Питър Хичънс: Може ли някой да ми обясни защо това се нарича евакуация, а не капитулация?

Питър Хичънс: Може ли някой да ми обясни защо това се нарича евакуация, а не капитулация?

Автор: Питър Хичънс за "Дейли Мейл"

Засмях се с глас в "Маркс енд Спенсър", когато разбрах, че вече продават нещо, наречено "Пиле по киевски" (Chicken Kyiv)  (Kyiv, написано по украинското произношение бел. ред.). Очевидно това е точно като старото им "Пиле по киевски"(Chicken Kiev) (Kiev, написано по руското произношение бел. ред.), само че с добавена пропаганда. Казаха ми, че вече има и "No Chicken Kyiv" за вегани, без никакво пилешко месо.

Не съм срещал такава вълна от сантиментализъм от времето на безумната лудост след смъртта на принцеса Даяна. Никой не знае нищо за Украйна, но всеки има мнение за нея.

Медиите в Обединеното кралство отразиха това събитие като се стараеха да не споменават неонацистите и да не използват думата "капитулация"

Една вечер шокирах изтъкната оксфордска преподавателка като я информирах, че прекрасните, ангелски, свети, съвършени украинци са блокирали водоснабдяването на Крим през 2014 г. Тя с право беше шокирана от тази гадна, нецивилизована проява на злоба, но много по-шокиращо беше, че този високообразован човек не знаеше този важен факт. 

По същия начин почти никой в образованието, политиката или журналистиката не знае за гадните, расистки корени на украинския национализъм, за ужасната история на злодея Степан Бандера (сега украински национален герой) или за дискриминационното пренебрежение на киевската държава към руския език. Ако Канада се отнасяше към френскоговорящите си така, както Украйна се отнася към рускоговорящите си, щеше да има международно възмущение.

Най-лошото от всичко е широко разпространеното невежество по отношение на факта, че президентът Володимир Зеленски, според мен възхитителен човек, беше избран с програма за мир с Русия. Но когато се опита да направи това, което беше обещал, той беше блокиран от части на собствената си армия, които публично се изправиха срещу него и го унижиха. 

В същото време политическите му съперници, включително неонацистите, които определено съществуват в Украйна, излязоха по улиците, за да осъдят всякакъв вид споразумение. Президентът Зеленски рухна. И войната дойде. 

Вече съм споменавал тук, че първият акт на насилие в тази война всъщност беше подкрепеният от Запада мафиотски пуч, който през 2014 г. свали законното правителство на Украйна. Това беше истинското начало на целия ужас. И макар да не оправдава идиотското и брутално нахлуване на Путин, то в голяма степен помага за неговото обяснение.

Вижте, аз уважавам онези, които в тази война застават на страната на Украйна. Те имат валидна гледна точка, която аз случайно не споделям. Но това, срещу което възразявам, е напълно едностранчивият характер на общественото мнение тук. То е толкова лошо, че е положителен недостатък да знаеш каквото и да било по темата.

Вместо това се казва, че гарнизонът в Мариупол е бил "евакуиран" в контролирана от Русия територия. Снимки показаха, че те са обезоръжени и претърсвани от руски войници

Тя достигна своя връх миналата седмица, когато украинските защитници на стоманодобивния завод в Мариупол, много от които всъщност са неонацисти от батальона "Азов", които гордо носят емблеми на СС на официалните си униформи, се предадоха.

Медиите в Обединеното кралство отразиха това събитие с голямо старание, за да не споменат неонацистите и да избегнат думата "капитулация". 

Вместо това се казваше, че мариуполският гарнизон е бил "евакуиран" в контролираната от Русия територия. Снимки показват как те са обезоръжени и претърсвани от руски войници. Но ние до такава степен сме в плен на едностранчивия поглед върху този конфликт, че дори не можахме да признаем, че те са капитулирали.

Отказът да се приеме такава очевидна реалност е признак на лудост.

Лично аз нямам представа на какъв британски интерес служи робската подкрепа на американската политика за разпалване на проблеми в Украйна и вкарване на Русия в бой.

Може би някой би могъл да ми го обясни на фона на чиния с "Пиле по киевски" и бутилка водка. Но за да се проведе дебат, трябва да започнем да приемаме, че този спор има две страни.

 

Лично аз нямам представа какъв британски интерес обслужва робската подкрепа на американската политика за разпалване на проблеми в Украйна и вкарване на Русия в бой

 

Толкова сме в плен на едностранчивия поглед върху този конфликт, че дори не бихме могли да признаем, че са капитулирали

 
Дали бях злонамерен, когато миналата седмица призовах Англия да се отдели от Обединеното кралство? И да, и не. Години наред водих кампания за запазване на Великобритания и не понасях "децентрализацията" на Блеър. Но това вече се случи и не мисля, че е много английско да чакаме пасивно да бъдем подведени. Бих искал да бъда там, когато Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд получат телефонни обаждания, в които им се казва: "Ето, имате това, което искахте. Независимостта започва в полунощ тази вечер. Англия се завръща!

Моите шпиони в Би Би Си разкриха още една тайна в архива на корпорацията. През 1990 г. те заснемат забележителен, пророчески филм, наречен "Походът", с участието на блестящата Джулиет Стивънсън. В него се показваше огромна процесия от бедни африканци, които се насочват към Гибралтарския проток, докато европейските лидери се карат как да се справят с пристигането им.

Бяха повдигнати огромни въпроси за това как богатият свят може да помогне на бедния свят, без да се самоунищожи. Но драмата показа, много преди това да започне да се случва, че морето вече не е бариера между Африка и Европа, за каквато всички го смятаха. Всъщност необмисленото сваляне на режима на Кадафи в Либия от Дейвид Камерън доведе до кризата, която "Походът" предсказа.

Може да си помислите, че Би Би Си ще се притесни да покаже отново такова изумително нещо. Не се планира да бъде предоставено.

 

Източник: dailymail.co.uk

 

 

 

 

 

Коментари

 • винаги е било така

  23 Май 2022 15:16ч.

  Защото англоамериканците с прословутите им "свободни медии" ги е страх от истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 201аде

  24 Май 2022 9:45ч.

  Никога е нямало свободни медии,затова има толкова промити,и то от столетие мозъци в така наречен "свободен свят"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  23 Май 2022 16:29ч.

  Англичаните си живеят в невежество и за други факти - https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/mar/30/putin-lie-machine-history-untruths

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за закуска

  23 Май 2022 16:46ч.

  Защото езикознанието,богатството на дума е сложна материя.Днешните Джурналисти са толкова неграмотни и затова четат от таблет каквото им е написано от НПО тата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  23 Май 2022 18:21ч.

  СССР и соц . номенклатурата изглеждат безобидни спрямо днешната западна ''демокрации''И.Европа се движеше от тоталитаризъм към фашизъм/по Ж.Желев.Оказа се пророк/.Запада от демокрация към фашизъм/за тоя процес пророк май няма/ и се срещнаха и прегърнаха.Това което ще произлезе е страшно но вече се вижда.Ще ми се да вярвам ,че в Европа фашизма е наложен от САЩ но........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • видео за майно-лайнича

  23 Май 2022 18:31ч.

  Татуровките на пленените нацисти в Азовсталь https://youtu.be/eGg07FpmcKc - От Свастики , през СС , Адолф Хитлер, Бандера, Слава Украине, до Сатаната ! "Време да се убива" , гущери , пак свастики - питанка ? Има ли все пак нацизъм в Украина ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички сме деца на комунизма

  23 Май 2022 18:53ч.

  Комунистическата власт и медиите в СССР наричаха съветската армия, окупирала Афганистан, ограничен военен контингент. Путин и медиите в Русия наричат войната в Украйна специална военна операция. Украинците наричат предаването в плен евакуация. Комунизмът ни възпита да лъжем и да отричаме очевидното. По обясними причини пораженията върху руснаците и украинците са по-тежки от тези върху българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Май 2022 20:18ч.

  Айде пак комунизмът. Бил ни възпитал да лъжем и да отричаме очевидното! Айде бе! Матрялът е за британските медии. В един друг публикуван тук матрял става дума за американските медии. Те от комунизъмът ли са научени да лъжат? Ми той, комунизъмът, не дойде на празно място - що не допускате, че тези методи ги е научил от капитализма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Говорете за себе си

  23 Май 2022 20:20ч.

  ...............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  24 Май 2022 4:21ч.

  Да бе знаем,че за всичко са виновни комунистите.Човека говори,че в Англия наричат капитулацията-евакуация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 201аде

  24 Май 2022 9:48ч.

  Кога и къде си живял при комунизъм ?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  23 Май 2022 20:10ч.

  Зеленски има много добри PR-и във всички обласити. Без проблем правят черното бяло. В случаят са верни и двата израза - пленяват се "азовсталци", но не остават на мяста, а се евакуират някъде. Филмът "Крадеца на праскови" завършва с евакуация на пленени сърби, англичани и британци от В.Търново към Щумен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Май 2022 20:22ч.

  Тук става дума за акта - за краткия път от дупките до блок постовете, където ги разоръжават и сортират. Това е капитулация. За тва става дума - британските медии се правят на улави и пропускат да опишат и обозначат същността на този акт. Капитулация - плен - съд - това е схемата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  24 Май 2022 4:48ч.

  Нямам и никога не съм имал заблуди относно безпристрастността на западните средства за масова дезинформация! Преди 30-40 години съм слушал доста редовно ББС-Лондон, Гласът на Америка, Дойче веле и Свободна Европа. Единствено ББС даваше относително обективна информация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наивен английски патриот и демократ

  24 Май 2022 6:43ч.

  Авторът буди съчувствие в отправените риторични въпроси за мястото на Кралството в тази пропагандна помия, ролята и ползите на Англия. . . Кралството от 80 години е превърнато в американска военна база, непотопяем самолетоносач. Лондон е придатък на Вашингтон, апендикс. Макар в Лондон да са базирани финасовите мафии, глобалисти, масони, Дийп Стейт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така-де,

  24 Май 2022 14:09ч.

  Ама май ще се окаже, че е потопяем този самолетоносач. Гледам някакви руски анимации напоследък........ не знам дали са за вярване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Май 2022 9:06ч.

  Както и да го наричат, важното е че сега са във военнопленнически лагери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи