Американски официални лица съветват Украйна да изчака с офанзивата

Американски официални лица съветват Украйна да изчака с офанзивата

По-специално те съветват украинските военни да не се опитват да отговарят на всеки снаряд, изстрелян от руската артилерия, защото така Москва ще постигне надмощие, като постепенно изтощи украинския арсенал, съобщава БТА.

Висши американски представители съветват Украйна да изчака с предприемането на ново голямо настъпление срещу руските сили, докато не пристигне поредната пратка американска военна техника и не приключи обучението на войските ѝ в боравенето с нея, заяви високопоставен правителствен представител от САЩ, цитиран от Ройтерс.

Представителят, който пожела анонимност, заяви пред малка група репортери, че Вашингтон остава твърдо на позиция, че засега няма да предоставя на Киев танкове "Ейбрамс", на фона на споровете с Германия около танковете "Леопард".

Всички разговори, които САЩ водят с Украйна относно възможна контраофанзива, са в контекста на гарантирането, че украинските сили ще отделят достатъчно време за обучаване как да използват новото въоръжение, което Вашингтон им предоставя, каза той.

Американските официални представители смятат, че всяко настъпление ще бъде по-успешно, ако украинските сили се възползват от обучението и значителния приток на нова военна техника.

В четвъртък САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна стотици бронирани машини, които да използва във войната. През последните дни в Киев беше и високопоставена американска делегация, която включваше заместник държавния секретар Уенди Шърман и заместник-съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Файнър.

Посланието на Вашингтон е било, че Украйна е изразходила значително количество ресурси за отбраната на град Бахмут и че въпреки това вероятността руските войски да изтласкат силите ѝ от това населено място остава твърде голяма, каза пред репортерите пожелалият анонимност правителствен представител. Ако това стане, то няма да доведе до стратегически изменения на бойното поле, добави той.

Едно от съображенията по въпроса е, че Украйна продължава да влага прекалено много ресурси за отбраната на Бахмут, при положение че се готви за настъпление срещу руските войски, чрез което да се опита да ги изтласка от районите под техен контрол в Южна Украйна. Затова американските представители се опитват да убедят Киев да промени приоритетите си в това отношение, заяви правителственият представител.

По думите му, САЩ се опитват да убедят Украйна да промени подхода си във воденето на бойните действия и що се отнася до артилерията - по-специално те съветват украинските военни да не се опитват да отговарят на всеки снаряд, изстрелян от руската артилерия, защото така Москва ще постигне надмощие, като постепенно изтощи украинския арсенал.

Именно затова новата военна помощ на Вашингтон включва бронирана техника, за да може Украйна да промени начина, по който води войната, каза правителственият представител.

Лошото зимно време затруднява бойните действия по фронтовите линии, но ако се застуди достатъчно и почвата замръзне, това ще открие възможност и за двете страни да започнат настъпление с бронирана техника, каза украинският областен управител на Луганск Сергий Гайдай.

Американският правителствен представител потвърди, че САЩ не искат засега да пращат на Украйна танковете "Ейбрамс", защото са скъпи и трудни за поддръжка.

Вчера германският министър на отбраната Борис Писториус отрече Берлин едностранно да блокира предоставянето на танкове "Леопард" на Киев, но добави, че правителството е готово да ги изпрати, ако има консенсус между съюзниците.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • САЩ съветват !

  21 Яну 2023 9:12ч.

  Украина нека да изчака !… И в това време руснаците спират ! И те изчакват… смех !😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и аз като "точно обратното" - какво можеш да очакваш от обратни хора, освен шизофрения?

  21 Яну 2023 12:30ч.

  Довчера ги натискаха: "Давайте, по-бързо, по-бързо!". Днеска ги съветват за точно обратното. Хубава работа, ама американска...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  21 Яну 2023 15:48ч.

  Много скрап ще трябва да разчистват украинците от грохналите американски,германски,англииски танкове.Изпратете жива сила ако искате да помогнете,не изпращайте бракуваната си техника.За живата сила ще й е необходима топки и то много здрави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи