Шефът на l'Occitane Райнолд Гайгер: Сляпо следваме санкциите срещу Русия, които се връщат като бумеранг

Шефът на l'Occitane Райнолд Гайгер: Сляпо следваме санкциите срещу Русия, които се връщат като бумеранг

Райнолд Гайгер, “Фигаро”

"Не за първи път санкциите, инициирани от САЩ, засягат пряко европейските компании, както беше в случая с изтеглянето им от Виенското споразумение за иранската ядрена програма. Историята се повтаря днес в Русия по още по-пагубен начин. Престижният Йейлски университет, присвоявайки си правото на цензор в индустриалния свят, изготви списък на компаниите, работещи в Русия, като дава добри и лоши точки в зависимост от това дали тези компании са прекратили или не присъствието си в страната. Този списък с имена на компании, които все още имат дейност в Русия, беше хвърлен в социалните мрежи, които след това се развилняха. В този момент, за по-малко от част, l'Occitane се сблъска с няколкостотин атаки и също толкова заплахи за бойкот, за да напусне Русия. Нещо, което, за съжаление, трябваше да направи, защото отмъстителността на интернет потребителите ставаше непоносимо и рискуваше да застраши дейността ѝ в други региони на света". Австрийският милиардер Райнолд Гайгер, генерален директор на козметичната компания L'Occitane, публично поставя под въпросв своя статия във "Фигаро" ефекта от санкциите срещу Русия, които се връщат като бумеранг върху Европа. За първи път бизнесмен от световен мащаб критикува открито от толкова висока трибуна политиката на санкции спрямо Русия.

Еврото се срива и пада почти до паритет с долара и швейцарския франк. Рублата е на най-високата си позиция въпреки санкциите, въведени след нахлуването в Украйна. Няма съмнение, че не това беше търсеният ефект!

Като директор на предприятие мога само да се тревожа, още повече, че инфлацията расте и се задава рецесия.

Решавайки да нападне Украйна, президентът Путин доведе войната до прага на Европа.

Тази агресия е неприемлива и трябва да бъде категорично осъдена. Трябва ли обаче да осъждаме руския народ, който няма нищо общо с автократичното решение на президента Путин?

Трябва ли да прилагаме слепешката всеобхватни санкции, които не засягат непременно руските военни усилия?

Въпреки че западните страни не са във война, отношенията с Русия на Путин днес са силно разстроени.

Въпреки че Европа на 27-те най-накрая отдели някакви средства за развитие на единна отбрана, тя все още е едва в начален стадий. САЩ остават неизбежен фактор със своя мощен ядрен арсенал, защото френските и британските ядрени сили не могат сами да възпират ефективно Русия.

Тази ситуация оказва влияние върху санкциите, предприети от Г-7, НАТО и ЕС, последиците от които имат ефект на бумеранг първо върху европейските икономики.

От своя страна, президентът Путин, който е изградил специални отношения с китайския си колега Си Дзинпин, изглежда не е обезпокоен от санкциите върху руския газ и петрол. Сега те се изнасят в по-големи количества за Китай, но също и за Индия, докато ограниченията наказват европейските страни.

Не за първи път санкциите, инициирани от САЩ, засягат пряко европейските предприятия, както беше в случая с изтеглянето им от Виенското споразумение за иранската ядрена програма. Историята се повтаря днес в Русия по още по-пагубен начин.

Престижният Йейлски университет, присвоявайки си правото на цензор в индустриалния свят, изготви списък на компаниите, работещи в Русия, като дава добри и лоши точки в зависимост от това дали тези компании са прекратили или не присъствието си в страната.

Този списък с имена на компании, които все още имат дейност в Русия, беше хвърлен в социалните мрежи, които след това се развилняха. В този момент, за по-малко от част, l'Occitane се сблъска с няколкостотин атаки и също толкова заплахи за бойкот, за да напусне Русия. Нещо, което, за съжаление, трябваше да направи, защото отмъстителността на интернет потребителите ставаше непоносимо и рискуваше да застраши дейността ѝ в други региони на света.

За повече от четвърт век упорита работа ние развихме проспериращ бизнес в Русия. С голяма тъга си мисля за нашите 720 служители, които трябваше да изоставим, напускайки страната.

Нашето присъствие обаче, подобно на много малки и средни предприятия, не допринася по никакъв начин за военните усилия на Путин и не можеше да се смята за колаборационистко.

Нищо не е просто в този конфликт, но как да не бъдеш разочарован, когато за един ден години на труд са поставени под въпрос от несправедливи решения?

Няма нужда да се прикриваме, защото същото разочарование преобладава, виждайки как Европа се изтегля от Русия и отстъпва място на руските и азиатски компании.

Шефът на предприятие, поставен пред свършен факт, няма друг избор, освен да се осланя на политиците, които в крайна сметка решават съдбата на народите, които са ги избрали.

Не можем да обвиняваме САЩ, когато защитават своите интереси, но трябва да се тревожим, когато Европа изостава, защото вече няма визионери, които да защитават и поемат съдбата ѝ, както в епохата на Чърчил, Аденауер и Дьо Гол.

Проблясък в този конфликт все пак е споразумението за зърното, подписано на 22 юли от Русия, Украйна, Турция и ООН. Разбира се, споразумението е много крехко, но трябва да се придържаме към него, за да живее надеждата за слагане на край на тази война.

Когато мирът бъде подписан и санкциите отменени, ще трябва да се въоръжим с търпение, за да бъдат възстановени загубените пазарни дялове.

Тогава разочарованието ще е само мимолетно, защото предприемаческата тръпка никога не умира.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Заглавието е на "Гласове"

 

 

 

Коментари

 • О-о-о, милиардер! Австрийски при това.

  06 Авг 2022 15:08ч.

  Е, значи ориентацията му е правилна, политическата. Обича Русия. Това го прави близък до нас, обикновените, които дори австрийци не сме. Да не би обаче да си мисли само за сделките и печалбите? Не, не може да бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено, че мисли само за " горките руснаци".

  06 Авг 2022 15:59ч.

  Лицемерие и манипулация за блеещи четириноги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не може да има

  06 Авг 2022 15:17ч.

  устойчиво развитие без пълен контрол над климата, или над броя на хората, или над храната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 000 години може

  06 Авг 2022 19:28ч.

  Ся изведнъж, не може.. Всъщност, може би първо трябва да дефинираш що ето устойчиво развитие и чак тогава да развиваш подобна теза

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За по-добро зрение

  06 Авг 2022 15:24ч.

  Извадете си главата от задника. Много помага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинската новина

  06 Авг 2022 15:28ч.

  Най-близкия съюзник на Русия Северна Корея предложила 100 000 "доброволци" да се бият на нейна страна в Украйна. да плачеш ли да се смееш ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ятак

  06 Авг 2022 16:55ч.

  и кво е смешното бе, дебил?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво се казва в статията?

  06 Авг 2022 15:44ч.

  Че се гледа на нещата ЕДИНСТВЕНО от интерес за Западна Европа. Нито дума за проблемите на рускоговорящите в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chochosann

  06 Авг 2022 17:45ч.

  Забрави да добавиш, че им откраднали също кюлотите, сутиените и хладилниците на горките урки и сега жените им ходят голи и боси. Също, всеки танк е натоварен с 2-3 перални и микровълнови печки. Като приключат боевете ще ги носят към Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chochosann

  06 Авг 2022 17:46ч.

  Сори, коментара ми беше към друг коментар, който е бил изтрит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма как еврото да не се срине след като се срива долара

  06 Авг 2022 15:50ч.

  И това не става от днес, а от отдавна. Процесите си вървят, а цирковите номера са само симптом по принуда. Няма в каква еврозона да влизаме, това е пълна глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешен плач

  06 Авг 2022 16:04ч.

  Ревем, че печалбите ни паднали. Милият обеднял милионер дето насила трябвало да напусне руския пазар и да го остави на руски фирми! Ми да не си го напускал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  06 Авг 2022 16:19ч.

  Поредният "демократ" загрижен за своите печалби.И осъждащ агресията.Но изобщо не му пукащо защо 2014-22 украинската фашистка армия с нейната идеология взета от СС на Химлер мачкаше рускотоворящите. Просто Русия изпревари с 24 ч кланетата на уСраинците които бяха готови да навлязат и да избиват хората.Слава на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песимист

  06 Авг 2022 16:44ч.

  "Предприемаческата тръпка никога не умира", да, но и агресивната "America first" тръпка никога не умира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сиктир Манолов

  06 Авг 2022 17:42ч.

  Аз съм от тия, дето обичат да се къпят и не ми се стои на студено. Ще ме прощавате, но не ме влече към самоубийство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марко Тотев

  06 Авг 2022 17:48ч.

  Обикновен плач от "бизнесмен", който се огънал под напора на интернет глупаците и с това си свое действие си причинил финансови загуби. И кой му е виновен на плачкото? Путин, разбира се! Абсолютен галфон. Пожелавам му пълен фалит!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Когато мирът бъде подписан и санкциите отменени ..."

  06 Авг 2022 19:51ч.

  Както винаги, едни ще спечелят, а други ще загубят. Едно е ясно още сега, ние ще сме от страната на губещите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  06 Авг 2022 20:21ч.

  "Въпреки че западните страни не са във война, отношенията с Русия на Путин днес са силно разстроени." Статията говори точно за обратното, но няма как да му се сърдиш на човека - ако не каже това, ще има още тояги по гърба му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Принуден е да бъде политкоректен

  06 Авг 2022 20:41ч.

  А политкоретността ще им изяде главите, и на тях и на нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  06 Авг 2022 20:55ч.

  "Когато мирът бъде подписан и санкциите отменени, ще трябва да се въоръжим с търпение, за да бъдат възстановени загубените пазарни дялове" . Така и не разбраха, че няма връщане назад - други ще усвоят пазарите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  06 Авг 2022 21:09ч.

  ще, ще, ще, а засега това е картинката с намирането на други мераклии за руските въглеводороди , даже може и да е по-лошо като се знае как работи руската статистика https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/2022/08/prihodi_gaz_i_petrol.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  07 Авг 2022 10:03ч.

  Русия не се познава от Запада, затова и се сипят голословни обвинения. В това се състои пък нашето обвинение към Запада - попълнете си празнините в знанията и разбиранията, иначе винаги ще повтаряте клишето, глупаво противопоставящо западната демокрация на руския авторитаризъм на челно място и баналните сюжети с празните приказки няма да имат край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСОВЕ"

  08 Авг 2022 14:23ч.

  дава своя принос в борбата за премахване на санкциите против Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами, вятър

  08 Авг 2022 15:47ч.

  Просто се подвизава на пиацата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи