Репортаж на "Ел Паис": Последните украински крепости в Донбас очакват с надежда нашественика

Репортаж на "Ел Паис": Последните украински крепости в Донбас очакват с надежда нашественика

Репортаж на Кристиан Сегуро за испанския "Ел Паис". На снимката: Пожарникари гасят пожар на местен пазар, причинен от обстрел в Бахмут, Източна Украйна, в четвъртък. Фотография: Игор Ткачов, АФП.

В частта на Донецка област, която все още се контролира от Киев, е останала едва една пета от населението. Мнозина биха приветствали войските на Путин.

Двама войници влизат в единствената отворена бензиностанция в Костантиновка, Източна Украйна, лицата им са кални, а униформите им - разкъсани. С оръжия, преметнати през рамо, те казват на изцяло военната клиентела: "Днес ни крият добре, държат ни под земята от часове". Двамата войници ще си вземат кафе - то е безплатно за войниците - и ще се изпарят. Костантиновка, на 15 км от фронта, е един от последните бастиони в Донбас, които остават под украински контрол и над които Русия засилва настъплението си.

На двадесет и пет километра северно от Костантиновка, Краматорск и Славянск са призрачни градове с котки, бездомни кучета и случайни местни жители. Само в двата супермаркета, които все още функционират, има движение на хора - военнослужещи, които купуват храна, за да се приберат в квартирите си. Има полицейски патрули, които пазят, както и микробуси и автомобили с войници. Руската армия е наблизо и обсажда 40-те процента от територията на Донецка област, които все още са в ръцете на легитимното правителство на Украйна. За много от цивилните, които са останали, войските на Владимир Путин са добре дошли.

Павло Кириленко говори пред четири чуждестранни медии в четвъртък в мазето на сградата на регионалното правителство в Краматорск. Кириленко, ръководител на военната администрация на Донецк, заяви, че са останали 21% (около 350 000 души) от 1,6 милиона жители на територията, която е била под негово командване в началото на войната. Те отказват да напуснат, а някои дори се връщат, защото искат да останат в родината си. Няма значение, че в провинцията няма газ или вода в много квартали: те не искат да напускат домовете си. Въпреки това, признава Кириленко, поне половината от тези 350 000 души не искат да напуснат, защото чакат с отворени обятия руснаците.

Областите Луганск и Донецк, които съставляват Донбас, заедно с Крим са украинските региони, които са най-близки в културно отношение до Русия. През 2014 г. столиците Донецк и Луганск бяха превзети от проруски сепаратисти, а Крим беше анексиран от Русия. На 4 юли цялата Луганска област пада под ударите на нашествениците. Руското министерство на отбраната очаква до септември да направи същото и за частта от Донецк, която не е завладяла, а миналата седмица обяви ескалация на военните действия.

Според Кириленко причината за този график е, че колкото по-дълго продължават сраженията, толкова повече войници загиват. По данни на украинското правителство 39 000 руснаци са паднали в битка, а според разузнавателните служби на САЩ тази цифра е по-малко от половината. Западни групи за анализ на сигурността, като Института за изследване на войната, изключват възможността при бавните темпове на напредване Русия да успее да превземе напълно Донбас до есента.

Жена пуши в кухнята на дома си до прозорец, счупен при обстрел в Краматорск, Източна Украйна, във вторник. Снимка: Nаriman El-Mofty(AP)

Друга причина за превземането на целия Донбас е политическа: Москва иска през есента в окупираните територии да бъдат организирани референдуми за присъединяване към Русия. Тези консултации за плебисцит няма да имат никаква валидност в очите на международната общност. В тях няма да участва и по-голямата част от местното население, което е избягало. Но сред тези, които остават, значителна част ще гласуват с пълна убеденост, за да спрат да бъдат украинци. Като един жител на Славянск, възрастен мъж, който в четвъртък вечерта бързаше да се прибере у дома и който отказа да отговори на въпросите на нашия вестник с мотива, че няма да бъде обяснена истината: "Международните медии не казаха истината за това, което се случи през 2014 г., няма да го направите и сега, казвате само това, което искат Съединените щати".

На хоризонта в Славянск тук-там се появява артилерийски дим. Нападателят е само на шест километра. Андрей Боблинка е избрал да остане заедно с майка си. В неговата сграда с 80 апартамента само шест от тях все още са заети. 39-годишният електротехник обяснява, че това, което се е случило през 2014 г., е, че проевропейската революция на Майдана, която свали от власт проруския Виктор Янукович, е обърнала гръб на реалността в Донбас. "Демонстрирах срещу новото правителство и ходих на митинги, сега съжалявам за това", обяснява Боблинка, "ако знаех какво ще направи Русия сега, нямаше да участвам в тях". Кремъл използва тези размирици като претекст, за да подкрепи въстанието на проруските сепаратисти. Боблинка е убеден, че ако Путин е искал, цял Донбас вече е щял да бъде руски.

Руски колаборационисти

Кириленко потвърждава, че колаборационистите с нашествениците в провинцията "са много сериозен и нарастващ проблем". Хасив Яр е запустяло село на фронтовата линия, с жилищни блокове, разпръснати сред изоставени фабрики и обрасли с растителност. На 9-ти в една от тези жилищни сгради са нанесени три руски ракети с прецизно насочване, при което според местните граждански власти са загинали 48 души. Съсед твърди, че в сградата нощуват и войници от казарма, разположена на три километра.

Обичайно украинските войски прекарват нощта в жилищни квартали, тъй като се страхуват от руски атаки срещу казармите. Миналия петък правозащитната организация "Хюман райтс уоч" разкритикува факта, че украинските отбранителни сили са разположили позициите си в жилищни райони. Кириленко отговаря, че са направили всичко възможно, за да евакуират цивилното население от региона, но че не могат да го направят със сила: "Това е война и ние сме на фронтовата линия. Един такъв човек е Надя, на 66 години, жителка на Хасив Яр. Тя остава в градчето, защото трябва да се грижи за 99-годишния си баща. Тя казва, че е свикнала с обстрела и ще остане тук, независимо кой управлява: "Единственото ми желание е пенсията ми да бъде гарантирана и животът да бъде като в Съветския съюз, когато фабриките работеха.

Жилищен блок в Хасив Яр, разрушен от руски ракети на 9 юли. Снимка: Кристиан Сегура

Олег Хишняк е от Краматорск и също копнее за СССР: "Тук имахме заводи и предприятия, като хлебозавода, в който работех. Но той беше затворен и не руснаците го затвориха, а украинците". "Това означава да си независим, това е свободата", разсъждава 63-годишният мъж. На въпроса дали се страхува от руската окупация, Хишняк отговаря: "Защо да се страхувам от тях? Живях с тях до 25-годишна възраст и нямах никакви проблеми.

В Баймут, една от основните цели на руската офанзива в Донецк, журналистите не са добре дошли. Петима души упрекнаха "Ел Паис" за присъствието ни в града. "Хората си мислят, че ако сте тук, руснаците ще бомбардират града още повече", казва Иван Гончаренко, на 60 години.

Гончаренко се движи с висока скорост по улица "Горбатова". Зад него е разположен танк, а пред него е общинският футболен стадион, чиито трибуни са взривени от бомби. Основното му оплакване от войната е, че не е успял да запази работата си като чистач в държавно училище. Украинската училищна система е прекратила присъствените занятията, за да намали риска за децата. Гончаренко не се съобразява с това и твърди, че ако вече няма работа, то е защото военните са го уволнили и са се настанили в училището. Мнението му за военната ситуация е ясно: "Целият Донбас ще бъде на Русия, украинците вече отстъпват, нямат дисциплина".

------

Кристиан Сегуро пише за EL PAÍS от 2014 г. Завършил е журналистика и философия, а от 1998 г. работи по специалността си. Бил е кореспондент на вестник "Авуи" в Берлин, а по-късно и в Пекин. Автор е на три нехудожествени книги и два романа. През 2011 г. получава наградата "Хосеп Пла" за разказ.

Източник: El Pais

Превод: "Гласове"

 

Коментари

 • Последните украински крепости в Донбас очакват с надежда нашественика

  24 Юли 2022 9:58ч.

  Какво??? Нашественик??? Да не се включват щатите и нато, Божем?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все пак казват доста истини

  24 Юли 2022 12:56ч.

  Една от тях е, че нацитата се настаняват в жилищни сгради и училища. Което обяснява защо по такива сгради се нанасят удари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Юли 2022 12:59ч.

  Всички сгради в Донбас и Южна Украйна така или иначе ще бъдат сринати а след това там ще се засади пшеница, ечемик и рапица.... Руската Империя няма нужда от от тези морално остаряли заводи.Населението ще бъде преместено в Сибир и Далечния Изток.Там "украинството " се лекува най-добре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русите вече строят, възстановяват Мариупол

  24 Юли 2022 18:07ч.

  а Русия не е България, да изкоренява овощни градини, за да сее... рапица за "биодизел" по заповед на ЕС. И да внася после праскови от Испания и джанки от Барбадос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тайна Майна

  28 Юли 2022 18:29ч.

  ...и стари гуми от Германия, картофи от Египет, мартеници от Китай.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  24 Юли 2022 13:56ч.

  На няколко места в материала се споменава селище с име "Баймут", предполагам, че става дума за Бахмут (пр. Артьомовск); навярно е неточност поради превод от испански.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гугъл преводачка е тъпачка

  24 Юли 2022 14:40ч.

  На испански се изписва Bajmut /чете си се Бахмут, испанците нямат проблем да го произнасят "х"-то/ , но тъпачка Гугъл е решила че j- e "и"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е щом не е БайМуй

  24 Юли 2022 18:08ч.

  ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо

  24 Юли 2022 14:46ч.

  Щом 40 милиона украинци и руснаци допуснаха нацизма за 30 г.да възкръсне и да завладее цялата страна,това са последствията.От 2007 г.Путин говори за спиране на разширяването на НАТО на изток ,но те му се смееха.Украинците сами са си виновни ,че им промиха мозъците и ги напомпаха със западни оръжия и обучение на армията от западни инструктори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допуснаха?

  24 Юли 2022 20:17ч.

  Как 6 милиона българи “допуснаха” шепа американски подлоги да ги управляват? От патриотизъм не се печели. Печели се от предателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поговорката

  24 Юли 2022 14:51ч.

  На хохолите напълно незаслужено и наивно от страна на болшевиките бяха придадени изконно руски територии -Харков, Донбас,Луганск,Запорожие,Одеса,Крим... Хамавите униати и бандеровци от Западна Украйна нямат грам принос в строителството на индустриалните комплекси в Донбас,Луганск и Харков. Това не е тяхно защото го получиха наготово. На 100% се изпълни поговоркота - "Направи добро ,изяш го.но".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  24 Юли 2022 16:51ч.

  Тези дни ще има манифестация в Байон за освобождаване на политическите затворници от баските.Същата я има и в Испания. Един малък народ, баските е тероризиран. И същите тия испанци мълчат за същото сторено в уСрайна от 2014 насам + гореща гражданска война.Долна паплач. СЛАВА на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  24 Юли 2022 16:58ч.

  И в Делиормана чакат освободителите, както и Кърджали, само че не 20% от населението, а 120%. И съвсем скоро ще го дочакат! Никой няма право да подтиска човешката свобода и обединение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сулю, едно време при "възродителния процес"

  24 Юли 2022 18:10ч.

  пак така ли мислеше?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  24 Юли 2022 20:36ч.

  Пълни глупости. Когато започнем да бомбим жилищните квартали (на куково лято) тогава! Те са си българи като нас. У дома говорели на турски- халал да им е. Едно тегло теглим, обичаме се и се разбираме и така векове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  24 Юли 2022 22:58ч.

  бомбаНдировки да се организират е работа за два часа. И Хабер Тюрк ще ги покажат в реално време, както и борбата за мир на подтиснати турци. Тъй че, след малко пукотевица, ще си заживеем заедно и щастливи, вече румелийския вилает.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  24 Юли 2022 17:10ч.

  А за Каталуня нещо Ел Паис няма ли да напише? Там как са нещата? Много ли са желаещите да живеят в Испания? Референдум няма ли да се прави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  26 Юли 2022 17:32ч.

  За Каталуня питай на едно друго място-"Лубянка №2" не случайно от Каталуня се пръкна убиеца на Троцки.........420 тона злато са изнесени от Каталуня през 1936г. за Массква- да им го "пазят" от Франко......Познай кога са го "върнали".....Коминтерновски щуротий....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горбачов заявил, че Специалната военна операция в Украйна е унищожила неговото наследство.

  24 Юли 2022 17:27ч.

  Друг несъмнен плюс на СВО в Украйна. Единственото нещо е лекото чувство на съжаление, че тази мърша няма да доживее до съдаа. Вината му за случващото се е повече от значителна. Сolonelcassad

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  26 Юли 2022 17:50ч.

  Горбачов вярно изпълни заповедите на кагебейските си началници и трансформира властта на КПСС във власт на КГБ. Така че, за него няма ни най-малка опасност, дорде кагебейчиците държат Кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Юли 2022 17:30ч.

  Украински медии съобщават, че полският наемник Томаш Валентек, който преди войната се е занимавал с бойни изкуства, е бил ликвидиран в Донбас в резултат на артилерийски обстрел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Квачков: итоги сердюковщины

  24 Юли 2022 17:36ч.

  #мобилизация #специальная_операция #шойгу Владимир Квачков: итоги сердюковщины https://www.youtube.com/watch?v=u72WOITmelQ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  24 Юли 2022 17:53ч.

  След 150 дни по едно село на 3 дни. Смех.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Юли 2022 19:42ч.

  "След 150 дни по едно село на 3 дни. Смех." След 150 дни 60% от хохлите - при батько Бандера. Смех.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последните украински крепости в Донбас очакват с надежда нашественика

  25 Юли 2022 6:31ч.

  Това сигурно след като Вагнер мобилизира осъдени с боен опит от затворите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  25 Юли 2022 14:44ч.

  Украински бежанци в Испания изгорили публично руското знаме в природен парк. Изгорели са 310 000 декара вековни гори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи