Асен Василев: Основният ни фокус с ЕК е да пресечем каналите за внос и износ на стоки през България към Русия

Асен Василев: Основният ни фокус с ЕК е да пресечем каналите за внос и износ на стоки през България към Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Налице е огромен ръст на внос-износ на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, минаващ през България. Това заяви финансовият министър Асен Василев след среща с премиера и еврокомисаря по финансовата стабилност Марейд Макгинес.

“Работим с ЕК да идентифицираме каналите и компаниите и те ще бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус в рамките на посещението ни на “Капитан Андреево” утре. Това е една от най-натоварените граници в света. Става въпрос за поток от стоки, които тръгват от други страни в Европа или стигат до такива”, каза Василев.

По думите му, около 20 000 са компаниите в Европа, които избягват санкциите срещу Русия, но проблемът е, че използват изрядни митнически документи. Затова съвместно с ЕК ще бъдат създадени механизми за пълното прилагане на 12-ия пакет санкции.

На самата българска граница има редица инициативи, които са предприети, заяви Василев. Той даде за пример, че част от тях са за 100 процента сканиране на камионите, които преминават през границата. Другата част е за отваряне на втори граничен пункт в допълнение към съществуващия, в който са заложени средства в бюджета за догодина, за да започне проектирането му. Причината е, че се виждат огромни опашки и натоварване на границата (ГКПП "Капитан Андреево" - бел. ред.). Василев допълни, че някои от камионите престояват на границата до шест дни. "Това е нещо, с което работим с турската страна", изтъкна министърът на финансите. Според него в такива случаи се е случвало трафикът да бъде пропускан без значителни проверки, което е една изключителна лоша практика, защото освобождавайки трафика могат да излизат стоки, които не са проверени по правилния начин. 

Премиерът Денков уточни, че става въпрос за електронни компоненти.

Министър-председателят коментира и твърденията, че българската "Лукойл" е избягвала санкциите срещу Русия.

“Когато излезе въпросният доклад и статиите, които го обсъждаха, няма доказателства, има предположения и внушения. И всички наши проверки показват, че Лукойл Нефтохим не е нарушил нито един български закон, европейски регламенти митническа разпоредба. Без да има ясни доказателства, аз не бих искал и медии, и политици да злоупотребяват с такива обвинения. Ако намерим следа за такова нещо, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас”, каза Денков.

Относно засечения канал за трафик на стоки с двойна употреба през България към Русия еврокомисарят по финасовата стабилност, в чийто портфейл влиза прилагането на санкциите, Мариан Макгинес заяви:

“Казах, че тези санкции са най-задълбочените и широки, които Европа някога е прилагала. Работим тясно с държавите членки, защото те ги изпълняват. Това е тяхна отговорност. Колкото повече санкции, толкова по-голяма опасност да се избегнат. Точно затова работим с държавите, за да се избегне такова заобикаляне на санкциите.

Трябва да бъдем стриктни при търговските потоци и знаем, че има стоки, които заобикалят санкциите и отиват на бойното поле. Трябва да използваме всичките си ресурси, за да определим къде има такъв риск. Това включва обсъждане със съседни държави. Важно е да се избягва използването на държави-членки и продукти, идващи от тях, през заобиколни маршрути".

Макгинес приветства решението на българските власти за по-ранно отпадане на дерогацията за преработка на руски петрол у нас и допълни, че тече проверка дали "ЛукойлНефтохим" спазва санкциите.

"Нашите служби са във връзка с българските по отношение една петролна компания, но искаме внимателно да проверим доколко са верни тези твърдения. Силно приветстваме желанието да бъде премахната дерогацията много по-рано. Това говори за желанието на България да се изпълняват санкциите спрямо Русия”, каза тя.

Комисар Макгинес заяви, че "е ясно, че България ще се присъедини към Еврозоната, но това изисква да се покрият дадени критерии".

"Това е моето първо посещение в България. Утре ще посетим пункта "Капитан Андреево". Дискусиите днес бяха изключително полезни. Имах възможност да посетя и да се разходя из страната, за да мога да представя информация на моите колеги", каза комисар Макгинес.

Тя заяви още, че се работи по проект за пране на пари.

Източници: БНТ, dariknews.bg, novini.bg

 

 

 

Коментари

 • БПФ

  04 Дек 2023 18:07ч.

  Тоя ококоения вместо да мисли как да върже бюджета, без държавата да затъва в дългове и без хорицата да бъдат смазани с непосилни данъци, стоки с двойна употреба щял да спира... Не мога да разбера, толкова ли е смoтан, че не се усеща накъде отиват нещата с Русия и украйна... или вярва, че ще успее да дотича навреме до самолета, за да се вкопчи в колесникът му? - Хор, само трябва да пазим такива пoдлoги на "посолствоТО" да не избягат, без да са си получили заслуженото !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  04 Дек 2023 18:20ч.

  Няма търговия, няма приходи ...............................фалират производства !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не му е "основен фокус" благоденствието на България

  04 Дек 2023 19:02ч.

  а как да вреди на Русия. Толкоз за нашия "елит"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бюджета върви страхотно

  04 Дек 2023 19:02ч.

  Но виж пералните за Средна Азия трябва да се спрат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с това ли се занимават тези "фокусници"?

  04 Дек 2023 19:36ч.

  За това ли ги избрахме? майната й на България, важното е на Русия да и е зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Дек 2023 20:27ч.

  Това Народно събрание и предишното също и избраните от тях правителаства досега не са се занимавали с проблемите на България! Тези назначенци на Посолството се занимават само с проблемите на Покрайна и трябва да признаем, че те стриктно изпълняват задачите поставени от Козяк и така Родината ни се е опътила със страшна скорост към поредната национална катастрофа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  04 Дек 2023 18:09ч.

  Асене...то войната ще свърши...ама де у теб толкоз акъл..или требе да ти го набие някой тоя акъл...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ценител

  04 Дек 2023 18:17ч.

  той може на набване да разчита, знае ли чиляк...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога свърши ?

  04 Дек 2023 19:02ч.

  Я раздуй.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами днес Авдеевка е отрязана от снабдяване

  04 Дек 2023 21:21ч.

  ако това ти говори нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  04 Дек 2023 22:21ч.

  Авдеевка е на нема и 15 км от Донецк. Мъката на варниците тепърва предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Склероза от

  05 Дек 2023 6:57ч.

  чужбина, не срами "титлата"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  04 Дек 2023 18:11ч.

  Глупак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичкото кеч под нагона на ПЕНТАГОНа

  04 Дек 2023 18:18ч.

  Хакана кьопеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  04 Дек 2023 18:19ч.

  не разбирам твърде, вероятно от тоя трафик територийката пИчели. но минисерът на финансиите не се интересува от това, за него е важна ойроатлантическата... таквоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И от джепането територията

  04 Дек 2023 19:04ч.

  Пичели и то много. Цялото увеличение на пенсиите ви идва оттук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато ни го платят ела се обади

  04 Дек 2023 21:22ч.

  ако още не са те прибрали пак в буйното отделение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нои

  04 Дек 2023 23:47ч.

  "Цялото увеличение на пенсиите ви" -- дребен миз.ерник си, види се. опитът ти да обидиш някого на пенсионер е потвърждение. и не си особено грамотен, при това. иначе щеше поне да поназнайваш как се формират пенсиите на хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  04 Дек 2023 18:22ч.

  Тоя си го признава направо- основният му фокус не е работа за добруването на България, а да е зле на Русия и така да се подмажем на САЩ. Сега ясно ли ви е,че няма да се оправим до като тия са на власт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  04 Дек 2023 18:32ч.

  Основният ни фокус е как да се отървем от вашето ято скакалци, с минимални щети за България. Майцепродавци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този е

  04 Дек 2023 18:39ч.

  голям глупак! - "Аз ще си отрежа ръката, за да не се здрависам с тебе!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Deloptes

  04 Дек 2023 18:39ч.

  Няма други проблеми за решаване, та с каналите от и към Русия тръгнал да се занимава, дето я ги има я ги няма. И всичко в името на България - истински патриот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоз "основен фокус"

  04 Дек 2023 18:42ч.

  да си то вземете и да си го турите... знаете къде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  04 Дек 2023 18:53ч.

  Днес четох, че Испания е внесла през 2023г. много повече втечнен газ от Русия в сравнение с 2018 г. А наш Асенчо тепърва се напъва да гони фирмите, които се опитват някак да оцеляват в тази неблагоприятна среда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо пак закъсня

  04 Дек 2023 18:57ч.

  Руските въоръжени сили прерязаха последния маршрут за снабдяване на украинските въоръжени сили край Артьомовск https://svpressa.ru/war21/news/397004/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо пак закъсня

  04 Дек 2023 19:01ч.

  „Колоните на бригадите „Север“, „Восток V“, казашкият отряд „Енисей“ и отрядът „Невски“ прерязаха последния път за снабдяване на украинската Бахмутско-Соледарска групировка“, твърди Селиванов. Той каза още, че украинските военни вече са започнали да навлизат в радиочестотата на Волга, искайки да се предадат, но това е било предотвратено от баражни отряди, минни полета и украински дронове, които кръжат над техните части. „Бойците на ВСУ се страхуват от приятелски огън и чакат падането на нощта“, обобщи помощник-командирът на отряда „Енисей“, като добави, че след овладяването на магистралата Артьомовск-Часов Яр се отваря пътят към Краматорск.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  04 Дек 2023 19:24ч.

  Фокусът ви е изкривен и затова нямате свой образ. Разфокусирани сте от поръчкова и своя омраза и към Русия, и към нас. Насила еничарството ви към народа ни няма да го бъде. Поръчката ви и слугинството ви са позорни и с тях нямате място нито у нас, нито в чужбина. Предателите на своя народ никой не ги ще. Насила можеш да грабиш вкл, с неоправдани заеми, но насила не можеш да имаш нито народ, нито признание. Оставка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  04 Дек 2023 19:26ч.

  ...основният ти фокус... е мокус...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааам

  04 Дек 2023 19:39ч.

  Вече започвам да си мисля, че омразата към България е по-голяма от омразата към Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям театър

  04 Дек 2023 19:44ч.

  Ние не си мръднхме пръста за Шенген и мигрантите, та защо сега да променяме нещо заради ЕК и Русия по границите си?? Ако обменът с Русия е доходен - той няма да спре, също както мигрантите минават и заминават, въпреки "сигурната" ни ограда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  04 Дек 2023 19:52ч.

  а аз мисля, живота на хората! на Асена ще и излезе късмета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Мдаам

  04 Дек 2023 19:53ч.

  Много сте права, госпожо, така е, омразата им е толкова силна, и то много повече към българските патриоти, защото няма да стане това, което искат тези предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гуру

  04 Дек 2023 19:54ч.

  Глупендер с глупендер, затова ли сме те избрали, бе тъпунгер с тупунгер?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  04 Дек 2023 19:57ч.

  Знаем как Ококореното спира търговския обмен с Русия. Затова сега плащаме два пъти по-висока цена за руски газ отколкото Гърция. Разликата потъва в "незнайни" джобове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидерът на победилата партия в Холандия се обяви против доставките на оръжие за Украйна

  04 Дек 2023 20:01ч.

  Лидерът на спечелилата партия в изборите за холандски парламент, крайнодясната Партия на свободата (PVV), Герт Вилдерс, заяви, че се противопоставя на доставките на оръжия от Холандия за режима в Киев. Вилдерс в разговор с канадския портал Rebel News каза, че е бил на украинската страна в конфликта, но самата Холандия се нуждае от оръжия за защита, а страната разполага с много малко от тях По-рано източник на Financial Times заяви, че ЕС е имал затруднения да прехвърли 50 милиарда евро на Украйна поради идването на Вилдерс на власт в Холандия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  04 Дек 2023 20:04ч.

  ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА . Ококореният п...дал само взема заеми. Страхотни, икономисти, академици професори и другин утайки. Изобщо , както казва Радой Ралин - По страшен от спина, по-жилав от рака, сега за сега се оказа простака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основният ни фокус е да пресечем каналите за внос и износ на стоки през България към Русия

  04 Дек 2023 20:06ч.

  Аз па мислех, че основния фокус на един финансов министър са финансите и бюджета на държавата, на която е назначен за министър. Пък и в клетвата, която полагаше като министър нещо за тази фокусировка се говореше. За Русия не ставаше дума май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Дек 2023 20:43ч.

  Този е толкова прост, че си го признава в прав текст, защо са го назначили за министър от Посолството! Тези са толкова некадърни, че не могат да решат нито един проблем на страната ни и затова вземат само заеми за да потушат народното недоволство! Всъщност, като гледам какво правят, явно другият им фокус е да ни вкарат в дългова спирала и така окончателно да унищожат Родината ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ухх

  04 Дек 2023 20:08ч.

  „Тя заяви още, че се работи по проект за пране на пари.“ -- поне си признават, кви ги вършат :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Кокорини

  04 Дек 2023 20:08ч.

  Ако се чудите защо Екзофталмов не мисли как да работи за страната си, а как да пречи на чужда страна, отговорът е лесен. В тази чужда страна Екзофталмов е квалифициран като "екстремист" с оглед на девиантните си наклонности. Затуй то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин Й. В.

  04 Дек 2023 20:14ч.

  Пич, Да не забравиш да забраниш чушкопеците. Комшията ги изкупува на двойни цени и разправя, в Ростов на Дон се продават дубъл, вадели им чиповете да ги слагат в кинжалите. Също много се търсят и пърлачките за прасета, дюзите им били подходящи за горивните системи на двигателите на СУ-57. Сигурно има и други родни стоки с двойно, че и тройно предназначение. Търси ги Асенчо, времето е твое и вечче свършва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуте

  04 Дек 2023 20:15ч.

  Щом това е най-важното нещо с което има да се занимава, значи сме я закъсали със сигигурност. Аз все си мислех че най-важната задача е как се създаде добра и подходяща за жителите на страната среда за живот, труд и добруване, но за този явно има други по-важни задачи. Усещате ли как когато на руснаците им е гадно , ние ще сме по-добре. Този начин на мислене ми напоня много на измислените герои от вицовете.или както имаше една мешка която звучи трагично за шопа. Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле. Падение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търси се фокусник с основен фокус

  04 Дек 2023 21:02ч.

  Щракане с пръсти и кокорчо изчезва - за спасението на България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-добре не може да бъде казано

  04 Дек 2023 21:03ч.

  Препост от Дир.бг --- : ... На снимката - класната по математика със зубърите в класа. Направо са като от филм. Толкова събирателни нарицателни образи!!! Сухият цайс, който постоянно вдига ръка и винаги идва с написани домашни (Анян, от "Малкият НиколА") и дебелият женствен зубър, когото заключват в тоалетните и му мокрят панталоните, а той развива психично разстройство и един ден си отмъщава на целия клас, като ги заключва в класната стая и я запалва. :)))) Филмът е готов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въздушни слоеве откъм Русия стигат до нас и обратно

  04 Дек 2023 21:57ч.

  Да се спре движението на въздуха, веднага!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария-Грация Каракьопекова

  04 Дек 2023 22:04ч.

  "Асен Василев: Основният ни фокус..." Вашите фокуси вече им се нагледахме. След всеки такъв оставаме с поопразнени джобове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те тоя е наистина фокусник!

  04 Дек 2023 23:06ч.

  Фокусите му край нямат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  04 Дек 2023 23:10ч.

  Чия цел е тая, марионетко жалка ? американска цел или българска? Трябва да висиш с години, за назидание, на магистрала "Тракия", побит на някой кол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еавс4др

  05 Дек 2023 5:55ч.

  Така става когато се избират педдераси в управлението. Където има евроатлантически ценности и русофобия там има и педдераси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • основният ни фикус е

  05 Дек 2023 7:19ч.

  ИЗНИЗВАНЕ ОТ ЕВРЕОГЕЙСКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ и възстановяване на нормални икономически и търговски отношения с нормалния свят (това означава без ангросексите извратеняци).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не вярвам

  05 Дек 2023 7:53ч.

  този да е от Хасково! По-скоро е някъде от шоплука щом основен принцип в "работата" му е баш шопското: "Я не сакам да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле..." Само дето на него хич не му е зле, а е зле на целокупния български народ с някои дребни изключения...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  05 Дек 2023 9:49ч.

  Абе изгонили са го от Хасково, защото там не могат да го понасят. Шопите са го прибрали като себеподобен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Ганьо

  05 Дек 2023 8:10ч.

  Все пак Харвард си е Харвард , фокусника си е фокусник , а най-доле мършите са си мърши .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  05 Дек 2023 8:47ч.

  А кирилицата кога ще забрани? Като гледам колко е надъхан, ще вземе да ни организира един възродителен процес и езикова революция. Болен мозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи