Брюксел: Напълно несправедливо е да ни обвиняват, че не сме предоставили помощ за Сирия

Брюксел: Напълно несправедливо е да ни обвиняват, че не сме предоставили помощ за Сирия

Специалният пратеник на ЕС за Сирия Дан Стоенеску заяви, че е напълно несправедливо да се обвинява Евросъюзът, че не предоставя достатъчно помощ на сирийците след разрушителното земетресение, засегнало цели части от Сирия и Турция в началото на седмицата, предаде Ройтерс.

Специалният пратеник каза пред Ройтерс, че блокът и неговите страни членки са събрали повече от 50 млн. евро за осигуряване на помощ и подкрепа за спасителни мисии и първа помощ едновременно в контролираните от правителството и от бунтовниците райони на Сирия.

"Напълно несправедливо е да ни обвиняват, че не сме предоставили помощ, при положение че от повече от десетилетие непрестанно правим именно това, а откакто започна кризата със земетресението - дори и в още по-голяма степен", се казва в писмен коментар на Стоенеску за Ройтерс.

Повече от 3500 души загинаха при земетресението в Сирия, където 12-годишният конфликт вече отне живота на стотици хиляди хора и доведе до милиони разселени вътре в страната и отвъд пределите ѝ.

Войната раздели Сирия на зони, контролирани от единия или другия от враждуващите лагери, което правеше доставката на помощи трудно, дори преди земетресението от понеделник с магнитуд 7,8.

Сирийското правителство, срещу което са в сила западни санкции, поиска помощ от ООН и каза, че цялата помощ трябва да бъде предоставена в координация с Дамаск и доставена и разпределена в рамките на цяла Сирия, а не през границата с Турция в районите, контролирани от бунтовниците.

Някои наблюдатели обвиниха Дамаск, че отклонява помощи и ги пренасочва към лоялните на правителството райони. Сирийските власти днес все още не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар по въпроса.

Военнотранспортен самолет с 30-тонна пратка с хуманитарна помощ от Италия за Сирия, включително четири линийки и 13 палети медицинско оборудване, кацна вчера на международното летище в ливанската столица Бейрут на път за Дамаск, което е първата европейска помощ за засегнатата от земетресението Сирия.

Стоенеску каза, че ЕС насърчава своите държави членки да осигуряват помощ, и че санкциите "не възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ".

Той обаче отбеляза, че ЕС е предвидил, че партньорите могат да поискат изключения "за хуманитарни цели и иска да изясни допълнително тези възможности".

"Колкото повече се повдига темата за санкциите, толкова повече са предубежденията и опасенията на честните партньори, които искат да помогнат и да се включат в международните хуманитарни усилия", каза той.

ЕС търси "достатъчни гаранции", че предоставената помощ ще достигне до уязвимите групи, каза Стоенеску, и добави, че сирийското правителство в миналото е прибягвало до практиката за "отклоняване на помощи".

"Призоваваме властите в Дамаск да не политизират доставките на хуманитарна помощ, а да сътрудничат добросъвестно с хуманитарните партньори и агенциите на ООН в помощ на хората", каза той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Калоян

  12 Фев 2023 16:09ч.

  Абе наглец , като сте наложили санкции , как да се предоставят помощи. Европейският Съюз е една бандитска организация , подчинена на САЩ . Самата идея за Европейски Съюз е нацистка .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  12 Фев 2023 16:10ч.

  Цитат:"Специалният пратеник каза пред Ройтерс, че блокът и неговите страни членки ....".Не напуснахме един "блок" 1989 за да ни вкарат обаче вече като роби и месо в друг "блок".Вън от гейският "блок".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  12 Фев 2023 16:47ч.

  Абе Стоенеску, абре пиле романеску, що се правиш на ущипана булка. Стига балкански селски тарикатлък, по-добре си трай, като ти миришат гащите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  12 Фев 2023 18:44ч.

  Пратеникът на ЕС за Сирия предупреждава Сирийските власти да не политизират помощта. Не е ли малко нахално? Има ли интерес сирийската власт да политизира помощта за собствения си народ в подобна трагедия?!?!? Каква ѝ е ползата на властта от това? Напротив, хората се молиха някой да направи нещо? ЕС се ослушваше до последно в най-тежките моменти, той е този, който прави полит. уговорки и си намира оправдания.Западът политизира всичко според интересите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроджендърите:

  12 Фев 2023 23:31ч.

  "Напълно несправедливо е да ни обвиняват, че не сме предоставили помощ за Сирия" Просто го отсвирихме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напълно несправедливо е метастазата ЕСОТАН на тумора САЩ да съществува

  13 Фев 2023 0:51ч.

  Затова и ще престане да съществува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи