5-6 държави се скатават от Еврозоната. Да ми отговори ПП, ДБ, ГЕРБ и някои евродепутати като женицата от БСП, дето се авила на кастинг при Славчо 7/8...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи