Саудитски принц се нахвърли върху журналист от "Ройтерс" и отказа да отговаря на въпросите му

Саудитски принц се нахвърли върху журналист от "Ройтерс" и отказа да отговаря на въпросите му

Източник: news.com.au. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Петролният картел ОПЕК и неговите съюзници, ръководени от Русия, обявиха значително намаляване на добива. Решението за намаляване на добива на петрол с два милиона барела дневно ще доведе до повишаване на цените и ще утежни положението на западните държави, които вече се борят с рязко покачващата се инфлация.Споразумението беше шамар за президента на САЩ Джо Байдън, чиято администрация ръководеше трескава дипломатическа мисия, за да убеди членовете на ОПЕК+ да гласуват против намаляването на производството.

Саудитски принц се нахвърли върху журналист от "Ройтерс".

На пресконференция след решението министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд се нахвърли върху репортера на "Ройтерс" Алекс Лоулър и отказа да отговаря на въпроси.

В клип, широко разпространен в социалните мрежи, той обвини информационната агенция, че разчита на анонимни източници, а не на официален говорител.

"Писахте за Русия, че прави това и онова. Но всъщност, когато излезе вашият материал, никой от Русия не говори с мен и аз не говорих с никого от Русия.

След това отново написахте, че Саудитска Арабия и Русия - бла, бла, бла - се опитват да договорят цена [за барел петрол] от 100 долара. Но това не е вярно", каза министърът.

"Сбъркахте два пъти", каза принц Абдулазиз във връзка със статия, в която пише как Саудитска Арабия и Русия си поставят за цел да постигнат цена на петрола от 100 щатски долара.

"Вие ["Ройтерс"] не си свършихте работата както трябва", каза той и добави, че е прекарал известно време в разговори с журналист, за да изясни историята.

"Ако имате въпроси, насочете ги към други, но не и към мен", каза принц Абдулазиз.

"Няма да говоря с "Ройтерс", докато не уважите източника, който е министърът на енергетиката, от името на саудитското правителство."

Русия предупреждава, че "няма да доставя петрол

Междувременно Русия предупреди в сряда, че евентуалното ограничаване на цените на руския петрол, предложено от Европейския съюз като част от новите санкции заради Украйна, ще има "вреден ефект" върху световните пазари.

"Подобен инструмент нарушава всички пазарни механизми и може да има много вреден ефект върху световната петролна индустрия", заяви вицепремиерът Александър Новак пред руската държавна телевизия.

Г-н Новак заяви, че руските компании "няма да доставят петрол на тези страни", които въвеждат такъв лимит.

Петролният картел ОПЕК и неговите съюзници, ръководени от Русия, обявиха значително намаляване на добива. Решението за намаляване на добива на петрол с два милиона барела дневно ще доведе до повишаване на цените и ще затрудни западните държави, които вече се борят с рязко покачващата се инфлация.

Във Виена министрите от картела ОПЕК и групата от 10 износители, водена от Русия, се споразумяха да намалят производството с два милиона барела дневно от ноември.

Споразумението беше шамар за президента на САЩ Джо Байдън, чиято администрация ръководеше трескава дипломатическа мисия, за да убеди членовете на ОПЕК+ да гласуват против намаляването на производството.

Служител на Белия дом заяви, че президентът Байдън е "разочарован от недалновидното решение" и че администрацията му ще се "консултира с Конгреса за допълнителни инструменти и правомощия за намаляване на контрола на ОПЕК върху цените на енергията".

Политическите опоненти на г-н Байдън отправиха критики. "Пълен провал. ОПЕК му се смее", написа в социалните мрежи Стив Скализ, член на малцинството в Камарата на представителите.

Споразумението беше шамар за президента на Байдън, чиято администрация ръководеше трескава дипломатическа мисия, за да убеди членовете на ОПЕК+ да гласуват против намаляването на производството.

Служител на Белия дом заяви, че президентът Байдън е "разочарован от недалновидното решение" и че администрацията му ще се "консултира с Конгреса за допълнителни инструменти и правомощия за намаляване на контрола на ОПЕК върху цените на енергията".

Цените на петрола се повишиха веднага след като се появи новината за решението и ралито на фондовите пазари се забави.

Ходът на ОПЕК, в която влизат най-големите страни производителки на петрол като Иран, Ирак, Кувейт и Саудитска Арабия, е най-голямото съкращение от 2020 г. насам и дойде въпреки опасенията, че може да подхрани инфлацията и да накара централните банки да повишат лихвените проценти.

Цените на петрола се понижиха през последните седмици до нивата отпреди войната в Украйна поради опасения за забавяне на световната икономика, но през последните дни се повишиха заради очакванията за намаляване на производството.

Основният международен договор за суров петрол, сорт Брент, скочи с два процента след решението и завърши на 93,37 щатски долара за барел, което е с 1,7 процента повече.

"Очаква се петролните фючърси да продължат да се покачват в краткосрочен и средносрочен план, но продължаващите опасения за глобална рецесия и нарастваща инфлация вероятно ще ограничат дългосрочния ръст", казва Шрижан Катял от международната брокерска компания ADSS.

Анализаторът на Swissquote Ипек Озкардеская предупреди, че голямото намаление може да се "обърне срещу" ОПЕК+, ако инвеститорите се опасяват, че то ще доведе до повишаване на инфлацията и ще принуди централните банки да повишат лихвените проценти толкова много, че да предизвикат рецесия.

"Колкото по-високи са цените на енергията, толкова по-рязко централните банки трябва да убият търсенето, за да изтеглят цените надолу", каза тя преди обявяването на решението.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Truman

  06 Окт 2022 9:33ч.

  НОРМАЛНИЯТ ЧОВЕК ГОВОРИ РАЗБИРАЕМО, ЯСНО и БЕЗ ПРАЗНИ ДУМИ!!!! Западният свят се доказва всеки ден като нечестна, лъжлива, коварна, лукава, анточовешка издънка.... не на ненормалното поведение и говорене

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Окт 2022 9:39ч.

  И много правилно! Крайно време е западните медии да бъдат сложени на мястото им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  06 Окт 2022 9:41ч.

  Тоя Костадинов какъв лош пример дава. Ей на и саудитеца го копира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гаргамел

  06 Окт 2022 10:52ч.

  Ха, ха, ха, а Макарон си прекръсти партията на Възраждане :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен е Макрон

  06 Окт 2022 11:08ч.

  Копира успешните проекти с бъдеще

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Окт 2022 14:09ч.

  Тц! Поне по следните причини: 1. Не се е "нахвърлил" саудитския принц, както пропагандно е написано в заглавието! Вижда се, че се отнася вежливо с журналиста. Т.е. показва възпитание най-малкото. 2. Не го гони от пресконференцията си! 3. Не напуска пресконференцията по причина, че нежелан от него журналист, по каквато и да е причина, присъства на нея. 4. Принц е....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И като е принц, да не би да ака злато

  06 Окт 2022 14:28ч.

  Робска психика, по презумпция, притежава всеки, който се прехласва по короновани особи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Окт 2022 15:28ч.

  Явно дава разлика. Поради което примера на Костадинов е лош, а на саудитския принц - не! Посочвам причините, поради което това е така. Дали Ви харесва си е Ваша работа, но простите обяснения, към които се стремите няма да Ви доведат до никъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • простите обяснения, към които се стремите няма да Ви доведат до никъде.

  06 Окт 2022 16:41ч.

  Както е казал Сенека, езикът на истината е прост. Всяка витееватост предполага изкривяването и.. Ся, ако целта ти еда хвърлиш кал по Костадинов, да знаеш, че уцелиш, не уцелиш твоите ръце все са изцапани с кал..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е началото на западанетио на западняците

  06 Окт 2022 17:01ч.

  Искаш да кажеш, че ингилизите са с робска психика?! Как не те е срам, никакъв евроджендър не си ти! Гордите колонизатори били с робска психика! Боже, боже, докъде я докараха евроатлантиците у нас и по света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що реши, че съм евроджендър

  07 Окт 2022 16:07ч.

  Аз съм евроазиатец, тоест ориентджендър. А що се отнася до ингилизите това че са с робска психика е ноторен факт. Само човек с такава психика може да има роби.. Свободния дух не вирее нито сред робите, нито сред робовладелците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  07 Окт 2022 17:22ч.

  Точно така, човекът е много по-адекватен от Костадинов: държи се уважително, но твърдо, и говори конкретно. Не си позволява неща, на които няма право - да гони медии. Изброява конкретните гафове на медията, не използва обиди и квалификации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още накой

  08 Окт 2022 11:13ч.

  Принципно сте прав, но не взимате предвид разликата в ситуацията, в която се намират принцът и Костадинов. Думите на саудитският принц тежът много повече от тези на лидерът на Възраждане. Ако Костадинов беше направил подобен коментар, дори нямаше да бъде отразен. За да бъде забелязан му се налага да прибегне към много по-радикални действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чак пък 'нахвърли'

  06 Окт 2022 10:01ч.

  Изгледах видеото. Човека му обясни най-спокойно, че Ройтерс не си вършат работата добре, не уважават източниците на информация и изкривяват фактите. С това изказване, че се е нахвърлил гледайте и вие да не станете като Ройтерс - лъжци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  06 Окт 2022 12:01ч.

  Точно казано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  06 Окт 2022 10:02ч.

  Е, то заглавието е доста подвеждащо- “нахвърли”. Просто съвсем спокойно му изложи нещата и обясни защо няма да му отговори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  06 Окт 2022 10:10ч.

  А "журналиста" на Дойче Зеле са го предупредили че ще го разфасоват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жириновски

  06 Окт 2022 12:26ч.

  Не беше така, просто един от охраната поздрави с високо вдигната ръка журналиста на Дойче Зеле, но вместо да каже "Хай Хитлер" произнесе "Хашоги".... германеца се обърна и си тръгна, досещайки се за "неволната грешка" :) :) ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  06 Окт 2022 10:26ч.

  през 70-те години на миналия век в западна европа е имало такава енергийна криза, че нямало бензин дори за линейките, на нас не се е отразило защото сме внасяли петрол от Русия, дори сме препродавали, сега отново ЕС се поставя в зависимост от арабските страни, включително и ние, ако прогласуваме пределните цени на руския петрол

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  06 Окт 2022 11:39ч.

  Кризата я изпитах на собственият си гръб. Тогава печките използваха нафта. Но се купуваше от нафтопунктове. Опашките бяха доста дълги, ама с опашките имахме тренинг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  06 Окт 2022 13:41ч.

  Сега защо не се отопляваш с нафта ?!? Нали има в изобилие ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега защо не се отопляваш с нафта ?

  06 Окт 2022 13:43ч.

  Защото няма нафтопунктове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Твойта опашка ако е била дълга оттогава

  07 Окт 2022 9:34ч.

  маймунска, дз нямах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантическите СМИ се мислят за свещени крави

  06 Окт 2022 11:03ч.

  Само дето забравят, че некои не са индийци и с удоволствие хапват говеждо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАХВЪРЛИ??????

  06 Окт 2022 11:06ч.

  Това беше много спокойно, пълно със самоуважение напомняне, че журналистите трябва да са етични. Никаква агресия, никакво "нахвърляне".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И евромисирките са мноого докачливи, също като нашите..

  06 Окт 2022 11:09ч.

  По един и същи тертип са отглеждани..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Окт 2022 15:30ч.

  Е, нали трябва да се изманипулират всички, които само ще прочетат заглавието и няма да си дадат труда да прочетат, или чуят, за какво иде реч в действителност. То на кого му трябвах други хора освен прости. Да кълват на гола кукичка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как на кой?

  06 Окт 2022 16:43ч.

  На демократичната общосност. Поне ако съдим по последователите и, те и на среден пръст кълват..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  06 Окт 2022 21:16ч.

  "Нахвърли" е правилно поставен глагол. Вижте самото видео. Самият тон на Абдулазиз съответства на израза. Американците си го заслужават. Интересно, че е насочено точно срещу Ройтерс - ротшилдовата агенция. Ройтерс по начало избягва наглите лъжи, но подвеждащото й поведение заслужава такъв тон, че и повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  07 Окт 2022 17:33ч.

  Разбира се, че не се е нахвърлил, но западните медии предпочитат така да представят нещата, защото не им отърва, че човекът е прав. Те само могат да съжаляват, че не им се е нахвърлил грубо и неаргументирано, като Костадинов, и не им е дал основание да го заклеймят като враг на свободната журналистика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Р ...

  06 Окт 2022 11:26ч.

  Отново автоматичен превод. Несериозно е, да не кажа ... Добре, че има видео. От коментарите научавам повече. Благодаря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  06 Окт 2022 12:36ч.

  Само да уточня, че заглавието е на източника, посочен от „Гласове“ и показва интерпретацията на източника, който е австралийски, т.е. на западна медия: Saudi prince erupts at Reuters journalist as OPEC sides with Russia to cut oil supply. И „Възраждане“ вчера говориха спокойно, но засегнатите медии днес бълват огън и жупел. "Сега" се е отчела на началниците дори с два заклеймяващи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  06 Окт 2022 12:38ч.

  материала, единият е фейлетон от световноизвестния автор Фалшимент Петров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Окт 2022 15:33ч.

  Спокойно но дали възпитано? Да бяха канили персонално и сложили фейс контрол. Без тези неща всичко случило се в БТА излиза направено по сценарий. Постановка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  06 Окт 2022 16:13ч.

  В сравнение с разигравания от останалите политически партии "болшой театър", постановката на "Възраждане" е в жанра театрална миниатюра. Но пък явно въздействаща, ако се съди по бурния емоционален отклик у привикналите на необезпокояван комфорт медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Канени са персонално

  06 Окт 2022 16:44ч.

  Проблемната особа, не е била сред поканените

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уточнение

  06 Окт 2022 17:20ч.

  Живке, вярно е това, но също така вярно е, че КОЙТО ЦИТИРА НЕ УМИРА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  06 Окт 2022 22:37ч.

  Ха, да не би да сме имали с вас един и същи учител? Моят неотдавна се спомина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Става дума за предистория

  06 Окт 2022 12:52ч.

  принцът дал 25 минутно интервю на Ройтерс, но те въобще не го публикували, а само повторили обичайните си обвинения. Какво чудно има, че той не иска повече да си губи времето с тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просто нормален

  06 Окт 2022 13:30ч.

  Все повече държавници, а и обикновени хора извън т. нар. колективен запад ще започнат да виждат и казват истината в очите на лицемерите и техните евроатлантически ценности. Въпросните жърналисти са купени и продажни, както и нашите и май е дошло времето това да се каже на висок глас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  06 Окт 2022 13:42ч.

  Мдааа, тия които са яли попарата на световния терорсит сащ, лека полека започват да трупат сили и да се противопоставят на тия мародери! Дано целият свят превъзмогне себе си и най-накрая прати в историята тия престъпници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъкмо помислих, че е повдигнал дишдашата

  06 Окт 2022 13:47ч.

  и се е нахвърлил в атака с рязаната карабина... Абе Гласове, какво е това копиране на идиотски заглавия, 25 часа в денонощието ни заливиат с идиотизми официалните медии?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  06 Окт 2022 14:26ч.

  Внимание! Четене с разбиране : "Петролният картел ОПЕК и неговите съюзници, ръководени от Русия"?!? Мили деца, какво е искал да каже автора? Първо разбрахме, че Путин назначава президентите в САЩ, сега научаваме, че ръководи и ОПЕК. Какъв е извода мили деца? Тъжен и смешен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  06 Окт 2022 14:43ч.

  Бил възпитан! Не се бил се нахвърлял. Я да му пуснат нашите мисирки и да му се качат на главата и да почнат да му викат с по 5 въпроса за 20 секунди и да се блъскат като на опашка за олио - ще ги разгони с ятагана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  06 Окт 2022 15:10ч.

  И Ройтерс и Асошиейтед прес и все тем подобни се владеят от евреи ционисти. Това обяснява всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  06 Окт 2022 15:29ч.

  Това вече думите ги нямат за нищо. След "уникално, мисля че от предефиниране се нуждае думата "нахвърлям се"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 9090

  06 Окт 2022 17:06ч.

  Защо се фиксирате в думата нахвърли.В преносен смисъл е-че не му е говорил общи и сладки приказки .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама

  06 Окт 2022 22:46ч.

  защо така се нахвърляш върху нас, бе човек? Не се фиксираме, а културно се фокусираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Объркан

  07 Окт 2022 17:51ч.

  Всъщност човекът, понеже е принц, сиреч благороден и културен, говори учтиво и без обиди, но понеже е излъган и гневен, и е министър, емоционално и аргументирано противоречи на журналиста. Т.е нахвърля се с аргументи и факти, а не с грубости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  07 Окт 2022 17:58ч.

  Може би е по- редно да се каже, че човекът е смел, поне от гледна точка на западните хора, за които да говориш нормално и да казваш нещата каквито са, е политнекоректно, грубо и направо престъпление. Горките представители на свободното слово, не могат да понесат свободното слово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  06 Окт 2022 23:13ч.

  Те това Прасчо не са истински журналисти и това не са пчели а мухи и това не е мед ами гоvна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  07 Окт 2022 0:22ч.

  В крайна сметка- криза върху криза, ОПЕК добавя своя дан към кризите. Изордите, които са над давосианците са доволни, пълна деконструкция на сегашния свят. Идва Нов Световен Ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Man

  07 Окт 2022 3:20ч.

  Тона на саудитския принц никак не беше доброжелателен.За възпитаните хора този тон и отказ за разговор си е показване на силна враждебност.Значи на прост език-наистина му се нахвърли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на "непрост"

  07 Окт 2022 9:33ч.

  направо го/я/него/то/тях наеба, изнасилване пред погледа на свободния свят....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • както е казал народа

  07 Окт 2022 16:04ч.

  Каквото повикало, такова се обадило

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Man

  07 Окт 2022 3:25ч.

  Раздразнението на принца беше голямо.А и думите към Ройтерс бяха пълни с презрение и раздразнение-Бля,бля,бля.А и пръст размахваше. Чудя се,защо някои тук се опитват да омаловажават истината?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как не ти изсъхна езика

  07 Окт 2022 9:30ч.

  при думата "истина"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашка

  07 Окт 2022 10:20ч.

  Неговия няма да изсъхне,но твоя и език и мозък със сигурност са умрели отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брент

  07 Окт 2022 15:32ч.

  Намаляването на добивите на петрол означава повишение цената на крайните продукти като дизел и бензин. Което пък ще доведе до бунтове и сваляне на правителства в много от Европейските държави а може би и в САЩ. Ей на това му се вика санкция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи