Американските адвокати на Асандж внасят жалба срещу ЦРУ заради шпиониране

Американските адвокати на Асандж внасят жалба срещу ЦРУ заради шпиониране

Американските адвокати на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж обявиха, че внасят жалба срещу ЦРУ и неговия бивш директор Майк Помпейо, които обвиняват, че са записвали техните разговори и са копирали съдържанието на техните телефони и компютри, предаде Франс прес.

Адвокатите и двама журналисти, които се присъединиха към жалбата, са американци и твърдят, че американското разузнаване е нарушило тяхното конституционно право на защита на личните им разговори с Джулиан Асандж, който е австралиец. Според тях ЦРУ е работело с охранителна фирма, наета от еквадорското посолство в Лондон, където Асандж намери убежище, за да шпионира основателя на Уикилийкс, неговите адвокати, журналистите и други хора, с които той се е срещал.

Асандж рискува екстрадиране към САЩ от Обединеното кралство. В САЩ той е обвинен в изнасяне на стотици секретни военни и дипломатически документи.

Според адвоката Робърт Бойл, който представлява сега жалбовносителите, тези предполагаеми шпионски действия означават, че правото на Асандж на справедлив процес е било накърнено, дори сведено до нула, защото американското правителство вече знае съдържанието на тези разговори. Според него трябва да има санкции, дори отхвърляне на обвиненията срещу Асандж, или оттегляне на искането за ексктрадиция в отговор на тези действия, нарушаващи ясно конституцията.

Жалбата бе весена от адвокатите Маргарет Ратнър Кунстлър и Дебора Хърбек, както и от журналистите Чарлз Глас и Джон Гьоц. Тя е насочена срещу ЦРУ, Помпейо, охранителната фирма Ъндъркавър глоубъл и нейният ръководител Дейвид Моралес Гилън.

В жалбата се казва, че охранителната фирма, базирана в Испания, е имала договор с еквадорското посолство в Лондон и за сметка на ЦРУ е събирала информации от телефонните обаждания на жалбовносителите, по-специално разговорите им Асандж. Фирмата е поставила и микрофони в сградата на посолството, записите от които, както и кадрите от камерите за наблюдение са били изпратени на ЦРУ. Помпейо е бил в течение и е одобрил това събиране на информации, според жалбата, която уточнява, че компанията Ъндъркавър глоубъл е била наета от ЦРУ през 2017 г.

Асандж обжалва британското решение за ексктрадиция към САЩ. Ако той бъде все пак екстрадиран там и вината му призната в съда, той може да получи до 175 години затвор по повдигнатите му обвинения.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • цру - мръсните ръце на дълбоката държава

  16 Авг 2022 11:27ч.

  Тези адвокати са смелчаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи