Шефът на "Росатом" докладва на Путин: Европа няма потенциал и перспективи за растеж

Шефът на "Росатом" докладва на Путин: Европа няма потенциал и перспективи за растеж

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Шефът на "Росатом" Алексей Лихачов към Путин: В настоящия момент не виждаме големи перспективи за растеж на европейския пазар, не само защото има враждебно отношение, но защото там няма потенциал за растеж.

"Росатом" запазва всички положителни тенденции в развитието си въпреки външния натиск

Отговаряйки на въпроса на Путин за състоянието на делата в "Росатом", А. Лихачов отбеляза, че държавната корпорация работи уверено. Той обърна внимание на президента и на някои икономически показатели и проекти в Русия и в чужбина.

"Въпреки външния натиск, първата половина на годината беше стабилна, всички положителни тенденции са все още в сила. Сега можем да говорим за прогнозата до края на 2023 г. по отношение на икономическите показатели и големите проекти, държавната поръчка за отбрана ще бъде изпълнена на 100%, всички федерални проекти също се изпълняват в срок. Анализът на резултатите за последните шест години показва, че през 2023 г. ще надхвърлим приходите само в откритата част от 2 трилиона рубли. Това е почти двукратен ръст за 6 години. Правителството ни помага малко - 60% ръст на бюджетните инвестиции, но те се утрояват от нашите данъчни вноски, това е нашето съфинансиране на национални проекти. За 2-ра година собствените ни инвестиции надхвърлят 1 трилион рубли, а това ще бъде така и през 2023 г. - многократен, повече от 8-кратен, ръст за последните 6 години."

Шефът на "Росатом" благодари Путин за подкрепата, която е оказал за придобиването на Буденовското находище в Казахстан:

"Уверено заемаме второ място по отношение на резервите и сме в челната тройка по отношение на всички преобразувания на ядрения горивен цикъл (ЯГЦ) и запазваме това лидерство, запазихме и дори леко увеличихме доставките за всички наши патрньори."

"При доставките за приятелски страни в Азия, Китай, Близкия изток, Африка имаме до 60-70% ръст на различните видове доставки. Върху тях се оказва огромен политически и икономически натиск. В настоящия момент не виждаме особени перспективи за растеж на европейския пазар, не само поради недружелюбното отношение там, но и защото там няма потенциал за растеж. Потенциалът за растеж в енергийния сектор като цяло, и особено в ядрената енергетика, е в Азия и Близкия изток, където искат нашите технологии и нашите доставки, В този смисъл ние увеличаваме производството и ще затвърдим лидерството си."


Лихачов увери В. Путин, че "Росатом" запазва водещата си позиция в изграждането на АЕЦ в чужбина. Като примери ръководителят на "Росатом" посочи Беларуската АЕЦ, АЕЦ "Ел Даба" в Египет, АЕЦ "Рупур" в Бангладеш, въпреки че списъкът на чуждестранните проекти на Росатом е много по-широк:

"Продължаваме да сме лидери в износа на атомни електроцентрали. В момента изпълняваме 22 проекта, Беларуската АЕЦ е в пилотна експлоатация, през есента окончателно ще пуснем в експлоатация 2-ри енергоблок. Въз основа на резултатите от експлоатацията на първия блок през 2022 г. Беларус влиза в топ 20 на ядрените сили - повече от 14% ядрено производство. Беларус измести Обединеното кралство и изостава от Канада само с един от нашите ядрени блокове. 2-ри блок ще удвои ядрения енергиен потенциал на Република Беларус. Египет ще има 4-ти първи бетон, това ще бъде най-мащабното строителство - 4 блока се строят едновременно, Бангладеш - през есента ще доставим гориво за централата и още една ядрена мощност на планетата ще стане повече, имаме много комфортни отношения с бангладешките партньори."

Лихачов обърна специално внимание на научните разработки, които позволяват на "Росатом" да запази лидерската си позиция на световния пазар:

"От името на цялата индустрия бих искал да ви благодаря за удължаването на националния проект за развитие на оборудването, технологиите и научните изследвания до 2030 г., който изпълняваме съвместно с Курчатовския институт. Това включва подобряване на работата на най-продаваните ни реактори - ВВЕР, малките електроцентрали, бързите промишлени реактори и затварянето на горивния цикъл. Тук виждаме сериозна подкрепа от страна на правителството и Министерството на финансите, въпреки трудностите, и продължаваме да предлагаме на пазара перспективни направления. В този смисъл националният проект ще определя технологичния пейзаж поне за 40-50 години.Продължаваме да участваме активно в проекта ITER, който е международен проект, във Франция, в Кадараш. Управлението на проекта демонстрира голямото търсене на нашите технологии, доставки и специалисти,Въпреки всички трудности, този международен проект се изпълнява."

По-рано, В. Путин постави задачата делът на ядрената енергия в общия енергиен баланс на Русия да се промени от 20% на 25%.А. Лихачов потвърди, че задачата се изпълнява.Ръководителят на Росатом напомни за одобрената от правителството генерална схема за разполагане на електроенергийни обекти до 2035 г. и за подготвяната схема до 2042 г.Тезиси от А. Лихачов:Каква ще бъде основната "сол"?Да се увеличи леко производството в центъра, да се увеличи чувствително в Урал и да се стигне до Сибир и Далечния изток,Челябинска област и Хабаровски край са много благоприятни за развитието на ядрени компетенции,Като цяло губернаторите осъзнават, че това е стимул за развитието на региона - както по време на строителството, така и, което е най-важно, по време на експлоатацията,това е евтина и устойчива електроенергия, чиято ефективност може да се изчислява в продължение на десетилетия.

Неядрени проекти

Лихачов напомни и за 2 области от работата на "Росатом", които не са свързани с ядрената енергетика. Едната от тях се изпълнява от RENERA в Калининградска област, като проектът е свързан с производството на устройства за съхранение на енергия. Другата е свързана със създаването на машиностроителен клъстер, който, наред с другото, допринася за разработването на оборудване за производство на втечнен природен газ (LNG).

"Започваме сериозно да се занимаваме с електрическото задвижване и мислим за целева доставка на цялостно електрическо задвижване, включващо електродвигател, скоростна кутия и инвертор. В този случай сме много гостоприемни към всички жители на руския автомобилен пазар: ГАЗ, ВАЗ и УАЗ. Създаден е и най-големият клъстер за енергетика в страната:вие взехте решения за Атоменергомаш, за Ижора, за ОМЗ Спецстал. Напълно покриваме нуждите си и чупим рекордите на Съветския съюз: през 2023 г. ще произведем 5 реакторни корпуса и 18 парогенератора. Активно навлязохме в секторите на оборудването за втечнен природен газ и специалната стомана,въпросът за създаването на най-големия машиностроителен енергиен клъстер в Русия е затворен."

Източник: neftegaz.ru

 

 

Коментари

 • Тоя сайт става бетер

  15 Авг 2023 18:06ч.

  Стършел. От вчера най бедната страна в Ес - България има по- висок бвп на калпак от Русия. След края на войната каква ще е разликата не ми се и мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БВП на България скочи веднага след влизането й в ЕС

  15 Авг 2023 18:17ч.

  Казват му креативно счетоводство или на обикновен български: лъжа. БВП се изчислява по различни методологии. Основните са производство или консумация. Лесно се вижда колко е БВП от консумацията, защото ВСИЧКО продадено се облага с 20% ДДС. От бюджета на България се вижда дохода за година от ДДС. С обратна аритметика може да се изчисли БВП за година. Направи го и ще се изненадаш колко ПЪТИ е завишен официалният БВП на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  15 Авг 2023 18:20ч.

  "каква ще е разликата не ми се и мисли" -- е, помисли малко, де. помисли. може пък да спреш да дращиш глупости, както ти е намекнал колегата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диван Лостов

  15 Авг 2023 18:21ч.

  Ха сега си свали калпака, полей си главата със студена вода и се опитай да мислиш малко, трезво и спокойно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде ви намира

  15 Авг 2023 20:13ч.

  Копейкин такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  15 Авг 2023 21:25ч.

  там поне нещо работят. В ЕСССР - йок!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  15 Авг 2023 22:11ч.

  То преди да пишеш, трябва да знаеш как се изчислява тоя БВП... ако знаеше, нямаше да се обаждаш изобщо !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • El Condor

  15 Авг 2023 18:30ч.

  Ние, както винаги, сме от страната на булката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа няма потенциал и перспективи за растеж

  15 Авг 2023 18:30ч.

  Истината, с няколко думи..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • там няма потенциал за растеж

  15 Авг 2023 18:44ч.

  Повелята на времето не е "растеж" , а ДЕПОПУЛАЦИЯ ! Странно е защо сатанистите са се прецелили в Европа, а не в Китай или Индия ? Русия - ще видим. Кремъл говори едно, но фактите са друго. Русия не нараства като население. А без население няма и икономически растеж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  15 Авг 2023 18:47ч.

  Написаното на плочите в Джорджия важи за целия свят и изключения няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страните съставляващи

  15 Авг 2023 19:10ч.

  периферията на ЕС по дефолт нямат шанс за растеж. Проследете историята, целите и структурата на този съюз и ще осъзнаете, че той е създаден за да източва националните богатства на по-бедните народи. И не само, по този начин се насочва, контролира и буквално загробват икономиките на тези държави, като се унищожават цели отрасли и се оказва, че свързаните с националната сигурност са под чужд диктат под формата на чужди инвестиции. Чуждите инвестиции какво по същество представляват? Образът им в публичното пространство е положителен, но дали е така? Въвеждането на еврото е един от тези лостове за контрол, за съжаление! Тук ще цитирам Цани Гинчев - По няколко думи ( за занаятите, билкарството и поверията на българския народ), "......изучете, господа, нашите градинари, проникнете в организма на тяхното устройство и вътрешна наредба и вий -ще се уверите, че по-добър и по-мирен социализъм, съдружавание, никой от вашите теоретици не е можал досега да измисли, а нашият праотец градинаринът го е измислил без шум и без пропагандно пронирство, приложил го' е преди 100 и повече години на практика и днес градинаринът, основан на него, прави чудеса без да ходи да приготовлява . адски машини и динамитни бомби да убива подобните на себя си братя и за нищо и никакво да става и сам жертва..“ Унищожихме най-важния отрасъл за тракиеца....и изобщо за България. Това, обаче е пъзел от по-голяма картина....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧИЧО ВИЧО

  16 Авг 2023 18:18ч.

  И кво предлагаш, да идем пам в периферията на Азия ли? И не е цитирай Цани Гинчев, а класика Цончо Ганев. На Бай Ганю е правнук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия двамцата са лика-прилика

  15 Авг 2023 19:30ч.

  с лисицата от баснята. Видяла, че не може да стигне гроздето, и казала, че е кисело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  15 Авг 2023 19:50ч.

  Ся, Лихачов заявява не че Европа(ес) няма потенциал за растеж, а че за "Росатом" няма такув на пазара в ЕС, щото никой не ще риска технология в Европа( изключвам Украйна-купила нашите реактори)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едното,

  15 Авг 2023 19:56ч.

  не изключва другото, непременно..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че и основния лихвен

  15 Авг 2023 20:12ч.

  От вчера е 12 %, за да се срине още руплата. Страна, управлявана от кагебисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ниския валутен курс

  15 Авг 2023 20:21ч.

  е съществено предимство при експортно ориентирани икономики..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вдигането на лихвения процент от Набиулина е откровен саботаж

  15 Авг 2023 21:28ч.

  Руската централна банка и Министерството на финансите се управляват директно от Фашингтон и МВФ. Говори се, че на Набиулина са и обещали креслото на Кристалина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Россатом не е открил топлата вода

  15 Авг 2023 23:01ч.

  от години евроатлънтизъма произвежда лаладжии за европорноатлатическа употреба, плюс некадърен треторазряден обслужващ персонал и грантаджии на тонове. На реднеците нема да им стигнат мънистата за желаещи плужеци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  16 Авг 2023 2:21ч.

  За сведение от няколко години в БВП на България се прибавят и сумите, заработени от проститутките, даването на гаражи, летни вили и др. под наем и някои други дейности. Това се прави по искане на ЕС, за да се увеличи БВП на страната ни и от там вноската ни в ЕС.- Данните са от източник в НСИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами, поредният смешник/клун на путьо

  16 Авг 2023 3:30ч.

  смях 🤷‍♀️🤦‍♀️🤷‍♀️🙄

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  16 Авг 2023 23:40ч.

  ако икономика се оправяше само с докладване, ехеееей, така оптимистично докладвахме в БГ, че вече щяхме да сме пред врата на комунизЪмЪ и всеки момент, когато се отвори врата за някой друг, да се вмъкнем и ние:-)А иначе за Европа, като е кисело гроздето, какво друго да кажат в рашистката газета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЕБ

  18 Авг 2023 6:05ч.

  Имаш това което е , с милоста на своя и на спътниците прояви , каквото трябва Май трябва да се ликвидират

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи