22 фургона дава държавата на хора, загубили домовете си при наводнението в Карловско

22 фургона дава държавата на хора, загубили домовете си при наводнението в Карловско

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Общо 22 фургона ще предостави държавата на хора, загубили домовете си при наводнението в карловските села. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев пред журналисти в село Богдан. Той уточни, че от тях пет са в Слатина, седем в Каравелово и десет в Богдан. Фургоните ще бъдат доставени до десет дни. На 19 септември 378 семейства ще получат еднократните помощи от 375 лева по линия на социално подпомагане, съобщава БТА.

Стоев съобщи, че разчистването в село Слатина е на финала си и до 2-3 дни ще е напълно приключило. Там няма частни домове, които да не са изчистени, останаха само три обществени сгради, уточни той. 

Днес в селата Каравелово и Богдан има по около 200 доброволци от различни администрации плюс гражданите, които също участват активно. В село Богдан работят 100 безработни, които са по програма на Агенцията по заетостта. Очакваме в почивните дни, че ще има около 1000 доброволци, каза Стоев.

Около 13-15 на сто от къщите не могат да бъдат разчистени, тъй като собствениците им не са там, коментира кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му, е категорично забранено доброволци да влизат в домове, когато там няма никого.

След като е разчистена голяма част от инфраструктурата започва активно почистване на дворовете и домовете на хората. За това ни е необходима по-малка техника - бобкати, които вече работят в село Каравелово, каза Стоев. По думите му община Садово и местна фирма са изпратили 11 единици техника, която ще работи безплатно в региона четири дни. Очаква се от Националното сдружение на общините в България да бъде уточнен график с малката техника, която могат да изпратят. В речните корита и в трите села се изкопават два метра наноси, за да се направят те проходими за вода през есенно-зимния сезон. 

Чрез междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане държавата ще преведе на община Карлово 10 млн. лева, припомни Стоев. Той уточни, че те са основно за дейностите, които са извършени, но там влизат и проектирането на улици, мостове и речни корита.

От тези пари ще се възстанови по една първостепенна улица в селата, за да се отвори трафикът, коментира Кабаиванов. Всичко друго е за проектиране, което ще започне след избор на проектанти по Закона за обществените поръчки. 

И в трите села електрозахранването е възстановено на 100 процента, остава само уличното осветление да бъде възстановено. Водоснабдяването е възстановено на 50 процента. Там, където го няма, са прекъснати водопроводите над речните корита и възстановяването им изисква време, уточни Стоев.

Трите лекарски кабинета в селата работят нормално. Екипите на БЧК за психологическа подкрепа също работят.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • 22 фургона дава държавата на хора, загубили домовете си при наводнението в Карловско

  16 Sep 2022 9:51ч.

  Интересно, защо не се дават пари за хотели на тези наши пострадали сънародници, както това се прави за украинските гражданки?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Овчаров

  16 Sep 2022 10:04ч.

  Тези нещастни хора могат да се откажат от бълг гражданство и да се евакуират от кончината. Изсичането на територията продължава ускорено. Ще дойдат други води.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  16 Sep 2022 10:23ч.

  за украинците хотели 4-5 звзди, за нашите колиба. @$##@@& на всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  16 Sep 2022 10:25ч.

  Възмутително! На българските граждани фургони, на украинците - луксозни хогели! Къде живеем, кои са ни управниците?! Народе ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За българите фургони,

  16 Sep 2022 10:29ч.

  За укронацитата - хотели край морето. Измекяри на САЩ, за Народен съд сте. До един.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  16 Sep 2022 10:34ч.

  Що бе, по хотелите на морето няма ли място?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  16 Sep 2022 10:36ч.

  От два дни самолетите ръсят ден и нощ за "климатични промени" /по радеф/ 🤣 ... следете къде ще е следващото наводнение тия дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо от криводол

  16 Sep 2022 10:38ч.

  българите не са украинци да ги дундуркаме,те могат да теглят ,те не са хора е казал вожда им Хитлер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо от кривина

  16 Sep 2022 10:40ч.

  нека ни е, нали сме влюбени в америка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  16 Sep 2022 11:16ч.

  Не се стискайте, а помогнете на хората да оправят домовете си. Тия дето не ги искаме ги гледате и разхождате , а отхвърляте собствените си хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  16 Sep 2022 11:31ч.

  Над 90 жители от пострадалите от наводнението села Богдан, Каравелово и Слатина са подали документи за украинско глажданство. Те ще бъдат разгледани приоритетно, следко което се очаква новите украинци да получат бежански статут и бъдат настанени в хотели около Приморско, Китен и Ахтопол. Раздадените им ботуши, лопати, ботуши, кофи, колички и др. те ще тябва да върнат на община Карлово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А бежанците от Украйна

  16 Sep 2022 13:17ч.

  заминават безплатно пак на море! Спасителите да ги спасяват само веднаж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи