Байдън подписва заповед за защита на достъпа до аборт

Байдън подписва заповед за защита на достъпа до аборт

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише изпълнителна заповед за осигуряване на достъп на жените до аборт и контрацепция, съобщава Си Ен Би Си.

Това се случва, след като Върховният съд отмени 50-годишното решение по делото "Роу срещу Уейд", узаконяващо аборта. Вследствие на решението 13 от щатите забраниха абортите незабавно. Последваха протести в редица американски градове.

Демократът Байдън беше подложен на натиск от страна на свои поддръжници да предприеме действия след ключовото съдебно решение.

Белият дом съобщава, че президентът ще нареди на Министерството на здравеопазването да предприеме действия за защита и разширяване на достъпа до "медикаментозен аборт", одобрен от Администрацията по храните и лекарствата.

Той също така ще изиска осигуряването на гаранции, че жените имат достъп до спешна медицинска помощ, услуги за семейно планиране и контрацепция, включително вътрематочни устройства.

Решението на Върховния съд възстанови правото на щатите да забраняват абортите. В резултат на това жените с нежелана бременност са изправени пред избора да пътуват до друг щат, където процедурата остава законна и достъпна, да купуват хапчета за аборт онлайн или да направят потенциално опасен незаконен аборт.

Байдън определи решението като "трагична грешка".

Изпълнителната заповед на Байдън цели и да защити неприкосновеността на личния живот на пациентите, както и да гарантира безопасността на мобилните клиники за аборти на по границите на отделните щати. Тя разпорежда и създаването на работна група за координиране на реакцията на администрацията относно достъпа до репродуктивно здраве, уточнява Белият дом.

 

Източник: news.bg

 

 

 

 

Коментари

 • smb

  08 Юли 2022 16:34ч.

  Някакъв срок от началото на бременноста има ли или може да направиш аборт и в 7-ми месец? Иначе много не я разбирам тази демокрация, където президента може със заповед да отмени решение на върховен съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами поинтересувай се

  08 Юли 2022 17:50ч.

  Питай например жена си, ако си женен. Седмият месец. Да не се излагаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "ами поинтересувай се"

  08 Юли 2022 18:34ч.

  Вземи и ти се поинтересувай какви са били ограниченията до това съдебно решение. https://www.infowars.com/posts/us-1-of-only-7-countries-that-allow-abortions-on-demand-after-20-weeks/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  08 Юли 2022 18:39ч.

  нарича се executive order-(изпълнителна заповед, с којато се отлага решението на върховнија съд САМО за времето, през което Бајдън е президент)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  08 Юли 2022 19:07ч.

  Понеже някакви хорица се опитват да остроумничат да си изясним - имам две деца и съм севсем наясно с развитието на бременността при жените. Що се отнася до уфсътъ - това, че се отлага само за времето в което е президент не ми звучи по-малко малоумни. Може да е президент 8 години, а и може следващият да не отмени заповедта. Та кое викаш било демокрация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  08 Юли 2022 20:44ч.

  малоумно е да даваш по 20 декара на съкратени работници да гледат картофи, всичко друго не е малоумно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдън клонинг

  08 Юли 2022 17:53ч.

  Бебешките ембриони са прекалено ценни за йезуитите, че да позволят да им се изплъзнат от ръцете им. Важни са козметиката, медицината, хранително-вкусовата промишленост, най-вече за веганите, който имат много против да ядат животински продукти, но няма нищо против да ядат странни продукти , чиято основна съставка са човешки фетуси. Затова някои хора ги наричат канибали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекс

  08 Юли 2022 19:57ч.

  Мое тяло -мой избор (my body - my choice) - нали така беше според либералите? Но когато дойдохме до ваксините, тогава вече не ти е разрешен избор, пак според либералите. Питайте другарите Байдън и Трюдо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи