Александър Маринов: Израз на богата фантазия е да се търси съюз между президента и ГЕРБ

Александър Маринов: Израз на богата фантазия е да се търси съюз между президента и ГЕРБ

"Правителството маневрира между различни варианти. Някои от тях, които толкова ни ги хвалят сега, са чисто хипотетични. Все едно да ни подарят Айфеловата кула. Може да водиш разговори за някакви танкери, които браздят океаните, но тези танкери няма, както се изрази бившият премиер, къде да бъдат паркирани."  Това каза в интервю за БНР Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента, в момента съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

По темата да се възобновят ли или не разговорите с "Газпром" и каква посока е възприело служебното правителство, Маринов заяви:

"Това малко напомня вица за заека - защо си с шапка, защо си без шапка – все бой."

"Има различия по въпроса кое е питомното и кое е дивото. Ще стане ясно, че всички разумни, ефикасни решения се разглеждат. Нищо не е отхвърлено априори", допълни съветникът на премиера.

По думите му "подходът е абсолютно еднакъв във всички ресори - какво се открива, и то не защото някой рови умишлено, а защото са се натрупали проблеми, зависи от това какво е вършено."

"Смени има във всички ресори, проблеми се откриват навсякъде, но като че ли другите не вдигат толкова голяма патърдия", колкото Корнелия Нинова, смята Маринов.
Някои партии са решили да правят кампанията си чрез атаки към служебното правителство, а то няма да се явява на избори, отбеляза проф. Маринов.

В предаването "Политически НЕкоректно" той посочи, че "с разкриването на фактите за действителното положение" служебното правителство не се намесва в изборите.

"Трябва да се каже какво е положението, за да няма недоразумения."

Александър Маринов изтъкна, че Конституцията не е свещена крава, включително относно института на служебното правителство, и не бива "да се притесняваме от каквито и да било конституционни дискусии".

"Безсмислено е да се хвърля такъв сериозен въпрос във водовъртежа на текущите спорове и интриги" – така Маринов коментира заявките на президентската институция за конституционни промени, които впоследствие заглъхнаха и не намериха политическа изява.

За кабинета "Петков" той акцентира върху "невъзможността на правителството да заработи ефективно" и нервния прием на критиките от страна на президента Румен Радев. Запитан за охладняването на отношенията между правителството и президента, Маринов каза, че "причината не е личностна, а в същността на политиката".

Запитан има ли затопляне в отношенията между ГЕРБ и държавния глава, Александър Маринов изрази мнение, че е "израз на много богата фантазия да се търси някакво партньорство или съюз между президента и ГЕРБ".

"Този модел (ГЕРБ - бел. ред.) трябва да бъде премахнат, а не ъпгрейдван. Темата не се свежда до импровизирани персонални акции."

Според председателя на Стратегическия съвет на президента в последните месеци в прокуратурата липсва "силова провокативна активност".

Интервюто на Силвия Великова с Александър Маринов може да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  21 Авг 2022 17:17ч.

  тов.Майсторов дава стратегически мъдри съвети - те това е гласът на правдата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Glas4etru

  21 Авг 2022 17:27ч.

  6оп@рот е доказан стратегически доносник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агент на ЦРУ е върховен главнокомандващ

  21 Авг 2022 17:19ч.

  Позор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Авг 2022 17:58ч.

  жалкият му под-агент ни дава насоки, толкова за треоеморският проекто-президент на цру и прочие лбгтм+..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Авг 2022 17:22ч.

  Майсторот да ни осветли , къде е проекта за съдебна риформа на пРезидентаМу - той няколко години би тъпана, но изглежда мерака му е само да се избави от церемониалните си функции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Авг 2022 20:46ч.

  моля, с цялото ми уважени - по-сериозно, Съдебна Реформа е равно на Интергалактическа Справедливост за звездните ромоджедаиот последният ден на Иван Костофф, стига с тия глупости, ако щете се запознайте с гейропейското законодателство.това е Захарно петле за балъци..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  21 Авг 2022 18:02ч.

  А израз на какво е мълчанието на президента по темата за задкулисието при управлението на мутрата и ДПС? Вече одобрява ли този модел на управление, защото той мълчи като бит пе@ераст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Авг 2022 20:49ч.

  сега за мало и големо седерасти и комунета, айде да копате на макл... на г-цата мейринофф троеморская в гейграфията, та да се насладите на всичкото СССР+ЕСССР+Гейхамрикански ЦЕННОСТИ, до последният забременен травестит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър Маринов: Израз на богата фантазия е да се търси съюз между президента и ГЕРБ

  22 Авг 2022 9:16ч.

  Аналлизаторът подкрепис вседушно предизборно ПП ПП и чиито прогножи и препоръки са априори погрешни, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи