България и Турция се договориха да засилят сътрудничеството при охраната на границата

България и Турция се договориха да засилят сътрудничеството при охраната на границата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България и Турция се договориха да засилят сътрудничеството при охраната на общата си граница. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с турския му колега Реджеп Ердоган в Истанбул.

Министрите на вътрешните работи на двете страни също обсъдиха темата. София очаква от Анкара още по-голяма ангажираност в борбата срещу мигрантския натиск. Двете съседни държавище продължат да си сътрудничат в борбата с тероризма.

България и Турция са съседи в сложен и наситен с редица предизвикателства регион в близост до войната в Украйна, затова сътрудничеството между София и Анкара е важно за стабилността на Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев след среща в Истанбул с турския си колега Реджеп Ердоган. 

Двамата обсъдиха двустранните отношения, сътрудничеството в енергетиката и мигрантския натиск.

След разговора Радев заяви: 

"На базата на взаимен интерес в перспектива очакваме още по-голяма свързаност на нашите енергийни системи. И тук искам да благодаря на президента Ердоган за достъпа до турските терминали за втечнен газ в трудни за страната ни моменти, както и да споделя, че се надяваме в перспектива този достъп да бъде по-гъвкав и с по-дългосрочни договорености".

След срещата турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сътрудничеството между България и Турция ще достигне нови резултати с модернизацията на граничните пунктове на българска територия и със създаване на инфраструктурата на контрол на храните. Инвестициите на турския бизнес в България надвишава 2,5 млрд. евро.

"Намираме се в условия на предизвикателства, пред които се намират, както Балканите, така и глобалната система. Следователно като страни съюзници в НАТО трябва повече от всякога да се подкрепяме. По въпроса за незаконната миграция също имаме общо мнение. В срещата бяха засегнати икономически и търговски връзки. През изминалата година обемът на търговията достигна около 6 милиарда долара. Общата ни цел е да достигнем 10 милиарда долара в най-кратък срок", посочи турският президент.

Войната в Украйна променя глобалните вериги на доставки и единственият надежден сухопътен маршрут от Азия и Африка към Европа е през Турция и България, посочи Радев. Двете държави усещат това с повишения трафик по граничните пунктове. За това трябва да се повиши капацитетът им. Двамата президент са набелязали действия в тази посока.

"Разбира се, за да имат успех тези наши начинания, е важно да имаме добре охранявана и спокойна граница. Ние високо оценяваме приноса на Турция за спиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява и външна граница за ЕС и очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия. Разбираме и трудностите, пред които е изправена вашата държава по отношение на миграцията. За това и подкрепяме и продължаването на съвместните договорености и сътрудничество на Турция с Европейския съюз", посочи Румен Радев.

 

 

Източниц: БНР, БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • съждител

  09 Дек 2022 19:13ч.

  Много е трудна играта с тях! Няма алтернатива, трябва да се стараем да сте в приятелски отношения. В тази връзка, имах известни хипотези по отношение посещението на Радев, но ми се иска да добавя още нещо, което сутринта умишлено прескочих. Гръцката президентка беше буквално вчера на посещение у нас и и беше указано максимално уважение и внимание. Редно е! Не понасям гърците, но това си е мой проблем! Гърция демонстративно направи геостратегически завой към ЩАС и двете с Турция поддържат един подчертано агресивен тон помежду си. Поради множество причини, които ще останат незасегнати (вкл. и за наша сметка) Гърция продължава ад си въобразява, че е някакъв фактор и има някакви шансове с/у Турция. Неблагородно им "завиждам", колкото и да са смешни напъните им, но поне си дават кураж хората. А ние вече сме изпаднали от всякакви класации, обществото ни се разпада, а партньорите видимо искат да ни довършат. Трябва да се правим на добрички, да сме любезни и балансирани. С други думи, Радев безалтернативно дължеше този навременен жест! В гръцко-турската игра за нас няма място!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мароканец

  09 Дек 2022 20:43ч.

  Дачкофф, цензурата на валидни коментари те прави това, което вече те нарекох - руско мекере. И за твоя информация има едно нещо наречено VPN. С абонамент това са някъде към 11000 сървара в цял свят с милиони IP адреси. Пъпчивият ти модератор няма да му стигне безсмисления зивот да блокира всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мароканец, за вас, възпалените прозападници и американската пионка Радев е руско мекере

  09 Дек 2022 23:32ч.

  Изобщо ни знаете на кой свят сте, това жълтопаветните евроатлантици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • психолог

  10 Дек 2022 2:32ч.

  много отчаяна и примиренческа е физиономията на румчо....а на ердо физиономията говори-ще ни клекнете пак,няма къде вече да ходите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  10 Дек 2022 3:11ч.

  То и така граница няма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Дек 2022 8:52ч.

  Вълкът ще пази стадото. Ердоган приема тези „мигранти“ на своя територия, само за да ги прати в Европа, той би трябвало също да си пази границите, когато мигрантите влизат в Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи