Швейцария готви забрана на електрическите автомобили поради притеснения за недостиг на ток през зимата

Швейцария готви забрана на електрическите автомобили поради притеснения за недостиг на ток през зимата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Властите в Швейцария са сериозни притеснени от прекъсване на тока през зимата и подготвя радикални мерки за икономии в случай на недостиг. Те включват забрани за шофиране на електрически автомобили. Подобни ограничение може да има и в Германия, където те ще засегнат основно зареждането на този тип превозни средства, съобщава Focus.de.

Благодарение на хидроенергията, Швейцария разполага с едно от най-екологичните доставки на електроенергия в Европа. Но сега алпийската държава се страхува от спирането на тока. През зимата страната внася големи количества електроенергия, като за 2021 г. това са 5,7 милиарда киловатчаса, които идват основно от Франция и Германия.

С други думи, без френските атомни електроцентрали или германския излишък от вятърна енергия, светлините в Швейцария вероятно ще угаснат. Заради многото повреди в атомните централи във Франция в последно време, както и несигурните доставки от Германия заради слабия добив на енергия от слънцето и вятъра, а също така и липсата на, швейцарските власти предупреждават за риск от спиране на ток през зимата.

Плановете за спестяване на електроенергия в страната включват редица мерки, в това число забрани за шофиране на електронни автомобили. Те може да бъдат предприети на 4 етапа в случай на енергиен недостиг. Например, има спецификации, според които пералните машини могат да работят при максимум 40 градуса по Целзий. Хладилниците не трябва да се охлаждат под 6 градуса. Всичко, което служи само за комфорт - като сауни и парни бани, може да се използва само в ограничена степен в домовете.

В допълнение към обширните правила за експлоатация на електрически уреди в търговския и частния сектор, забраненият списък включва и пикантни ограничения върху движението на автомобили. От една страна, ограничението на скоростта по швейцарските магистрали ще бъде намалено от 120 км/ч на 100 км/ч. На водачите на електрически автомобили пък ще им бъде забранено да шофират, ако има липса на електричество.

„Личното използване на електрически автомобили е разрешено само за абсолютно необходими пътувания (напр. професионална практика, пазаруване, посещения при лекар, посещение на религиозни събития, присъствие на съдебни срещи)“, се казва в проекта от приети мерки.

Според различни съобщения в медиите, това би засегнало около 110 000 шофьори в Швейцария - и разбира се би било абсолютно фатално за ускореното развитие на електронната мобилност в Швейцария - кой би си купил електрическа кола, ако трябва да се съобразява с факта, че не му е позволено да го кара по всяко време, особено през зимата?

В същото обаче едва 0,4% от новите автомобили в Швейцария са изцяло електрически, сочи статистиката от продажбите за 2021 г. Повече от тях се зареждат в домашните гаражи на техните собственици, като те черпят значително повече електричество от специални стенни кутии. Тяхната мощност на зареждане е 3,4, 7,4, 11 или максимум 22 киловата.


Източник: automedia.investor.bg

 

 

 

Коментари

 • Ташакларизмът стигна до Алпите 😁

  01 Дек 2022 20:28ч.

  Накрая ще забранят и електричеството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  02 Дек 2022 9:40ч.

  цъ. накрая ще забранят хафтонОбилите, натам бутат. и всичко ще се върне в доиндустриалната ера. впрочем, не - магаретата отделят метан. не е добре за "климата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XA XA XA

  01 Дек 2022 21:33ч.

  Каква стана тя, като страданията на хомеопат с остъро вазпаление на апендицита - колизия на вярата! Европоо, good bye!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паметници на скапването

  02 Дек 2022 10:15ч.

  Вчера в мрежата изтекоха снимки от едно безкрайно по площ гробище от акумулаторни платформи на всякакъв тип електромобили - бих казал, че трудно би могло да издържи на жалката гледка дори и най-антиекологичното сърце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  03 Дек 2022 18:32ч.

  Това е гробище на електрически моторолери. Значи за тях преработка на акумулаторите не се полага. Защо трябва да очакваме, че същото няма да се повтори с електрокарите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Футурист-песимист

  02 Дек 2022 10:53ч.

  Е това вече си е чиста гавра с населението. Налитат да забраняват двигателите с вътрешно горене , за да се преминело на електромобили. А сега се оказва , че може да забранят и електромобилите, щото нямало достатъчно електричество ?!? Защо не произвеждат нови автомобили , които нямат никакви двигатели , нямат и трансмисии и гуми? Ще си седят по паркоместата на красиви декоративни трупчета и собствениците ще имат право след някаква умерена паркинг-такса да си седят в автомобилите и да си слушат радиото. Какво ли още ни чака след година две....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрън та пляс

  02 Дек 2022 12:21ч.

  "Защо не произвеждат нови автомобили , които нямат никакви двигатели , нямат и трансмисии и гуми?" То е измислено, нарича се каруца и се използва животинска сила за двигател, нямат трансмисия и имат колела с дървени спици и метален обков, вместо гуми. Всичко необходимо по спецификацията. И са пълни с крави... лилави ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  02 Дек 2022 15:26ч.

  Животинската тяга се храни с груба, растителна храна, оттам пърди здраво и замърсява атмосферата с парников газ метан! Доказано! Тази възможност също отпада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реминисценции

  02 Дек 2022 11:06ч.

  на тема: Упадъкът на Римската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Дек 2022 11:39ч.

  След 2030 г, никакви коли с ДВГ, електрически през лятото, а през зимата - хибернация (щото и манджа няма да има). Прогрес !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  02 Дек 2022 12:47ч.

  Това се очакваше още от самото начало на появата им. Само не зная докога тук зареждането им ще продължава да е безплатно ?! Да не говорим колко паркоместа заемат (даже и в сините зони, или най-вече там), за които също не се плаща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  02 Дек 2022 12:59ч.

  Ако не са тези специални екстри за ИЕПС, няма да има желаещи в България да си ги купуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  02 Дек 2022 12:59ч.

  Аз предвиждах това отдавна. Немски изследвания още през 2021г. показаха,че ако 50% от колите в Германия преминат на ток ще трябва да се пуснат три нови АЕЦ, но те ги закриха, заедно с доста ТЕЦ-ове. Наскоро направиха тест в Берлин с кола с бензин и ел. кола по един и същи маршрут. Електрическата използва ток на цена по-висока от използвания бензин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Дек 2022 13:50ч.

  Баси цирка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  02 Дек 2022 14:17ч.

  По мой груби сметки (ако не бъркам), съдейки по данните от НАП за продадени горива: бензин, дизел и пропан-бутан за Октомври 2022 г, ако 50% от МПС вместо гориво използват ел. енергия, ще ни трябва допълнително генератор с мощност около 100 MW.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  02 Дек 2022 16:04ч.

  Викт, тези 100 MW. малко ми се виждат. Я провери! То и аз не съм енергетик :)) Това е 100 000 кW. В самата статия е посочено, че най-маломощната зарядна е 3 кW. Да приемем, че една такава зарядна може да обслужи 2 автомобила в денонощие на бавен заряд. У нас има 3 млн. автомобила. Дори електричката да се зарежда един път седмично, доникъде сме! Май по-скоро нов блок на АЕЦ трябва :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tox

  02 Дек 2022 16:24ч.

  Как е преведено....те тия "кутии" в гаражите да не взимат ток от етера? Накрая последният ще загаси лампата, светът ще се донапълни с косервни кутии, неизползваеми, гнусни и мръсни, и ще се върне към добрият стар двг, който всъщност движи всичко в момента. Ще тръгнат отново най-старите, вечните дизели, дето всъщност се оказват и най-екологични, и не им трябва ток, за да работят, както и старите бензинки (ДО Евро4 вкл.), по същата причина. Няма да има стругари, механици и т.н., и няма да има кой едно болтче да направи. Щото всичко иска да работи само на бюрцето, да мине денят. Но има още много вода да изтече. ДВГ движи и производствтото на тия консерви с батерии. Тук на А1 посока Любек изградиха преди няколко години кабели за тирове, над магистралата, като за тролей. Е така седят, от Рейнфелд до Любек, а кой знае само за това нещо колко ресурс е отишъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  02 Дек 2022 16:58ч.

  Ежедневното ползване на автомобил ще стане лукс, както беше за нас десетилетия наред. Колко деца ги караха по време на соца или в първите едно-две десетилетия на "демокрацията" до училище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  02 Дек 2022 19:29ч.

  Еврогейското положението е трагикомично. Остават им "ценностите" - да развяват знаменцата на дъгата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • двигателист

  02 Дек 2022 20:50ч.

  ДВГ има не само едно, но едно ОСНОВНО предимство: горивна АВТОНОМИЯ. Запомнете: Автономия. Нещо, което много държави нямат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • автоном

  02 Дек 2022 20:51ч.

  Нито пък много хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  03 Дек 2022 7:11ч.

  Горивната автономия на ДВГ се дължи на изключително високата енергийна плътност на горивото им. На безина: 46,4 MJ/kg, на дизела: 45,6 MJ/kg, на природния газ: 53,6 MJ/kg, пропан - 49,6 MJ/kg, бутан - 49,1 MJ/kg. За сравнение, на литиево-йонната батерия енергийната плътност е едва между 0,36 и 0,875 MJ/kg. Данните са от wikipedia, но тя има препратки към други източници: https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_density#In_chemical_reactions_(oxidation)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  03 Дек 2022 7:17ч.

  Други големи недостатъци на електромобилите: 1) акумулаторните батерии имат свойството да се саморазреждат с времето, 2) капацитът на литиево-йонните батерии спада драстично при ниски температури през зимата, 3) отоплението през зимата качва разхода значително повече. Понеже ДВГ имат ниско КПД, над 50% от енергията, която отделят са топлинни загуби. През зимата тия "загуби" могат да се използват безплатно за отопление на купето на колата. Електромобилът няма такива топлинни "загуби" от електродвигателя и трябва да харчи допълнително ток за отопление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  03 Дек 2022 8:21ч.

  Не ви ли е ясна политиката на елита? Да не пътуваме, да ядем по-малко и да намаляваме като бройка. В тази насока а първо място е Канада. Оня ден в техния печат прочетох статия,че за 2021г. доброволно са се евтанизирали 21 000 човека, изпитващи нетърпими болки, но сред тях доста са и бедните, не виждащи перспектива в живота си. Режима за това е облекчен много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроджендъри, сър!

  03 Дек 2022 8:22ч.

  Предвождани от едно комплексирано тийнейджърчес болен мозък, първо, сами си унищожиха автомобилната индустрия, заради тъпите електрокари. А сега няма до ги карат, заради тъпите украински нацисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  03 Дек 2022 18:40ч.

  Аре сега, тъпите украински нацисти ти били виновни. Виновен е само един човек - ВВП. Другите не са в състояние да отговарят за действията и постъпките си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • индженеро

  04 Дек 2022 10:43ч.

  Навиваш пружина по баира надоле, и я отпущаш по баира нагоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи