Асен Василев: Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави

Асен Василев: Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави

"Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже: "Ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим "те ни плюят все едно, че дъжд ни вали". Това заяви в предаването "Панорама" на БНТ кандидатът за премиер и настоящ финансов министър Асен Василев.

Дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на "Продължаваме промяната" зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията. "В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начина, по който работи. Да тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа, е прибързано", каза той.

Асен Василев каза, че ПП все още не е събрала подкрепата на 121 депутати. На въпрос дали смятат да разговарят със Слави Трифонов, Василев отговори: "Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите."

България е страната с най-голямото неравенство между бедни и богати в Европа и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки, посочи Василев.

По думите му, решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство. "Взето е по информация, предоставена от службите на Съвета за национална сигурност към премиера, където е имало и препоръка в съответния доклад на Външно министерство за точно 70 човека за бъдат отзовани. Поне това ни беше казано на заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти".

Аз смятам, че това решение е правилно, коментира Василев. По думите му, не България е страната, която търси конфронтация. "Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже: "Ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим "те ни плюят все едно, че дъжд ни вали", смята той.

Василев припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия. У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния, подчерта Василев. Той прогнозира, че войната в Украйна може да продължи още 4-5 години.

Държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета, категоричен е Асен Василев 

"В момента имаме приходи с милиард и 100 милиона повече от разходите към 30 юни. Имаме над 8 млрд. лв. в единната сметка. Към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. Фискално страната стои много стабилно, дори германският финансов министър Линднер говори по този въпрос", каза в предаването Асен Василев.

Допълнителният разход от 760 млн. лв., след който следва да има и приходи, е трудно изпълним, но изпълним, добави той. Всичко зависи от икономическата ситуация в последните 4 месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата.

"Цените на електроенергията са овладени - видяхте, че парламентът гласува компенсации за бизнеса. Цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%. Горива и бензин за съжаление не произвеждаме и зависим от цените на петрола", заяви той.

Асен Василев коментира износа и цените на зърното, като подчерта, че в момента цената в България е вързана със световните борси и по-конкретно - с Чикагската. Това води до две опасности, предупреди той: "Първо - цените на зърното ще скочат драстично през есента. В световен мащаб като се качат цените, това, че произвеждаме зърно, по никакъв начин не ни помага. Второто - зърното вместо да отиде при най-нуждаещите се, ще отиде при най-богатите държави. В голямата си част - в Китай."

За да не се изправи Европа пред две едновременни кризи - високи цени на храните и потенциална мигрантска вълна, се обсъжда вариант, при който европейският пазар да остане свободен, но износът от Европа да се контролира.

Отношенията с президента

На въпрос как "Продължаваме промяната" възприемат президента оттук нататък - като партньор или като опонент, Асен Василев отговори: "На базата на разговора, който имахме днес - той си има конституционни правомощия, правителството и парламентът - също. Според мен, ако всяка от тези власти си стои в рамките на конституционните правомощия, няма да има нито проблеми, нито напрежение".

Вижте целия разговор във видеото

 

 

 

Коментари

 • Този се тресе от мисловна дейност

  02 Юли 2022 7:01ч.

  Още един кандидат-премиер който или лъже или първо действа и после мисли. Ако някой на нас ни сложи санкции, приятел ли ни е? Що се сърдим за това. Правим се на дяволи и си спряхме газта. Развитите ни ментори от ЕС как плащат за газта? Ние отказваме да плащаме така както те правят изтъквайки аргумента че ни спрели газта?! Този да не обижда природата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тресе се

  02 Юли 2022 7:33ч.

  от злоба и ненавист към всичко българско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  02 Юли 2022 7:05ч.

  Няма ли ДЪРЖАВНИК в България, който да види, че царят е гол!? Нито няко си Киро, нито Кокорчо стават за управление на държавата. Докога народ и държава ще бъдем заложници на тези, които от сутрин до вечер сеят раздори, стрес и напрежение?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо и простокиро

  02 Юли 2022 7:37ч.

  са едни американски подлоги, избрани и назначени от змийското гнездо по един критерий да мразят българите и да мечтаят да съсипят България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  02 Юли 2022 7:06ч.

  Прости му Господи, Василев не знае какво говори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никаква прошка!

  02 Юли 2022 7:38ч.

  Предателите трябва да си получат заслуженото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това не е вярно

  02 Юли 2022 7:08ч.

  Асенката пак лъже, в викакъв списък с вражески държави не сме. Вражеска е главата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо и американскате му началници

  02 Юли 2022 7:39ч.

  Са истинските врагове на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Юли 2022 7:10ч.

  Като не помниш и две минути, колкото за чехълче, не се фичкай като Ч**кия на мокър пясък, щото хората много добре помнят "художествените ти творби" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  02 Юли 2022 7:10ч.

  „Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили.“ Интересно по коя сметка и в коя банка си платил, Коки? Ако е по някоя от блокираните руски сметки, значи ли това, че нашите пари са отишли на вятъра?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо има една мечта

  02 Юли 2022 7:40ч.

  да съсипе България. Толкова е размаха на продажната му душица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Юли 2022 7:11ч.

  Да затваря посолството и Господ да ви е на помощ като спрете АЕЦ Козлодуй!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Господ не може да спаси Предателите

  02 Юли 2022 7:42ч.

  от предстоящата разплата за българоненавистните дела на простокиро и Кокорчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПП - фашистка партия, партия на войната! На времето Хитлер по същия начин подхвърля трохи на германския народ и го принася в жерва на войната.

  02 Юли 2022 7:12ч.

  ПП и тези които са с тях са проводник на Нова световна война. Кокорчо лъже като Хитлер! Предложи фашистки закон за тотално следене! Санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия са незаконни, според Устава на ООН! България първа тръгна срещу Русия като закри небето си. Кокорчо и Сашо Кеша в самоуправство спряха руския газ. Развързаха галопираща инфлация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо и простокиро за това за назначени от американците

  02 Юли 2022 7:44ч.

  Предстои им да разберат, че няма да им се получи. По трудния начин ще го разберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  02 Юли 2022 7:14ч.

  до Харвардския доктор на НЕуките: Прочети книга! Прочети „Винету“!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Юли 2022 7:19ч.

  Чакай, чакай, Асенчо. Първо чети: 28.7.2021 A9-0259/2021 ДОКЛАД относно препоръка на Европейския парламент към Съвета, Комисията и заместник-председателя на Комисията/върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност относно насоката на развитие на политическите отношения между ЕС и Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо не чете

  02 Юли 2022 7:45ч.

  Той изпълнява заповеди на американските си господари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Юли 2022 7:22ч.

  "К. като има предвид, че при настоящия режим Русия е дългосрочна заплаха за европейската сигурност според неотдавнашната оценка на Групата за размисъл на НАТО; "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  02 Юли 2022 7:25ч.

  Рано или късно тези трябва да бъдат съдени с цялата строгост на закона! А всички ние, български гражддани трябва да излезем да гласуваме и да ги изхвърлим от властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само съдени

  02 Юли 2022 7:46ч.

  но и най-жестоко наказани за извършените предателства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колев

  02 Юли 2022 7:28ч.

  Със закон трябва да се забрани в управлението да влизат персони под 45 години, и такива, обучавани в чужди университети. Хора без опит, попили чужди "съвети", за да не използвам точната дума, нямат право да определят съдбата ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И такива безродници

  02 Юли 2022 7:49ч.

  ако поискат да дойдат в България- само с виза след тест за лоялност към България. Такива с двойно гражданство- персона нон грата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  02 Юли 2022 7:37ч.

  Проблемът не ни е Русия, а погазването на Конституцията и законите от борците с корупцията кирчо, асенчо и другите "приятели" на българите, преди тях от станишев, от борисов и сие. Иска им се да станем втората Украйна, но няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ставаме втора Украйна

  02 Юли 2022 7:45ч.

  Предателството е тотално и повсеместно. То е в ПП, Министерски съвет, Външно министерство, Президентство, Народно събрание. Всяко ново правителство с участието на новата фашистка партия "Продължаваме промяната" е гроб за България, също като правителство начело с ГЕРБ - друг гроб за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът не ни е Русия

  02 Юли 2022 7:50ч.

  То е ясно. Проблемът ни е САЩ и техните български слуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миро

  02 Юли 2022 7:39ч.

  Противно е, че такива лекета като Петков и Василев са в управлението. Позор е за България! Унизително е. И президент Радев си трае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Противно е евфемизъм

  02 Юли 2022 7:51ч.

  по отношение на Кокорчо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 7:42ч.

  Лъже, та се къса. Първо. Най-напред Бг се присъедини към санкциите, макар че не беше задължително. След това Русия изготви списък на държавите, които ѝ наложиха санкции и ги обяви за неприятелски (недружественные), което е доста по-различно от "вражески".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 7:46ч.

  Второ, след наложените санкции по нам-кой си пакет, след като ѝ чопнаха мангизите, вложени чрез легални договори в западни банки, Русия реши да не допуска повече да я крадат и Путин издаде указ, че държавите, които не са ѝ приятели и са склонни да крадат, и го правят, да си плащат с рубли в руска банка. Не искат да го правят - няма газ за крадльовците. Вот и весь разговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия обяви не България, а целия ЕС за неприятелски, едва след като държавите от ЕС затвориха въздушните си пространства

  02 Юли 2022 7:52ч.

  за руските цивилни самолети. България като малко пале пред ЕС първа затвори въздушното си пространство и отговорността е изцяло на новата фашистка партия ПП и лично на просто Киро и на еконт-нудиста Никсъб, начело на министерството на Еконт, корупцията и транспорта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Юли 2022 7:47ч.

  В списък на “неприятелски” страни. Има разлика. Сега, ако има списък на “вражески” страни, възможно е България да влезе в него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За кратко

  02 Юли 2022 7:52ч.

  След изборите отново България ще се върне в списъка на уважавани партньори на Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнение към Колев

  02 Юли 2022 7:57ч.

  Трябва да се изисква от всички, които се кандидатират за депутати тестове за психическо здраве, за неупотреба на наркотици и т.н. Задължително тестове преди поемането на постове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 8:01ч.

  Интересно е, с каква аргументация "замразиха", на практика чопнаха, активите на Русия. 1. Тези мангизи били ограбени от руските граждани (народ). С други думи, Западът се самоопредели като по-голям комунист от Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и Мао, зети заедно и проведоха експроприация. Същото и с имуществото на некои руски граждани - яхти, вили, къщи, замъци и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 8:05ч.

  2. Русия използва приходите от икономическите си активи и дейности, за да се въоръжава. Демек, Западът решава как и за какво Русия да си харчи собствените мангизи. Което некак не се връзва с прокламирания водещ и общественополагащ принцип за неприкосновеността на частната собственост, каквито са въпросните активи, собственост на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 8:10ч.

  Освен, ако Западът не е решил, че изначално всичко руско е негово. Да приемем, че Западът се е водил от хуманистични подбуди - оръжието на Русия ѝ служи да избива, изнасилва и ограбва цивилни граждани. ОК! Но тогава, как въпросният Запад реагира, когато неговото оръжие в ръцете на хохлите систематично избиваше цивилните донбасци? Никак. Аз вярвам, че Западът не е знаел за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 8:15ч.

  Имам предвид всички от Запада, с изключение на част от военните. Или, как реагира Западът, когато хохлите блокираха Крим отвсякъде - и логистично и всякак - спряха водата, тока. Хохлите претендират, че Крим е техен. Тогава защо обрекоха собствените си граждани на тези изпитания. Реагира ли Западът на диващината на хохлите? Не. Къде бяхме ние като държава - с хохлите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 8:22ч.

  И накрая. Възниква въпросът, а защо Западът не е знаел за тези неща, както аз вярвам? И още, защо Западът реши да си държи очите и ушите широко затворени, толкова време? Защо така гнусливо се отнасят към хората, държащи на езика си, на Историята си и на бъдещето си? Отговорът е единствено възможният - защото тези хора са с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбирам

  02 Юли 2022 8:49ч.

  Как като Кирчо и Кокорчо декларират, че са едно и си имат доверие, как БСП с единия не иска да говори, а с другия може. Те трябва да знаят, че ако преди беше на един тарикат да се паднат сто будали сега е обратно. Малко са будалите за изборите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Мишо

  02 Юли 2022 8:54ч.

  Е,КОЙ ПРЪВ ЗАТВОРИ НЕБЕТО си за РУСИЯ?КОЙ ПРЪВ затвори пристанищата си за Русия?КОЙ ПРЪВ отказа газта на Русия?Това не беше преди 1 година,а точно преди 3-4 месеца.Така,че Престанете да Лъжете и Манипулирате.Само младите хора попрочели това онова оттук оттам и слушайки Високопарните ви ЛЪЖИ можете да подведете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  02 Юли 2022 9:26ч.

  не се мотаите и върнете мандата не губете времето на обществото избори до дупка докато случим на хора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-в списъка с неприятелски сме

  02 Юли 2022 10:20ч.

  Във вражеския списък е Украйна.Да се молим или да бием Асенчо.Докато е време.Щото после нито молби нито самолети от нато ще ни помогнат.Направо такива като А.Василев трябва на кръстове по магистралите.За назидание.Като в Рим.Само така 1000г България.Иначе евнуси и педали ще я затрият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи