30-те демократи оттеглиха писмото до Байдън за промяна на политиката и мирни преговори с Москва

30-те демократи оттеглиха писмото до Байдън за промяна на политиката и мирни преговори с Москва

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Групата от прогресивни демократи в Конгреса на САЩ заяви, че е оттеглила писмо до Белия дом, в което призовава президента Джо Байдън да започне преки дипломатически преговори с Русия, след като то предизвика бурна реакция сред демократите и повдигна въпроси относно силата на подкрепата на партията за Украйна, предаде АП.

В изявление на председателя на Прогресивната фракция на Демократическата партия Прамила Джаяпал се казва, че фракцията оттегля писмото, което е изпратила по-малко от 24 часа преди това. То беше подписано от 30 членове на либералното крило на партията.

"Писмото беше изготвено преди няколко месеца, но за съжаление беше пуснато от персонала без проверка", пише демократката от Вашингтон в изявлението. Като председател на фракцията Джаяпал заяви, че поема отговорност за това.

Необичайното оттегляне сложи край на напрегнатия 24-часов период за демократите. Много от тях реагираха гневно на появата на слаба подкрепа за стратегията на президента за Украйна, която идва само няколко седмици преди междинните избори, на които мнозинството им в Конгреса е изложено на риск.

Задкулисието показа крехкия характер на отношенията на Байдън с прогресивното крило на партията му, повдигайки сериозни въпроси за способността им да работят заедно не само по финансирането на Украйна - което засега изглежда сигурно - но и по по-належащи въпроси, които са основни приоритети за либералите.

"Алтернативата на дипломацията е продължителна война, както с нейните гаранции, така и с катастрофалните и непознати рискове", се казва в писмото.

Джаяпал заяви, че писмото несправедливо се смесва с неотдавнашните коментари на лидера на малцинството Кевин Маккарти, който предупреди, че републиканците няма да напишат "празен чек" за Украйна, ако си върнат мнозинството в Камарата на представителите през ноември.

"Близостта на тези изказвания създаде неудачното впечатление, че демократите, които твърдо и единодушно са подкрепяли и гласували за всеки пакет от военната, стратегическа и икономическа помощ за украинския народ, по някакъв начин са се съюзили с републиканците, които се стремят да спрат американската подкрепа" за Украйна - каза Джаяпал.

Въпреки това Джаяпал не се отрече от съдържанието на писмото или от настояването Байдън да се ангажира с дипломация. Членовете на фракцията призовават за дипломатическо решение, откакто силите на руския президент Владимир Путин нахлуха в Украйна на 24 февруари.

Текстът на писмото се е разпространявал поне от юни, но тогава само няколко депутати са се подписали под него, твърдят двама запознати с въпроса демократи, пожелали анонимност.

Някои от демократите, подписали писмото преди месеци, са заявили, че вече не го подкрепят.

"Подписах това писмо на 30 юни, но оттогава много неща се промениха", заяви в Twitter представителката на демократите Сара Джейкъбс от Калифорния. "Днес не бих го подписала." "Трябва да продължим да подкрепяме Украйна икономически и военно, за да им дадем лостовете, от които се нуждаят, за да прекратят тази война", смята тя.

От началото на войната Конгресът одобри десетки милиарди за спешна помощ за сигурност и хуманитарна помощ за Украйна, докато администрацията на Байдън изпрати оръжия и оборудване от военните запаси на стойност милиарди, припомня АП.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

 • ха,

  26 Окт 2022 12:52ч.

  ха, ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горките демократи с еднодневните си възгледи

  26 Окт 2022 13:28ч.

  които много демократично оттеглят, защото не са в унисон с правилната партийна линия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  26 Окт 2022 12:55ч.

  Стресирали са ги набързо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хее

  26 Окт 2022 13:50ч.

  Не бе, били са помолени учтиво и нежно им напомнили, че могат да свършат като Байдън. Защото той е всичко друго, но не и самостоятелен човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американско демократично шоО

  26 Окт 2022 13:00ч.

  то като нашенското, май

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашенското копира тяхното

  26 Окт 2022 14:15ч.

  Копие на копието , на копието на копието.. С една дума- ерзац

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашо

  26 Окт 2022 13:08ч.

  Още един силен признак, че световна война предстои и то много скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  26 Окт 2022 13:31ч.

  Да се надяваме, че ще е термоядрена и мъките ще свършат бързо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  26 Окт 2022 13:09ч.

  Хората на Байдън са извадили от чекмеджето подходящи компромати и бързо се ги направили сговорчиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този Байдън

  26 Окт 2022 13:30ч.

  нямаше ли едва 35% подкрепа напоследък...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А каква е алтернативата на "мирни преговори с Москва"?

  26 Окт 2022 13:10ч.

  Какво е обратното на мир?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соня

  26 Окт 2022 13:17ч.

  Сащисаните искат война. Изроди! Как не ги виждат това хората? Игра ли си мислят, че е това?!? Кой имал по-силна армия, кой бил по-прав, военна подкрепа трябвало ….. всичко ще стане на пух и прах. Щатите са държава-изрод!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  26 Окт 2022 13:27ч.

  "Преди пиех с отвращение", заяви Промила Джаяпал, но сега го правя вече убедено и без задръжки, след като Партията повелява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писмото им и без това оттегляне си беше "pro-forma"

  26 Окт 2022 13:37ч.

  Колкото да се запише някъде в архивите, че са опитали всички средства да постигнат някаква деескалация на конфликта, вкл. дипломация. ВСИЧКИ искат тази война, защото я считат за спасителна за стагнираната им икономика. Наливат милиардите в Украйна като инвестиция. У. след войната ще погасява дългове до второ Пришествие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  26 Окт 2022 15:34ч.

  С не явното предположение, че войната няма да се води на тяхната територия и за тях ще са само печалбите. Сметки без кръчмар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само медийни трикове,

  26 Окт 2022 15:49ч.

  уж че консерваторите, the GoodOldParty, щели да спрат помощта за Zеленски, така че да мине безпроблемно гласуването на поредните 50 милиарда $ още преди междинните им избори в нач. на ноември.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така се прави демокрация

  26 Окт 2022 13:44ч.

  от силно социалистически (почти авторитарен) тип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това звучи като

  26 Окт 2022 14:16ч.

  Така се прави баница, от кекс..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  26 Окт 2022 15:17ч.

  убиици по генезис преговори и мир вие започнахте воината вие следва да я спрете межд съд за вас и за украина и за ковид

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  27 Окт 2022 1:37ч.

  Демократи се дърлят с прогресивни демократи. Какво значи някакъв си мир, когато става дума за демокрация?! Като го четох, та се сетих за оная изкуствена патица Бърни Сандерс дето се прави на социалист да обере гласовете и после ги здава на който демократ трябва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи