Байдън пристигна в Лондон за държавното погребение на кралица Елизабет II

Байдън пристигна в Лондон за държавното погребение на кралица Елизабет II

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Лондон, където утре ще присъства на държавното погребение на британската кралица Елизабет Втора, предаде Франс прес. Той е придружаван от съпругата си Джил Байдън. Самолетът на американския президент кацна на летище "Станстед" северно от британската столица снощи. Лондон междувременно се подготвя трескаво за първото държавно погребение във Великобритания след това на Уинстън Чърчил през 1965 г., съобщава БТА

Днес следобед (20 ч. българско време) Джо и Джил Байдън ще се поклонят пред ковчега на Елизабет Втора, който е изложен в Уестминстър Хол. Не е ясно дали тогава потокът от хора, които идват да се простят с покойната британска кралица, ще бъде спрян, за да бъде гарантирана сигурността на американския президент. При бденията на децата и внуците на Елизабет II, вчера и днес, опечалените продължаваха да преминават край ковчега, отбелязва АФП.

Тази вечер президентът на САЩ ще присъства в Бъкингамския дворец на прием, който ще бъде даден от новия британски крал Чарлз Трети за чуждестранните лидери, които започнаха да пристигат в Лондон.

Утре Байдън ще бъде сред 2000 гости, сред които много държавни ръководители, поканени да присъстват на държавното погребение на покойната британска кралица в Уестминстърското абатство. Церемонията ще започне в 13 ч. българско време.

За Чарлз III поредицата дипломатически прояви около погребението започна вчера със среща с представители на 14-те страни от Общността на нациите (преди Британската общност), на които британският монарх официално е държавен глава. Сред тях са Канада, Австралия и Нова Зеландия. Елизабет II бе много привързана към тази организация, която сега обаче е разклатена от изкушението на някои страни, по-конкретно от Карибския басейн, да станат републики, отбелязва АФП.

Лондон междувременно се подготвя трескаво за първото държавно погребение във Великобритания след това на Уинстън Чърчил през 1965 г. Полицейската операция ще бъде по-голяма от тази за охраната на летните олимпийски игри в британската столица през 2012 г.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи