Борел: ЕС трябва да ускори доставките на боеприпаси за Украйна

Борел: ЕС трябва да ускори доставките на боеприпаси за Украйна

Европейският съюз трябва да ускори снабдяването с боеприпаси на Украйна, тъй като тя се нуждае от 1000 артилерийски снаряда всеки ден само в района на Бахмут, заяви днес върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Борел отбеляза, че на среща с колегите си от ЕС в Стокхолм украинският външен министър Дмитро Кулеба е подчертал, че Киев се нуждае от повече подкрепа, за да се защити от инвазията на Русия. 

В района на Бахмут в източната част на страната "Украйна се нуждае от около 1000 артилерийски снаряда на ден", каза Борел пред репортери след срещата.

Запитан как ЕС би могъл да ускори доставките си, Борел отговори, че страните членки трябва да прегледат запасите си и да преодолеят логистичните предизвикателства.

През март министрите в Евросъюза одобриха план на стойност най-малко 2 милиарда евро за снабдяване на Украйна с един милион артилерийски снаряда и ракети в продължение на 12 месеца. 

Планът разчита на това, че страните от ЕС ще доставят снаряди от собствените си запаси и ще правят общи нови поръчки.

Борел заяви, че Украйна има особена нужда от боеприпаси с голям обсег, "тъй като руснаците бомбардират отдалеч". "Украинците трябва да имат възможност да достигнат същия обсег", каза той.

Преди срещата Кулеба също заяви, че артилерийските боеприпаси с голям обсег ще бъдат в центъра на дискусиите.

Днес Германия обяви военна помощ в размер на 2,7 милиарда евро за Украйна (най-голямата от страна на Берлин след нахлуването на Русия) и обеща по-нататъшна подкрепа.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Борел

  13 Май 2023 13:58ч.

  "Затова спри да ни чакаш да се изморим, защото това няма да стане. УНИЩОЖАВАЙ НИ ПО – БЪРЗО“ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  13 Май 2023 14:19ч.

  Ускоряване значи да се прокарат военновременни връзки между страните и да станем организиран тил с планомерно подаване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  13 Май 2023 14:20ч.

  И тоя се именува дипломат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англосаксите гледат отстрани и се радват, че плана им се осъществява

  13 Май 2023 14:47ч.

  От стотици години англосаксите се стремят и успяват да предизвикат война между Русия и Германия. След което немците са победени, а англосаксите забогатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  13 Май 2023 15:09ч.

  Тия твърдо са решени да го докарат до ядрена война. Въпрос на време. Е, искат руснаците да са първи, ама какво значение има това, когато паднат бомби във Вашингтон, Лондон и Берлин, да речем?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  13 Май 2023 15:23ч.

  Тези не са никакви демократи. Дай им бомби и оръжия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  13 Май 2023 19:51ч.

  Американците и англичаните са ми ясни и не съм изненадан от действията им, но безумието на европейските чиновници е впечатляващо! Практически това непрекъснато вдигане на залозите ще доведе до ядренна война! Пътин им го каза много отдавна, че на тях не им трябва свят без Русия, но тези дебили явно не раззбират от дума и ще запалят континента! До сега живееха в разкош благодарение на евтините енергийни ресурси от Русия и те като истински идиоти се отказаха от тях с надеждата да участват в разграбването на Русия след евентуалната и загуба във войната с която тя се стреми да не допусне НАТО на 500 км от Москава. Най-лошото е, че има 2.5 милиона българи в Западна Европа, които също ще изгорят в ядренния Армагедон! Учудва ме и факта, че относително малка част от населението на тези страни разбира каво всъщност се случва и до къде може да се стигне с това ескалиране на войната в Покрайна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  13 Май 2023 20:04ч.

  Какво толкова те учудва? Няма нищо странно и непредсказуемо... Пред алчността инстиктът за самосъхранение няма никакъв шанс. А алчността се лекува само с пръст... Така че следвайте ЗИП - новите дрешки, докато имате още възможност. А след това - като оркестъра на Титаник нашите трубадури ще пеят, колко е хубаво да умреш, но да разкажеш играта на руснаците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  13 Май 2023 20:59ч.

  Бай Иване,има един изключително опасен вариант,който може веднага да подпали света.В еди слънчев ден украинците да заявят и поставят пред слисана Европа,не толкова изненадана Русия и САЩ,където ще се направят на ударени,че притежават ядрено оръжие.Никой не допуска този вариант,но чашата преля на 19 февруари 2022 г.когато думите на Зеленски, произнесени на 19 февруари в Мюнхен, са били „чути” в Москва и тя си е направила съответните изводи.Путин обърна внимание на ядрената заявка на Киев и след три дена се започна.... Да не се окаже,че "тайно"от американците и европейците/смях в залата/са се сдобили с ядрено оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  13 Май 2023 23:35ч.

  В стремежа си да си докарате благоволението на нацистите, които управляват в Украйна и са подкрепени от Запада, гледайте внимателно накъде вървят нещата. Единственият парад на победата, на който се хвърлят на земята пленени стотици фашистки знамена, е на Червения площад през 1945 г. Защото останалите, закъснели да се включат във войната „победители“, имат малко пленени знамена. Защото, може да се окаже, че на парада на победата по случай 80 години от победата над Фашизма, на Червения площад ще се хвърлят украински знамена, орнаментирани със свастики, заедно със знамената на други самозабравили се нацисти. Както сте тръгнали, чака ви съдбата на Мусолини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи