Опитният полигон "Украйна"

Опитният полигон "Украйна"

Започна остра схватка за пренареждане на световния ред. Непрекъснатият поток от тежко въоръжение и боеприпаси към Украйна има за цел подготовка на контранастъпление в края на лятото. Навярно с него е свързана евентуална нова промяна на целта на САЩ – едно успешно контранастъпление ще създаде по-добра позиция на Украйна при мирни преговори за прекратяване на конфликта, т.е. целта е чрез мирни преговори зачителна част от Украйна да се запази и в бъдеще отново да се използва като острие срещу Русия. Това е реална опасност за Русия, особено ако се осъществи плана на Лондон за военно-политически съюз между Англия, Полша, Украйна и Прибалтика.

Основните цели на воюващите страни на територията на Украйна са политически. Тези страни са Русия и САЩ/НАТО, като ударният елемент на последните са въоръжени сили на Украйна (ВСУ). Политическата цел на Русия е ясна и не е променена, докато след третия месец на руската специална военна операция (СВО) САЩ я трансформираха „от победа над Русия” във „война на икономическо и военно изтощаване на Русия”. Причина за това са резултатите от бойните действия, които показват, че ВСУ досега не могат да победят дори ограничения руски контингент – в СВО Русия воюва с около 15-20 % от своите възможности.

Покрай политическите цели и свързаните с тях икономическо-финансови въздействия, двете страни активно наблюдават развитието на бойните действия и анализират същността им в политическо, икономическо и военно /стратегическо, тактическо и техническо/ отношение.

Подготовката на САЩ/НАТО за предстоящата битка с Русия на полигона „ Украйна” не е прикривана.

След 2014 г. САЩ приемат стратегическо решение - подготовка на ВСУ за водене на настъпателни бойни действия отначало срещу ЛНР и ДНР, а при успех и срещу Крим. Формираните украински войскови групировки „Север” и „Юг” започват да се съсредоточават в Донбас от лятото на 2021 г. В Донбас е изградена силно укрепена отбранителна полоса, като едновременно с нея американски инструктори подготвят повече от 10 хиляди снайперисти, въоръжени през 2017 г. с тежката и неудобна, но ефективна при използване, американска 12.7 мм снайперска винтовка „Barrett M82” (маса 14 кг, прав изстрел над 2000 м) вместо леката снайперска „Драгунов” (4 кг, 600 м). Важната роля на снайперистите не е необходимо да се доказва.

В Русия знаят за решението на САЩ и приемат настъпателна стратегия за неговото неутрализиране. Изненада за ВСУ е изпреварващия руски удар в Донбас, нанесен дни преди тяхното настъпление. Втора изненада е бързият марш до Киев и завземане на територия около столицата. Целта му, както се твърди в някои медии, е насърчаване на определени сили за завземане на властта и договаряне с Русия. Тя обаче не е постигната и групировката е изтеглена от заетата територия. По всяка вероятност изтеглянето е изтълкувано и от ВСУ, и от намиращите се в главните им щабове американски съветници като слабост. Затова почти цялата кадрова армия се съсредоточава на формирания вече донбаски фронт. Това обаче само след два месеца създава сериозни стратегически проблеми за ВСУ.

Тактиката за водене на бойните действия е характерна и различна за двете страни, което е напълно естествено. ВСУ, освен укрепената полоса, изгражда опорни пунктове в населените места, включително и в социални обекти /болници, училища, детски градини, магазини и др.п./, от които хората са изведени. Целта е двояка – противникът знае, че в тях има граждани, използвани като жив щит, и затова се предполага, че ще се въздържи от обстрелването им. Първоначално това действително е така, но по-късно поразяването им става наложително.

Тогава започва изпълнение на втората цел – пропагандната.

Така целият свят, чрез подготвените материали от украински специалисти и широко разпространени от западните медии, научава за „злодеянията” на руските части, които поразяват социални обекти, а в действителност те унищожават опорни пунктове, като преди това осигуряват коридори за извеждане на хората. По този начин, чрез многобройни такива материали, украинската пропаганда убедително набира преднина.

Руската групировка, за да не позволи създаване на превъзходство на ВСУ в личен състав на едно направление, предприема настъпление с ограничени сили на различни места, което просто разпилява украинската армия. Укрепените населени места се превземат постепенно, без щурмуване и с използване основно на спецназа, въоръжен с леко стрелково оръжие и подкрепян от бронирани машини.

С такава тактика силно укрепената промишлена зона на Мариупол, от която само завод „Азовстал” заема 11 кв.км с цял подземен град под него, е превзета за 4 месеца и 5 дни. Впрочем целият Донбас е един ограмен промишлен район. Изводът е, че при превземане на следващите укрепени населени места, трябва да се започне от промишлената зона – така противникът не може да се възползва от предварително укрепените позиции в нея.

Този подход донася успех в сражението за огромната агломерация Северодонецк-Лисичанск с промишлена зона от десетки крупни предприятиия. Двата града се разделят от река Северен Донец, което налага овладяването им поотделно. Северодонецк е атакуван от няколко посоки и е превзет за около 3 седмици. ВСУ очакват атака на Лисичанск фронтално, чрез форсиране на реката, и са готови за нея. Изненадата идва от флангов удар, в резултат на който градът е превзет за няколко дни – бягащите сили на ВСУ оставят над 700 броя тежко въоръжение, включително бронирани бойни машини.

За разрушаване на укрепената полоса се прилага тактиката на „методичния бой”. Тя е френска идея от Първата световна война и оттогава носи името си „Bataille conduite”. Използването на методичния бой изисква: постигане на огнево превъзходство, устойчивост на отбраната и методичност на водене на боя. Тази тактика води до нисък оперативен темп на настъпление, но запазва личния състав и постига впечатляващи успехи.

След четири и половина месеца бойни действия резултатът е унищожаване на около 80% от украинските кадрови части, но завземането на територия изостава. Компенсирането няма да бъде особен проблем, след като ВСУ се попълва с недостатъчно подготвен личен състав от бригадите за териториална отбрана и от поредната мобилизация.

Характерно за СВО е активното използване на принципите и средствата за водене на съвременна сетецентрична война. Това особено е характерно при използване на високоточните оръжия. Силно впечаление правят ударите с крилати ракети „Калибър”, а също точността и мощтта на балистичните от комплекс „Искандер”. Демонстративно, за да имат информация за размишление настоящи и бъдещи руски противници, е нанесен точен удар от значително разстояние и с ракетен комплекс с въздушно базиране „Кинжал”.

Ожесточена е борбата между средствата за въздушно нападение на Русия и ПВО на Украйна. През първите три дни от СВО са унищожени почти всички РЛС, повече от половината зенитно-ракетни комплекси и летища. Украинската ПВО е децентрализирана и не може да функционира като единна система. Според руски източници, за да запази авиацията си, ВСУ още преди началото на СВО пребазира около 100 самолета и вертолета в България, Румъния и Полша. Освен това скрито се превозват съхраняваните с несъществени неисправности самолети в България и Полша, където се ремонтират – така са възстановени до 30 броя МиГ-29 и Су-25 и още толкова вертолети.

Към края на втория месец, установявайки превъзходството на руските ВВС и отчитайки важността на ПВО, се намесва Пентагонът.

Неговата система за контрол на въздушното пространство (самолетите АУАКС, разузнавателни спътници и тежки БЛА) е поставена в услуга на ВСУ, като получената разузнавателна информация се предава в реално време и става основа за дейността на украинската ПВО. Понесените загуби от нея налагат да се използва тактика на засадите, която е възможна само на базата на американската разузнавателна информация. Нещо повече. Започва доставка на мобилния зенитния ракетен комплекс NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System), разработен от норвежка и американска фирми и охраняващ Вашингтон и Белия дом. Предполага се, че ще защитава позиционните райони на РСЗО HIMARS от удари на руските крилати ракети, т.е. очертава се двубой ЗРК NASAMS-КР „Калибър” и РСЗО HIMARS-ЗРК С-300В4/С-400. Известно е, че РЛС от норвежкия комплекс са елемент от ПВО на НАТО и поради това ще могат да получават целеуказание от нея, т.е. САЩ/НАТО все повече се намесват в руско-украинския конфликт. Засега с все повече оръжие и с все повече квалифицирани инструктори.

Важно значение има контрабатарейната борба, неминуемо възникваща при огневото поразяване.

Успехът ѝ зависи и от средствата за автоматично определяне координатите на противниковите огневи позиции. За тази цел ВСУ с успех използват американските малки подвижни РЛС за контрбатарейна борба AN/TPQ-36, чийто обхват е 18-24 км с едновременно определяне координатите на 99 цели. С такива средства, преносими и на верижна база, разполага и руската артилерия, но те са по-малко в сравнение с тези на ВСУ.

Съвременната война е немислима без използване на средства за радиоелектронна борба. Пример за ефективност на РЕБ е завземане на киевското летище „Гостомел” от руските десантчици в началото на СВО, за което допринася пълното блокиране на РЛС и радиосредствата на украинската система за ПВО. Смущения в радиовръзката е причина и за сваляне самолета на най-добрия украински летец-изтребител /”Призракът на Киев”/ със зенитна ракета от собствената ПВО.

В хода на СВО често се смущава или изчезва GPS-сигнала, което налага Пентагонът да активира неизвестен по-рано защитен сигнал на GPS, използван със специален военен код, избщо не предназначен за този конфликт. Прехващането му навярно е ценна находка за руското радиоелектронно разузнаване.

Същото важи и за системата за спътников интернет Starlink на Илон Маск. На ВСУ са доставени няколко хиляди терминали от нея, с които е покрита цялата украинска територия. Сигналът е нарушаван, когато  е необходимо, и се използва, когато трябва. Например, в сражението за Мариопул той не се заглушава, а чрез него се извлича информация за състоянието на обкръжените.

Противникът обаче се е готвел за действие в условията на силно радиоелектронно противодействие. За тази цел Центровете за специални операции на Пентагона са подготвили 26 хиляди украински бойци за водене на бой при отсъствие на каквато и да е свръзка. Освен това в началото на СВО американците модернизират и засекретяват проводната свръзка на ВСУ, което осигурява управляемост на войските при напълно подавена радиовръзка. Това са само части от специален американски план за противодействие на руските средства за РЕБ при война с Украйна.

За американските специалисти РЕБ в хода на СВО е отлична възможност за изучаване възможностите на своя геополитически противник – това твърди известният специалист по РЕБ Томас Уелингтън. По този повод руски специалисти признават, че те не показват всичко, с което разполагат и го използват не така, както би трябвало.

В СВО масирано се използват разузнавателни и ударни БЛА, особено от ВСУ, които редовно и в значителен брой им се доставят – само унищожените към 10 юли т.г. са 1506. Отработват се както начините за използване на БЛА и се наблюдава тяхната ефективност, така и противодействието от противника. То се извършва с различни средства -  голямите ударни се унищожават с наличните зенитни средства, а малките от типа квадрокоптер с ръчни електромагнитни пушки, каквато е за първи път използваната руска  5-килограмова „Ступор”.   

В хода на СВО широко се използват диверсионно-разузнавателни групи.

Украинските показват висока ефективност при атака на войскови колони, но на донбаския фронт господар са руските - те са навсякъде в тила, и не само в близкия, откриват обекти от тиловата и военно-промишлена инфраструктура, определят координатите им, контролират движението на войските и подвоза на боеприпаси и продоволствие.

Постоянно се отчитат резултатите от бойното използване и на редица нови и не толкова нови оръжейни системи. Значителна част от тях за първи път участват в сражения от такъв мащаб и с такава интензивност. Изпитва се ефективността на доставените на ВСУ 7 хиляди (30% от наличния арсенал на Пентагона) противотанкови ракетни комплекси „Джавелин”, шведско-британските ПТРК NLAW, американските ПЗРК „Стингер” и английските „Старстрик”, както и бреговите противокорабни ракетни комплекси „Харпун”. Не всички обаче оправдават очакванията, например ПЗРК „Стингер”, от когото руските летци успешно се защитават. Същото се отнася и до ПТРК „Джавелин”, с който не всякога се пробива активната и пасивна защита на съвременните руски танкове.

На ВСУ се доставят и 155 мм гаубици - френски колесни CAESAR, буксируеми американски M777 и самоходни германски PzH 2000, общо 150. Украинските артилеристи обаче не са доволни от М777, тъй като при неизправност те не могат да се ремонтират в близкия тил и трябва да се транспортират в Полша. Същото важи и за ПТРК NLAW, който също изисква квалифицирано техническо обслужване. Част от доставените гаубици вече са унищожени, а две френски и една германска са руски трофеи и се изучават от съответните специалисти.

Голями надежди ВСУ възлага на американските РСЗО HIMARS. САЩ доставиха 4 бойни машини, решили са да изпратят още 4, а Англия и Германия са обещали по 3. За Пентагона е твърде важно да наблюдава и анализира резултатите от евентуален двубой между HIMARS и руските войскови средства за ПВО. Вероятно ще имат такава възможност, независимо, че 2 бойни машини HIMARS вече са унищожени от руски крилати ракети с въздушно базиране. Същтата участ имат и две мобилни пускови установки от брегови ракетен комплекс „Харпун”, доставени от Англия и базирани близо до Одеса. Едва ли не ежедневно се унищожават и складове с ракети за  HIMARS и 155 мм снаряди.

Специалистите от двете воюващи страни стриктно наблюдават бойните действия на противника.

Интересни за тях са използваната тактика, съгласуваните действия на родовете войски и бойното използване на различни оръжейни системи. Това се отнася както за своите, така и до тези на противника, като особено внимание се отделя на тактическото и огнево взаимодействие и ефективността на използваните оръжия.

От наблюденията се правят изводи както за промени в бойното използване на съответното оръжие, така и за необходимостта от модернизация. На 9 юли т.г. началник-щаба на сухопътните войски на САЩ  заяви, че  направените досега изводи от хода на СВО потвърждават необходимостта от въоръжаване на войските с нови високоточни ракетни и артилерийски системи и укрепване на войсковата система за ПВО-ПРО.

Непрекъснатият поток от тежко въоръжение и боеприпаси към ВСУ има за цел подготовка на контранастъпление в края на лятото.

Навярно с него е свързана евентуална нова промяна на целта на САЩ – едно успешно контранастъпление ще създаде по-добра позиция на Украйна при мирни преговори за прекратяване на конфликта, т.е. целта е чрез мирни преговори зачителна част от Украйна да се запази и в бъдеще отново да се използва като острие срещу Русия. Това е реална опасност за Русия, особено ако се осъществи плана на Лондон за военно-политически съюз между Англия, Полша, Украйна и Прибалтика.

За евентуалното контранастъпление на ВСУ се готви и Русия. Напоследък на доброволен принцип се формират десетки доброволчески батальони, като тези с танков профил се въоръжават със стари танкове Т-62/Т-64 - те ще се използват като вкопани огневи точки при евентуално контранастъпление на ВСУ. Предполага се, че така ще се намали почти четирикратното превъзходство на ВСУ в личен състав. Тази подготовка означава, че се подготвя нов етап на СВО, от изхода на който ще зависи бъдещето на Украйна и състоянието на отношенията Русия-Запад. Всъщност посочената дейност на двете воюващи страни се наблюдава и оценява на опитния полигон „Украйна” и във връзка със започналата остра схватка за пренареждане на световния ред.

 

        

Коментари

 • легенда-лиана

  12 Юли 2022 17:27ч.

  Снаряди със 70-км далекобойност на американската РСЗО Хаймарс вчера са били унищожени при над 80% успеваемост от ЗРК Панцир СМ1 при Новая Каховка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На руските съобщения не бива да се вярва по детски

  12 Юли 2022 21:39ч.

  По правило са подозрително подробни за неща, които няма как да се знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На руските съобщения не бива да се вярва по детски

  12 Юли 2022 21:39ч.

  По правило са подозрително подробни за неща, които няма как да се знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  12 Юли 2022 22:53ч.

  Да им пожелаем още много "Нови Каховки" на нашите руски братя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разбира се

  13 Юли 2022 7:13ч.

  може да се вярва само на западните минестерства на истината

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да им пожелаем още много "Нови Каховки"на нашите руски братя!

  13 Юли 2022 14:35ч.

  Псалом 108:17. обикна проклятието, - то и ще падне върху него;...28. Те проклинат, Ти пък благослови...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неща, които няма как да се знаят.

  13 Юли 2022 14:47ч.

  като например? В случая по останките, отломките на боеприпаса може да се узнае вида му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спеца

  14 Юли 2022 11:53ч.

  Отлично се знаят. Статията е достойна за уважение и е високо професионална.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗНАЕЩ

  12 Юли 2022 18:08ч.

  Тежка ситуация. Русофил съм. Но това е тъпа, загубена путинска война https://zen.yandex.ru/video/watch/62ca9554354a1f4bd20ef6f5?t=6 https://zen.yandex.ru/video/watch/62c587a8a15514676fb44e59

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ам.фейкомет

  12 Юли 2022 18:39ч.

  Русофил си ти, фейкофил същий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоко

  12 Юли 2022 22:23ч.

  Абсолютни измишльотини. Откъде ги изравяте такива експерти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Укро-македонската гнилоч е с един общ вдъхновител, който плаща на изпълнители-тъпанари

  12 Юли 2022 22:50ч.

  Дай 5 реда алтерн. анализ по избрана тема. Да ти пробвам температурата. Ако не се появи до час, марш в ъгъла, на коленеи ... млък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти се шегуваш

  13 Юли 2022 9:12ч.

  Откъде чак такива икзпердни възможности у прост козяшки трол?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спеца

  14 Юли 2022 11:57ч.

  Перфектен анализ. Независимо от тролеите тук всички виждаме как украинската армия неспирно отстъпва , понасяйки огромни загуби. За 4 мес. е загубена територия колкото БГ.Ясен какъв ще е резултата.Другото са глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  12 Юли 2022 23:01ч.

  На Запад и в Русия подобни военни еспертизи, вкл.текущото състояние на фронта, са едни от най-четените и посещаване материали и сайтове. У нас един човек се осмели да влезе в същността на съвременната война в Украйна и веднага нищоправещият тролиат се нахвърли на него. Подкрепям автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Присъединявам се

  13 Юли 2022 14:51ч.

  Част от опростачването на форума е участието на троловете. А допускането на клетви и проклятия си е направо осатаняване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  13 Юли 2022 15:28ч.

  Просто боклуците от дневничето, трайно се настаниха тук. За това и нивото рязко падна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колективният Запад привърши снарядите

  12 Юли 2022 23:07ч.

  Разгромът на Украйна е неизбежен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петърчо (оня хитрия)

  13 Юли 2022 0:12ч.

  Западът тренира в Украйна за бъдеща голямя война с Русия. Скоро ще разбере, че не е готов за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • избраният народ моллохов

  13 Юли 2022 9:14ч.

  От родения за търговец не става воин. Виж, иначе ПР-ът върви - обикновени мошенически трикове на принципа "тука има - тука нема"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настрадин (оня ходжата)

  13 Юли 2022 0:14ч.

  Сельодка, водка и Сармат по селски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много полезен

  13 Юли 2022 9:30ч.

  експертен анализ на военната ситуация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • proxima

  13 Юли 2022 12:16ч.

  Една империя като руската или я има или я няма, няма средни положения. Империята Русия си възстановява глобалното положение, независимо дали на някои им харесва или не. ЕС/германия е пионка на Британската империя/сащ. Целта на бр.империя/сащ е да ликвидира ЕС, Русия имаше ЕС за партньор, но те не стават за това. Лошото е че България пак се закачи за грешния отбор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • очертава се двубой ЗРК NASAMS-КР „Калибър” и РСЗО HIMARS-ЗРК С-300В4/С-400

  13 Юли 2022 12:36ч.

  При ХИМАРС-ите се получава вече "трибой". На далечни дистанции ги прехващат С 300/400 , а на подстъпите към целта "Панцир"-ите. ХИМАРС има едно-единствено предимство пред старите съветски РСЗО с голям обсег (СМЕРЧ) - по-точни са , защото се водят по джи-пи-ес насочване. Иначе като летяща цел не са "по-сложни" от ракетите на другите РСЗО. Украинците се изхитриха в следното...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  13 Юли 2022 12:46ч.

  Руснаците също имат РСЗО със спътниково Глонас насочване - РСЗО "Торнадо". Предимството на Хаймарс е пакетното зареждане - всичко друго не е съответстващо на разудвките около ПР-а, който се прави целенасочено. Що се отнася до ЗРК NASAMS - по ТТД той едва съответства на нивото на руския БукМ2, а руснаците имат тройка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джи-пи-ес

  13 Юли 2022 12:47ч.

  Хубу де, този джипиес не може ли да бъде неутрализиран ? Нямат ли заглушители на честоти ? Имат но не ги ползват , а защо ? Май си гираят на утилизация на боеприпаси засега ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  13 Юли 2022 12:53ч.

  Джи пи ес е пасивна технология и не се влияе от класическите "смут"-ове на силите за РЕБ. Но и там си има технологии, може да се "изкривява" сигнала. А има и системи за директно поразяване на геостационарните сателити. Но това би предизвикало ТСВ... Пропуски е имало и ще има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пересвет

  13 Юли 2022 13:26ч.

  Четох материал, че са минали на резервна джипиес честота, използвана като секретна само от Пентагона. Значи явно е имало руско въздействие върху традиционния честотен канал за насочване. Всяка такава демонстрация на нови оръжейни технологии ги оголва - в това е минусът на прекаленото саморазкриване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да не започнат да им свалят ракетите още от първите изстрели...

  13 Юли 2022 12:43ч.

  ... те образно казано, "разчистиха" път за ХИМАРС-ите. Складовете на РФ които бяха поразени, първо са били подложени на масирани обстрели от "Град" и "Ураган". Руското ПВО включва целия местен ресурс и сваля ракетите ! Обаче дивизионите изразходват ПВО ракетите и се отваря интервал от време, докато доставят нови ПВО ракети ! Точно тогава атакува ХИМАРС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ....

  13 Юли 2022 12:47ч.

  Т.е. "вундервафето" на ВСУ не е нещо особено, но изисква промяна в организацията на руските ПВО, смяна на тактиката. Разполагане на нови ПВО сили с повече разгърнати дивизиони около складовете. Най-вече повече "Панцири" ... Митът за "Химарси"-те ще бъде кратък. Руснаците са доказали, че се учат от пропуските си по време на войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да. Самият факт, че се разчита на разни чудо-оръжия,

  13 Юли 2022 14:46ч.

  показва състоянието на Украина. Първо м-777 - амер гаубици щяха да "смажат" руските сили. Сега ХИМАРС-а според пропагандата трябва да "обърне войната". Щом ловят младежи да ги мобилизират по дискотеките, че и из църквите даже, ясно къде отиват нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С М 777 директно казано се получи "фиаско". Не че не са прилични гаубици, за фиксирана малка цел кат Змийския остров...

  13 Юли 2022 15:07ч.

  ...стават ! Прогониха руския отряд... Проблемът е на големия фронт в Донбас. От контрабатарейния руски обстрел и авиационните удари на ВКС ( да не се забравя че руската авиация господства над Украйна !) голяма част о седморките или бяха унищожени, или повредени. Но докато за руснаците една повредена гаубица е нищо - отбуксирват я в тила за ремонт...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  13 Юли 2022 15:11ч.

  ...То за ВСУ дори минимална повреда на седморката е фатална ! Тя излиза от строя, в тиловите бази на Украина не може да се поправи. И трябва да я транспортират до най-близката американска военна база в ... Полша ! От което цялата реклама как това оръдие е по-точно, по-леко и се пренасяло от хеликоптер отива "на кино" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  13 Юли 2022 15:14ч.

  Изобщо артилерията се нарича "Царицата на оръжията", а сред всички "царици" Руската е в пъти по висока от другите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  14 Юли 2022 10:01ч.

  Не знам каква царица била, ама за една седмица Украинските Химарси ги направиха на дроб сърма. Факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На дроб сърма

  14 Юли 2022 10:29ч.

  следва ответното на"Сармат"яване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова днес руската дроб сърма

  14 Юли 2022 22:13ч.

  Влезе едновременно в два нови града - Северск и Соледар ! ФАКТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  13 Юли 2022 22:31ч.

  Благодаря за анализа, Полковник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  14 Юли 2022 17:28ч.

  анализът показва , че русите винаги са прави, точни и превъзхождат украинците. и обратно . и защо тогава украйна не е превзета още? а, гергине? това е фейк статия.и двете страни имат своите предимства...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо тогава украйна не е превзета още

  14 Юли 2022 22:19ч.

  Първо - няма такава цел. Путин не се цели по-далеч от Житомир и Виница. Максимум - Хмелницки. По-на запад просто руснаците нямат работа и те го знаят. Второ- В момента РФ воюва с 320 000 бойци срещу 1 000 000 /един милион/ украинци - ВСУ , Нацбати, Тероборон, граничники , морпехота и т.н. Когато силите станат 1/1 Украйна ще бъде превзета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • о.з. п-к, доцент, д-р Агент за влияние

  16 Юли 2022 16:45ч.

  Нет, спасибо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • asd

  18 Юли 2022 17:08ч.

  Силна статия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи