Бориславова: Европейската прокуратура ще има офис в София, разследващи полицаи и следователи

Бориславова: Европейската прокуратура ще има офис в София, разследващи полицаи и следователи

Предстоят законодателни промени, които да позволят Европейската прокуратура да има собствена сграда в София. Това съобщи Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, на брифинг в Министерския съвет. Там в момента се провежда среща между премиера Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков с представители на Европейската народна партия, които бяха поканени от министър-председателя да обсъдят политиката на кабинета за нулева толерантност към корупцията.

 

Лена Бориславова съобщи, че до една седмица ще бъдат представени законодателни промени, които да позволят Европейската прокуратура да има собствена администрация в София, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната.

 

Началникът на кабинета посочи, че е предоставена много добра възможност на представителите на ЕНП да бъдат запознати с фактите, да бъдат изложени всички съображения, свързани с процедурата във връзка със събития в последните няколко дни. Бориславова каза, че премиерът е споделил своите наблюдения относно системните проблеми на българската правосъдна система и управлението на евросредствата, които той е имал възможност да наблюдава в качеството си на министър на икономиката в служебното правителство, а и като министър-председател към настоящия момент. На срещата са изложени факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и кредитите, предоставяни от Българската банка на развитие. Премиерът е разказал за строителството на язовири от свързани фирми, без съответните разрешителни, както и за ситуацията със строителството АМ "Хемус" и с поддръжката на републиканската пътна мрежа.

 

С представителите на Европейската комисия и Европейския парламент са обсъдени възможностите европейските и българските институции да работят по-добре, по-ефективно в опазването и управлението на европейски средства и на националните бюджети. Поет е ангажимент от българското правителство да предостави наскоро изготвен доклад от Министерството на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства, информира Лена Бориславова.

 

В отговор на журналистически въпрос тя посочи, че по никакъв начин не е оказван политически натиск за арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, които бяха освободени след 24-часово задържане, без да им бъдат повдигани обвинения. Бориславова обясни и защо няма съвместни изявления на представител на правителството и европейските депутати от ЕНП, пристигнали у нас, както бе съобщено по-рано от пресслужбата на Министерския съвет. „Колегите от Европа много ясно заявяват, че те са тук на една неутрална мисия за това да установят какви са фактите и обстоятелствата и не могат да правят изявления, преди да бъдат събрани всички факти“, обясни тя. Бориславова допълни, че не е запозната с достоверността на публикуваните в интернет текстове, за които се твърди, че са показанията на премиера Кирил Петков от 17 март, когато бяха задържани Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. „Истината е, че всичко в тази държава тече. Аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка. Това изтича, след като те са се запознали с нея. Това е и една от причините, по които работим по този законопроект, който да обособи администрацията на Европейската прокуратура от тази на българската прокуратура“, обясни началникът на политическия кабинет на премиера.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Честито!

  22 Март 2022 7:31ч.

  С двама-трима лъжесвидетеля съдиха Христа. Сега всеки политически значим непослушко, опонент на Брюксел и НАТО, може да бъде отстранен с двама-трима лъжесвидетели на видеовръзка, две-три бумаги на фотошоп и два-три дена медийно джафкане и вой. Почни му разследване, оплескай го, маскарата с маскара...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cztqah

  03 Юли 2022 12:25ч.

  cialis 20mg price - <a href="https://meloxicamr.com/">oral mobic 7.5mg</a> oral tamsulosin 0.4mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rbcsgl

  26 Юли 2022 12:54ч.

  methotrexate 10mg oral <a href="https://metoclopramy.com/">buy metoclopramide 20mg for sale</a> order metoclopramide 10mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kqkfue

  11 Авг 2022 17:47ч.

  buy cleocin 300mg online <a href="https://erythromycinln.com/">generic erythromycin 250mg</a> rhinocort pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Захари Бисеров

  22 Март 2022 7:31ч.

  Дочаках нещо смислено. Добра идея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само да не се захванат с фалшивите пътеки

  22 Март 2022 7:37ч.

  докторе, че на много места работата е дебела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  22 Март 2022 7:38ч.

  А каква е гаранцията, че тази европейска прокуратура не е корумпирана? Тя по презумпция ли е честна? Това е отказ от суверенитет и подкопаване на народната власт според мене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чичо

  22 Март 2022 9:34ч.

  Като видиш какви мафиоти вкараха жените си в европейската прокуратура.... може и Кьовеши да осъдят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  22 Март 2022 9:51ч.

  Щом не правиш работа между ЕС и България значи толкова и разбираш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  22 Март 2022 10:06ч.

  А ти щом правиш разлика и не те устройва, ходи да си цаниш таланта в ЕС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  22 Март 2022 8:34ч.

  а нещо за суверенитет, правомощия и тн...небългарите...това сте вие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Направо

  22 Март 2022 10:02ч.

  да докарват тука прокурори и съдии от САЩ. И без това т.нар."Европа" или "Европейски Съюз" се доказа като абсолютен васал на САЩ и вече не е никакъв фактор, а дишаща прахта на Азия периферия. След това да ни обявят за еди-кой-си щат и да се приключва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Март 2022 11:34ч.

  Тотална ОКУПАЦИЯ на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  22 Март 2022 11:38ч.

  В ПИК имаше разследване как едната българска европрокурорка е жена на заместник външния министър и е в комбина с просто Киро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Март 2022 11:40ч.

  Не ви ли прави впечатление, че Бойко Борисов се спотайва? Навярно много са го наплашили. България вече не е държава, която да се управлява от българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Март 2022 11:44ч.

  Какво пише в Уикито: "Разделението на властите е доктрина, според която трите функции на държавното управление – законодателна, изпълнителна и съдебна – трябва да бъдат разделени и изпълнявани от различни органи, определени от конституцията." И ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Март 2022 11:45ч.

  и какво казва тази малка курва: "Европейската прокуратура да има собствена администрация в София, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи" изпълнителна и съдебна власт да не принадлежат на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи