Честваме 114 г. от обявяването на Независимостта

Честваме 114 г. от обявяването на Независимостта

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България отбелязва 114 години Независимост. На 22 септември - 5 октомври стар стил - през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд обявява Независимостта. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

Чествания ще има в цялата страна. По традиция кулминацията е във Велико Търново. Тържественият ден започва със света литургия в църквата "Св. 40 мъченици". В честванията ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. На крепостта "Царевец" тя ще отправи приветствие по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника "Майка България". Във вечерната заря-проверка пред крепостта "Царевец", ще участва министър-председателят Гълъб Донев. Той ще поздрави представителните роти и ще поизнесе приветствено слово.

В София празникът по традиция започва пред Паметника на Независимостта на пл. "Княз Александър I", където ще се проведе тържествено честване. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор "Св. София" с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

 • Снимкната, притурена да покаже честване на независимостта, е друго събитие. На 22 септ. гвардейците носят лятна униформа с бели куртки, а орловите им пера по това време на годината есенно жълтеят.

  22 Sep 2022 6:41ч.

  Снимкната, притурена да покаже честване на независимостта, е друго събитие. На 22 септ. гвардейците носят лятна униформа с бели куртки, а орловите им пера са есенно обагрени. Гвардейците на снимката са облечени с шинели и навярно празнуват 3-ти март.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  22 Sep 2022 7:03ч.

  Освен това празненството за 22 септември е пред скришното паметниче на независимостта, а не на Паметника на Незнайния воин. Грешката е простима. Можеше към дописката да има фото от бъдещето - юнаци с впити в телата латексови униформи откриват гей-парад. С калпачета в цветовете на дъгата, декорирани с паунови пера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи