Умнокрасиви манипулации

Умнокрасиви манипулации

Снимка: БТА

Да се представя свалянето на кабинета на Кирил Петков като най-трагичната страница от най-новата ни история представлява колкото нелепо, толкова и комично усилие. Очевидно е, че причината, поради която за първи път станахме свидетели как едно правителство пада от власт, вследствие на получен вот на недоверие, е разпадът на управляващата коалиция.

Нещо повече, всеки друг резултат от самия вот, който би направил възможно правителството да продължи да управлява, щеше да означава, че е извършено грубо погазване на духа на конституционните ни разпоредби и логиката на политическото ни система. Защото моделът на държавното ни устройство изисква правителството да разполага с мнозинство в парламента, но мнозинство, отразяващо вота на хората, а не получено след покупката на чужди депутати.

В този смисъл, ако има скандал в цялата ситуация, тя се заключава във факта, че Кирил Петков не поиска веднага вот на доверие, след като ИТН напусна коалицията, а тръгна по пътя да цепи бившите си партньори. След това не се реши и да направи промените в кабинета, като не внесе оставките на министрите от квотата на ИТН за гласуване в парламента, с надеждата, че схемите му ще сработят. И ако това бяха все примери на политическо малодушие, не внесената оставка на кабинета след гласуваният вот на недоверие, вече прерасна във фрапантно нарушение на Конституцията.

В продължение на шест дни България бе управлявана от незаконно правителство, което представлява опасен прецедент, граничещ с преврат.

Но това не направи никакво впечатление на обществото и медиите в България. Защото нашето внимание бе ловко отклонено от манипулативни тези и внушения, чрез които умнокрасивата общност се опитва яростно да представи собствения си прочит на събитията като меродавна истина, неподлежаща на никаква критика. А всъщност ни се пробутва груба манипулация, където реалните факти и обективни събития се подменят с откровени лъжи и инсинуации, в опита да се създаде алтернативен прочит на събитията, който в максимална степен да обслужва конюнктурните интереси на ПП и ДБ. Ето по-главните от тях:

• Отрича се правото на една партия да може самостоятелно да определя политическото си поведение. Още при сформирането на коалицията около ПП бе ясно, че ИТН е лидерска партия и нейното участие във властта ще бъде функция на настроението на Слави Трифонов. Това първо. Второ: оттеглянето на нейните министри представлява рационален ход, доколкото между участниците в коалицията настъпиха поредица от различия, които не бяха преодолени, а просто бяха замитени под килима. Натрупа се достатъчно напрежение, което и взриви коалицията. Правителството освен това загуби доверието на обществото, социологическите изследвания показаха, че всички партии, участващи в кабинета търпят електорални загуби и в този смисъл бъди недоумение не излизането на ИТН от властта, а оставането в нея на БСП и ДБ, които явно са готови да пожертват собственото си политическо бъдеще, но не и да изпуснат кокала, до който са се докопали в момета.

• Един нормален политически ход и процедура, какъвто представлява вота на недоверие ни се описва като върха на лицемерието и коварството. Премиерът Петков видя в гласуването таен заговор, сътворен от Борисов, Доган, Пеевски и Митрофанова. Събра ли са се един вид четиримата най- опасни злодеи в галактиката и решили да атакуват кабинета посредством... разпоредбите на чл. 89 от Конституцията на Република България. Може ли човек да си представи нещо по-ужасяващо на този свят. Нищо, че споменатият член от Конституцията е предвиден точно за случай, когато едно управление престане да разполага с мнозинство в парламента. И гарантира, че изпълнителната власт или ще се ползва с доверието на парламента или хората трябва да бъдат призовани да кажат тежката си дума.

• Прави се опит да ни се внуши, че със свалянето на кабинета Петков България е изпуснала историческия шанс да има управление, изтъкано от почтеност и професионализъм. Това послание разбираемо най-малко намира отзвук сред хората, доколкото е ноторно видно, че правителството бе изпълнено с персони, демонстриращи корист, некадърност и най-вече чувство за изключителност.

Дори да се абстрахираме от факта, как Кирил Петков влезе в българската политика, поведението му по време на правителствената криза показа колко неготов е той да се справя с политически предизвикателства. От момента в който ИТН напуснаха коалицията, до момента, в който получи вот на недоверие (единственото нещо, с което ще бъде запомнен в историята ни), а и в последствие, министър-председателят демонстрира абсолютната си неспособност да реагира адекватно на обстановката. Взе че се скара окончателно с президента, за да постави собствената си партия във възможно най-неблагоприятни условия при едни нови избори.

Загубил мнозинството си в парламента, Петков постоянно се опитваше да реши проблема чрез неполитически средства, като си „напазарува“ чужди депутати.

Това не е рефлекс на правителствен лидер, а на глава на джебчийска фамилия,

чиято логика се заключава във фразата "ако ти свършат парите, иди си открадни". Притеснително е, че следвайки този подход, продължават да се правят опити да се образува ново правителство около ПП в рамките на това Народно събрание и БСП и ДБ не виждат нищо притеснително в него.

Нека си спомним и какъв образец на отговорност и професионализъм демонстрираха министърът на културата А. Атанасов, след като разпространи сам клипа от кабинета си, министърът на отбраната Д. Заков, след като едно самолетче направи за смях противовъздушната отбрана на България и Air Policing-а на НАТО, министърът на образованието Н. Денов след сгрешените формули на матурата по математика и т.н. И виждаш ли, всички те днес се оказаха на правилната страна на историята, всички те са в бяло, а някак си чернилката остана само за Гроздан Караджов.

• Това е така, защото горепосочените случаи са само дребни детайли на фона на големия заговор, който ни се обрисува от умнокрасивите корифеи. Вече споменахме персонажите на Борисов, Доган, Пеевски и Митрофанова, които са изпаднали в свиреп ужас от успехите, които е на път да постигне кабинета на Петков. В тази басня няма нищо ново и оригинално, тя представлява леко претопляне на баснята за Филип Димитров, но цели все същото нещо: да реабилитира личните и политическите провали на умнокрасивите управления, като ги предстви за жертва на всемогъщ злодей, който всъщност не съществува.

Приказката обаче не се получава, защото свалените жълтопаветни идоли, след като са управлявали бездарно, бездарно изиграват и ролята си на „жертви“.

Демонстрираното от тях политическо страдание не оказва някакъв траен ефект върху публиката и тя бързо ги забравя. Кирил и Асен, хората стоящи зад тях са наясно с този факт и затова така отчаяно се страхуват от нови избори сега. Едно ново правителство сега не само би извадило нови свежи лица на хоризонта, но и ако разкрие някои техни далавери, те не само няма да помиришат отново власт в страната, а ще трябва да се борят изобщо да влязат в парламента.

• Точно защото дълбоко в себе си e наясно със своята маргиналност, умнокрасивата общност копнее да оглави едно масово движение. Тя е убедена, че е призвана да поведе хората към собствените си идеали и само пъклените планове на Путин и Пеевски ѝ пречат да заеме онова място, което самата тя смята, че ѝ се полага по право.

Видяхме как струпването на 5000-7000 човека пред Народното събрание бе представено като символ на национално възмущение от гласувания вот на недоверие. А министрите от падналия кабинет бяха посрещнати не като претърпели тежко поражение управленци, а герои, осъществили едва ли не националното обединение на България.

Целият този напън да се пренапише случилото се в последните две седмици не е просто опит да се преформатира политическото съзнание на българите. Умнокрасивите нямат подобен капацитет. На тях им е необходимо да обърнат политическата логика с краката нагоре, за да може един нов кабинет, съставен от ПП в рамките на това НС да бъде възприет за нормален от хората.

Затова ни представят Кирил Петков като национално богатство на България, затова министрите му не слизат от телевизионните екрани и ни обясняват какви добрини са били готови да направят за България, затова безброй анализатоти ни плашат, как след едни избори родината ни е на път да загине- за да не видим очебийното. А то е, че чрез бандитски способи се готвят да ни сервират власт, която уж да изглежда като продължение на сегашната, но ще бъде много по-различна и много по-страшна.

Защото успеят ли Кирил и Асен да си купят депутати, вече ще ни управлява не мнозинство, а мафия. Напълно игнорирала мнението и желанието на хората и концентрирала се изключително върху консумацията на власт и прокарваща все по- тежки практики на политическа корупция. До това ще доведе устрема на умно- красивата част от обществото ни. Те веднъж вече реабилитираха Борисов през 2014 г, сега се опитват да ни сервират много по- отвратително издание на Петков. Дано не успеят.

Свързани статии: Провалът на една котерия политици, на които властта много се услади

След провала на двата blitzkrieg-a

 

 

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  26 Юни 2022 9:30ч.

  Такава статия може да напише само някой голтак, който няма пари да си плати парното и на който са му обещали хонорар колкото да си го плати за 1 месец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сервитутка, крадец на никове, следователно и на имоти

  26 Юни 2022 10:32ч.

  Разсъждения на долнопробна синя реститутка, получаваща пари от наеми на безбройните си възстановени от народната власт имоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  26 Юни 2022 10:34ч.

  Типично (без)умно(не)красиво изявление на турбо материалист и нихилист, измерващ успеха с пари и демонократично делящ хората на касти. Нормално е статията да не му харесва. Настъпва доста мазоли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  26 Юни 2022 11:52ч.

  Бедността не е порок! Но това го знаят само добрите и образовани хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ;-)

  26 Юни 2022 19:27ч.

  А пък това може да го напише влюбен в жълтите павета онанист, който получава ерекция от дясната си ръка и еякулира върху жълтите павета, но от това нищо не се ражда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  26 Юни 2022 9:51ч.

  доста верни неща има тук.става дума за двойния морал на неолибералите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изчегъртайте Радев!

  26 Юни 2022 10:07ч.

  И отново анализ без думичка за главния виновник за катастрофата - демаглгът, наглец и подлец Радев. Защото цялата тая отвратителна сбирщина от ПП ни бе натрапена от него. А подкрепящите го и съешили се в перверзна оргия боклуци от БСП и ДБ са по-виновни от Кирето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Юни 2022 7:29ч.

  Дали натрапени От него, или натрапени И НА него?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  26 Юни 2022 10:14ч.

  Изключително правдив анализ, в това число и от правно - политическа гледна точка. Като не си изчегъртал за 1 година във властта (Петков и Василев бяха още в първия служебен кабинет) Пеевски и Борисов - ами те ще те изчегъртат. Толкова. Реването няма смисъл, не е рационално и е проява на пошлост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  26 Юни 2022 10:21ч.

  Поведението на ИТН беше много по-достойно от това на БСП и ДБ. Те напуснаха потъналия кораб, а комунягите и ристювците останаха да крепят тоя престъпен режим. И са пълни глупости, че ИТН няма да влязат в НС, ще имат много повече гласове от БСП и ДБ, които е вероятно да не влязат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Пърмаков

  26 Юни 2022 11:26ч.

  От твоите уста - в божиите уши!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Юни 2022 12:47ч.

  "Това не е рефлекс на правителствен лидер, а на глава на джебчийска фамилия" - Тва е много гот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не стана ли ясно,

  26 Юни 2022 13:16ч.

  че ни заглавичкаха със соловите изпълнения на Елена Гунчева, сега с Лена Бориславова и с какво ли не, за да не забележим предателството на ПППП, ДБ, СДС-ГЕРБ и БСП и на целият състав раболепни евроатлантици в сегашния парламент? 170 депутати гласуваха да се приеме френската декларация... при условие, че РСМ НЕ Я приема?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по Ньойският Договор (2019)

  26 Юни 2022 13:18ч.

  По Ньойския договор отнемането на западните ни покрайнини от България ВАЖИ ЗА !) (сто) ГОДИНИ, и след това трябва да ни бъдат върнати т.е. трябваше да ни ги върнат още на 27 ноември 2019 г! Но нашите предатели ще си счупят кръстовете да се кланят и никой не прочита документите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сърбия направи каквото можа

  26 Юни 2022 13:23ч.

  да свете хората, които не се страхуват да се идентифицират като македонски граждани с български произход, да бъдат сведени то 3,600 души (при последното им преброяване), а Кирил Петков (Киро-хитрото) НЕ СИ ПОДАВА ОСТАВКА 3 дни след вотът на недоверие за да отиде в Брюксел и да демонстрира в ЕС лично неграмотността си и нелоялността си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100 години от подписването на Ньойският договор (27 ноември 1919 г)

  26 Юни 2022 13:31ч.

  Знаете ли, че Александър Стамболийски счупва писалката след полагането на подписа си под него? https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%8C%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80 Групата на Възраждане трябва да внесе предложение за ПРЕпрочитане на текста на договора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100 години минаха! Край на срока този документ!

  26 Юни 2022 13:36ч.

  Според текста Ньойския Договор, за който в предателското 47 НС не са и чували, западните покрайнини които са ни били отнети тогава, трябва да ни бъдат върнати! Стокът му изтече и евро-чиновниците и западните ни съседи нямат мира да приемем декларацията на Макрон! Трябва да си потърсим правата според международното право!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  26 Юни 2022 16:40ч.

  И нито дума за националното предателство за Македония, била и северна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин Даниел Лорер

  26 Юни 2022 16:56ч.

  също е голям симпатяга, като Премиер Петков, но какво работи? А къдрокосата? А онзи с перчема, разделен на две? А Наско девственият на Културата? А какво стана с Лилето Павлова и тъмничкия убиец на детето си? Че и за зам. министър Султанка се сещам, че нещо се изгуби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мнозинство, отразяващо вота на хората, а не получено след покупката на чужди депутати.

  26 Юни 2022 20:53ч.

  при следващите избори, като се отмени машинния вот(понеже при него не могат да се купуват гласовете на циганите и други) ще има мнозинство по тертипа на Тулупъ без покупка на чужди депутати. Парламентаризъм на Гочоолу и Дочоолу завинаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  26 Юни 2022 20:56ч.

  свалянето на кабинета на Кирил Петков не е най-трагичната страница в съвременната история на БГ. А

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  26 Юни 2022 20:58ч.

  Оптимистите казват, че ще има и по-трагични страници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  28 Юни 2022 1:08ч.

  тъпогрозните не търпят никой да е различен от тях, и измислиха, че е обидно да си умнокрасив

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • системна мярка

  28 Юни 2022 2:02ч.

  Републиканският модел на представителна демокрация е напълно изчерпан. Малкото останали достойни държавници в днешно време са функционални монарси: Си, В.В.Путин, А.Лукашенко, Р.Т.Ердоган. Смяната на държавния строй, геополитическата посока и икономическата парадигма, са въпроси за оцеляване на българския род.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да изманипулираш манипулаторите

  28 Юни 2022 2:36ч.

  Необходимо условие за успеха на лице, инсталирано от политинженерите, е неговият профил да съответства на профила на народа. Боко пасваше така пълно, че успя да опакова цялата либералстваща гмеж, маршируваща подире му в редиците на герБ. Зрелият Сталин успя да изглади последиците от ленинския майдан, възстановявайки Русия. Зрелият Боко е поне толкова хитър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бял кон троянска порода

  28 Юни 2022 3:44ч.

  Боко-4 трябва да започне с масирана външнополитическа офанзива за дълбоки реформи на политиките на ЕС, основани на прагматизъм и ефективност. Например, деполитизиране на икономиката, евтина и достъпна енергия, вместо зелена енергия. Или преговори за замяна на икономически санкции с насрещни взаимоизгодни икономически преференции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи