Сергей Караганов: Безпокои ме растящата вероятност от термоядрен конфликт, в който човечеството ще свърши

Сергей Караганов: Безпокои ме растящата вероятност от термоядрен конфликт, в който човечеството ще свърши

New York Times публикува интервю със Сергей Караганов. Известният руски политолог спподеля своето мнение за предпоставките, целите и вероятните резултати на руската военна операция в Украйна

Политолог рассказал, что будет для России победой на Украине | 22.07.2022, ИноСМИ (inosmi.ru)
автор: Серж Шмеман

Сергей Карагнов е виден руски политолог, когото познавам от почти 20 години, откакто пиша за Русия. Много пъти съм взимал от него интервюта, за да разбера как мисли Кремъл. Научен ръководител на факултета по Световна икономика и световна политика на Висшето училище по икономика и почетен председател на руското Неправителствено обществено обединение, той вече от много години предупреждава, че разширяването на НАТО може да доведе до конфликт в Украйна. След началото на руската операция, той писа статии и даде интервюта, в които широко поддържаше президента Владимир Путин. Реших да поговоря с него, за да разбера по-добре какви цели преследва руският президент в този конфликт. Украйна продължава да страда и желаещите да поддържат Киев трябва да разберат тези цели, за да противостоят на действията на Русия.
За яснота интервюто е редактирано и сбито.

-    В статиите и интервютата си Вие, както и президентът Путин, твърдите, че конфликтът с Украйна има екзистенциална важност за Русия. Защо? През февруари 2022 вече не се говореше за влизане на Украйна в НАТО, тя не представляваше икономическа заплаха за Русия, а САЩ бяха далеч по-силно загрижени за Китай и Близкия Изток. Каква беше тогава екзистенциалната заплаха, която наложи да се започне операция с такива мащаби?

-    Когато започна военният конфликт, ние видяхме колко дълбоко Украйна взаимодействаше с НАТО: много оръжия, подготовка. Украйна беше превърната в копие, което беше изпратено в самото сърце на Русия. Ние наблюдавахме също и краха на Запада в икономически, морален и политически план. След разцвета от 90-те години, този упадък беше особено болезнен.

Проблемите на Запад и в целия свят останаха нерешени. Класическа предвоенна ситуация. От края на 2000-те години войнствеността спрямо Русия стремително нарастваше. Конфликтът изглеждаше все по-неизбежен. Вероятно Москва реши да действа изпреварващо, за да има възможност да диктува условията.

Това е екзистенциален конфликт за много от съвременните западни елити, които сега търпят неуспехи и губят доверието на населението. За да отвлекат вниманието от себе си, на тях им е нужен враг. Но много западни страни – а не управляващите ги елити – прекрасно ще преживеят и ще процъфтят, даже и когато този глобален либерален империализъм, който им налагат от края на 1980-те години, изчезне.

Този конфликт не е свързан с Украйна. Нейните граждани са използвани като пушечно месо във войната за запазване на рушащото се господство на западните елити.

За Русия това не е само борба за запазване на своя елит, но и на самата държава. Тя не може да си позволи да загуби. Ето защо Русия ще победи, даже, надявам се, без нуждата да прибягва до по-голямо насилие. Но умират хора. Аз прогнозирам този конфликт от четвърт век. И не успях да го предотвратя. Смятам това за свой личен провал.

-    Неотдавна Вие казахте, че Русия е била длъжна да отговори на опитите на Запада да я „унищожи“. Но трагичната ирония е в това, че тя сама се унищожава чрез конфликта: западните страни осъждат насилието в Украйна; Швеция и Финландия влизат в НАТО; Русия ще стане страна-изгнаник и към нея дълго време ще се отнасят като към сериозна заплаха. Нима това не говори за грешни изчисления?

-    Отношенията между Русия и Запада се  влошаваха през последните 15 години. В последните месеци те претърпяха крах и вече нямаше нищо за губене. Сега Москва може да удържа Запада без всякакви мисли и надежди. Трябва да се изчака как ще се развият събитията по-нататък.

Отчитайки политическия, икономическия и моралния вектор на развитие, колкото по-далеч сме от Запада, толкова по-добре за нас. Поне в близките 10 – 20 години. Иска ми се да се надявам, че след това всичко ще си дойде на мястото, елитите частично ще се сменят и ние ще успеем да оправим отношенията. Ние не смятаме самоубийствено да се изолираме от целия останал свят, който като цяло се развива в правилна посока, става по-широк и свободен, докато Западът бързо се свива. Само историята ще отсъди дали е било правилно да се влезе в открита конфронатция. Може би е било добре по-рано да се вземе такова решение. Но заради Ковид-19 трябваше да се отложи.

-    Путин често използва образа на Велика Русия, която Западът очерня, и по някакъв начин това оправдаваше военната операция на територията на суверенната държава Украйна. Но, ако говорим за величието на страната аз, както и много други излезли от Русия, се боя, че Путин го разрушава. Много образовани руснаци бягат от страната, руската култура е задушена от репресивни закони, според които всеки, който поддържа международни връзки, е заклеймяван като чужд агент, международните отношения се прекъсват, руските спортсмени и артисти страдат. Какво добро има тук за Русия?

-    Ако Русия иска да се развива и да продължи да бъде горда и суверенна страна, тя е длъжна да се бори за място в бъдещия световен ред. Това е борба за справедлив и стабилен свят. Но победата няма да се постигне без загуби. Мъчно ми е, че десетки хиляди ай-ти специалисти решиха да напуснат страната в търсене на по-добър живот. Но аз знам, Вие също, че много руски емигранти, интелектуалци и достойни хора, са нещастни. Надявам се, че някои ще се върнат.

На Запад съществува проблемът с отмяната на руската култура и изобщо на всичко, свързано с Русия. Това е все едно да отменят собствената си история, култура и християнски морални ценности.

Конфронтацията стеснява пространството за политически свободи и това ме безпокои. В много работи и публични изказвания аз подчертавам, че сме длъжни да съхраним свободата на мисълта и интелектуалните обсъждания. Макар че при нас тези неща са по-добре, отколкото в много други страни. У нас няма култура на отмяната и ние не налагаме повсеместно политкоректност. Мен ме вълнува какво ще стане в бъдеще със свободата на мисълта. Но още повече ме безпокои растящата вероятност от глобален термоядрен конфликт, с който човечеството ще свърши. Живеем в затягаща се Карибска криза. И от другата страна не виждам хора като Кенеди и неговото обкръжение. Не зная, дали имаме отговорни събеседници, но ги търсим.

Съчувствам на сънародниците си, които сега, поради западните снакции, имат по-малки възможности да продължават да водят обичайния си начин на живот. Ограниченията са призвани да причинят колкото е възможно повече болка на обикновените руснаци, за да ги принудят да се разбунтуват. Както и трябваше да се очаква, ефектът беше противоположен. Но в цялата тази печална картина има светло петно. Войнствената политика на Запада, която дори се приветства, очиства нашето общество и елит от остатъците от прозападни елементи, търгаши и „полезни идиоти“. Така че, „давай, зарадвай ме“ (крилата фраза, произнесена от Клинт Ийстууд в „Мръсния Хари“ – бел.ред.) Обичам филмите с Клинт Ийстууд. Ние, разбира се, не се затваряме за евроейската култура. Аз даже подозирам, че с културата на отмяната, чийто подем сега се забелязва на Запад, ние ще останем едно от малкото места, които ще са запазили съкровищата на европейската и западната култура и духовните й ценности. На нас не ни се налага да предадем станалия вече политически некоректен Ърнест Хемингуей.

-    В скорошно интервю Вие казахте, че голяма част от руския елит имат нужда от определение за „победа“. Какво е Вашето?

-    Това е движеща се цел. Като минимум, освобождаване на Донбас от киевския режим, което вече е във финалния си стадий, а след това и на южната и източната част на Украйна. Следващата цел на Русия вероятно ще бъде неутралитет и пълна демилитаризация на териториите, оставащи под контрола на Киев.

Украйна е важна, но малка част от процеса на разпадане на стария световен ред, в който царуваше глобалният либерален империализъм, наложен от САЩ и движението към по-справедлив и свободен свят на многополярност и многообразие на цивилизациите и културите. Един от центровете на този свят ще бъде създаден в Евразия, ще се случи възраждане на велики цивилизации, които бяха потискани в продължение на няколкостотин години. Русия ще играе естествената си роля на „цивилизация на цивилизациите“. Тя трябва да стане северен балансьор в тази система. Надявам се, че ще успеем да се справим с двете роли. Ние сме горди наследници на великата култура на Пушкин, Толстой, Гогол. Последният произхожда от земята на днешна Украйна и ни научи на любов към нея. Наследници сме на непобедими воини, като Суворов, маршалите Жуков и Рокосовски. Новият световен ред все още е зад хоризонта. Но аз работя за неговото приближаване.

Серж Шмеман е член на редакционната колегия, оглавяваше московското бюро на New York Times през 80-те и 90-те години. Автор е на книгата „Ехо от родната земя: двеста годишнина на една руско село“.

Източник: inosmi.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 


 

Коментари

 • Геополитик

  28 Юли 2022 19:58ч.

  Използването на нюкове във финалната фаза е задължително, защото руската мечка е изкарана от бърлогата си след продължително дразнене и лигавене със нея от страна на русофобските говеда. 99% от червените линии са преминати. Според мен все още има шанс за мир, но при условие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геополитик

  28 Юли 2022 20:02ч.

  Условието е укри, американци, британци да отидат в Кремъл на червеното килимче и да удрят кухите си кратуни пред ВВП докато омекнат. Те от тъпотия няма да го направят и за това - нюкове до откат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  28 Юли 2022 22:31ч.

  Разправяй го това на един милион иракчани, “демократично” загинали за победата на “демокрацията”. И още много други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  28 Юли 2022 20:09ч.

  СВО е само началото на събития, подхванати от народи с мисия за установяване на нов, по-човешки изграден световен ред. Тежестта засега се изнася главно от Русия, но в праведната борба ще се включат и Китай, Иран, Индия, Латениска Америка, Египет, Турция, Арабския свят. Представете си каква явна диктатура и геноцид биха наложили англосаксите, ако останат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕХО ОТ РОДНАТА ЗЕМЯ

  28 Юли 2022 20:15ч.

  Руски политолог от Ню Йорк Таймс е АМЕРИКАНСКИ политолог , работещ за американска медия , за американската политика...и чува гласове, правилни гласове. Кат Ицето Грозев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Сталин

  28 Юли 2022 20:37ч.

  Прекрасно знае с кого си има работа.И след воената му външна политика е посроена в/у здрави основи.С идването на Хрушчов се тръгва към съглашенство.Ударите с ботинката в ООН са само театър.Дори кубинската криза е театър.Четете за перебежчика Галицин и неговите твърдения пред шефа на ЦРУ/по времето на Хрушчов/Времето потвърди на 100% неговите твърдения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  28 Юли 2022 20:41ч.

  Та днешния конфликт има корени в 50те години.Мисля и че основите,генезиса му няма да се разрушат.И Путин и САЩ ще направят колаборация.В Русия няма да се приеме но войната укрепи позициите на Путин.И никой няма да надигне глас срещу него.Затова са и метаморфозите на Медведев.Навличат мечи кожи но толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  28 Юли 2022 20:43ч.

  Ако при ядрен конфликт загине цялото човечество, то в това няма нищо страшно и тревожно. Време е да оттървем Земята от себе си и да я оставим на едни по-разумни същества - мравки, пчели, петли. Може би в този миг се ражда първата мравка поет Мирмидон. "Къде да се скрият бездомните мравки от майския дъжд?" - тревожи се той в стихосбирката си "Ниви без рало".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  28 Юли 2022 21:38ч.

  Ако при ядрена война загине цялото човечество и останат само стотина путиноиди като пишещите тук, те със сигурност биха издигнали паметник на Путлер и биха го обявили за Бог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  28 Юли 2022 21:51ч.

  Проблемът е, че мравките са много ситни и няма да имат сили да погребат 8 милиарда умрял едър добитък. Ще започнат епидемии и те ще измрат. Хехех...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  28 Юли 2022 22:37ч.

  А ако останат няколко де%%лоида, може и паметник на Бандера да издигнат. И естествено всеки който не е съгласен да се издигне паметник на Бандера е путиноид. Също и всеки който не получава оргазми от избитите иракчани, особено тези по време на сватби, също е путиноид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец 28 Юли 2022 21:38ч.

  01 Авг 2022 22:29ч.

  Ако осъзнаеш колко си прост, моментално би се гръмнал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  28 Юли 2022 20:46ч.

  Ако Кремъл отстъпи по всички направления безусловно, то риска от война ще бъде избягнат на3/4! Тази малка жертва не си ли заслужава, като се има предвид че това ще спаси човечеството?!? Защото соросоидите няма къде да отстъпват и биха жертвали всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксинопсихясал джендъропитек

  28 Юли 2022 21:02ч.

  Огкгъхщи ше има, но и Западът ще загуби хегемонията си, защото заради тях живеем в един античовешки абсурд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  28 Юли 2022 20:58ч.

  В Русия вече няма никакви специалисти, които да не казват нещо различно от безумията на кагебиста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уродлива емоционалност

  28 Юли 2022 21:03ч.

  Не се изказвай компетентно за страна, която не познаваш. Само с омраза не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  28 Юли 2022 21:05ч.

  Какво има да познавам - оня изпепелява и тоя изпепелява. В сатрапиите няма свободни хора с лични мнения, всичко е клакьорство на вожда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • итка

  28 Юли 2022 21:48ч.

  Личи си, че си много дърто. Още живееш с клишетата от съветския период, и още бориш болшевизма в световен мащаб. Жалка картинка си, и смешна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малък мозък!

  28 Юли 2022 21:49ч.

  Митко, малък ти е мозъкът, за да обхванеш това, за което става дума. Опитваш се, но кубатурата на мозъчето ти не достига!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  28 Юли 2022 22:48ч.

  От Русия избягаха руската Лили Иванова, руския Рачков и руския Сл. Трифонов. Какво да говорим повече за една такава държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да ти имаме загубите, щото тука се чудим какво ще ядем

  29 Юли 2022 3:12ч.

  и с какво ще се отопляваме зимъска. Нито ще ни нахрани, нито стопли пеенето на Лили Иванова, нито простотиите на Слави, на който и едно предаване не съм изгледал до края, а този Рачков хич и не го знам кое и най-малко зимъска ми е притрябвал. Мисли Митко, за това Господ ти е дал глава, не само да я постригваш и бръснеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  29 Юли 2022 3:21ч.

  Абе въртоглавци, не разбрахте ли, че тука си заработвам ляба, луканката и топлото? Вий нема да имате едене и топло зимъска, ама на мен и бандеровеца наште чорбаджии от козек са ни постлали меко и сито. Нъц.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хем като гризкаш луканката, проверявай й етата

  29 Юли 2022 3:29ч.

  щото по-голям дявол от дявола няма да станеш и с това което се храниш, може и да се отровиш и на дяволът няма да му пука за поредния продажен наивник. Мисли Митко, на кого му пука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  29 Юли 2022 11:21ч.

  Питай наследниците на Евреите писали Тората защо втората книга се нарича "екзодус" и от кого "са се освободили" избягалите в пустинята да стават отново преживни животни! А после се опитай да разбереш защо Мойсей ги е повел обратно към Обетованата земя подчинени на Божи Заповеди. За невежи - Толкоз! За всичките 3500 години от тогаз...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  30 Юли 2022 11:55ч.

  Колега, думата "сарказъм" май ти е непозната :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  28 Юли 2022 21:33ч.

  Тези дни станаха ясни чудовищните лъжи на дърева за несъществуващия Пол Кристи от несъществуващия институт за Русия и Украйна и всеки почтен човек би се отвратил от това нещо. Да бяхте запознали читателите с тая проява на дъревщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  28 Юли 2022 21:36ч.

  В борбата срещу злото , което се стреми да унищожи Божия ред на природата и човешкото общество не е възможно да има отстъпление! Русия и Православието се борят за всички нас , нормалните хора и няма начин да бъдат победени !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  28 Юли 2022 22:49ч.

  коя православна държава покрепя твоята Русия, ма лельо ? Бегай да си вариш боба и не се изказвай неподготвена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко, образовай се, никога не е късно

  29 Юли 2022 3:22ч.

  Беларус е също православна държава, а в Украйна традиционната църква е под руския патриарх. Не че патриархът в определящ, но единството с руската православна църква. А кое е православие и кое сатанизъм се вижда по плодовете му, може ли содомията да бъде плод на всеки следващ Пътя, Истината и Живота?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свещената сакралност не е просто църква, двугънкови момци

  29 Юли 2022 9:29ч.

  Толкова са ограничени тия козяшки тролове, че някой трябва специално да им казва под Бог да не разбират само църкви, папи патриарси. Прозападничеството произвежда дебили на конвейр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  29 Юли 2022 16:38ч.

  до 29 Юли 2022 3:22ч.-Правосл. църква на Украѝна се отцепи от Руската православна църква, и през 2019 г. получи автокефалия. От маѝ тази година-пълна независимост от църквата на Гундјаев. Гундјаев е на хранилката на Жужко и каквото Жужко каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Юли 2022 22:22ч.

  По дефиниция ядрена държава не може да бъде победена. Хелем, ако притежава ядрена триада. Те са две такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сергей Караганов

  28 Юли 2022 22:55ч.

  се опитва да преикрие страшния за русия факт.Чудото на започналото национална възраждане на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 008

  29 Юли 2022 7:00ч.

  Мутко, Караганов не е лъжица за твоята уста. Иди нахрани свинете нещастник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пробождане

  29 Юли 2022 9:31ч.

  Национално то, дяволът здраво ги язди, а когато самото вселенско зло се намеси, вселявайки се, нищо не е лесно и сигурно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Юли 2022 23:50ч.

  Не искам да плаша никого, но Караганов е най-мастития руски геополитик!.Путин слуша Караганов а не обратното.Кой разбрал разбрал.Носете си новите дрешки.... :((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  29 Юли 2022 8:26ч.

  Караганов си приказва. В бункера за него няма място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Юли 2022 8:54ч.

  Верно е, че си приказва.Така си приказваше и за войната в Украйна... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  29 Юли 2022 9:33ч.

  Пиндосите нямат спирка, защото нямат разум, само гола емоция. Затова и тласкат закономерно събитията към това - няколко страни (като Русия, Китай, Северна Корея, Иран) да им направят термоядрена мечка. После няма да имат време даже да изпищят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  29 Юли 2022 16:44ч.

  штом авторът е толкова близък с Жужко, зашто се притеснјава толкова много, Жужко ште го уреди и него, при термоядрен конфликт отива в раја, нали така објавиха едно време? И зашто сега се е притеснил , а не когато термоядренијат конфликт се използваше като заплаха от онзи педер Жириновски, тој заплашваше света така, а дебилите му викаха “пак ште дојдем“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  29 Юли 2022 17:15ч.

  в последнија абзац има много “ще“-та, според авторът с малко напъване и този път ще стане тази работа(а после ще има -“хотели что-нибуд лучше, а получилос как всегда“)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  30 Юли 2022 11:58ч.

  Забравяте историята, движещата сила на всичко. А е известно, че тя се повтаря като фарс. Янките изградиха своя Нов световен ред след като демонстрираха новото си ядрено оръжие над Япония. Въпросът е не дали, а какво сега ще демонстрира Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами зверската си същност

  31 Юли 2022 2:21ч.

  скрита зад тънкия слой европеидност. Това ще демонстрира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи