"Грийнпийс": Великобритания е внесла руски петрол за £220 млн. от началото на войната

"Грийнпийс": Великобритания е внесла руски петрол за £220 млн. от началото на войната

Автор: Independent

Според нов анализ на "Грийнпийс" от началото на инвазията на Владимир Путин в Украйна Обединеното кралство е внесло руски петрол на стойност около 220 млн. паунда.

Данните, публикувани в сряда, показват, че от началото на войната в Русия в края на февруари са внесени 1,9 млн. барела петрол (257 000 тона).

Петролът е влязъл в страната с осем танкера от Русия, проследени от природозащитниците от "Грийнпийс". Правителството на Обединеното кралство се зарече, че ще забрани вноса на руски петрол, като постепенно го преустанови до края на годината.

В рамките на санкциите си срещу Кремъл Обединеното кралство вече забрани на кораби, които са руска собственост, оперират или плават под руски флаг, да влизат в Обединеното кралство, но това не спира влизането на кораб с руски петрол, който е собственост на друга държава.

"Правителството на Обединеното кралство не е чуждо на лицемерието, но да обещава "непоколебима подкрепа" на Украйна, докато внася почти два милиона барела руски петрол, е напълно неискрено, дори по стандартите на Борис Джонсън", казва Джорджия Уитакър, активист в кампанията за петрол и газ в "Грийнпийс" - Великобритания.

"Досега тази война е отнела живота на поне 2000 цивилни. Това са 2 000 невинни жертви, финансирани до голяма степен от изкопаеми горива.

"Въпреки нарастващия брой жертви, правителството на Обединеното кралство си даде срок до края на годината да спре да внася кървавия петрол на Русия.

Грийнпийс предупреди, че още осем месеца руски петрол и газ са "твърде много", тъй като боевете в Източна Украйна се засилват, което води до увеличаване на цивилните жертви.

Данните идват в момент, когато московският енергиен гигант "Газпром" съобщи на Полша и България, че ще спре доставките на газ за тях - така двете страни станаха първите, на които основният европейски доставчик прекъсна доставките на газ, откакто Москва започна инвазията си.

Путин поиска от страните, които той нарича "недружелюбни", да се съгласят със схема, по която да плащат за вноса на руски газ в рубли. България и Полша отказаха да направят това.

Договорът на Полша с Газпром за доставка на газ покрива около 50 % от националното потребление.

Решението на Русия да прекрати доставките на газ за Полша ще допринесе за нейния статут на икономически и политически парий, заяви в сряда британският вицепремиер Доминик Рааб.

"Това (спирането на доставките на газ) ще има много вреден ефект и върху Русия, защото тя се превръща все повече и повече не само в политически парий, но и в икономически парий", каза Рааб пред Sky News.

През март Борис Джонсън обяви, че петролният бойкот на Обединеното кралство на руския нефт, газ и въглища ще приключи до края на 2022 г., а ЕС обеща да намали търсенето на руски газ с две трети през тази година.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да отиде по-далеч, за да блокира руските горива, сравнявайки закупуването на руски нефт и газ по време на нападението на президента Путин срещу страната му с "даване на пари на терорист".

ЕС е много по-зависим от руските енергийни източници, отколкото Великобритания или САЩ, а външният министър на Германия Аналена Баербок предупреди, че незабавната забрана ще доведе до хаос в страната.

Руският вицепремиер Александър Новак предупреди, че бойкотите ще имат "катастрофално" въздействие върху световната икономика, като доведат до повишаване на цените над 300 долара за барел от сегашните им исторически върхове от около 125 долара (95 паунда).

Анализаторите предупредиха за значително въздействие върху западните общества, като главният икономист за Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics Самюъл Томбс заяви пред The Independent, че цените на бензина на бензиностанциите може да се покачат с 50% през април, което ще доведе до повишаване на потребителската инфлация до 8,7%.

 

Източник: Independent

 

 

Коментари

 • nan

  28 Апр 2022 8:05ч.

  даже си има име - "латвийски бленд"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Duwgvc

  08 Юни 2022 19:51ч.

  lisinopril 5mg price - <a href="https://hydlisinopr.com/">order lisinopril 2.5mg without prescription</a> atenolol 50mg sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fklybs

  11 Юли 2022 9:41ч.

  buy ed pills fda - <a href="https://tadalafilsde.com/">cialis 20mg kaufen ohne rezept</a> sildenafil 100mg kaufen ohne rezept

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Апр 2022 8:29ч.

  За всички нормални на тоя свят е ясно, че няма по-голямо ЛИЦЕМЕРИЕ от британското и американското, особено когато човек се е сблъсквал лично с тях, пък е разбрал и тъпотията им, и манията им за величие ,и т.н. Само нашите глупаци се вързаха първи самоотвержено на тенекията им, та първи да усетим ефекта от евроатлантическите ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да диверсифицираме монопола на валутите

  28 Апр 2022 8:29ч.

  Западът не може без руските горива. Скоро изцяло ще се премине на рублеви разплащания и Западът обичайно ще ни убеждава в едно, а под масата ще прави друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Апр 2022 8:43ч.

  Лъснаха им зелените задници на "Грийнпийс". Занимават се с политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Greenpeace са шутове на повикване

  28 Апр 2022 8:53ч.

  "Тази война" е започнала в 2014 година, активно подкрепена от спонсорите на Greenpeace, от ЕС, от Англия, от САЩ. Ако наистина си мислят че нещо е започнало преди два месеца, са доста плиткоумни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова

  28 Апр 2022 11:55ч.

  Точно. Платени шутове. Сега да напишат и Щатите колко са купили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Апр 2022 9:29ч.

  Да, ама България е предназначена за унищожаване и газ няма да и трябва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Апр 2022 9:56ч.

  Е, що? Купуваме рубли и сичко е ОК. Ето и Eni планира да открие рублева сметка. "Итальянская нефтегазовая компания Eni планирует открыть рублёвый счет для оплаты за газ, сообщило агентство Bloomberg."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е търговска сделка.

  28 Апр 2022 17:43ч.

  Ако на Русия се налага да работи с рубли по обективни причини (изключването и от SWIFT), какво толкова обидно има в това да и се плаща във валутата с която работи, рубли? Не е като да няма технически начин за това... Какво се възмущават Кирето и Лена, защо не виждат като 'извиване на ръце' нито златодобива у нас (дпм), нито наемането на в. бази???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  29 Апр 2022 18:28ч.

  А "неутрална" Турция продава "Байрактгари" на Украйна......Парите не миришат.......Зетът на Ердоган е собственик на фирмата.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи