Александър Маринов: Чудо с третия мандат едва ли ще има

Александър Маринов: Чудо с третия мандат едва ли ще има

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Не смятам, че третият мандат е чудотворно средство, но както се казва - удавникът се хваща за сламка. Така политологът проф. Александър Маринов, който е председател на Стратегическия съвет към президента и съветник на служебния премиер Гълъб Донев, коментира пред Би Ти Ви шансовете да се състави кабинет с третия мандат.

Маринов обясни, че след този служебен кабинет се очаква президентът да назначи следващ, но не се ангажира дали съставът му ще е същият. Като предимства на едно служебно правителство изтъкна, че то не е заложник на политически интриги.

Професорът направи уговорката, че на страната все пак е нужно редовно правителство, което да работи ефективно.

Наред с дебелите червени линии има и много фактори, които тласкат партиите към властта на всяка цена. Поне една партия каза, че е готова да преговаря с всички за всичко и по всяка време - "Български възход". Чудо с третия мандат едва ли може да стане, след като се види какво става с предните два, каза Маринов.

Запитан трябва ли да се свика Съвета по сигурност към Министерския съвет, след като две ракети паднаха в Полша, Маринов каза: То е необходимо не толкова заради инцидента в Полша, а заради изводите от него. Този съвет работи доста интензивно при служебното правителство за разлика от предишни периоди. Има нужда от сериозна аналитична дейност как може България да реагира, но и как се приемат заплахите - този инцидент показа, че конфликтът може да се разшири.

Варианти за бюджет също има, но въпросът е принципен и надделя мнението, че не е правилно служебният кабинет да го внася. А доколкото ми е известно и премиерът и ресорният вицепремиер обявиха, че няма да бъдат засегнати социалните плащания, каза още Маринов.

На въпрос служебният кабинет ли подписа за закриването на въглищните централи, той отговори така: Този служебен кабинет не е внасял никакви промени в това, което е заварил. Той се стреми да спазва поетите от държавата ангажименти.

Не мога да говоря от името на президента, но враждебността от ръководството на БСП е очевидна, каза още той.

"Връщаме се две години назад. Намери се мнозинство от партии, които мислят, че ще имат изгода от една такава промяна. Няма нито едно доказателство, че ниската активност се дължи на машините. Тя се дължи на критичния спад на доверие в партиите. Това е истината." Така шефът на стратегическия съвет на Радев коментира резултатите от заседанието тази нощ на правната комисия, на което депутатите приеха промени в Изборния кодекс. С тях се връща хартиената бюлетина.

Изборите ще се върнат към едно състояние, което не беше цветущо. Ако не друго, няма спор, че изборите след юли миналата година бяха най-честните досега. Купуването на гласове и контролираният вот сега ще бъдат улеснени, каза Маринов.

По-рано пред БТВ говори и шефката на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенкова, който депутати решиха да закрият с последните промени в кодекса.

Общественият съвет има консултативни функции към ЦИК и помага със своята експертиза. Ние не получаваме заплащане за работата си в него, ЦИК ни осигурява стенограф. За мен единственото обяснение да се закрие съветът е, че някой не иска да се чуе гласа на гражданското общество, каза Пенкова.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи