Зеленски срещу Украинската православна църква

Зеленски срещу Украинската православна църква

Украинският президент и вселенският патриарх Вартоломей 08.08.2019г.

Автор: Йевхен Херман (псевдоним на журналист от Киев).theamericanconservative.com

Украинската православна църква се противопостави на инвазията и подкрепи украинската кауза. Защо тогава правителството ги нарича „руски агенти“?

На 2 януари православен храм във Винница беше потопен в кръв. Сутринта мъж нахлува в църквата и обръща разпятието наопаки, чупи няколко икони, хвърля хоругви на пода и накрая прерязва гърлото на свещеника с бръснач. Няколко дни по-рано в град Чорноморск енориаши от православната църква успяват в последния момент да обезоръжат мъж, който се кани да наръга свещеника с нож. В село Чечелник мъж в камуфлажни дрехи брутално пребива свещеник на улицата, като му счупва носа и крещи ругатни.

Горното има предистория. Комиците от Квартал 95 – филмовото студио, чийто съосновател е сегашният президент Володимир Зеленски – наскоро пуснаха видео, в което те обиждат нецензурно православни свещеници и публично желаят смъртта им. Видеото е пародия на новинарска емисия в стила на The Daily Show и в него се осмива църквата, а клирът е наричан „руски агенти“. Много експерти виждат директна връзка между апела на актьорите и пресните случаи на насилие.
Мишената на всички тези атаки е Украинската православна църква, която някога беше единна с Московската патриаршия, но от повече от 30 години има независим и автономен статут.

Религиозната ситуация в модерна Украйна е сложна. Страната се смята за православна от 988 г., когато епископи от Константинопол покръстват тези земи, които по това време са владение на Киевска Рус. Руската православна църква започва от Киев. Престолът на първите нейни митрополити е в Киев и едва векове по-късно е преместен в Москва. Чак в 1686 г. гръцкият патриарх поверява Киевска митрополия, която дотогава е подчинена на Константинопол, на Руската църква.
По времето на СССР Православната църква в Киев е почти унищожена, но е възстановена след падането на Съветския режим. В 1990 г. Руската църква дарява пълна административна независимост на своите украински епископи под името Украинска православна църква. Въпреки че мнозина я наричат „Московски патриархат“ по инерция, тя е напълно независима структура по отношение на управлението си. Украинската православна църква избира предстоятеля и епископите си сама, без връзка с Москва. В официалното ѝ име няма „Московски патриархат“.

Появата на независима Украйна през 1991 г. и активизирането на украинския национализъм довеждат православната общност до сътресения. Филарет, управляващият епископ на Украинската православна църква (УПЦ), се отцепва от църквата с помощта на новата украинска власт и основава нова църковна структура, която нарича Украинска православна църква, Киевски патриархат (УПЦ-КП). Няколко други свещеника основават друга структура, Украинска автокефална православна църква (УАПЦ).

Православният свят никога не е припознавал тези структури. Факт е, че в православната църква съществуват много стриктни правила, наречени канони. През 1992 г., заради извършените от него църковни престъпления, Филарет е лишен от епископско достойнство и от него е снета божествената благодат при извършване на църковните тайнства. Макар че Филарет продължава да извършва ръкоположения, кръщенета и църковни венчавки, тези тайнства са недействителни.

Епископите, като всички хора, живеят в модерния свят и са засегнати от външните влияния. Точно това се случи и с Константинополския патриарх Вартоломей.

През 2018 г. мултимилионерът и тогавашен президент на Украйна Петро Порошенко отиде в Истанбул при патриарх Вартоломей и изиска документи за легализиране (томос) за непризнатите украински църкви – УПЦ-КП и УАПЦ. В същото време върху УПЦ беше оказан натиск да се присъедини към тези отцепнически структури.

Причината за активността на Порошенко беше проста. Той се готвеше за президентските избори през 2019 г. и програмата му беше закодирана в три думи: „армия, език, вяра“.

Поради това, в края на 2018 г. Вартоломей отмени акта от 1686 г., с който Киевската митрополия е прехвърлена на Руската църква. Той възстанови Филарет в свещенически сан и ретроактивно припозна всички ритуали, извършени от анатемосания митрополит. Двете църкви бяха обединени под името Православна църква на Украйна (ПЦУ) и ученикът на Филарет Епифаний бе избран за глава на ПЦУ. Съборът за обединяването се председателстваше от Порошенко, като император Константин.

По това време Украинската православна църква беше два пъти по-голяма от Православната църква на Украйна. Милиони украинци в цялата страна смятат себе си за енориаши на УПЦ. Това обаче не притесни нито Вартоломей, нито Порошенко. Последният започна да прилага кампания чрез медиите, в която УПЦ беше наричана „Московската църква“, а ПЦУ „Украинската“, въпреки че и в двете деноминации има само украинци. Властите уредиха „преминаване“ на църковните общности от УПЦ към ПЦУ. На тези срещи за преминаване бяха поканени всички – католици, протестанти, атеисти – въпреки факта, че според закона само членове на православната общност имат право да гласуват. Новините през 2019 г. бяха пълни със снимки и видеа, на които вратите на различни храмове бяха разбити с лостове или отрязани с ъглошлайф.
Ако мислите, че Съединените щати са стояли настрана, когато всичко това се разиграваше, грешите. Държавният департамент и политици и от двете партии положиха усилия за промотиране на новата църква. Два месеца преди създаването на ПЦУ в 2018 г. Филарет и Епифаний се срещнаха в САЩ с Джо Байдън, който изрази благодарността си за работата им. Посланикът за религиозен мир към Държавния департамент Самюъл Браунбек, държавният секретар Майк Помпео и специалният представител за Украйна посланик Курт Волкър изразиха подкрепата си за този проект.

Веднага след създаването си, ПЦУ получи официални поздравления от Държавния департамент и от посолството на САЩ. В същото време посланик Браунбек и американският посланик в Гърция Джефри Пайът, който беше посланик в Украйна от 2013 до 2016 г., посетиха църковни лидери и Атон, за да настояват признаване на ПЦУ. Посланик Волър и секретарят Помпео се срещнаха с Епифаний множество пъти. Всички факти сочат, че промотирането на ПЦУ беше част от американската политика в Украйна.

Тази политика обаче почти се провали, когато комикът Володимир Зеленски неочаквано стана президент на изборите в 2019 година. Той веднага заяви, че няма намерение да се меси в делата на църквите. По време на кампанията той осмиваше църковните козове на Порошенко в предизборните дебати и комично се преструваше, че бърка томоса за ПЦУ с термос (тези думи имат сходно звучене и на украински).

За известно време изглеждаше, че заграбването на храмове на УПЦ е свършило. Църковният конфликт в Украйна беше замразен и бе установен крехък баланс. Руската инвазия в Украйна обаче, наред с подкрепата на църковните власти на Руската църква в Москва за тази инвазия, промениха всичко. Заграбването на храмове на УПЦ се възобнови, извършвано от радикални сили, без участието на централното правителство. И това беше само затишие пред буря.

За първите шест месеца на войната Зеленски и украинските власти изтъкваха, че УПЦ е украинска деноминация, която изцяло взима страната на народа си. В края на 22ра това претърпя обратен завой. Централните власти предприеха репресии срещу УПЦ. В сравнение с тях, методите на Порошенко изглеждаха като детска игра.

Катедрали и манастири бяха обискирани от офицери на Украинската служба за сигурност, които докладваха, че са намерили доказателства за сътрудничество между епископи и свещеници на УПЦ с врага. Тези открития често бяха нелепи. Агентите по сигурността показваха снимки на детски библии, молитвеници, стари литургични книги, архивни колекции от вестници и списания, съдържащи думата „руски“ и рождественски и великденски служби на Руския патриарх. В случаите, в които нямаше какво да се намери, специалните служби поставяха сами компрометиращи доказателства. Например, в храма на село Хлинск, близо до Ривне, тайните служби поставиха „вражески“ листовки, докато свещеникът е бил зает да купува коли за украинската армия с пари, събрани от енорията му. „Получих обаждане от предстоятеля, който каза, че не го пускат в храма. Хората от службите за сигурност сами претърсваха храма, след което повикаха предстоятеля, заведоха го до склада, откъдето извадиха два пакета с листовки, които сами са сложили там, защото няма как да е имало материали с такова съдържание в нашия храм“, разказа ни вторият свещеник Васил Начев.

Действителните подробности за тези обиски на практика са неизвестни за украинците. Вместо това, широко се отразява във всички медии, че специалните служби откриват множество доказателства за сътрудничество с врага в църквите на УПЦ. По този начин УПЦ се представя като враг в украинското общество, последствията от което описахме в началото.

Журналистът от Fox News Тъкър Карлсън оцени ситуацията точно: „Тайната полиция на Зеленски прави набези по манастирите из цяла Украйна, дори и в метох, пълен с монахини, и арестува десетки свещеници, без каквито и да било оправдани причини и в ясно нарушение на Украинската конституция, която вече няма никакво значение. По този повод администрацията на Байдън не каза нищо. Нито дума. Вместо това, продължиха да натискат данъкоплатците за изпращане на още долари на Зеленски.“

Карлсън е абсолютно прав. Президентът, в нарушение на украинските закони, налага санкции на украински епископи и отнема украинското гражданство на други епископи, въпреки факта, че това открито противоречи на конституцията.
Ситуацията е още по-абсурдна, защото УПЦ прави всичко, за да помогне на народа си в тази несправедлива война. Според официални данни църквата оказва огромна подкрепа на армията, на евакуирани хора и на нуждаещи се. Помощта за армията е достигнала почти 1 милион долара, а 180 тона хуманитарна помощ са доставени за въоръжените сили на Украйна – впечатляващо, предвид факта, че хората в Украйна съвсем не са богати и даренията им в храмовете са много оскъдни. В допълнение, на събора на УПЦ през май 2022 г. бяха приети множество решения за прекъсване на каноничните духовни връзки с Руската православна църква.

Изглежда обаче, че Зеленски е решен напълно да постави извън закона и да унищожи Украинската православна църква. На 20 януари в парламента бе внесен законопроект за забрана de facto на УПЦ. Вносителят на закона не е обикновен парламентарист, а министър-председателят Денис Шмихал. Това бележи връщане към една срамна епоха, когато държава в центъра на Европа възнамерява да потъпче религията на собствения си народ.

Йевхен Херман е псевдоним на журналист от Киев.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • roco

  28 Яну 2023 8:13ч.

  Това напомня за едни времена у нас между 50 и 60 г на 20 век когато неграмотни комунисти избиваха свещеници. Кървавият клоун ще свърши зле.Всеки койо посегне на църквата свършва зле,като Юда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • блажени са вярващите

  28 Яну 2023 9:04ч.

  Колкото "зле свършват" богоизбраните преселници, които, охранявани от полиция, редовно щурмуват палестинския храм Al-Aqsa Mosque в Йерусалим, разхождат се в него и си правят селфита дори и по време на служби, а веднаж заковаха вратите му... Един и същ почерк. Отработена технология...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фкфш

  31 Яну 2023 3:48ч.

  Еврейн и паровславие не си пасват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 777

  09 Март 2023 23:34ч.

  Не се пише паровславие,а православие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  28 Яну 2023 8:26ч.

  Всеки който следи войната, ясно вижда границата която украинците преминаха, с открита си атака по православната църква! От там на сетне всичките им начинания почнаха да се провалят, ръководството започна да се дели, а фронта да се разпада! Всяко дете знае, че срещу ръжен се не рита, само тъпият наркоман Зеленчук го направи завладян от бесовско безумие! Жал ми е за украинците и Бог да ги прости, но откритото богоборство е билет към ада, за който се абонираха! Ако Бог е против теб, никакви пратки с оръжия пари и помощи не могат да ти помогнат, и безумството и липсата на разсъдък свършват останалото, а то е плач и скърцане със зъби в горящото сметище на лукавият, който е главният боклучар, това му е работата сортиране на човешки отпадък...екологично! П.П Да се бяха поучили от злочестият опит на богоборният СССР, както руснаците го направиха, държава без Бог е обречена работа на разпад и провал, и това ясно се наблюдава освен в историята и в настоящето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  28 Яну 2023 13:51ч.

  Викторе, всичко което пишеш е вярно, НО важи само ако човек или народ взима сам решение за себе си. А когато ДОБРОВОЛНО е предал и безропотно търпи някой друг да решава вместо него, тогава се случва това което виждаме - бесовско хоро. Важно е да се каже, че отговорноста на предалия свободната си воля не намалява. ЗАТОВА да пазим България и при нужда да излезем дружно да покажем своята воля, волята на българския народ! И дано Бог се смили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фалшив шоколад

  28 Яну 2023 8:29ч.

  Въпрос: Какво се получава, когато на един турски офицер му поникне брада? Отговор: Раздава празни термоси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленски не е ли християнин?

  28 Яну 2023 9:48ч.

  Според американската частна енциклопедия официално 41 милионното население (към януари 2022) или има принадлежност от 87,3% - християнство! ......... 11,0% нерелигиозност (?!) 0,8% други, 0,9% без отговор. ........ Та как си позволява президентът на 41 милиона души 87% от които християни да окървявява църквата?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленски НЕ е християнин

  29 Яну 2023 11:17ч.

  Той е най-страшната комбинация - евреин-нацист. Казват, че и Хитлер е бил такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сатаната си прави бал в самия олтар на църквата

  28 Яну 2023 10:02ч.

  И двамата на снимката са покорни оръдия на ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  28 Яну 2023 10:26ч.

  Колеги, някой видя ли това? Поредната фалшива благотворителност, в България оказва се, че парите от капачките отивали в украйна: Българин загина в Украйна-https://www.vesti.bg/sviat/bylgarin-zagina-v-ukrajna-6160265

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  28 Яну 2023 16:07ч.

  Ужас! А аз най-старателно ги събирам. Отивам веднага да изхвърля всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  28 Яну 2023 20:00ч.

  Да, аз изхвърлих моите снощи! Отказвам да помагам на нацисти .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ани

  29 Яну 2023 23:06ч.

  вече и аз не събирам капачки по тая причина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  28 Яну 2023 11:27ч.

  в древността български свещенослужители са разпространили българската азбука и православното християнство в Киевската Рус. сега украинските фашисти (които вече надминаха дори хитлер), забраниха руския език (българския език също), 9 години планомерно унищожават рускоезичното население в източна украйна, а в момента унищожават и православието – нападат манастирите и църквите, горят иконите и църковни книги, бият и арестуват свещениците и изнасилват монахините. не очаквам, поставилият се в услуга на сатанистите р. радев и неговата „кохорта“ че ще осъдят тези изверги. надявах се, че поне патриархът и светият синод ще изразят възмущението си срещу тези нечестиви човекоподобни, но това не се случи – изглежда и те са в „синергия“ с американското посолство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Сиярто

  28 Яну 2023 13:55ч.

  унгарският външен министър се застъпва ясно и категорично за унгарските украинци и е световна новина, че изпращат на фронта етническите унгарци в Украйна с предимство. Това вероятно се oтнася и за българите там, и така е от самото начало на войната. Но от нашето Външно - нито дума! Чудя се дали изобщо събират някаква информация, какво се случва с българските украинци в Украйна? Неотдавна министър Н. Милков ни информира, че му е известно, кой е спрял обучението на български език в Украйна !!??!! (Това се случи още през 2014 г. при преz. поROSHENко, когато забраниха и на етническите руснаци да говорят руски език, и дадоха повод за референдума в Крим и за отцепването на ДНР и ЛНР!) Още през 2014 г. мобилизираха с предимство и българските украинци, и нашата държава не си мръдна пръста да ги подкрепи. Тогава Полша изтегли техните 300 етнически поляци със самолет... А за нашите над 400 000 няма кой да се погрижи! Затова пък сме най-лоялните в НАТО...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сутринта мъж нахлува в църквата и обръща разпятието наопаки, чупи няколко икони, хвърля хоругви на пода и накрая прерязва гърлото на свещеника с бръснач.

  28 Яну 2023 12:20ч.

  Така работят/работеха в ИДИЛ. В църквите в Украйна и сега се извършват светотатствени действия, има множество клипове. И ние трябва да подкрепяме тези изроди и да им изпращаме оръжие, не е ли прекрасно? Нас ни върнаха едни 90-100 години назад, но украинците ги върнаха около две хилядолетия! И ако продължаваме да се правим, че това не се случва, същото ни чака и нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  28 Яну 2023 15:00ч.

  Един трепа православни,друг гори Корана, не на добро тая работа ,иде пердах на всех фронтах !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеологемите на "Русский мир" успяват да разелят духовенстото и енориашите в Украйна на две противопоставящи се енории

  28 Яну 2023 18:28ч.

  И става като разделението в България на два Синода. Православната църква на Украйна (ПЦУ) е създадена през декември 2018 г. В това участват представители на неканоничните православни църкви в Украйна – Украинската православна църква на Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква. УПЦ на Московската патриаршия не е участвала в създаването на ПЦУ. Тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко отива в катедралата, където е създадена ПЦУ. Той нарече ПЦУ "църква без Путин". Скоро Константинополският патриарх връчи на главата на ПЦУ митрополит Епифаний указ (томос) за предоставяне на ПЦУ на статут на автокефалия - независимост от другите поместни църкви. След учредяването на новата църква Руската православна църква и УПЦ на Московската патриаршия прекъснаха отношенията си с Константинополската патриаршия. Преди войната в Украйна е имало около 12 000 енории на УПЦ и около 7 000 енории на ПЦУ. През първите пет месеца на войната около 400 енории преминават от УПЦ към ПЦУ. И вместо да се обединят и получат подкрепа във вярата си през тези трудни времена на изпитания енориашите от украинското духовенсто, те се делят и противопоставят, опитват се да ги трансферират механично вместо да ги "спасят". Идеология "Русский мир" е държавна политика на Русия и се използва като инструмент за унищожаване на гражданската демокрация по света и у тях, геополитически райони на влияние, оправдаване на външната й агресия, възпитание на нови милитаризирани поколения, политизиране и милитаризиране дори на духовенството, какъвто е случаят в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хората не могат да разберат как е възможно на десетия месец от пълномащабна инвазия в Украйна да има клон на църква, която благославя убийствата на украинци

  28 Яну 2023 18:40ч.

  "И този клон не декларира разрив с Московската патриаршия, а само се опитва да изчисти всички препратки към нея от своя устав. Разбира се, СБУ не се надяваше да намери в Лаврата зенитно-ракетни системи. И това не е заплахата на тази църква за украинската държавност и отбранителна способност. Това е, че този клон трови своите вярващи от десетилетия, ако не и повече, с идеологемите на „Руския свят“. Степента на отхвърляне достигна такава ниво, че е необходимо по някакъв начин да се отговори на това ”, коментира украинския учен по религии Виктор Еленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така се прави НОВА ЕВРЕЙСКА ДЪРЖАВА!

  28 Яну 2023 19:22ч.

  Унищожава се основната религия на тази част от Планетата, в която ще се създава Новият Израел. В Палестина така ликвидираха палестинския етнос и религията му — и тук се прави същото. И ако глупакът Порошенко е имал за девиз трите думи: АРМИЯ, ЕЗИК, ВЯРА, то сега девизът е с четири думи (на български): „Майната му на Православието!“ Последното е изречено от Негово величество цар Соломон Втори — Паси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милена Георгиева

  31 Яну 2023 4:56ч.

  Всичко ще съди Бог, цял - гняв без милост! Помисли си сега, грешнико, имаш ли някакво оправдание? А най-вече помисли за злото, което си сторил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи