Данчев: Работим да не допуснем развихряне на спекула на гърба на хората

Данчев: Работим да не допуснем развихряне на спекула на гърба на хората

Предстоят засилени проверки срещу спекулата по време на празниците. 523 проверки са извършени от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„В Министерството на икономиката и индустрията работим да не допуснем развихрянето на спекула на гърба на така или иначе влошената икономическа обстановка в страната и на гърба на хората.“ Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

По думите му, въпросът на въпросите в момента е свързан с цените и инфлацията. „Високите цени, които се появиха последните месеци на редица хранителни стоки, са предизвикани в основна степен от високите цени на електроенергията и вносните горива. Но в последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна“, коментира зам.-министърът.

Според Данчев голяма част от търговците ще се опитат да спекулират с цените предвид несигурността на пазара. „Затова и ние от Министерството на икономиката и индустрията направихме тези проверки през целия март месец. Те обхващат не само пазара на горива, но и пазара на основните хранителни стоки. 523 проверки са извършени от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата“, обясни той като допълни, че на няколко места са открити прилагане на нелоялни търговски практики. 

„Проверки по време на предстоящите празници ще има“, категоричен бе зам.-министърът на икономиката и индустрията като допълни: „Комисията за защита на потребителите вече е изпратила писма до Българската агенция по безопасност на храните, Държавната агенция по стоковите борси и тържищата и до НАП. Още тази седмица започват съвместни проверки на 4-те органа именно, за да се предотврати възможната спекула“, заяви той.

Димитър Данчев припомни, че през последните няколко месеца правителството е предприело много мащабни мерки, за да компенсира производствените цени в редица сектори. „Особен ресурс беше изразходван през бюджета за компенсиране на високата цена на електроенергията за бизнеса. До 1 април се компенсираше цена от 250 лв. за мегаватчас, сега вече ще е 300 лв. Следим всички мерки, които се прилагат в останалите членки на Европейския съюз в настоящата ситуация“, посочи той като допълни, че Международният валутен фонд одобрява прилаганите в България мерки.

Димитър Данчев обясни, че правителството върви стъпка по стъпка и на първо време ще бъде подпомогната най-засегнатата група от населението - хората, които са енергийно най-бедни. „Правителството вече обяви и ще го направим по възможно най-добрия начин - чрез предстоящата актуализация на бюджета. Тя се прави именно, за да се посрещнат нарасналите социални разходи за издръжката на българските граждани“, допълни той.

„Засега не е обсъждано в коалицията намаляване на ДДС на основните хранителни стоки в рамките на коалицията, но ние от БСП отдавна предлагаме да се намали ДДС-то на продуктите от малката потребителска кошница“, каза още Данчев.

По думите му, налагането на таван на цените е мярка, прилагана от редица европейски държави, която се обсъжда и у нас. „Макар и да имаше голяма критика по отношение на мерките за зърното, които предприе правителството, се спазва точно закона. Както се видя тази мярка даде резултат. Правителството е насочено да закупи необходимите количества на пазарна цена и пазарни условия на пшеница, слънчоглед и царевица така, че да осигури производствените нужди на страната до края на следващата година“, заключи зам.-министър Данчев.

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  09 Апр 2022 10:33ч.

  Зелени сте Данчев! Има среди в България на които Валутният Борд и м е крайно неудобен! Причини бол, субективни и обективни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕВРОАТЛАНТИК

  09 Апр 2022 12:42ч.

  СПЕКУЛАТА В КОЧИНАТА БУЛГАРИСТАН ОТДАВНА Е В ХОД !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Moronic variant

  09 Апр 2022 13:05ч.

  Да разбирам ли, че вече сте събрали рублите за внос на газ и нефт и вече работите по въпроса за предстоящите доставки на ядрено гориво за "Козлодуй"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Toa де е учил

  09 Апр 2022 13:38ч.

  Движещ мотив,гориво,керосин, на ВСЯКА пазарна икономика е спекулата/печалбата.От министър който не знае буквата А от азбуката може ли да се очаква стихотворение? Да ,колкото от маймун биещ по клавиатура. Пояснявам.Не трябва да се убива желанието за печалба в икономическите субекти.Трябва да се поощрява.А как населението да не пострада от алчноста на бизнеса има куп възможности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а за спекулата под гърба помислихте ли?

  09 Апр 2022 14:30ч.

  Че тя основно там се развихря

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи