Зеленски за ЕС: Русия ще печели по $100 млрд. от тавана на цената на нефта. Това е несериозно

Зеленски за ЕС: Русия ще печели по $100 млрд. от тавана на цената на нефта. Това е несериозно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът на Украйна Володимир Зеленски остана недоволен от решението на ЕС, Г-7 и Австралия за таван от 60 долара за барел руски нефт, който се транспортира по море.

Русия ще печели по 100 милиарда долара годишно с въведения от Запада "таван на цената" на нефта, обвини украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение в канала си в Телеграм, разпространено от световните медии.

"За съжаление, без сериозни решения завърши дискусията за ограничаването на експортната цена на руския нефт в света. Не е сериозно решение да сложиш такъв таван на цените за руски нефт, който е напълно комфортен за държавния бюджет на държавата-терорист", изрази недоволство Зеленски, цитиран от пресслужбата на президентството.

"Логиката е очевидна - ако ограничението на цената на нефта е 60 долара, вместо, например, 30, за което говореха Полша и прибалтийските страни, то руският бюджет ще получи за година около 100 милиарда долара", пресметна Зеленски.

Според него това е слаба позиция и е въпрос само на време да се предприемат по-силни инструменти.

Цената на барел руски суров петрол се върти около 65 долара за барел, което е малко над европейския таван, което говори за ограничено действие на мярката в краткосрочен план, информира БТА. Киев предлагаше да се въведен таван върху двойно по-ниска цена на руския суров петрол.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко прие в Минск руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ТАСС и БелТА.

По време на срещата Лукашенко заяви, че руската специална военна операция няма да се прекрати, ако Западът е настроен за продължаване на войната. Лукашенко добави, че опонентите на Русия засега не бързат да започнат преговори, пише БТА.

Шойгу пък благодари на Лукашенко за гостоприемството, оказвано на руските военнослужещи, дошли в Беларус, за да изпълняват задачи в рамките на съвместната руско-беларуска групировка.

Министърът на отбраната на Русия разговаря преди това със своя беларуски колега Виктор Хренин, предаде Ройтерс, като се позова на държавната беларуска новинарска агенция БелТА.

Двете страни са обсъдили двустранното военно сътрудничество и внесоха промени в споразумение за "съвместно гарантиране на регионална сигурност", съобщи агенцията, без да дава повече подробности.

Русия и Беларус официално са част от "съюзна държава" и са близки икономически и военни съюзници, посочва Ройтерс. Москва използва територията на Беларус за сборен пункт на своите войски в началото на своята инвазия в Украйна на 24 февруари.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

 • Виктор

  03 Дек 2022 22:15ч.

  Зеленчук си е извадил калкулатора и се е усетил, че го цакат с топла нафта! Така е Вова пустите му европейци са хлъзгави и мазни... Абе някой гледал ли е участието му в форумът на Ню Йорк Таймс DealBook - youtube.com/watch?v=uHrc1WQ5Yiw&t=655s Така се е напердашил с кока, че чак неудобно става, Слава кокаина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евроатлантик

  04 Дек 2022 13:25ч.

  Зеленчик би бил най-доволен, ако обявят руския петрол за напълно безплатен за всички желаещи, като "Роснефт" го доставя за своя сметка франко пристанищата им! Тогава, само след месец щеше да приема Парад на победата на Червения площад. /Според него!/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тука за първи път се публикува голата истина, че Русия продава с 25 -30 % отстъпка.

  03 Дек 2022 22:36ч.

  След санкциите ще продава по 60.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  04 Дек 2022 6:59ч.

  Русия продава с 40% отстъпка на Индия и Китай. Но обемите са огромни и очевидно средствата, които влизат в бюджета и, са достатъчни, за да се поддържа войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, нан тъпаците със санкциите ще им продават с 40% отгоре,

  04 Дек 2022 9:29ч.

  само че от друго място, независимо, че са станали в 6.59 да тъпотролят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  04 Дек 2022 19:05ч.

  Свързани с Русия компании са заподозрени в придобиването на до 29 супертанкера (VLCC), всеки от които може да превозва повече от 2 милиона барела, каза Браемар пред Международната енергийна агенция в презентация през ноември. Москва вероятно е закупила и 31 танкера Suezmax, способни да превозват около 1 милион барела, и 49 танкера Aframax, всеки от които може да превозва около 700 000 барела. (moscowtimes.ru) Русия тихомълком събра флотилия от 109 петролни танкера, за да заобиколи санкциите, пише Financial Times. Според журналисти търговският флот ще може да доставя въглеводороди в Индия, Китай и Турция. Изданието цитира корабни брокери и анализатори и твърди, че се е увеличил броят на неназованите или нови купувачи на танкери на възраст 12-15 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  03 Дек 2022 23:07ч.

  Ни бой са ва! Руснаците няма да продават на европата! А бе, всички марионетки ли сте толкова тъпи ли да ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  03 Дек 2022 23:21ч.

  Zе, е сериозен политик, много сериоZен. Предлагам да го трансферираме в Брюксел, а Урсула в Киев. Със Zе, Европа ще "цъфне" ... освен това, европейците напълно заслужават лидер като Zе ... лика-прилика са си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да видим логиката на наркомана

  04 Дек 2022 0:08ч.

  Според него, Русия може да печели 50 милиарда на година от износ на нефт, но не 100 милиарда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само дето реално Русия

  04 Дек 2022 0:16ч.

  ще печели между 200 и 300 милиарда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, ноу зъвислиф тос бе

  04 Дек 2022 0:27ч.

  Нъпрай найси милЯрдъ ут мирканскиа дънкуплатиц пу уфффшорки и ся му са свидат пърицити на Путя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  04 Дек 2022 0:31ч.

  $100 млрд. е несериозно, наистина. Защо не $200 млрд.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мислещ

  04 Дек 2022 0:51ч.

  Какви точни прозрения, а кой каза че Зеленски не бил адекватен. Това показва, че санкциониращите не са били единни и че трудно се е взело това компромисно решение. Или че това е подадена ръка към Москва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Дек 2022 1:19ч.

  И $100 да бяха сложили като таван - Русия пак нямаше да им продава. Аз се съмнявам, че Русия ще продължи с тръбопроводните доставки. Таванът е за танкерните доставки. Иначе Зеленски е прав - бюджетът на Русия е вързан на $45 или $50 - не си спомням точно, но някъде там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  04 Дек 2022 4:32ч.

  Тавана на цената на руския петрол съвсем умишлено е поставен близо до пазарната цена на международните пазари. Идеята е да се подлъже Русия да влезе в схемата с тавана на цените, а след това ще започне рекета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МИМИ

  04 Дек 2022 6:45ч.

  Марионетката клоун сега играе в опасното шоу:Война с Русия.Костюма е зелен,режисьор САЩ,главен герой Зеленски на сцената на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KuKu

  04 Дек 2022 7:07ч.

  С тъпотията си буди съжаление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Низ от неадекватни коментари

  04 Дек 2022 7:26ч.

  На днешните българи явно им е невъзможно да вникнат в скритите послания на новината, нито да направят изводи. Само първосигнални плакатни “У-у-у !” и “О-о-о !”… Така се работят овце.🐑🐑🐑

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленски е издекламирал калвото са му пратили

  04 Дек 2022 9:19ч.

  от САЩ... освен ако не се е надрусал до безумие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 долара

  04 Дек 2022 13:26ч.

  Е сакралната цифра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загубиха войната!

  04 Дек 2022 16:10ч.

  Отново!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи