US дипломатическа грама от 2008 г.: Украйна в НАТО носи риск от война

US дипломатическа грама от 2008 г.: Украйна в НАТО носи риск от война

Приемането на Украйна в НАТО ще доведе до нестабилност в региона, като е възможно тя да доведе до гражданска война и до сериозни сътресения в сътрудничеството в икономическата и енергийната сфера между Русия и страните от Централна и Източна Европа. Изводът е не на друг, а на американски посланик в Москва и то през 2008 г. 

 

Дипломатическата грама на Уилям Бърнс (по-късно оглавил ЦРУ – б.р.) е част от голяма публикация на сайта WikiLeaks, от преди близо десетилетие. Конкретният текст е онлайн поне от 2014 г., показва справка в интернет архива. Документът е написан малко след срещата в Букурещ, когато за първи път официално се коментира влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

 

„Украинските и грузинските аспирации към НАТО не само докосват оголен нерв в Русия, но и създават сериозни притеснения за последиците върху стабилността в региона“, пише дипломатът.

 

Той цитира експерти, според които „Русия е особено загрижена, че силното разделение в Украйна за членството в НАТО (срещу което се обявява голяма част от рускоезичното население) може да доведе до разлом в обществото, насилие и, в най-лошия случай, гражданска война. При такова развитие Русия ще трябва да реши дали да се намеси – ситуация, пред която тя не иска да се изправя“.

 

Цитиран е и зам.-директорът на московския център „Карнеги“, според когото „Украйна дългосрочно е потенциално най-дестабилизиращият фактор в отношенията между САЩ и Русия.

 

Бърнс отбелязва, че, отвъд цялата реторика за военно обкръжение от западните съюзници, за Москва присъединяването на Киев към Алианса означава проблеми по линия на съвместните проекти на военнопромишления комплекс, но ще има и икономически елемент заради нуждата от нов визов режим за хилядите украинци, работещи в Русия.

 

По отношение на Грузия резервите на Москва са коментирани като по-скромни, но остават рисковете за стабилността в региона.„Руското правителство даде да се разбере, че ще „преразгледа сериозно“ цялостните си отношения с Украйна и Грузия при покана за присъединяването им към НАТО. Това може да има големи ефекти върху енергетиката, икономиката и военно-политическия елемент с евентуални последици за региона и Централна и Източна Европа“, подчертава Бърнс.

 

„Макар руската съпротива срещу първия кръг от разширяването на НАТО в средата на 90-те да беше силна, Русия сега усеща себе си способна да отговори по-силово в ситуация, която се развива противно на националния ѝ интерес“, завършва грамата.

 

Случилото се с Грузия и Украйна след написването ѝ (проруски сепаратизъм, последван от военен удар от Москва) показва колко точен е бил изводът на посланика.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

 • Solti

  10 Март 2022 10:37ч.

  Без коментар!!! Умишлено нагнетяване на ПРОБЛЕМИ И ВОЙНИ!!! Психопати и завършени дебили са попаднали във властта!!! У нас се оформя същата ситуация.. няма армия, няма служби.. сега от Украйна нахълтват непроверени типове под прикритието на бежанци... Варна да си прави сметката....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  10 Март 2022 11:08ч.

  Не може да се вярва вече на нищо. Руснаците фалшифицираха документи на украинските власти, та една грама на посланик ще им се опре. Пропаганната война е мръсна като реалната, Украйна разгроми вече в нея Русия и освен нашенските путиноиди светът не й вярва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  10 Март 2022 17:16ч.

  Путлер, ти такъв глупак ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЕЗ КОМЕНТАР

  10 Март 2022 11:14ч.

  Кой е изненадан, ясно кой - Кремидчиев, Ленчето, Монката, Роската, Иво седесарчето и останалия медиен планктон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  10 Март 2022 19:18ч.

  На много хора чуждото мнение не се харесва. Гиди демократи с демократи. Квото не излязло от устата им е фалшиво. Кога станахте калайджийчета, кога ви пичерняха задниците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи