Гроздан Караджов: ПП и Кирил Петков лобират за интересите на пътните фирми, не аз (документи)

Гроздан Караджов: ПП и Кирил Петков лобират за интересите на пътните фирми, не аз (документи)

Много е трудно да опровергаваш твърдения, които се базират не на доказателства, а на слухове, манипулации и откровени неистини. За щастие обаче има и документи, които показват кой какво и кога е правил. Някои от тях показах вчера в НС. За други - не ми дадоха думата. Но те са налични и всеки може да ги погледне.

Лъжа 1️⃣ ИТН и Гроздан Караджов искат да харчат безкронтролно парите за пътища, а ПП са се противопоставили и едва ли не с риск за живота си са ги спрели.

Звучи епично, но всъщност е комично. Защото става дума за събития, станали не преди години, а буквално преди месеци. И архивите са живи. И фактите са лесно проверими. И всички депутати са свидетели. Нищо, че някои сега са налегнати от избирателна амнезия.

Заповедта за сформиране на междуведомствената група за проверка на всички договори (документ 1), по които трябва да се разплатим, е от 7 февруари 2022 г. и е подписана от мен и от финансовия министър Асен Василев. Още тогава категорично заявих, че няма да се плати нито лев без проверка дали реално са изпълнени работите по договора. И съответно - до решението на НС нищо не е плащано.

 

 

документ 1

През март-април в парламента бяха внесени няколко предложения по въпроса, които бяха модифицирани по настояване на премиера Кирил Петков. В първото, входирано на  30.03.2022 г. (документ 2), се предвиждаше 50% от дължимата сума към пътните фирми да бъде платена веднага, без никакви проверки, а останалите - след решение на МС. След това започнаха политически игри, които се ожесточиха след провала на избора на шеф на БНБ. 

 

 

 

документ 2

Последното предложение (документ 3), прието от парламента, пак по настояване на ПП, предвиждаше  50% от парите да се платят веднага, а останалите - след проверка от междуведомствената комисия, назначена от мен през февруари, и парламентарната регионална комисия. До това решение се стигна след среща на Кирил Петков с пътните фирми, на които той обеща точно това. На тази среща аз не съм присъствал.

 

 

документ 3

Искам да припомня и какво предложение внесе ИТН в парламента (документ 4) - в него изобщо не става дума за плащане към пътните фирми. Става дума единствено за разрешение за нови възлагания по стари договори, за да не се блокира ремонтът и поддръжката на пътища. 

 

 

 

документ 4

Да припомня и още нещо - ИТН поиска контрола върху изразходването на средства да не се ограничи само до регионалното министерство, а да се разпростре и върху останалите министерства с много средства - на иновациите, на финансите, на транспорта... Като ще проверяваме, да проверяме всички! 

Предложението беше отхвърлено като неприемливо. Значи за министерствата на ИТН контролът е задължителен, за министерствата на ПП - е възмутителен?!?

На фона на всичко това аз съм обвиняван, че не искам контрол, а парите за пътища били голяма червена лампа, дето им светнала на ПП. Искам да попитам защо тази лампа светна едва сега, а не през септември миналата година?
Когато на 10 септември 2021 г. финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев с актуализацията на бюджета за 2021 г., внесен в парламента, предлага на същите тези "крадливи" по техните определения фирми да се платят всички пари веднага! Без никакви проверки! Като преди това договорите се индексират. И това да стане в нарушение на закона за обществените поръчки (документ 5). 

 

документ 5

По онова време аз не съм бил във властта, даже не съм подозирал, че ще вляза. Но мнозина помнят какъв скандал избухна тогава. И как парламентът отказа да подкрепи това. 

Вчера чух как Асен Василев обяснява, че той искал парламентът да одобрява договор по договор на кого какво да се плати. Може да е искал, ама да е нямал желание, както е модерно да се казва. Защото нито в предложението (документ 6), нито при дебата в пленарна зала се споменава подобно нещо.

 

документ 6

За мен корупцията си е корупция, независимо кой и кога я извършва. Не знам дали същото важи за "Продължаваме промяната" обаче. Но знам, че ако някой прокарва интересите на пътните фирми, това не съм аз, нито ИТН. И ако някой е брокер, това не съм нито аз, нито ИТН.

Лъжа 2️⃣ Възмутителните обществени поръчки в МРРБ.

Чухме трогателен разказ на премиера Кирил Петков как бил шокиран от факта, че АПИ иска да провежда обществени поръчки, в които цената да има само 60 или 70% тежест. Той искал 100% тежест - най-ниската цена и точка. Да няма място за манипулации.

Прекрасна идея! Няма да обяснявам защо е неприложима за голяма част от договорите, по които има над 200 позиции с цени. Всеки, който поне малко разбира от материята, го знае. Но искам да попитам защо тази "прекрасна" идея не беше бетонирана в постановление на МС или направо в закона? Да няма мърдане! Защо само за МРРБ да важи 100% най-ниска цена? Защо да не важи за министерството на иновациите? Или на транспорта? За НАП? За всички държавни агенции и фирми?
Направих си труда да извадя обществени поръчки на различни ведомства от началото на годината. Всеки може да ги види в публичния регистър на обществените поръчки. И какво виждаме там?

Няма нито една структура, която да е заложила само най-ниска цена като критерий за избор. Нито една! Напротив - при повечето от тях цената има по-малка тежест, отколкото техническата оферта.

МВР например има поръчка за доставка на оборудване на стойност 15 млн. лв. съотношение техническа оферта/ цена 50:50.
Министерство на околната среда - поръчка за картиране на местообитания за 8 млн. лв. при съотношение техническа оферта/цена 70:30.

Министерство на образованието - поръчка за надграждане на електронна платформа за 1 млн. лв. съотношение 60:40
Агенция Митници - пет поръчки, при които съотношението техническа оферта/цена варира между 60:40 и 70:30
НАП - поръчка за предоставяне на услуги за 7 млн. съотношение 50:50.

Тук отново стигаме до двойния стандарт - големи сме борци срещу корупцията, когато става дума за ИТН и МРРБ, но не и когато става дума за министерствата и агенции, управлявани или контролирани от ПП.

Но искам да се върна на този драматично описан разговор. Аз не си спомням Кирил Петков матросовски да се е хвърлял да защитава обществените поръчки така, както той го описва. Но ясно си спомням репликата, с която приключи разговора: "Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища - не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите".

Лъжа 3️⃣ МРРБ иска да даде пари на фирмите, изнасяли пари с куфарчета от магистрала "Хемус", които вътрешният министър Бойко Рашков разследва.

Тук вече става дума за легендарните инхаус процедури, срещу които уж всички се борят. На 31 януари изпратих писмо до Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков по темата (документ 7), за да се разберем като правителство как да действаме по тази изключително скандална схема. 

 

документ 7

В него изрично казвам, че договорите по инхаус са в нарушение на Закона обществените поръчки и трябва да бъдат прекратени. И искам да се разберем как процедираме оттук нататък. Защото има платени аванси. Защото има отсечки, по които се работи, и ако се спази закона, те трябва да бъдат разрушени.

Срещата се осъществи едва на 12 май. На нея присъстваха премиерът, вътрешният министър, финансовият министър, началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова. 

Веднага след тази среща Лена Бориславова ни изпрати протокол със задачи, които ни се спускат от премиера (документ 8 ).

 

документ 8

Първо - създава се работна група между МФ и МРРБ, която да изработи проектозакон под надслов "Да завършим откраднатата магистрала". Той важи за всички лотове на АМ "Хемус" и трябва да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори и след частична индексация; без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ. Ето го имейлът! 

Освен ако не смятате, че аз съм Лена Бориславова или Кирил Петков, няма как да твърдите, че аз съм предлагал да се плаща на същите фирми, които Бойко Рашков разследва.

Нещо повече - на 9 май лично съм изпратил на ГДБОП нови документи по аферата с откраднатите от магистрала "Хемус" пари с настояване да се проведе пълно разследване на действията на държавната фирма "Автомагистрали". 
Тъй като тече разследване, няма как да съобщя подробности. Аз съм човек, който спазва закона. Но няма да се съглася да ме обвиняват, че спъвам разследване, за което всъщност помагам!

Мога да продължа с опроверженията. Мога да разкажа любопитни, скандални и хумористични подробности от безбройните ни срещи на четири, осем, десет или двайсет очи. Няма да го направя. Просто ще завърша с една от лютити чушки на човека, който кратко и ясно успяваше да опише особеностите на българския политически живот и когото имах честта да познавам -

Радой Ралин:
Който постъпва честно,
не живее лесно.
В живота никога не ми е било лестно, но поне нямам от какво да се срамувам.

 

 

 

 

Още от На фокус

Коментари

 • Дунав

  22 Юни 2022 17:15ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  22 Юни 2022 17:20ч.

  кажете ясно за каква тръба от 6 м става въпрос 1 милион кои е одобрил кои е изплатил на кого е изплатил развявате някакви листи по медиите от които нищо не разбрахме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дедо шишарко

  10 Юли 2022 11:16ч.

  как да каже като такава тръба няма, поредните лъжи и измислици на канадеца и кокорчо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи