"Алфа рисърч": ГЕРБ води на "Промяната" с 6%, "Възраждане" се бори за третото място

"Алфа рисърч": ГЕРБ води на "Промяната" с 6%, "Възраждане" се бори за третото място

Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния конкурент Продължаваме промяната (17.5%) от почти шест процентни пункта. ГЕРБ бележи лека мобилизация спрямо последното проучване на агенцията от месец юни, по-значителен е спадът (над 2 на сто), при ПП. ПП могат да загубят около 250 хил. от миналогодишните си избиратели, които тогава направиха избора си в полза на новата формация, но сега се разпръскват в широк политически спектър, както  вляво, така и вдясно.

На трета позиция се нарежда ДПС с 10.9% от твърдо решилите да гласуват. Както обичайно преди избори, Движението започва да мобилизира избирателите си и постига по-висок резултат спрямо предходни проучвания. В тези данни не са отчетени гласовете, които партията би получила от вота в чужбина.

На малка дистанция след ДПС са БСП (9.8%) и Възраждане (9.5%). БСП, също както и ПП, са двете партии, които търпят най-сериозни електорални щети от действията на служебния кабинет. Ключово за партията ще е да помогне на по-възрастните си избиратели да се справят с машинния вот и да ги убеди да гласуват. Освен това, началото на кампанията показва, че и ПП навлиза в лявото социално поле, така че е напълно възможно двете твърде различни преди година партии, сега взаимно да си отнемат избиратели. Възраждане, от своя страна, има по-млад и мотивиран електорат, но някои от най-значимите му теми, благодарение на които направи своя пробив, остават сега по-назад в приоритетите на хората.

Демократична България плавно върви нагоре, за което й помагат две обстоятелства. Първо,  разочарованието на част от избирателите от ПП, които се връщат сега към ДБ. И второ,   радикализирането на ПП, на чийто фон ДБ се очертава като по-диалогичната и отговорна към сформирането на управленска алтернатива, партия.

Това са шестте партии, които с голяма доза сигурност можем да кажем, че ще присъстват в 48ия парламент. Още две партии са на ръба. Български възход на Стефан Янев (4.2%), с малко прескача изборната бариера, но спрямо юни е в низходящ тренд. За тях кампанията ще е ключова - дали ще запазят избирателите си, или те ще предпочетат други партии в този сегмент  - БСП, „Изправи се България“… ИТН, която през изминалата година загуби огромен брой избиратели и достигна до малко над 3%, на старта на кампанията проявява лека мобилизация – 3.9%. Специфичното за избирателите на тази партия е, че имат твърде емоционален вот – бързо се мобилизират, но и бързо се разочароват. Партията на Трифонов е в остра конкуренция с тази на Костадинов и от обмена на избиратели между тях ще зависят финалните позиции и на двете формации.

Рейтинги и доверие: В кризисни ситуации като настоящата, разочарованието от едни политици  много често е съпроводено от пренос на доверие и надежди към ново поколение, или нови лица политици, каквато беше ситуацията през 2021г. Кампания 2022 стартира обаче със сериозна ерозия на доверието към всички ключови партийни лидери, които ще вземат участие в предстоящите на 2-ри октомври избори. Ако изобщо може да се говори за някаква конкуренция между тях, тя е „кой е най-малко мразен, а не кой е най-силно харесван“.

Лидерът на ГЕРБ Б. Борисов стартира кампанията с 21.6% положителни оценки и 55.5% отрицателни. Съпредседателите на основния опонент, Продължаваме промяната, Кирил Петков и Асен Василев, само за два месеца,  бележат рязък спад в личните си рейтинги. С  доверие, респективно от 18.4% и 17.8%, те значително стесняват електоралното си влияние в сравнение с миналата година, а недоверието им достига 55-56 на сто. Лидерите на другите две партии, участници в управлявалата доскоро коалиция, Христо Иванов (17.6%) и Корнелия Нинова (15.9%) отстъпват с няколко пункта след тях, като лидерът на ДБ е единственият с по-ниски нива на неодобрение (49%). Всеобщото недоверие към политическата класа обхваща както неучаствалия все още на избори и доскоро с висок позитивен рейтинг Стефан Янев (18.5%:35%), така и най-шумният опозиционен лидер К. Костадинов (13%:57%).  В дъното по доверие остава Слави Трифонов (11% : 61%).

От тенденцията на спад е засегнат и президентът Румен Радев. В сравнение с юни положителните оценки за дейността му намаляват с 5 процентни пункта, а отрицателните се увеличават с 3. Така, към момента, ножицата между положителни и отрицателни оценки (38%:33%) силно се затваря.

С оглед не само на настоящите избори, но и на потенциала за решаване на кризи след тях,  наблюдаваната сериозна ерозия на доверие към политическите лидери и лидерство, е изключително рисков фактор. Най-малкото, защото при очертаващия се фрагментиран парламент и коалиционни формати, ще бъде все по-трудно да се осъществяват дългосрочни политики, изискващи лидерско визионерство и широка обществена подкрепа.

(Не)вероятните управленски алтернативи: Българското общество е поляризирано по редица теми, а в настоящите избори и по ключовата – „около коя партия е най-вероятно да се сформира управленска алтернатива?“ 26.4% са на мнение, че е по-вероятно да се сформира управление около ГЕРБ, 24.2% - около Продължаваме промяната. Едва 5% смятат, че е възможна коалиция между тях. Най-голяма част, 44% не могат да преценят. Тези хора са най-склонни да не гласуват и ако никой не ги убеди, че може да сформира работещо правителство, най-вероятно няма и да отидат до урните.

Наред с решенията по най-чувствителните за хората проблеми, отговорът на въпроса „какво правителство е възможно след изборите“, се очертава като един от основните движещи фактори в кампания 2022.

Налице е категоричен превес на икономическите и финансови притеснения на хората над доминиращата преди година цел за промяна на модела на управление;

Недоверието към партийните лидери обхваща вече цялата политическа класа, не само старите политици;

Разочарованието измества миналогодишните надежди и заедно с липсата на ясни управленски алтернативи прави избирателя силно колеблив, дали и за кого да гласува;

В резултат, голяма част от партиите губят дори и лоялни доскоро избиратели, а вотът  за половината от политическите сили с шанс да бъдат представени в 48-то Народно събрание остава в тесен диапазон, в който биха могли да разменят позициите си.

Проблемите и притесненията: Топ 3 на най-важните за хората проблеми, посочвани от осем  от всеки десет българи, са – инфлация (89%), цени на енергоносителите (86%), здравеопазване (83%). Разбираемо, най-високи са очакванията избирателите да чуят позициите на партиите именно по тези три приоритета. Войната между Русия и Украйна и корупцията са посочени от около две трети от анкетираните. Следват екологичните проблеми, свързани със състоянието на язовири, водоеми и пр., както и нелегалната емиграция, които отново застанаха във фокуса на общественото внимание покрай трагичните инциденти в последните седмици и вълнуват две трети от анкетираните пълнолетни българи. Класацията на десетте най-значими проблема се допълва от състоянието на пътищата, особено на прага на наближаващия зимен сезон и от образованието.

Избирателната активност: На старта на кампанията, избирателната активност се очертава около 48% от имащите право на глас и живеещи в България избиратели. Това означава, че до урните могат да отидат около 2млн.600 хил., което е съпоставимо с активността на последните парламентарни избори през ноември 2021г. На този етап обаче е още много рано да се каже, дали кампанията ще повиши активността, или обратното, негативизмът и липсата на ясни перспективи ще отблъсне част от избирателите, което би довело до опасно ниски нива, с вероятност за силно сближаване на вота за отделните партии.

Настоящото изследване е проведено в периода 27 август – 2 септември 2022г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Източник: alpharesearch.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  04 Sep 2022 14:22ч.

  Социоложките на повикване от "Алфа рисърч" ни подготвчт за изборната победа на "Възраждане" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изследването е извършено по метода на японския математик НагуДигу

  04 Sep 2022 14:22ч.

  Съгласно дадените указания от когото трябва. Всякакви прилики с реалността са изключени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факирчо

  04 Sep 2022 21:22ч.

  Нека шоуто започне, сега. За плебейте зрелища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изследването е извършено по метода на японския математик Нагудигу,

  04 Sep 2022 14:25ч.

  съгласно дадените указания от когото трябва. Всякакви съвпадения с реалността са изключени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Sep 2022 14:38ч.

  Що ли не се разкарат най-насетне всякакви цоциологически агенции ! При нулева наказателна активност, кой ли ще е начело ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  04 Sep 2022 14:43ч.

  Този, който има повече роднини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прави са хората

  04 Sep 2022 14:56ч.

  Недоверието е повече от половината. Не става. Вота да се обяви за недействителен. На следващите избори да се забрани да участват едни и същи партии. Те ще се учат как да работят за народа поне няколко години. Тогава ще се явяват пак ако им стиска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  04 Sep 2022 14:59ч.

  Това означава че води Възраждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А резултатите ще са пак изненадващи

  04 Sep 2022 15:11ч.

  според японския математик Накажима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  04 Sep 2022 15:12ч.

  Крадците и измамниците ....1 и 2....мръсна гадна колония с тъп и прост н@@@@. ...стадо.Ако за ГРОБ е ясно защо...то за кирчовци и кокоропедерасите не е ясно сред 6 месечният тотален погром и предателства. Мръсна гадна колония.Заслужавате съдбата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Три партии които никога няма да са в коалиция

  04 Sep 2022 15:25ч.

  Резултата ще бъде - нови избори. Докато не се въведат нови правила, ще има избори без край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  04 Sep 2022 15:41ч.

  ПП в проучванията месец преди изборите имаха 10,5%, а на изборите 25,67%. Ето това е резултатът и на Възраждане. Тогава проучването дава на Възраждане 1,5%, на изборите почти 5%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  04 Sep 2022 16:01ч.

  Предложение - да пускаме бюлетина ЗА и бюлетина ПРОТИВ, от първите да вадим вторите и това да е крайният резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • корекция

  04 Sep 2022 16:21ч.

  23,75%, за Възраждане. 19,9% за ГЕРБ, и намалете с 30% рейтингът на предишните управляващи бсп, пп, дб. Така беше разликата на проучванията месец преди изборите и самият избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не вярвайте на проучвания, някой плаща

  04 Sep 2022 16:46ч.

  това е част от предизборната кампания, агитация и внушение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  04 Sep 2022 17:14ч.

  bg селееенете съ големътъ бъзикня (дъ ни зъбравями чи днескъ е цял Уййййкиндъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  04 Sep 2022 17:16ч.

  зъбравих: клъстерити шъ ги аритмитичъми нъ Трети Октомври

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Sep 2022 17:18ч.

  Не вярвам 10% да гласуват за варненски мангал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  04 Sep 2022 17:29ч.

  Уилтът се е класирал пръв и прави внушения за поръчкова социология в полза на Възраждане. Лицето Уилт трайно се доказва като напълно неинформиран и изцяло неадекватен на обстановката. Твърди, че е възрастен, но странно как не знае, че Алфа винаги е минавала за дежурен рупор на жълтопаветниците и верен стожер на правата, евроатлантическа вяра. Отзивчива е била само и единствено към тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не ни е виновен, че сме тъпи.

  04 Sep 2022 17:57ч.

  Герб първи, значи още от същото, кражби за тях и изоставане за България, скоро и македонците и албанците ще ни изпреварят, а преди румънци и турци бяха зад нас. И поредните патриоти в добавка, след трийсет години, през които нито едни патриоти не направиха нищо за отечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зайко

  04 Sep 2022 18:05ч.

  Моето социологическо проучване дава предимство за първото място на Великденския Заек, следван на 2% по-малко от Чибурашка, а на трето място е Шон Пен облечен като католическа ученичка. Айде, спрете с платените проучвания, става ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  04 Sep 2022 18:26ч.

  Народа иска цялата власт да е в партиите на ДПС. Само под ръководството на Сарая има просперитет и стабилнос! Това са доказа! За това всички големи бизнисмени, прокурори и кметове са винги за ДПС! Където управялва сарая, там е успеха, там е победата! Това боцата отлично го знае и затова е най-обичания и уважаван политик за целия народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бърбън Брадърс

  04 Sep 2022 18:38ч.

  ГЕРБ е валяк.ПП е рехав Райграс ,БСП е троскот,Възраждане е бързо растяща гъба,но гъба,ДПС са жилава драка,ДБминалогодишни филизи,Славчо -многогодишен храст,Стефан Янев нов непознат хибрид

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нужни са ти спешни мерки

  04 Sep 2022 22:51ч.

  Убав, бърбънът не възбужда достатъчно въображението ти. Спешно минавай на белото, защото иначе ще си загубиш доходоносната службица на гробарски трол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стъкмист

  04 Sep 2022 19:27ч.

  Колегите пишман социолози взеха да лъжат повече от нас стъкмистите. И за тези лъжи взимат маса пари. Трябва със закон да ги забранят тези манипулатори. Още повече преди избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  04 Sep 2022 20:03ч.

  Отново стакмистика за наивници... Някои нормален човек, вярва ли на по горе написаното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  04 Sep 2022 20:35ч.

  Ще стане чудна коалиция:):):). Крайно време е изборите да се приравнят към правилата на референдумите - ако няма 51 % избирателна активност, няма реални резултати. Не може някой, който се ползва с доверието на 5 % от избирателите, да упражнява легитимна власт и да взема решения от името и за СМЕТКА на всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник

  04 Sep 2022 20:40ч.

  Истинска информация няма, но има внушение! Юрий Борисов 24may.bg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Sep 2022 21:41ч.

  няма повече от 10 % напълно пропаднали хора, че да гласуват за варненския ром Копейкин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мастита журналистка

  05 Sep 2022 10:03ч.

  направена за смях https://www.youtube.com/watch?v=A6QTku7E8pc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешката е вярна

  04 Sep 2022 22:40ч.

  През Средновековието е съществувал обичай метеоролозите да бъдат бесени в случай, че направят грешни прогнози за времето. Време е да се приложи подобно правило за агенциите за социологически проучвания, още повече, че техните грешки най-често се допускат съзнателно. Така поръчителите ще икономисват средства, а Правдата само ще печели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  05 Sep 2022 6:28ч.

  Гласове - ако псувам, сигурно ще ми мине поста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието неграмотно като ПП

  05 Sep 2022 9:35ч.

  "ГЕРБ води НА "Промяната". превод на гугъл, или неграмотност, "води НА", от Киро е писано, не ви дразни ушите ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието неграмотно като ПП

  05 Sep 2022 9:35ч.

  "ГЕРБ води НА "Промяната". превод на гугъл, или неграмотност, "води НА", от Киро е писано, не ви дразни ушите ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи