Българските евродепутати социалисти: България има нужда от леви прогресивни политики

Българските евродепутати социалисти: България има нужда от леви прогресивни политики

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Искаме да върнем съдържанието в политическия разговор у нас, заявиха евродепутатите от Делегацията на българските социалисти в ЕП

Станишев: Без задълбочен разговор, България окончателно ще се закотви в периферията на Европа

Витанов: Да събудим надеждата, че левицата в България може да изглежда по различен начин

„Политическата криза в България изисква сериозен и съдържателен разговор за политики. Но всъщност твърде често ни се предлагат субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират удобни теми за мобилизация на твърдия електорат, които твърде често са димна завеса за неспособността да се намират работещи решения за реалните проблеми.“

Това заяви Сергей Станишев, който заедно с ръководителя на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, откри организирания от българските евродепутати социалисти „Форум за прогресивни леви решения“. В откриващия панел се включиха още Джакомо Филибек – изпълнителен генерален секретар на ПЕС, Биляна Борзан – заместник-председател на Групата на С&Д в ЕП, Хърватия, Жак Папаро – директор на Фондация „Фридрих Еберт“ и Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

„Справедливостта е ключова за левите движения. Искаме справедливо разпределение на капитала. Големите компании трябва да плащат данъци в държавата, в която печелят. Зеленият преход трябва да бъде платен от замърсителите и големите бизнеси, а не от бедния човек. Правата на работещите, с които БСП се хвали, също са резултат от европейската политика за минимална работна заплата. Борбата с корупцията също е борба за справедливост“, заяви Петър Витанов.

По темата за предстоящите политики на трансформация и ролята на българската левица, Станишев добави:
„Ако не се започне незабавно задълбочен разговор по всички тези гигантски предизвикателства и не се формира дългосрочна национална политика, има риск България окончателно да се закотви в периферията на Европа, без перспектива за бъдещето. Задължение на левите хора да очовечим предстоящите технологични трансформации. Именно социалната държава трябва да регулира новата дигитална революция.

Днес не можем без болка да говорим за състоянието на БСП. В най-бедната страна на ЕС имаме слаба и все по-ретроградна левица – 10% от 240 народни представители. Политическите димки на ръководството на БСП не могат да скрият безпрецедентния отлив на доверие.

Не можем да се примирам, че партията която вкара България в ЕС се отдалечи от европейската социалдемокрация, и с един крак е тук, а с другия при Орбан. В навечерието на приемането на бюджета и кампанията за местните избори, ние искаме да върнем съдържанието в политическия разговор.“

Възможно е БСП да изглежда по различен начин и може да има нормална левица в България, заяви Петър Витанов:
„Някой каза, че тук се събират джендър социалисти. Не, тук се събират хора, които искат справедливост. Защото никога българското общество не е било толкова разделено. Днес бедните стават все по-бедни, а богатите все по-богати. Теми като свръхконцентрацията на богатство и блага са най-важните днес. Социалистите в Европейския парламент не се борят да ни вземат децата, а за онази справедливост, която те искат да видят в Европа.

Лявото не е демоде. Лявото е единственото възможно. То не е само фраза, то трябва да бъде изпълнено със съдържание. Не може да бъде свързано само с индексацията на пенсиите. То трябва да бъде свързано с бъдещето на внуците.
Надявам се тази дискусия да събуди поне малко надеждата, че БСП може да изглежда по различен начин, че може да има нормална левица в България, която да се бори за справедливост.“

„Лявото не може да изчезне защото не са изчезнали проблемите, които са го породили. То няма как да се задоволява с обиране на трохите от масата на десницата“, подчерта политологът Борис Попиванов, който модерираше откриващия панел.
България има нужда от прогресивна, социална и демократична левица, посочи изпълнителният генерален секретар на ПЕС, Джакомо Филибек: 

„Не мисля, че лявото може да губи повече време. След една година предстоят европейски избори и не мога да повярвам, че държава като България е обречена да има социалдемократическа партия с подкрепа под 10%. Трябва да сте готови за следващата битка, защото сме в средата на най-историческия преход, който ще промени Европа за поколения напред. България, а и Европа, имат нужда от политическа сила в страната, която е прогресивна, социална и демократична.“ 
Еврото трябва да е приоритет за България, заяви  заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Биляна Борзан:

„Еврото трябва да е приоритет за България. Когато Хърватия се присъедини към ЕС беше на дъното на икономическите класации, а след влизането в Еврозоната се вижда сериозен скок нагоре. Данните показват, че цените след присъединяването към еврозоната се покачват с едва 0.3%, докато заплатите нарастват с между 20% и 40%. Заради множеството кризи и спекулативните цени Хърватия не почувства всички ползи в максимална степен.“

„Четиринадесет месеца след началото на войната, ние не сме по-близо до нейния край. Това означава, че или не сме се опитвали достатъчно, или сме се променили в тези опити. Трябва да преосмислим подхода си“, сподели в анализа си за войната в Украйна Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.
„Пожелавам на левите хора в България да успеят да намерят своя път към единството и да изведат България от незавидната позиция на лидер по отношение на бедността и неравенствата в Европа“, добави директорът на Фондация „Фридрих Еберт“ Жак Папаро.

 

 

 

 

Коментари

 • ЛЕВИ ПОЛИТИКИ - ДА! ПРОГРЕСИВНИ - НЕ!

  12 Май 2023 11:31ч.

  Тук е България, джендъри! Добре е да го осъзнаете. Не се хабете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сталинист

  12 Май 2023 11:36ч.

  България по никакъв начин няма нужда от ''леви'' прогресивни политики. България има нужда от леви икономически мерки съчетани с консервативни ценности, които да я запазят от сатанистите, които искат да ни унищожат. Не, България няма нужда от Виктор Орбан, а от Фидел Кастро. За съжаление съвременна Куба също се предаде на запада и наскоро приеха закон, че всеки ще може да си променя пола, когато си поиска, с безплатна операция, платена от държавата. Срутването на великия СССР унищожи консервативното ляво и остана само западнот прогресивно такова, за което единствено малцинствата са важни. Но надежда има и тя е в Русия. Не Русия на Путин, а бъдеща Русия със Сталин 2.0 начело, както й приляга. А дотогава който оцелее, оцеллее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  12 Май 2023 11:41ч.

  Безкрайно преливане от пусто в празно , лъжи безкрайни , единстветото което вълнува тия продажници са парите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България има нужда от леви прогресивни политики,

  12 Май 2023 11:47ч.

  за да може още по-бързо да приключи земния си път. Иначе много добре са ви определили като "джендър социалисти", браво! Виждам, че подкрепяте еврозона, "зелен" преход, джендър извращения и прочее глобалистки системи за контрол - това ли ви е "прогреса"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  12 Май 2023 12:03ч.

  нямам идея поради тая "нужда" ли разсипват столетницата, или поради някоя друга. но го правят успешно. размиването на лявото и дясното, такова, каквото го познаваме в миналото, е в услуга единствено на тия, които дърпат конците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Johannes

  12 Май 2023 12:39ч.

  Предизвиквате отвращение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • леви прогресивни политики .............. Ахъ, виждаме ги...... прогресивните, левите!

  12 Май 2023 13:04ч.

  Само не разбрах, тези на снимката ако имат (или вече имат) деца .......... на какви "прогресивни политики" ще ги учат? Лентяя Станишев има, Йончева има - обучават ли си децата в "многообразие" и "сексуални практики" още от детската градина? Предатели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леви, десни, предни, задни, цоциалисти, лапамталисти, и безброй такива кодирани полит-пароли, кроени в змийските им люпилни - резултатът накрая винаги е най-разнообразно зло

  12 Май 2023 13:52ч.

  А тези на комсомолкото табло по-горе могат да си променят зглавието на партията на "Джендерастка Цоциалистическа"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не България, а тези евро депутати имат нужда

  12 Май 2023 14:55ч.

  от някаква добре звучащи лозунги за да намерят балъци, които да гласуват за тях на следващите избори за европарламент. До там се свежда всичко. защото винаги става дума за пари, ама пари за този който разтяга локуми, а после в европарламента да си получава заплатата и пак да гласува партийно, според ценностите на евролевицата, а не според тези на българите които са го пратили там. Само че мина времето в което тези юнаци бяха избрани, нито БСП е това което беше, нито пък Нинова е толкова слаба за да ги пише в листите ако и да са й партийни опоненти. Затова "оставете тази песен любовна" по Ботев, ама си търсете работа за да заслужите с общественополезен труд парите които ви се плащат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  12 Май 2023 17:03ч.

  А, в Брюксел български евродепутати ли имало, как не съм разбрал. Мислех, че някои от тях са избрани от Турция, други от САЩ, пък те били български евродепутати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангелинка

  13 Май 2023 0:06ч.

  Да не би да наближава Апокалипсиса, че нещо много висши сили долетяха наведнъж от Брюксел? Вчера Архангел Габриел беше призована да спасява Светиня Му и свита. Днес пък, долетели червените ангели да раздават свише прогресивни акъли. Да долита и македонския Ангел, че да им теглим на всичките накуп по една молитва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи