Медведев: Европейските политици са блед беквокал на американските солисти

Медведев: Европейските политици са блед беквокал на американските солисти

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев пусна нов пост в Telegram, в който изразява недоволство от падащото ниво на европейските политици и ги определи като "блед беквокал на американските солисти".

Ето целия текст на поста на Медведев:

"Ще се изкажа по тема, по която обикновено не е прието да се говори. Става дума за чуждестранните колеги. Днес обаче това е съвсем приемливо. Те го правят и у нас, и при тях. Причините са ясни.

Отдавна контактувам с чуждестранни лидери и виждам колко много е спаднало нивото на западните политици. През последните двадесет години това се случваше буквално пред очите ми. Очевидно е, че в Европа не са останали политици като Хелмут Кол, Жак Ширак или Маргарет Тачър. Разбира се, не става дума за онези, които понякога бяха определяни като проруски настроени, макар че силните политици никога не са били русофоби. Въпросът е съвсем различен. Политическата прослойка от хора, които са олицетворявали мощен политически курс, а понякога и цяла епоха, е заменена от закърнели израстъци, които условно се наричат технократи. Някои от тях са доста квалифицирани специалисти, но не повече от това. И в това е проблемът! Такива хора могат грамотно да формулират идея и да дават точни указания на помощниците си. Но те не са способни да поемат отговорност. Те ще се крият, ще се увъртат, ще се позовават на инструкции, на конюнктурата, дори на промените в климата, но няма да вземат решение. Или ще го направят с катастрофално закъснение. И това е пълна беда.

Истинският политик не се страхува да взема решения. Да, той може да сгреши и дори да загуби. Но това ще бъде достойна загуба. Всеки лидер е уникален, но политикът е човек, който е способен да взема непопулярни решения и да носи отговорност за тях. И който разбира, че международните отношения не са кабинет на провинциален директор на европейско училище, където се раздават шамари и санкции за учениците.

Без да обиждам никого, но на всички е ясно, че Марио Драги не е Силвио Берлускони, а Олаф Шолц не е Ангела Меркел. Това са нови хора и нова, според мен, далеч не най-добра епоха на управление. В ЕС, например, има умерени технократи и яростни фанатици. Те са разделени почти поравно. Големите държави, разбира се, са водещи. Като цяло Германия, Франция и Италия изглеждат добре досега. Но уважението към тях също е подкопано. Би ли могъл украинският посланик да нарече канцлера Кол "обиден лебервурст"? Или пък сегашният президент на Украйна да се яви със зелена тениска на среща с президента Ширак? Разбира се, че не. Абсурдно. Да не говорим за различните политически маргинали. За патентованите русофоби, които изливат потоци от антируски гадости, като разни качински и моравецки, за неизвестните нещожни пенсионери, които се опитват да предлагат своите жалки рецепти за световния ред, като [председателя на Мюнхенската конференция за сигурност] Хойсген и [бившият посланик на САЩ в Москва] Вершбоу. Те са цял легион.

Проблемът с израждането на европейската политика е свързан преди всичко с факта, че тя се е превърнала в блед беквокал на американските солисти. Шарл дьо Гол би могъл да възрази на всеки американски президент. А сега кои европейци ще го сторят, без да им треперят ръцете? Те не мислят за бъдещето. Те са ограничени единствено от своите рехавите си електорални цели. Новите лидери на Америка също не блестят със свежи идеи и ментална устойчивост. И това ще продължи да бъде така. Уви, просветление не се вижда. Това създава проблеми не само за западния свят, но и за нас, за Русия. Калибърът на политиците неумолимо намалява. Както Владимир Путин веднъж сполучливо отбеляза, "след смъртта на Махатма Ганди, човек вече няма с кого и да си поговори".

Това е поредното неласкаво изказване на Медведев за европейските политици - съвсем наскоро той ги определи като "имбецили".

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  23 Юни 2022 16:46ч.

  тъжно, но факт. Медведев пропусна наш'то Кире. вчера Соловьов изчисти пода в едно италианско предаване с някакъв италиански водещ, говорещ само със слогани и изпразнени от смисъл думи. страшен кеф беше да го гледаш. разбира се италианеца се предаде, щото видиш ли изведнъж времето било свършило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гост

  23 Юни 2022 16:50ч.

  Много е прав, за наша зла участ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  23 Юни 2022 16:50ч.

  А кое от написаното не е вярно ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  23 Юни 2022 16:55ч.

  А коментирахме, че изказването на Рама е недипломатично! Но за разлика от него, Медведев е напълно прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Медведев е прав, а Рама е самозабравил се търговец на дрога и органи

  23 Юни 2022 18:00ч.

  Кое не ти става ясно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да поясня

  23 Юни 2022 18:02ч.

  Рама унижава България, а Медведев - Европедерастията, която също непрекъснато унижава България. Това прави Медведев съвсем прав. Вятърът - в компаса, течението - от компаса. Белди?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  23 Юни 2022 18:15ч.

  Е нали Медведев се възмущава от имбецилите! Защо тогава слиза до тяхното ниво?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юни 2022 18:23ч.

  Ми извикай сина си в Русия, бе Айфончик, стига се е мэчил в тая колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Медвежончик го тресе страх,

  23 Юни 2022 18:33ч.

  че може да го отпишат. И се прави на ястреб. А единственият ефект е, че пред него Путин изглежда разумен. Почти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беквокал?

  24 Юни 2022 9:21ч.

  Беквокал каубоите си имат. Тези са чистачите, дето след вакханлиите на тяхна територия бършат мръсотията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  24 Юни 2022 15:25ч.

  Какви солисти и беквокали, от музикални инвалиди, без слух и усет към тоналностите, дори без да ги разпознават ? Това ся ято гарвани и сойки, дето някой ги излъгал, че са ястреби и орли, пък те си и повярвали. Да не говорим за разновидностите на птичия грип по мисирките и пуяците .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи