Москва: Биолаборатории в Харков, Полтава и Лвов са работели с опасни патогени - чума, антракс, дизентерия и др.

Москва: Биолаборатории в Харков, Полтава и Лвов са работели с опасни патогени - чума, антракс, дизентерия и др.

Според Игор Кирилов, началник на Силите за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на въоръжените сили на Руската федерация, на територията на Украйна е сформирана мрежа от над 30 биологични лаборатории, като клиент на работата е Агенцията за намаляване на заплахите към Министерството на отбраната на САЩ. Според руските данни, са били събрани и прехвърлени на Изследователския институт "Уолтър Рийд" на армията на САЩ проби от високопатогенни щамове на на инфекциозни заболявания (чума, антракс, холера, туларемия, бруцелоза, кримско-конговируси, хантавируси, вирус на енцефалит, пренасян от кърлежи и лептоспироза)​. Под предлог за борба с Сovid, Украйна е изпратила на Съединените щати хиляди серумни проби от пациенти, принадлежащи предимно към „славянската етническа група“, съобщава ТАСС.

Биолаборатории в Лвов работеха с патогени на чума, антракс и бруцелоза, в Харков и Полтава - с патогени на дифтерия, салмонелоза и дизентерия, заяви Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на въоръжените сили на Руската федерация.

„Анализът на актовете на унищожение показва работата с патогени на чума, антракс и бруцелоза в биологичната лаборатория в Лвов, патогени на дифтерия, салмонелоза и дизентерия в лаборатории в Харков и Полтава“, каза той.

Както поясни Кирилов, в Лвов са унищожени над 320 контейнера: 232 контейнера с причинителя на лептоспироза, 30 с туларемия, 10 с бруцелоза, 5 с чума. "Номенклатурата и излишното количество биопатогени свидетелстват за работата, извършена в рамките на военно-биологичните програми“, подчерта той.

Според ръководителя на войските на РХБЗ, "кураторите от Пентагона" разбират, че ако тези колекции стигнат до руски експерти, тогава с голяма степен на вероятност ще бъде нарушение от Украйна и Съединените щати на Конвенцията за забрана на биологични и токсични оръжия бъде потвърдено. "Именно работа за подобряване на патогенните свойства на микроорганизмите чрез методи на синтетична биология. Само това може да обясни бързината, с която е извършена ликвидацията", каза той.

Кирилов каза, че на територията на Украйна е сформирана мрежа от над 30 биологични лаборатории, като клиент на работата е Агенцията за намаляване на заплахите към Министерството на отбраната на САЩ.

„Руското Министерство на отбраната многократно е обръщало внимание на военно-биологичните програми, които се изпълняват от Пентагона в постсъветското пространство. Включително на територията на Украйна е сформирана мрежа, включваща повече от 30 биологични лаборатории, които могат да бъдат разделени на научноизследователски и санитарно-епидемиологични“, каза Игор Кирилов.

По думите му в реализацията на проекти участва компания, свързана с военното ведомство, предимно Black and Veatch.

Началникът на войските на РХБЗ каза, че се е работело в три основни направления. „На първо място, това е наблюдение на биологичната обстановка, според Пентагона, в предложените райони за разполагане на военни контингенти на страните от блока на НАТО. Второто е събирането и износа в Съединените щати на щамове опасни микроорганизми. Третото направление е изследователска работа за изследване на потенциални агенти на биологични оръжия, специфични за този регион, които имат естествени огнища и могат да се предават на хората".

Игор Кирилов разказа, че от 2021 г. Пентагонът изпълнява проекта „Диагностика, наблюдение и превенция на зоонозните болести във въоръжените сили на Украйна“ с финансиране от 11,8 милиона долара. „През 2020-2021 г. Министерството на отбраната на Германия проведе проучване за причинителите на Кримско-Конго хеморагична треска, лептоспироза, менингит, хантавируси на територията на Украйна като част от изпълнението на украинско-германската инициатива за гарантиране на биологична безопасност по външните граници на Европейския съюз.

Според Кирилов дейността на биологичните лаборатории в Украйна и ръководената от САЩ програма за "реформиране" на украинската здравна система са довели до неконтролируемо увеличаване на честотата на особено опасни инфекции.

„В същото време дейността на биологичните лаборатории, чиято дейност наблюдаваме от 2014 г., и програмата за така наречената реформа на украинската здравна система, която се прилага от САЩ, доведоха до неконтролируемо нарастване на заболеваемостта. на особено опасни и икономически значими инфекции“, каза Кирилов на брифинг въз основа на резултатите от анализа на документи, свързани с военно-биологични дейности на САЩ на територията на Украйна.

Според ръководителя на Силите за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на територията на Украйна се регистрира увеличение на броя на случаите на рубеола, дифтерия и туберкулоза. "Заболеваемостта от морбили се е увеличила над 100 пъти. Световната здравна организация обяви Украйна за страна с висок риск от епидемия от полиомиелит", подчерта той.

Игор Кирилов каза, че Украйна, под предлог, че тества лекарства срещу Ковид, е изпратила няколко хиляди серумни проби от пациенти в Съединените щати, предимно от „славянската етническа група“.

„Под претекст за тестване на средства за лечение и превенция на коронавирусната инфекция, няколко хиляди проби от серум на пациенти, принадлежащи предимно към славянската етническа група, бяха взети от Украйна в изследователския институт "Уолтър Рийд" на американската армия“, каза Иго Кирилов.

Руското Министерство на отбраната публикува и анализ на дейността на САЩ в рамките на военни биологични изследвания на територията на Украйна. Според руските данни Съединените щати са събрали и прехвърлили на Изследователския институт "Уолтър Рийд" на армията на САЩ, проби от високопатогенни щамове на на инфекциозни заболявания (чума, антракс, холера, туларемия, бруцелоза, кримско-конговируси, хантавируси, вирус на енцефалит, пренасян от кърлежи и лептоспироза). Предадени са и около 4000 биомедицински проби от украински военнослужещи.

Игор Кирилов отбеляза, че анализираните документи потвърждават, че Министерството на здравеопазването на Украйна е поставило задача от 24 февруари да се унищожат напълно биоагентите в лабораториите.

В неделя говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков каза пред репортери, че по време на специална операция в Украйна руските въоръжени сили са разкрили фактите за осъществяване на финансирана от САЩ военна биологична програма. Според генерала е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

 

Източник: ТАСС

 

Коментари

 • Биолаборатории в Харков, Полтава и Лвов са работели с опасни патогени - чума, антракс, дизентерия и др.

  07 Март 2022 17:36ч.

  Планирайки унищожението на рускоезичната част от собственото си население, базирайки се на генетичните разлики с т.н. коренни украинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бууууууууууууууууу

  07 Март 2022 18:19ч.

  Възмутително,Опасно,Неприемливо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  08 Март 2022 9:48ч.

  под коренни украинци кои имаш предвид? Хора с индоевропейски произход или с монголоидни ? Щото коренни украинци е поредната тъпня!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  07 Март 2022 17:52ч.

  пропуснахте да цитирате нещо важно от изказването на Кирилов - по думите му, през 2007 г. в една такава лаборатория в Грузия е създадена разновидност на африканска чума по свинете, която съвсем неотдавна причини съществени щети по свинете в Румъния, Украйна и Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  08 Март 2022 9:49ч.

  забравяте и България драги, а бруцелоза има също по другите животни и нодуларен дерматит! Корана вирусите са основно по животните, а някак си много бързо започнаха да прескачат по хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои си въобразяваха, че това е поредната империалистическа война,

  07 Март 2022 17:52ч.

  а се оказа, че това е мироопазваща операция за спасяване на човечеството от неминуема смърт. Смърт, която щеше да покоси всички, без разлика на кой континент са те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има ли тайни американски биолаборатории в Украйна?

  07 Март 2022 17:53ч.

  Пентагонът УЖ не искал обществеността да види споменатите документи за биолабораториите в страната. Документите отдавна са офлайн. Изтритите уж документи всъщност продължават да стоят като линкове в сайта на американското посолство в Киев:https://ua.usembassy.gov/embassy/kyiv/sections-offices/defense-threat-reduction-office/biological-threat-reduction-program/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според юзърите седем от общо 11-те лаборатории вече били поразени от руски ракети, а сега ни пробутват поредната доза пропаганда

  07 Март 2022 17:58ч.

  Твърдението, че САЩ специално са премахнали тези документи след нахлуването на Русия в Украйна, е недоказано и фалшиво. Проверките показват, че тази версия не се намира в онлайн архивите още от май 2021 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Темата е благодатна за разпространяването на дезинформации:

  07 Март 2022 17:59ч.

  https://www.dw.com/bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0/a-61000678

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диляна Гайтанджиева

  07 Март 2022 20:40ч.

  Лъжеш, троле!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а какво става

  07 Март 2022 17:56ч.

  с биолабораторията на Пентагона в България, която трябваше да започне работа в началото на този месец, някой знае ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник

  07 Март 2022 20:39ч.

  Дано оживеят нашите войнички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво се оказва? -

  07 Март 2022 18:02ч.

  предотвратяване на употребата на смъртноопасно биологическо оръжие, предотвратяване на употреба на "мръсна" атомна бомба, борба с укронацизма... все неща, които са заплаха за всички ни. А за населението на Донбас - изпреварване само с един (!) ден на нападение от 150 хилядна армия украински войници и безпощадни нацисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е част от руската кампания за дезинформация, която тече по-активно от 2018 година

  07 Март 2022 18:10ч.

  САЩ и Украйна си сътрудничат още от 2005 година, като по данни на украинските тайни служби става дума най-вече за модернизацията на лабораториите. Изтъква се и това, че лабораториите са създадени и финансирани от Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лаборант

  07 Март 2022 21:11ч.

  Защо са им на тайните служби лаборатории и защо се засекретява дейността на тези човеколюбиви демократични и много научни лаборатории?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  08 Март 2022 11:48ч.

  Искали са да ни изненадат като открият лекарство против спин и рак. Ама ние неблагодарниците ги заподозряхме. Не ни е срам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z eitgeist

  07 Март 2022 18:12ч.

  "по данни на украинските тайни служби" вЕрваме им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Костромской области на священника составили протокол за проповедь мира

  07 Март 2022 18:23ч.

  Для вызова полиции достаточно оказалось слов «Не убий».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костромска област е в православна Русия обаче

  07 Март 2022 18:57ч.

  В Русия православието е това, което обединява народа. От министъра на отбраната, до космическите кораби и Международната космическа станция, където руските космонавти занесоха православна икона, уповавайки се на Бог да ги подкрепи в научните изследвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Март 2022 19:05ч.

  Лабораторията на Брендо е била екологично чиста и затова го оставиха в Украйна . Слава на най-корумпираните в Европа . Булгаристан и Украйна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов нюрнбергски процес за престъпленията на запада е неизбежен

  07 Март 2022 20:03ч.

  Веднага след военният му разгром на дневен ред ще дойде тоталното му картагениране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  07 Март 2022 20:11ч.

  Работата с такива патогени никак не ги притеснява, дори се създават и нови болести и с радост ги разпръскват, при това в Америка, като лаймската болест, СПИН.... Така че не може да им се приписва враждебност, при условие, че първо ги пускат у дома сред свои! А депопулацията си е част от зелената сделка, "Като не искаш инжекция, на ти автомат"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  07 Март 2022 20:14ч.

  Ми хубаво, затворете ги. Ами вие не искате това ами пълно разоръжаване, признаване на Крим и Донбас за руски по дулата на пушките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Март 2022 20:37ч.

  Войната в Украина (07.03.22 в 19:00): Изюм е превзет, за Гуляйполе (бившата столица на Татко Махно) се водят боеве. https://www.youtube.com/watch?v=XZvlTMVMtlU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно дете задава въпроси

  07 Март 2022 21:34ч.

  https://novayagazeta.ru/articles/2022/03/07/dissident-iz-6-go-a

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  07 Март 2022 21:35ч.

  Съобщение до всички влизащи за лечение във ВМА, купувайте си лекарствата и не позволявайте да ви инжектират техни, че чумата ви е в кърпа вързана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мир

  07 Март 2022 23:09ч.

  Господи. Всички сме заложници на тези бандити. Кой знае какво са намислили с българските подлоги. Могат да ни изтребят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  07 Март 2022 23:56ч.

  Не бой се, няма лесно да се справят с нас... открили са, че ние сме началото на бялата раса и ако унищожат нас, ще унищожат и руснаците с болести, само че ние сме изградили имунитет към всички съществуващи вируси на земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  08 Март 2022 0:01ч.

  Миналата година пак ни изследваха геномът в Америка и после решиха да идват на местно ниво за опити... все ни пускаха заразни комари, убиха се да ги броят, и нищо 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Явор

  07 Март 2022 23:34ч.

  https://zeitpunkt.ch/die-pandemiemassnahmen-sollen-global-verbindlich-erklaert-werden

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четенето на глупава фантастика дотам води

  08 Март 2022 0:17ч.

  Дизентерия покосяваща само генетични славяни. Ако случайно не сте разбрали досега - СЛАВЯНИТЕ СА ЕЗИКОВА ГРУПА! Българите имаме около 15% славянска КРЪВ, руснаците сигурно и те, там преоблада азиатско-степно-северното, достатъчно е да погледнете коношенкото, което ги чете от екрана с физиономия на андроида R2D2,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И така нанататъка

  08 Март 2022 0:20ч.

  Например укрите са повече славяни и то им личи и от поведението, избива ги на хаос, междуособици, песни и танци. Славяните пеят по-хубаво от монголците. Накарайте например един шойгу да ви изпее нещо и ще си запушите ушите. И накрая, защо ви е да заразявате врага с дизентерия? За да оцапа гащите? Подобре му намажете гащите с Новичок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  08 Март 2022 6:30ч.

  Путин ще спаси света, ще ни пази и от извънземните!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако руснаците докажат

  08 Март 2022 8:55ч.

  тази мерзост , американците трабв да бъдат съдени и заклеймени.....спрете да ми говорите за добрите американци ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато отровиха един с полоний, други с новичок

  08 Март 2022 10:24ч.

  обикновените хора по света не осъдиха и заклеймиха руснаците, а Путин и подчинените му. Никой нормално мислещ човек няма да обвини цял един народ за лош…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  08 Март 2022 21:18ч.

  Ма тъпи американци, в Украйна ще правят биолаборатории, че и писмени дакументи оставят да ги "хванат" руските освободители и да ги покажат на "честните" журналисти,, ми по-добре в Сирия да ги бяха направили тези лаборатории, че там е по-безопасно.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  10 Март 2022 12:49ч.

  Руснаците и китайците да барнат и оная биолаборатория на ингилизите в Солсбъри, дето разработват новичока. На мъгливия остров са не по-малки мръсници от другата страна на океана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи