Украинското контранастъпление е моделирано като военна игра от Пентагона и Киев

Украинското контранастъпление е моделирано като военна игра от Пентагона и Киев

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Западът няма да остане безучастен към събитията в Средна Азия. Едва ли случайно възникна военно стълкновение между Армения и Азербайджан точно в навечерието на срещата на ШОС в Узбекистан, а също и престрелката на границата между Таджикистан и Киргизстан. В САЩ още много пъти ще се извършва моделиране на бойни действия в различни райони на планетата и между различни страни, с цел да не се допусне нормално развитие на страните, които не желаят тяхното лидерство.

На 28 август въоръжените сили на Украйна (ВСУ) започват контрнастъпление срещу Херсон, което е неуспешно и завършва със сериозни загуби в хора и бойна техника за нападащите. Причината – руското командване своевременно прехвърля допълнителни сили, оголвайки харковския участък, намиращ се в северната част на близо 1500-километровия фронт. Няколко дни по-късно става ясно, че тогава за ВСУ херсонското направление е второстепенно, отвличащо. На практика това е неуспех на руското командване, своевременно не разкрило замисъла на Генщаба на ВСУ и формирането на ударна групировка в гористите масиви около Харков.

На 6 септември над 30-хилядна групировка на ВСУ предприема контранастъпление в района на Балаклея-Изюм в Харковска област. Преди контранастъплението на херсонското направление личният състав на руските части наброява около 12 000 души, намален след укрепване на херсонското направление. Затова в началото на сражението Балаклея е защитавана само от полурота полицейски спецназ.

Контранастъплението на ВСУ се провежда по нова триешалонна тактическа схема.

Първият ешалон се комплектува от свежи и обучени по натовски стандарти части на ВСУ и от чуждестранни наемници, действащи по принципа на „летящите отряди”. Те преминават през фронтовата линия, завземат пътищата за снабяване и обхождат опорните пунктове, всявайки смут в тила на отбраняващите се. Превземането на опорните пунктове е задача на втория ешалон, комплектуван от части, преминали също подготовка с натовски инструктори и с подкрепа на бронетехника. Завзетата територия окончателно се прочиства от третия ешалон, съставен от части на териториалната отбрна, сред които са и команди за филтриране на населението. Впрочем от него е останала малка част – повечето хора са евакуирани на изток.    

За да не попаднат в обкръжение, руските части се изтеглят, като колоните се прикриват от срочно прехвърлените по въздуха допълнителни подразделения – те осигуряват и безопасността на изтеглящите се от района хора.

Това е правилно дейстие, защото няма никакъв смисъл личният състав да се жертва и затова се прехвъля за отбрана на източния бряг на река Оскол. ВСУ завзема Балаклея, Изюм и западната част на Купянск – градът е разделен от реката, като източната част е под контрола на руските части. С това завършва контранастъплението на харковското направление

Завършва с тактически успех, защото се завзема територия без развитие на успеха до стратегическо значение и без да се унищожат руските части. При това завзетата територия не е удобна за по-нататъшни настъпателни бойни действия. Последното означава, че е възможно отново да се активизират действията на други направления, включително и на територията на Херсонска област.

Независимо от това успехът на ВСУ има за Украйна важно политическо значение. Освен радостта от постигнатото и нова мотивация за пропагандата, той създава неувереност в жителите на завзетите от Русия територии. Появява се опасение, че обстановката в тях може да се дестабилизира и може да доведе до отмяна на очакваните референдуми за присъединяване към Русия и, което е твърде важно, активизира се позаглъхналата военна и финансова помощ от Запада.

Успехът е постигнат и с активната намеса на НАТО и основно на САЩ. Помощта на САЩ/НАТО е в няколко аспекта.

Преди всичко САЩ активно участват в планиране на операциите и подготовка на контранастъплението. В основата на планирането, според американски източници, са резултатите от съвместното с командването на ВСУ моделиране на бъдещите бойни действия, използвани и при контранастъплението на херсонското, и на харковското оперативно направление.

Пентагонът предоставя разузнавателни данни на ГЩ на ВСУ в реално време, в т.ч. координати на командните пунктове, складовите бази и заетите райони от войските. Тази информация е изключително важна за определяне на главния удар по място, време и определяне тактиката на войските.

Важен аспект от помощта на САЩ/НАТО е обучението на ВСУ, което се извършва от различни натовски страни. Вече няколко години по американската програма JMTG-U командният състав получава оперативно-тактическа щабна подготовка, а войските се обучават за водене на тактически сражения по стандартите на Пентагона. Използват се и тренировъчните програми ORBITAL на Англия и на канадско-датската UNIFER. Тази дейност се извършва на украински полигони и на учебни центрове в САЩ, Германия, Полша, Франция и Англия, на които са подготвени над 10000 украински войници и офицери.

Ценна помощ на ВСУ оказват западните инструктори и наемници. От началото на тази година американски наемници тренират бойци от нацбатальоните в секретна база в Сумска област и именно те е трябвало да бъдат ударната сила в планираното настъпление в началото на пролетта т.г. в Донбас.

По същото време ЦРУ и МИ-6, заедно с Главното разузнавателно управление на ВСУ започват да формират и подготвят диверсионно-разузнавателни групи. Така подготвените части, заедно с наемниците, стават ударната сила в сражението за Балаклея и Изюм. В хода им именно от тях се формира първият ешалон, включително и с наемници от западни ЧВК, преди всичко от САЩ /ЧВК „Academi”, бивша „Black Water”/, от Полша и Англия.

Има информация, че Пентагонът и ГЩ на ВСУ подготвят формиране на втора крупна войскова част с значително участие на наемници. В НАТО, убедили се в ефективността им, правят настойчиви опити изпращаните наемници, попадайки в плен, да се третират като военнослужещи, което Русия не приема.

Натовски офицери са сред войските и като инструктори, и като действащи лица.

Например, полските ръководят бойното използване на американските 155 мм гаубици М777, а английските отговарят за реактивните системи за залпов огън. Във всеки разчет на американските РСЗО „Хаймарс” има инструктор от сухопътните войски на САЩ, който съгласува планираните за поразяване цели с Пентагона и наблюдава действията на обслужващите РСЗО бойци.

Украинската ПВО почти не включва своите РЛС, а ЗРК насочват зенитните ракети по координати, получавани от натовски самолети за далечно радиолокационно разузнаване Boeing E-3 Sentry,  баражирщи във въздушното пространство на Полша и Румъния.

Още от самото начало на руската специална военна операция (СВО) въоръжените сили на Украйна използват около 3000 малки (маса около 250 кг) свързочни космически апарати Starlink за свръзка между поделенията, за насочване на артилерията и БЛА. За целта ВСУ разполагат с около 12 000 терминала, чрез които дори отделен взвод има възможност в реално време да получава информация за хода на бойните действия. Те са заплатени от американската Агенция за международно развитие и от организации в Европа.

Към края на шестия месец въоръжените сили на Украйна вече са изразходвали съветското въоръжение и боеприпаси, при това не само намиращото се в Украйна, но и доставеното както от бившите страни-членки на Варшавския договор, така и от други страни, от които то е можело да се закупи. Това налага ВСУ да се комплектува със съвременно натовско и основно с американско въоръжение, включително и с новопроизведено от военно-промишления комплекс на САЩ. В този аспект голяма част от пакетите финансова помощ за Украйна се насочва към ВПК за производство на необходимите количества, т.е. обогатяват се собствените производители на оръжие.

От своя страна Европейският съюз създава група за съвместни поръчки за производство на въоръжение в отделни европейски страни както за ВСУ, така и за попълване на своите арсенали, почти изпразнени след оказваната помощ на Украйна.

Не е случайно съвпадение, че началото на контранастъплението е в навечерието на петата поредна среща на ръководената от САЩ Контактна група по отбраната на Украйна (Ukraine Defense Contact Group) - тя започва на 8 септември в американската авиобаза Рамщайн в Германия с участието на около 40 страни. Същевременно звената от Пентагона, занимаващи се с организиране на помощ за ВСУ, придобиват организационно развитие - създава се командване под ръководство на високопоставен генерал. То ще получи и наименование, което ще позволи повишаване статуса на работещите в него и ще позволи те да получават специално възнаграждение.

Под негов контрол ще бъде планираната подготовка на нови механизирани, танкови и десантно-щурмови бригади за ВСУ с общ личен състав не по-малко от 30 000 войници и офицери, както и изграждане на триешалонна система за ПВО на страната и войските. Програмата за тази подготовка е подкрепена и от Канада, Холандия, Дания, Норвегия, Швеция, Финляндия и Нова Зеландия.

В САЩ, Германия и Англия вече се подготвят специалисти за бойно използване на планираното за доставка натовско въоръжение и бойна техника. Има идея и за инвестиции в украинския ВПК, които, според украинския министър на отбраната,  ще се обсъждат на отделна сесия на НАТО.

Според някои наблюдатели е имало негласна договореност въоръжените сили на Украйна да не предприемат атаки срещу руските части, заели част от Харковска област, а да не нанасят удари по газовото находище, близо до Балаклея. Възможно е това да обяснява малкото руски войски съсредоточени в областта. Ако действително е имало такава договореност, то обстановката коренно се променя след контранастъплението на ВСУ. Навярно поради това на 11 септември са нанесени удари по четири украински топлоелектрически централи, а след два дни и по още две, което прекъсва електрозахранването на редица области западно от Днепър. Същевременно Запорожката АЕЦ се превежда в студено състояние и захранването на украинската електромрежа се прекратява.

Според Женевската конвенция от 1949 г. електростанциите и други подобни обекти са законна военна цел, ако те оказват влияние върху хода на бойните действия. В съвременни условия значението на ТЕЦ за своевременно техническо и тилово осигуряване на войските не е необходимо да се доказва. Поради това разрушаване на електромрежата на ДНР и ЛНР, извършвано вече години наред от ВСУ, както и руските удари по украинските ТЕЦ, са законни военни цели.

Важно е това, че с тези удари Русия показва, че СВО така, както се е провеждала досега, сравнително щадящо за инфраструктурата на Украйна, твърде е вероятно това вече да не е така. Като пример може да се посочи нанасения на 13 септември удар по Криворожската ТЕЦ, близо до родния град на украинския президент Кривой рог, и разрушаване на част от язовирната стена на река Ингулец. Освен повредите по топлоелектроцентралата, нивото на реката значително се повишава и отнася направените от въоръжените сили на Украйна понтонни мостове, предназначени за прехвърляне на войски на херсонското направление.

Разрушаването на украинската електромрежа безпокои ЕС, тъй като украинският президент беше обещал на Брюксел евтина електроенергия.

Руските удари показват, че тя може да стане неосъществима. Навярно поради това германският канцлер наруши четиримесечното си мълчание и позвъни в Москва за изясняване и на този проблем. Ако украинското производство на електроенергия силно намалее, електроенергията действително може да стане твърде сериозна грижа на ЕС - той или ще трябва, при всичките си енергийни грижи, да помага и на Украйна, или да я остави да се спасява сама.

Независимо от сложната обстановка украинското ръководство има намерение да разшири мащаба на военното противопоставяне с Русия. Това пролича в публикуваната наскоро статия на главнокомандващия ВСУ генерал Валери Залужний. В нея той обосновава стратегическите цели на страната, които трябва да бъдат постигнати през 2023 г. Според него главна цел през следващата година ще бъде битката за Крим.

За целта в недалечно бъдеще трябва да започне планиране на серия настъпателни операции, чийто успех ще доведе до овладяване на полуострова. Основното условие за него е своевременна подготовка на значително повече личен състав в сравнение с днешните около 700 хил. поставени под оръжие граждани. Този допълнителен състав трябва да е 10-20 общовойскови бригади, подготвени на натовските полигони и снабдени със съвременно натовско въоръжение.

Статията на генерал Залужний е в съответствие с плана на Пентагона за разработване на стратегия за дългосрочна помощ на ВСУ, разчитана минимум на пет години. Според CNN разработването ѝ ще се ръководи лично от генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на видовете въоръжени сили.

Последните действия на САЩ и Украйна показват, че е твърде възможно СВО да се разшири с тенденция все по-тясно обвързване на САЩ/НАТО в бойните действия. Ако днес част от наемниците са военнослужещи от някои натовски армии, формално освободени от заеманите длъжности, то при разширяване обхвата на военното противопоставяне може да се достигне и до пряко участие с непредвидени последици не само за европейския континент.

СВО има не само военно измерение. Твърде важно е влиянието ѝ върху икономиката не само на Русия и Украйна, но и на ЕС – за САЩ не говоря, те винаги ще бъдат печелившата страна. Характереи в това отношение е наскоро изнесеният доклад от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него тя констатира, че е трябвало да не се допуска войната в Украйна. Това е прозрение, продиктувано от възникналите икономически проблеми в ЕС като следствие от наложените на Русия около 12 000 санкции.

Неприятното за ЕС е това, че тези проблеми ще се задълбочават.

Ще се задълбочава и променя и политическата обстановка в Европа и Азия. Разширяването на Шанхайската организация за сътрудничество с Иран, ускореното приемане на Беларус, водените преговори за присъединяване на още 10 страни и още толкова страни, изявили желание за членство, показва впечатляващ обхват на  организацията по територия, население и икономически възможности. Има идея и за формиране на военен компонент на организацията.

Разбира се, в ШОС има и проблеми, но постепенното им разрешаване не обещава нищо добро както за ЕС, така и за САЩ и НАТО. Бих желал да напомня само за два никак не маловажни момента: първо, постепенно намаляване на напрежението между двете най-голями страни в ШОС Китай и Индия и второ, рязко активизиране на всестранното сътрудничество между двете водещи във военно отношение страни - Русия и Китай.

Западът няма да остане безучастен към събитията в Средна Азия. Едва ли случайно възникна военно стълкновение между Армения и Азербайджан точно в навечерието на срещата на ШОС в Узбекистан, а също и престрелката на границата между Таджикистан и Киргизстан. В САЩ още много пъти ще се извършва моделиране на бойни действия в различни райони на планетата и между различни страни, с цел да не се допусне нормално развитие на страните, които не желаят тяхното лидирство. Все по-изострящата се обстановка обаче показва, че времето не работи за световния лидер.

 

 

 

Коментари

 • Ще се стигне до използване на ТЯО

  16 Sep 2022 9:34ч.

  Без съмнение плановете за "превземане на Крим" ще доведат до използване от Русия на тактическо ядрено оръжие по Киев. И дано с това да се приключи. Гангрената 404 да се изреже ! Щото иначе следва ескалация навън и много по-лоши сценарии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление е така

  16 Sep 2022 9:39ч.

  Поне тази своя пъклена цел щатите ще постигнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С нами Бог

  16 Sep 2022 12:52ч.

  https://ok.ru/video/3810806925952

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  16 Sep 2022 13:59ч.

  ТЯО срещу Киев едва ли ще има - там е достатъчно да сринат някой от водохранилищата на Днепър. Тяо ще има поне за две места - Полския Жешув- тилова база на НАТО за войната, и Немския Рамщайн- тилови организационен хъб за война в Европа. Може за назидание и да думнат Брюксел, веднаж НАТО централата и втори път - бюрокрацията на баба Уши която много иска война

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще стигнете

  18 Sep 2022 18:12ч.

  До Орландовци до година две.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • времето работи

  16 Sep 2022 9:34ч.

  времето не работи за световния лидер НА ЗЛИТЕ СИЛИ НА ПЛАНЕТАТА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • използването на укрите за пушечно месо е подлост

  16 Sep 2022 9:47ч.

  Съществува асиметрия между обявените цели на СВО в Украйна и непрекъснатата ескалираща намеса на САЩ и васалния му Запад. За съжаление, това е било ясно за някои още в самото начало, когато се стигна до ония прословути преговори на Медински и Абрамович с посредничеството на Турция. По неизвестни нам причини руското ръководство е приело да се договаря, а договореностите отново се нарушават от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя с многото букви преди името

  16 Sep 2022 10:25ч.

  да се научи как се пише думата ешелон. ЕШЕЛОН. Три думи е трябвало да научи по време на малоумното си обучение и малоумната си служба в малоумната българска армия – и това не е направил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що, другите армии по-малко малоумни ли са?

  16 Sep 2022 10:31ч.

  жълто-паветник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, че си жълтопаветник

  16 Sep 2022 12:19ч.

  не те прави по-малко малоумен. Просто при вас това е нормалното състояние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като нямаш аргументи по същество

  16 Sep 2022 16:52ч.

  изпърди се по грешките на (авто)коректоа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пореден блестящ анализ!

  16 Sep 2022 10:27ч.

  И от военна гледна точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  16 Sep 2022 11:29ч.

  Респект, г-н полковник! Ясно, събрано, убедително. Само в изречението за газохранилището има нещо неизгладено. Възникват въпроси. Очевидно и при вас. Въпреки видимото ви пристрастие, можеше да вмъкнете няколко изречения за изясняване. Примерно: Много се говореше за Херсон (целия август), но как ам. разузнаване реално видя релокирането на руски сили там,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  16 Sep 2022 11:31ч.

  а руското разузн. Не видя готвеното настъпление при Харков? Само горите не обясняват убедително. Очевидно е, че някой трябва да се учи на голяма и модерна война, а такава неизбежно идва. Сега е време да си спомним, как ПСВ война започва относително „бавно“, никой не я „иска“, но после ескалира до небесата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  16 Sep 2022 11:32ч.

  Такава е самато природа на войната. Не е тук времето да обсъждаме темата с бесовете в човешка душа, противопоставянето заради интереси, образата! Ами ВСВ?! С така наречения „странен“ стадий, който трае достатъчно дълго, но е прелюдия към невъобразима касапница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  16 Sep 2022 11:31ч.

  Анализа е коректен. Руската групировка проспа времето от края на юни до началото на настъплението в Харков. Това,че първо хвърляха в боя териториалната отбрана е детайл. Мача тепърва предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  16 Sep 2022 12:17ч.

  С една дума,краварите понеже са страхливи да започнат война,използват глупавите орки за пушечно месо....Докато не остане жив окраинец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  16 Sep 2022 12:30ч.

  Поредният посредствен анализ и глупост. 1. Русия започна война. 2 . Русия се готвеше за войната. 3. Сащ се готвеха Русия да нападне Украйна и направиха вълчи капан. 4. Общата икономика на САЩ + ЕС + Япония + Ю.Корея + Австралия + всичките сателити е срещу руснаците. И ще я накарат да клекне. Ние ще плачем, те кръв ще повръщат. Защото Путин направи най-голямта простотия, нападна като Каин брат си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икономиката на ЕС може да я отпишеш от уравнението.

  16 Sep 2022 13:04ч.

  В щатите освен оръжие нищо друго не се произвежда. От останалите най-добре са корейците. Абе, около милиард и малко отгоре "сте"... "златният милиард"............ ами останалите осем милиарда ги отписа ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  16 Sep 2022 15:54ч.

  Хората от Лвов не са братя на руснаците (а и на нас не са). Те се имат за нещо повече, за част от западната култура. На практика техните изпълнени с омраза русофобски чувства се представят за общо украински. Тези пионки на запада започнаха войната преди 14 г., Русия сега я завършва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  16 Sep 2022 15:56ч.

  А за България е съдбовно важно дали ще извърши отново грешката от Първата (а и от Втората) световна война. Ако го направим отново, че изчезнем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  16 Sep 2022 13:00ч.

  При съотношение на войските 700 към 200 хиляди в полза на Украйна (гарантирано трикратно превъзходство) плюс подкрепата от САЩ и ЕС, на руснаците винаги може да се случи нещо от рода на контранастъплението при Харков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много си прав

  20 Sep 2022 12:04ч.

  Учудващо е, че случката се случи едва на 7-я месец. Войната е продължение на политиката с други средства, но си има собствена логика. Остава и основателното съмнение дали Путин, Зеленски, Байдън, ЕС, ЮК, не играят в отбора на Хабад/Мосад/Швааб. Сталин постъпи по друг начин. Изчака. Някои либерасти в Москва още вярват, че е сгрешил...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  16 Sep 2022 13:03ч.

  За търсещите повече информация по темата, препоръчвам запознаване и с поредния толям материал на Чуков от вчера. Виждам го с непонятно закъснение, но получавам субективно усещане, че вече знам малко повече :)) https://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov-/293085/11/34

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  16 Sep 2022 13:37ч.

  с удоволствие чета материалите от господина оценката на специалиста по военните актуални теми

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Досега Русия воюваше като в Сирия, промяната бе само че с повече артилерия се разбиваха укрепените линии,

  16 Sep 2022 14:26ч.

  каквито в Сирия няма. Само че в Сирия няма и гори, големи реки и най-вече такова снабдяване с модерно оръжие. А руската тактика стана прекалено статична и предвидима като в краен етап на операцията, а това по време на война винаги се наказва ако противника все още има достатъчно сили. Типично руска грешка, правели са я доста и във ВСВ и Афганистан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  16 Sep 2022 15:59ч.

  Не е като в Сирия. Там авиацията действаше по-активно. Ако се включи цялата руска авиация, всичко ще свърщи до месец на полската граница. Но ще има 500 000 убити украинци, а зпадът ще обяви Путин за военнопрестъпник. Защото само те имат право да убиват, колкото си поискат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  16 Sep 2022 16:01ч.

  А Путин и обкръжението му още се залъгват, че могат да победят и да си възстановят отношенията със Запада. Проблемът не е военнен, а чисто политически и психилогически.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кремъл ще трябва да асимилира и възстановява

  16 Sep 2022 16:57ч.

  Новоросия и др части от сегашна Изт Украина, не може да си позволи подонби мерки. Все едно здание с 2000 заложника и 50 терориста да го думнеш с ТОС да се изпарят и да кажеш, че си решил въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  16 Sep 2022 15:02ч.

  Авторът е много наясно със ситуацията на фронта, но коментарът му е пристрастен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доволен

  16 Sep 2022 16:09ч.

  Съветският полковник започва да взема завоя. Подготвя ни за разгрома на руската армия, който, разбира се, ще ни бъде представен като тактическо отстъпление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доволни са сатанистите

  20 Sep 2022 12:18ч.

  Защото територията на руската Македония се обезлюдява, за да си направят държавата на антихриста - техният месия - което е предпоследната им цел. Държавата на антихриста - Нова Хазария, цинично наричана от антихристите и ционистите "Небесен Ерусалим" (по "Откровение" от Св. апостол Йоан). Всички други, вкл. САЩ следва да се разсипят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Sep 2022 16:31ч.

  То това е била винаги играта на англосаксонските мръсници, да кладат конфликти по света, а после да се измъкват като пръдни и да очакват някой друг да им решава безмозъчните чекии, по-точно да им изгриба лайната, и това трябва да е Русия, щото нещо им е длъжна да им подгъзува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-важното в този конфликт

  16 Sep 2022 16:38ч.

  е участието на НАТО. Самолетите с "ауаксите" постоянно облитат източните територии на Полша и Румъния и предоставят на ВСУ детайлна и навременна информация за разположението на руските войски, на складовете, за придвижването им. Това братята няма да го търпят дълго. Последните 7 месеца бяха само подготовка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  16 Sep 2022 17:19ч.

  "Това братята няма да го търпят дълго. " --- Кои са тези братя? На кого са братя?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На кого са братя?

  16 Sep 2022 17:29ч.

  На сестра им..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кои са тези братя?

  16 Sep 2022 17:44ч.

  Как кои - руснаците. Украинците също, защото те по същество са си руснаци. Те са ни братя, както и ние на тях. Ние сме един народ, но ти вероятно не го знаеш. Не се притеснявай, не си единствения, но сега вече го знаеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аспарух

  16 Sep 2022 18:14ч.

  Пропагандата за братята славяни звучи все по-неубедително. Когато излязоха резултатите на първото масово ДНК изследване, разбрахме, че по гени гърците са много по-близо до руснаците, отколкото ние българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това потвърждава византийските хронисти

  16 Sep 2022 18:51ч.

  които пишат за славянското море заляло Гърция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханко Брат

  16 Sep 2022 19:39ч.

  Знам за това изследване. Според него генетично сме много по-близки с италианците, отколкото с руснаците, но то не доказва нищо. Белите петна в историята относно траките /т.е. - ние/ са много. Знае се, че са се разселвали отвъд Кавказ и след това пак са се връщали. Незнанието и криенето на информация е майка на манипулацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  16 Sep 2022 23:00ч.

  Явно не на теб! А тези дето си ги мислиш за братя ще те продадат барабар с цървулите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  16 Sep 2022 23:05ч.

  А бе то и Каин и Авел са били братя по гени, НО въпроса с братството Санчо стои много по-далеч от гените. Какво да се хабя, като не искате да разберете, а някои и не можете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski

  16 Sep 2022 22:00ч.

  Бележка към редактора / преводача: Малко повече старание господа 🤣 При превода🤣🤣🤣 Оставили сте думички директно от руски като например: срочно, разчитана и так далее🤣 има хора говорещи руски , които четат това и е очеизвадно какъв е пригиналът А за “метафизичността ( по дачков) на конфликта, просто не ми се отваря дума🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski

  16 Sep 2022 22:10ч.

  И тоз анализатор гергин… хмм… ни в поглед инфо, ни в БГ времената се изявява Малко на 4 хиляди ми намирисва работата, и аз не знам защо🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  17 Sep 2022 10:15ч.

  Очевидно бдителен и очевидно много ангажирано старателен индивид! Въпросът е следният, при ползване на ник Zelenski - в чия полза се реализират тези твои вдъхновяващи качества. Украинската държава не може да плаща, следователно си на издръжка на козяк. Ей, ненормалник, инфото от фронта е на руски, на какъв език трябва да е? В Москва пишат материалите на Гергинов? Смахнато!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski

  17 Sep 2022 15:35ч.

  От ненормалника: Предлагам със закон всички които защитават подобна бесовщина(намигване към Достоевски🤣) да бъдат задължени да прочетат четвъртия път но в оригинал. А на които Саша Дугин е труден за преглъщане може Андрюша Фурсов и оргазмът на богомолката На бас, че на 100-ната ще получат неудържим пристъп за повръщане, тремор и ужасно главоболи🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski👍

  17 Sep 2022 17:08ч.

  Алооо… Играта, да не те заболя главата? Още на Фурсов Ако да, мъка ми е какво ще стане ако пипнеш Дугин😪😢😪 Стой си на Гергин , по лесничко е А ненормалникът ти желае здраве и да прочетеш поне един вагон книжки, както аз съм направил🤣🤣😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КурШуми

  17 Sep 2022 14:26ч.

  Добър коментар и анализ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski

  17 Sep 2022 16:42ч.

  Аз лично съм прочел тез “творби” а и всички достъпни други на двамата и то на руски🤣 Както и някои други нещица ОАК в оригинал Заслужаваше си🤣 приключението Горещо препоръчвам на ИГРАТА(Болшая игра, да?) да направи същото, за да говорим от равно информирани начала🤣🤣😢

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski👍

  17 Sep 2022 16:43ч.

  Aне да се обиждаме на ненормалник , което моето възпитание и интелект не позволява

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski👍

  17 Sep 2022 17:29ч.

  И пак на ИГРАТА (болшая , да?) Цитат: Печо бре чети! Пенчо не чете… и т.н 🤣🤣😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От началото на тази година американски наемници тренират бойци от нацбатальоните в секретна база в Сумска област и именно те е трябвало да бъдат ударната сила в планираното настъпление в началото на пролетта т.г. в Донбас.

  17 Sep 2022 17:16ч.

  Има ли някой нещо да каже за "агресията на Путин в УкраЙна"? Благодарности за ценния анализ. Късметлии сме да можем да знаем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski👍

  17 Sep 2022 18:05ч.

  https://pogled.info/svetoven/preporachvame-zapochva-se-glavnata-statiya-na-aleksandar-dugin.146432 Ето ти отговора приятел Това ги движи кремльовците😂😂😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski👍

  17 Sep 2022 18:05ч.

  https://pogled.info/svetoven/preporachvame-zapochva-se-glavnata-statiya-na-aleksandar-dugin.146432 Ето ти отговора приятел Това ги движи кремльовците😂😂😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zelenski👍

  17 Sep 2022 18:08ч.

  И това също Ако четеш на руски https://www.kasparov.ru/material.php?id=63256583D405A

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мамут

  18 Sep 2022 17:02ч.

  За сведение на полк.Гергинов украйна не е в синхронната зона на континентална европа ENTSO-e и няма как да изнася или получава ел.енергия, единство става ако има така наречения "остров" който трябва да го управлява украниската система -полша или румъния , ама не виждам как ще стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи