Усещането на Кирил и Асен за недосегаемост, защото имат временна подкрепа от едно посолство, е илюзия

Усещането на Кирил и Асен за недосегаемост, защото имат временна подкрепа от едно посолство, е илюзия

"Притискането на Борисов до стената и опитите да бъде сложен под пълен контрол биха довършили остатъците от някакъв суверенитет на България"

Коментар на Калина Андролова за предаването ''Политически НЕкоректно''

На ПП ще им бъде трудно на тези избори, тъй като служебният кабинет на Радев този път няма да подкрепи предизборната им драматургия, включително и тази с машинките. Също така част от бизнеса, който изпищя от аматьорските действия на ПП, ще вложи ресурс срещу Кирил и Асен. Всъщност Кирил и Асен са най-ефективната реабилитация на ГЕРБ, те съживиха партията на Борисов, която преживяваше някаква умора от продължителната употреба на властта. Мисля, че Борисов трябва да им изпрати торта с благодарствено писмо...

Наблюдаваме как бившият премиер Петков обяснява из медиите, че Борисов трябва да се пенсионира. Не е ли катастрофично от гледна точка на психологията, че след забележителните си управленски провали, Петков все още толкова се е самозабравил, че се изживява като диригент на политическото пространство?! Петков е поразителен с патологията си да изважда на показ разговори с чужди лидери, които са формални и куртоазни към него, и които той, защото е лишен от дипломатически усет, възприема за чиста монета. След това ги сервира като „вселенското“ мнение за „добрия“ Петков, за „лошия“ Борисов, за борбата с мафията и корупцията, и прочее фразеология за наивници. За съжаление никой от политическите му врагове не е толкова нетактичен, че да му каже най-после, какво мисли най-ефективният посланик у нас точно за него и неговите управленски резултати. За здравия политически разум е ясно, че ПП не може да продължи с Кирил Петков като лидер-комуникатор, тъй като бившият премиер е като бензиноколонка насред пожар. Ако конструкторите искат да запазят ПП в някакъв работен обем, трябва да отстранят Петков от изяви в медиите. На Кирил Петков не му идва наум, че колкото по-враждебен е срещу ГЕРБ, толкова повече слага прът на бъдещи стратегически ходове, които не зависят от него и не могат да бъдат осмислени от него. Нито една от задачите, които Кирил Петков си въобрази, че може да реши във властта, не успя да реши без благоволението и подкрепата на ГЕРБ. Нито една! Не само това, но дори се налагаше ГЕРБ и ДБ да му сменят пелените, да позачистват след грубите му грешки. Така че крайната враждебност и арогантната неблагодарност на ПП към ГЕРБ е рецепта за бъдещ провал.

Демократичността у нас е смайващо подменена със селяшко-провинциална намусеност към всичко и с особени, но много устойчиви форми на враждебност, които са двигател за движението в тази наша държава. За да се движим, трябва да мразим, това е българската вътрераздирателна енергия. Виждаме този факт като натюрел и патология дори в чисто новите ПП. Имаме построяване на политическа идентичност изключително върху омразата срещу ГЕРБ. Това само подчертава, че врагът, по-който се катерят и падат от ПП, явно е много силен. Тъй като този враг изгражда цялата им политическа „идеология“, риторика, стратегия и тактика, осмисля политическото им съществуване. Ако си спомняте същото беше и с десницата на прехода и омразата към БСП. Народопсихологията не се променя, променят се обектите на омраза. Не искам да плаша ПП, но те дори няма да имат оперативно време да се порадват на властта, толкова бързо те самите ще влязат във фазата на омразния таргет.

Интересно е следното. ГЕРБ понесоха всички възможни удари – преживяха цветна революция, очернящи кампании, компромати срещу тях, изпратени в посолствата, снимки, арести, медийна война, публикации в чуждестранните медии, тършуване за корупция, клевети пред американския и европейския политически елит. И не само оцеляха, но вероятно ще са първа политическа сила на изборите. Толкова стабилна формация е изключително апетитна хапка за овладяване. Устойчивите формации са по-трудни за манипулиране от страна на външния фактор, защото дават сигурност на партийния лидер при евентуален натиск. По-лесно е да се играе с полуфабрикати и партийни еднодневки. Защото всеки силен лидер на партия се оказва в естествен конфликт с натиска за политическо лакейство към глобалните сили. Много често опитите да се защити националния интерес завършат с площадни недоволства. Така бунтовниците срещу „мафията“ у нас, изучени да хвърлят домати на площада, излъчиха във властта приятелската клика на Кирил и Асен. Искам да уверя ПП, че усещането им, че са недосегаеми, само защото са получили временно подкрепата на едно от най-важните посолства, е илюзия. Хубаво е да знаят, че сътрудничеството се изгражда с прилагането на интелигентни решения, то никога не е явен слугинаж, гарниран с прибързана глупост. Нито един кукловод не желае куклата му да е недодялана. Иска да е политически грациозна, умна и въздействаща на публиката.

Електоралният обем на ГЕРБ, структуриран по места, е обект на няколко опита за брутална кражба. Най-драстичният беше на Цветан Цветанов. Сега непрекъснатите опити за изолация на ГЕРБ и призивите за пенсиониране на Борисов са същата схема за поглъщане на тази партия и превръщането й в бутафорен инструмент. Един безсубектен формален ръководител на ГЕРБ, поставен на поста с подкрепата на външния фактор, уж, за да се изпере ГЕРБ, би разгънал част от електората на Борисов към останалия десен сектор, буквално би разпуснал партията. Притискането на Борисов до стената и опитите да бъде сложен под пълен контрол биха довършили остатъците от някакъв суверенитет на България.

Борисов създаде силна власт, която започна да става неудобна и своенравна, понякога несъгласна с аджендата на глобалния фактор. В контекста на това общо преформатиране на политическото пространство, Корнелия беше използвана за разрушаването на БСП и както всички наблюдаваме, БСП беше вкарана по изумителен начин да изпълнява задачи, изключително несъответни на електората на тази партия. Но ГЕРБ все още остават прекалено силни. Затова атаките са толкова яростни, включително опитите за вътрешен раздор в партията. Някой се е загрижил в предизборен период да громи групи вътре в ГЕРБ.

Във всички случаи ежедневното подхвърляне, че Борисов трябва да се оттегли, защото пречи на бъдещето на България, цели да дестабилизира самия Борисов. Дори ПИК се включиха срещу ГЕРБ, удар от приятел е като да преглътнеш кост от риба.В по-засукан контекст, може да се види подкрепа за вождизма на Борисов. Прочетохме застрахователна полица, че този или онзи е потенциален вносител на преврат. Надявам се лидерският инстинкт на Борисов да не го завлича към класиката: отстраняване на всички, които му се струват достатъчно умни, за да претендират някога за мястото му. Този капан, породен от естествената страхова невроза у партийните ръководители, унищожи БСП, закри т.нар. СДС, сложи ДСБ в инвалидна количка, а „ДА България“ се изчерпва с Христо Иванов. Умният лидер умее да управлява умни хора, които постигат умни резултати. Но изключителният лидер е този, който има способността да открие, да разпознае таланта, а след това и смелостта да му даде пространство за изява. 

 

Източник: БНР

Заглавието е на "Гласове"

 

 

Коментари

 • съждител

  20 Авг 2022 14:46ч.

  Андролова е умно момиче и има ерудицията, унтелектуалния багаж и езиковата култура, които все са предпоставки да бъде фактор във формиране на общ. мнение - поне в някакви определин кръго. Насъщният, обаче! Много е хищен насъщниять а ние сме орисани да живеем в едни времена, в които просто не става, не може да си безсребърник. Малцина са тези, които ще отправят взор, ще те чуят и оценят заради теб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хад

  20 Авг 2022 16:54ч.

  Мда, партийните каси са отворени и съдържанието им е потекло към съответните лица. Урожайно време е;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук поантата явно трябва да е,

  20 Авг 2022 14:47ч.

  че гербавите и простокировите са нещо различно и че първите се явяват някаква заплаха и алтернатива на вторите. Дали? С поглед откъм кукловодите може би, но откъм нас - абсолютно не. И това твърдение "Борисов създаде силна власт, която започна да става неудобна и своенравна, понякога несъгласна с аджендата на глобалния фактор." кога е било?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  20 Авг 2022 17:11ч.

  Когато Борисов не затвори църквите заради ковида, когато построи Турски поток, когато казваше, че не желае милитаризация на Черно море, когато не направи нищо, за да пробута Истанбулската конвенция, когато не направи ваксинацията задължителна. Изброените точки са повече от достатъчни, за да бъде разлюбен от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II 20 Авг 2022 17:11ч.

  20 Авг 2022 18:50ч.

  Турски п-к - без откл. за нас, щото Щонов от служ-то на Близнашки спря Южен. ИК я спряха ВМРО (коал. му партньор) и БСП, докато той я пробутваше тайно, Захариева не си оттегли подписа дори след стан.-то на КС. Зад. вакс. не направи никоя от околните държави. И ако се върнем назад - първата му работа 09/10 беше да изгони RWE и да приключи Белене. Та к'во, викаш, направил напреки началниците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако искаш, може и да продължим

  20 Авг 2022 19:13ч.

  Той продаде миноритарните пакети от ЕР-дружествата. Той приключи дългосрочния договор с Газпром с фиксирана цена, като новите договори са с цена, зависима от борсата. Той въведе ел.енергийната борса за бизнеса, с подготовка и за битовите абонати (предстои 2023-4-5). Подготовката за въвеждане на еврото е започната от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  20 Авг 2022 20:40ч.

  Много точно казано. Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  22 Авг 2022 21:14ч.

  И за това трябва да се казва: Б.Б. -българоубиец.....При неговата "стабилност" за 12 години намаляхме с около 900 000 българи....Честито на "печелившите".....Ако сте разбрали, какво искам да кажа......Но няКОЙ съди и страшен е Неговият съд....Справка Дугин и мноого други.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 14:51ч.

  Захарният памук свърши! Калина, започвам те! Помним много добре АСПЕКТНИТЕ времена, Урманов и яростната ти публицистика. Силна беше, апропо! След това ти направи един смущаващ завой. В някакъв смисъл ти прави чест, че продължаваш да рупор на геппса и лично на БХ, въпреки изявите ти при некоректния Волгин. Аз лично имам сериозни трудности да разбера какво действително мислиш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 14:55ч.

  Апологетиката ти за геппс и БХ няма да мине. Природно интелигентният народен простак, който със здрава ръка ръководи здраво стъпили на земята автентични, макар и ниско интелигентни българи, си остава простак. Няма да минеш тук! Кога и как е прихванат в крачка от Ленгли, как са го оценявали и как са го подготвяли, въобще не ме интересува. Той си беше и остава един зависим бандит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 15:01ч.

  Обвързв.на остатъчния български суверенитет със съдбата на геппс и Борисов е най-гнусното нещо, което съм прочел напоследък. Едно време по-големи гнусотии пишеше Недялко, Ива и компания, ама дори и те са се врътнали. Калина, послушай батко си, БХ не се бори за никакъв бг сув-т, последният му е безразличен. Той с тщеславие и безкрайно самолюбие, но и с немалко амбиция и страст се бори за кожата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 15:05ч.

  ЕТ "Геппс" - БМБ без борисов е една кръгла нула. Отдавна съм купил място на първия ред и искам да наблюдавам как Деси, Къдравата, Дончев и Бичето (но не само) със страст ще се нахвърлят един на други и ще забият зъби в плътта на опонента за наследството на БХ. После победителят ще се самозахаме за гъза, защото ще се окаже изненадан от липса на наследство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, хайде,

  20 Авг 2022 15:28ч.

  К.А. по-скоро излага обективни и прости пропорции между ПП- ОПГ-то, а Вие, съждителю вменявате някакви нейни вини и пристрастия/предполагаеми/....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sveti Pavlova

  20 Авг 2022 21:55ч.

  Невероятно точен сте с аргументите, които излагане! Съгласна съм с Вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиквата

  20 Авг 2022 15:06ч.

  трябва да й прати торта с благодарствено писмо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 15:08ч.

  За едно си права, когато някой е забелязан, проучен, хванат в крачка, специално подготвен и после инсталиран, че да върши някакви полезни кучешки неща (визирам като "наш кучи син"), естествената човешка реакция е той да търси възможности и да се оглежда за еманципация и скъсване на синджира. На БХ това няма да му се получи, изключено е! Това не е Орбан - реален деец още преди 89-та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 15:13ч.

  Той и Орбан гепи, ама по друг начин и не е позволил да му снимат чекмеджетата. За това се иска, акъл, умереност, такт, дипломатичност. Селяндурчето от Банкя е ниска орбита. В един момент на него му се привидяха разни несъществуващи неща и Козяк бързо му подряза крилцата. А всичко всичко се случи в условията на победилата в световен мащаб либер. революция. Поне така си мислеха някои!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 15:16ч.

  Сега вече ножът е опрял до кокал и на прегрешилите "наши кучи синове", особено тези, на които им се е привиждала еманципация и са сънували независимост, че и издигнати паметници от благодарния им народ, втори шанс няма да бъде даден. Може да има някаква игра, схема, колкото да дръпнат партията, властта. Нещо като фр. предложение, което уж било в интерес на съюзника Бг. Боклуцииииии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 15:20ч.

  Калинка, права си за тортата, която БХ трябва да прати на кокорите. Иначе е било съвършено ненужно да обръщаш внимание на Изменчивите. Това са пълни идиоти, характеропати и социопати, които по инерция ще вземат 400 к гласа, просто ей-така на инат! Българинът обича да мрази, мрази да си признае, че главата не го слуша и упорства митологично в простотиите. Напролет вече ще ги няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 400 к гласа няма как да вземат

  20 Авг 2022 15:32ч.

  по-скоро ще им ги отброят машинките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Топовен

  20 Авг 2022 15:27ч.

  Едно друго газово посолство й спря финансирането на Аспекто и сега Калинка ходи гладна. Сладкодумци сме виждали всякакви и тази не прави изключение. Надупването е национален спорт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Топовните гъзомийници

  20 Авг 2022 15:34ч.

  винаги подозират другите в собствените си наклонности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лично мнение

  20 Авг 2022 15:45ч.

  Критикарят на американци бива или маргинализиран или купен. Янките рядко убиват политически опоненти, еле журналисти. А дали Киро, Боко, Чоко, Радев, .... ама няма съвсем никакво значение. Докато не излезем изпод американско иго, поставените марионетки нямат абсолютно никакво значение нито за Лангли, нито за Бай ти Ганя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен съм, че убийството на опоненти и журналисти и крайна мярка,

  20 Авг 2022 17:10ч.

  ама и двата им списъка на янките хич не са кратки. Te само близките на баба кица са високо двуцифрено/ниско трицифрено число.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Авг 2022 16:04ч.

  абе може да изиграе с ббою - дай да скрием салама и ще запише едни статии....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  20 Авг 2022 16:20ч.

  Много злоба,много ненавист,вирее в кратуната на тази която върви с вятъра.Къде ще се завреш след 2-ри октомври платена кукло.Народа не си ти и няма бъдеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъхъ

  20 Авг 2022 16:52ч.

  На тази много ѝ личи, когато пише по съвест и когато ѝ е платено...Трябва по-малко да се старае в първия случай и така можеше да мине за леко невменяема с материали като този. Но това се усъвършенства с времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Авг 2022 18:39ч.

  Кво остава като сух остатък, след като изври водата, от този матрял? "Снощи в еди кой си театър, имаше премиера на еди коя си пиеса (постановка). Защо?" Това било най-кратката театрална рецензия. Ако я модифицираме, ще получим - "Калина Андролова участва в предаване на БНР и публикува статия в "Гласове". Защо?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  20 Авг 2022 18:46ч.

  за едни 4000 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  20 Авг 2022 19:03ч.

  "Притискането на Борисов до стената и опитите да бъде сложен под пълен контрол биха довършили остатъците от някакъв суверенитет на България."След това велико "прозрение" на Андролова всякакви коментари са излишни.Единственият въпрос е колко и е платено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  20 Авг 2022 19:14ч.

  днес нъ уйкиндъ (дъ не зъбравями омайно сладкиъ bg езикъ: Уййййкиндъ)по обяд при волгинъ бяхъ две ярки звезди нъ посредствиниъ колективен ум:г-жа култуклиевъ и ка (потресен съм интиликтуалну)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  20 Авг 2022 19:19ч.

  За съжаление истината е друга - подкрепата на американското посолство осигурява недосегаемост и ПростоКиро и Асен, при цялата политическа неграмотност, която проявяват, са наясно, че американската подкрепа ги пази от търсене на отговорност. Повечето политици знаят кой дърпа конците и не пропускат повод да покажат по някакъв начин послушание пред посолството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борисов е анатемосан завинаги, не го слагайте в сметката моля!

  20 Авг 2022 19:21ч.

  "Ако конструкторите искат да запазят ПП в някакъв работен обем, трябва да отстранят Петков от изяви в медиите." Това е чудесно, нека, нека се провалят, ние само това чакаме. Не ни трябва кп нито пп в никакъв вид. Не им правете услуга да им показвате грешките, макар че те са толкова самовлюбени, че едва ли виждат по-далеч от носа си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сандокан с двата ножа.

  20 Авг 2022 21:17ч.

  Калина освен красива и е умна - рядко срещана комбинация,чета я с кеф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Била е красива

  22 Авг 2022 9:18ч.

  Преди 30 години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрънканици

  20 Авг 2022 21:58ч.

  срещу заплащане. Спасиба галяма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Написаното от Андропова

  20 Авг 2022 22:00ч.

  навява мисълта за политическа проституция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  20 Авг 2022 23:10ч.

  Реанимацията на Борисов е кауза пердута, въпреки вероятността ГЕРБ да бъдат първа политическа сила. Наред с ПП, Калина не пропусна случаят да срита по кокълчетата и БСП с Нинова - двата основни опонента на Борисов. Калина е ясна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  21 Авг 2022 5:39ч.

  Блестяща! Текстовете на прекрасната Андролова са като стихове от Евангелието, от тях нито може да се отнеме, нито да се добави. Е, не че не може, но който опитал, е олеквал безпомощно над бездната на нищото. Приемам Калина като дар от небето, че обитаваме една географска ширина и време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много хора ще хлъцнат, когато САЩ напуснат НАТО и се изтеглят от Еврабия

  21 Авг 2022 14:14ч.

  Мда, ще е голям джумбиш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи