Апелативният съд в Белград: Няма да предаваме Цветан Василев, остава в Сърбия

Апелативният съд в Белград: Няма да предаваме Цветан Василев, остава в Сърбия

Снимка: БГНЕС, архив

Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Това реши Апелативният съд в Белград, предаде БГНЕС. С това си решение съдът потвърди решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условията за предаването на Цветан Василев на България.

С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14 май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи, уточнява БГНЕС.

След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев той се предаде на властите в Сърбия през септември 2014 г.

Според Апелативния съд в Белград "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и бе изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор.

В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 милиарда лева (1,3 милиарда евро), което "застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност".

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 г. Цветан Василев избяга от България в Сърбия.

 

 

Коментари

 • Observer

  28 Май 2022 9:08ч.

  "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  28 Май 2022 9:09ч.

  Е, не можем ги стигна сърбите. У нас просто ще ти свършат работата, дето се вика, пито - платено, а сърбите го направиха нашия на един балкански Нелсън Мандела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жизел Каракютукова

  28 Май 2022 9:25ч.

  Може би лекичко бъркаш! Цецо остава там като заложник, понеже всичките му инвестиции в Сърбия фалираха и докато не му вземат последното евро и последния имот, няма да го пуснат никъде! А това, че бил преследван по политически причини, окончателно отговаря на въпроса дали е имал политически намерения и проекти - нещо, което той отричаше, а Бареков го опровергаваше!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  28 Май 2022 9:30ч.

  Викаш, ще го изтупват като брашнян чувал? Може. Но изявлението им си го бива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жизел Каракютукова

  28 Май 2022 12:27ч.

  Парите на банката той ги е ползвал като лични, но Пеевски го издаде и сега се мразят до смърт! Сигурно един ден ще се прибере в България.....пеша, освен ако гранд далаверата с Gemkorp не открадне от българите не няколко милиарда, а не отхапе най-тлъстото парче от енергетиката ни! Сърбите са си направили сметката! Пунин - също!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още брътвежи за човешки права, политическия говор е истинска реч на омразата, мустафата да си отбележи в тефтера

  28 Май 2022 9:25ч.

  Сърбите пазят василев по политически причини. Ще го използват когато му дойде времето. Нали никой не вярва на приказките за човешките права. Сърбите са си чисти използвачи в случая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • докато не му вземат последното евро...

  28 Май 2022 10:19ч.

  На Цецо еврата отлетяха преди години. Оставена му е една скромна сума от стотина милиона, колкото за адвокати , рушвети, и да не води жалко съществувание. Цецо го пазят сърбите, но протекцията е от по-високо и по от изток. Когато му дойде времето ,може да проговори. А може и да не проговори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  28 Май 2022 12:14ч.

  Каквото ще да е, ама посланието е покъртително - гражданин на страна от ЕС получава политическо убежище извън съюза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи