"Шпигел" за украинския посланик в Германия: Грешният човек на грешното място

"Шпигел" за украинския посланик в Германия: Грешният човек на грешното място

Сабине Ренефанц, Der Spiegel: Защо смяната на украинския посланик беше закъсняла, но уроците по история на Германия не са излишни.

Свързани текстове: Израелското посолство във ФРГ: Думите на украинския посланик оскърбяват паметта на жертвите на Бандера

Напускането на украинския посланик Андрий Мелник беше закъсняло не заради отдавна известната му преданост към спорния националистически лидер Степан Бандера, а заради суетата и провалите му на поста. Дори феновете му изпитват затруднения да го защитават през последните седмици. Мелник е неподходящият човек на неподходящото място като посланик в Берлин.

В бъдеще той трябва да се върне във външното министерство в Киев като заместник-министър след седем години в Германия. Работа, която звучи добре, но при която човек се появява много по-малко пред външния свят и най-вече когато дава по-малко интервюта.

В началото на войната изглеждаше, че Андрий Мелник е късмет за украинците: красноречив, с добри връзки, с остър език. Мелник получава голямо внимание, бори се за страната си, която е нападната от силния си съсед. Той се бори с интервюта, туитове, участия в токшоу. Авторитетът му се дължи на аплодисментите и обичта на публиката, която демонстрира солидарност с Украйна. Това е необичайна и рискована стратегия за дипломатите, които обикновено работят на заден план. Но през първите седмици се получи: Имаше голяма солидарност с Украйна, мнозина се възхищаваха на тази страна и на нейния народ, който се бори толкова смело срещу агресивния си съсед. Тяхната непоколебимост противоречеше на всичко, което се знаеше за Украйна (а то не беше много). И този дързък, неконформистки посланик също се вписа в него.

Всяка сутрин човек се събуждаше с тревожния въпрос: Какво е казал отново? Кого е обидил сега?

С течение на времето у Мелник се забелязва радикализация, каквато познавате от други личности, които са в центъра на общественото внимание, един вид опиянение. Колкото повече се поляризирате, толкова повече покани, искания, първи страници получавате. Толкова по-голям е натискът за поддържане на темпото с все по-полемични изявления. Всяка сутрин се събуждате с тревожния въпрос: Какво е казал отново? Кого е обидил сега?

Мелник постоянно нарушава правилата, които политиците и дипломатите в Берлин обикновено спазват: Той цитира поверителни разговори и поставя в неудобно положение висши политици. Той нарече бригаден генерал и бивш съветник на Меркел "жалък неудачник", а философите и писателите, които поставят под въпрос доставките на оръжие, нарече "псевдоинтелектуални провали".

Мелник нарече канцлера Шолц "обиден лебервурст", защото не отиде до Киев, след като киевските власти отказаха да допуснат президента Франк-Валтер Щайнмайер. Никога не е особено разумно да поставяш по този начин пред себе си тези, от които зависиш. Не жълто-сините туитъри пускат оръжейните доставки и помощите, а германското правителство.

А и непрекъснатите радикални формулировки и изблици на ярост също се изчерпват. Получава се ефектът на Грета Тунберг: постоянното заплашване често води до обратното, до умора. Доколко Мелник е постигнал нещо в реалната политика, е под въпрос. Решението на германското правителство все пак да достави тежко въоръжение вероятно се дължи не толкова на Мелник, колкото на натиска от страна на САЩ.

Междувременно войната навлезе в нова, по-трудна фаза. Интересът към Украйна намалява, можете да видите това в новинарските материали, ако погледнете сайт като SPIEGEL.de. Най-важните проблеми са по-скоро вътрешни, като увеличението на цените, доставките на газ, веригите за доставки.

Готовността на европейците да подкрепят Украйна на всяка цена очевидно също намалява, тъй като вътрешнополитическият натиск се засилва. "Моите хора няма да пожертват работата си за Донбас", цитира New York Times ключов дипломат в Брюксел. Преувеличаването на войната в битка между доброто и злото, което послужи за мобилизиране на Запада, все повече пречи на открития дебат за прекратяване на огъня, за възможното прекратяване на сраженията и за някакъв вид мир. Човек не може да си представи как Мелник може да играе конструктивна роля в това.

Последната голяма буря беше предизвикана от думите на Мелник, че Бандера не е масов убиец. Всеки, който твърди това, разпространява руска пропаганда. Степан Бандера е лидер на радикалното крило на Организацията на украинските националисти през 30-те и 40-те години на ХХ век, което иска да създаде фашистка държава в Украйна. Хората му участват в убийството на десетки хиляди цивилни по време на германската окупация. Почитането на Бандера от Мелник не е чуждо мнение в Украйна. В страната има повече от 40 паметника, казва берлинският историк Гьотц Али. Той нарича Бандера антисемит и сътрудник на нацистите.

Украинското правителство веднага се дистанцира, тъй като думите на Мелник играят в полза на пропагандата на Москва за борбата срещу нацисткия режим в Киев и обтягат отношенията с най-важния съюзник на Украйна - Полша. Мнозина в Германия също се разстроиха и нарекоха Мелник отричащ Холокоста, което отново беше пресилено.

Редно е да се говори за украинската история и ролята на Бандера. Въпреки това имам лошо предчувствие, когато германците сочат с пръст Мелник по свръхпедагогически начин, но често сами не знаят какво са правили дедите им през Втората световна война. Мнозина изпитват и известно чувство на злорадство, че Украйна може би не е супергерой, за какъвто временно я представяха.

Във Федералната република (на запад) цялостното преодоляване на Холокоста започва през 80-те години на миналия век, след четиридесет години мир, демокрация и просперитет. Украйна съществува като независима държава едва от три десетилетия, с всички проблеми, които имат и другите бивши съветски републики - управление на олигарси, корупция. След това революция през 2013 г., загуба на Крим, война в Донбас. "Това, което Украйна преживя през последните три години, в други страни продължава десетилетия, ако не и векове", написа журналистът Станислав Асеев през 2017 г., преди голямата война. Има много неща, с които трябва да се справите. Но за целта страната трябва да продължи да съществува като самостоятелна нация. 
 

Източник: "Шпигел"

Превод: Гласове"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Иванов

  09 Юли 2022 11:16ч.

  А всъщност тоя украински нацист и наглец показа на германците какво представляват в момента!И ако не беше гафа му с евреите,и досега щеше да издевателства върху тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Юли 2022 13:49ч.

  Вие сте сгрешени. Дори когато укрите ви серат на главите, вие ги оправдавате и се радвате. Всички знаем реакцията на Шолц след като го нарекоха: е, знаете как.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко думи са изхабени за апологетстване на един съвременен нацист!

  09 Юли 2022 14:47ч.

  А един куршум бибил съвсем достатъчен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  09 Юли 2022 15:05ч.

  Евреите измучаха и взе да се обръща палачинката. Дали германците са забравили, че управлението на Хитлер започна именно с подкрепата на ционистите, които искаха да изселят асимилираните богати евреи в палестинската пустиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Google

  09 Юли 2022 17:35ч.

  "Честита баня", изпълнен на турски език, ще е новия химн на Германия от месец Септември.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  10 Юли 2022 2:45ч.

  Не искам да обобщавам, но мнозинството украинци са арогантни нарцисисти с мания за величие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи