"Гардиън": Ужасяващата истина се разкрива - Путин може да спечели в Украйна. Резултатът ще бъде катастрофа

"Гардиън": Ужасяващата истина се разкрива - Путин може да спечели в Украйна. Резултатът ще бъде катастрофа

Победа за Русия ще ознаменува нова ера на нестабилност, икономически разпад, глад за милиони хора и социално напрежение.

 

Руската инвазия в Украйна рязко промени света. Милиони хора вече напуснаха страната. Издига се нова Желязна завеса. Икономическата война се задълбочава с ескалирането на военния конфликт, увеличаването на цивилните жертви и доказателствата за ужасяващи военни престъпления.

Провалът да се спре войната, да се спаси Украйна и да се накаже в максимална степен грубия режим в Русия, би имал особено висока цена за Европа и ЕС. Това ще означава бъдеще с втора Студена война, с постоянни бази на НАТО по границите на Русия, огромно повишавана на разходите за отбрана, засилена ядрена надпревара, непрестанна кибер и информационна война, ендемичен недостиг на енергия, баснословни цени на живота, както и повече подкрепян от Русия популистки екстремизъм от френски тип.

Накратко, зората на нова епоха на нестабилност. Защо изобщо политиците в лицето на американския Джо Байдън, германския Олаф Шолц и френския Еманюел Макрон биха толерирали толкова страшно и опасно бъдеще, когато биха могли сега да вземат по-твърди позиции и да предотвратят неговото материализиране? С евентуално избягване на риска днес те гарантират още по-рисковано утре.

Изпращането на оръжия и добри пожелания не е достатъчно. Миналата седмица западните лидери обсъждаха обезпечаването на гаранции за сигурност за Украйна след войната. Това е чудесно. Но войната се случва в момента. Кой ще гарантира оцеляването на Украйна в решителните следващи няколко седмици? Кой, ако натискът стане непосилен, ще отиде отвъд тренировъчните мисии и ще осигури директна военна помощ вътре в страната?

Но нека бъдем реалисти. Защото въпреки героизма и саможертвата, Украйна може да изгуби битката. Колкото и страшно да звучи, Путин може и да спечели. Ако Западът изостави своите принципи и ценности, позволявайки това да се случи, дългосрочната цена за всички ще бъде един нов свят на болка. Тази зееща пропаст е притеснителна по две причини. Тя предполага липса на координация между генералния секретар на ООН и постоянните членове на Съвета за сигурност относно най-добрите ходове. Също така осветлява и по-всеобхватен проблем – разминаването, понякога противопоставянето, от време на време съблюдаването на личния интерес в подхода на западните лидери, които иначе тръбят своя стремеж към единодушие.

Гневът на западните страни, разразил се след инвазията на Путин на 24 февруари, започва да отслабва. Същото се случва и с изблиците на оптимизъм, породени от успеха на Украйна в удържането на руското настъпление към Киев. Сега, когато Москва започна огромна, бавноразгръщаща се офанзива на изток, нарастват пристесненията, че този конфликт няма крайна точка и че огромните икономически и човешки загуби, до които той води, може да имат постоянен и глобален характер.

По отношение на демократичните норми и човешките права пълното или частично подчинение на Украйна ще бъде катастрофа за международния правнобазиран ред и триумф за автократите навсякъде. Какво ще е посланието, например, към Китай спрямо Тайван, или пък към самия Путин, който жадува за уязвимите Балтийски републики? Както и към ислямистките терористи, които планират да се възползват от насоченото към Украйна внимание на Запада и да отблежат нов възход на насилие.

Джонсън, както винаги, не гледа много по-далеч от настощия момент. Великобритания и НАТО, каза той, просто „ще продължат стратегията“ на налагане на санкции срещу Русия и на доставяне на оръжия за Киев. Джонсън подкрепя свободна и независима Украйна, но подобно на други лидери от Алианса, изглежда няма смислен дългосрочен план за постигането на това. Какво ще стане, ако украинските сили започнат да губят? А какво ще стане, ако страната се раздели на части, или стигне до колапс?

Цената на провала, или цената на победа за Путин, би била потресаваща. Тя би била и непоносима както за капризните западни демокрации, така и за по-бедните страни, предвид съвпадането ѝ с постпандемичната ситуация около сигурността, енергетиката, инфлацията, хранителлните продоволствия, климатичната криза. Но поради късогледото следване на личния си интерес в руските доставки на нефт и газ и поради страх от по-широка ескалация, западните лидери се отказват от трудния избор, който може да осигури оцеляването на Украйна и да помогне да се смекчат тези беди.

Изминалата седмица даде бегъл поглед към бъдещето, което ни чака, ако Путин продължи безнаказано да разширява войната, да извършва нови ужасни престъпления, да отправя ядрени и химически заплахи и да нарушава хартата на ООН. След като драстично понижи прогнозите си за ръст заради конфликта, Международният валутен фонд предрече глобален икономически разпад, нарастващ дълг и социална нестабилност. Дейвид Малпас, директорът на Световната банка, каза, че „хуманитарната катастрофа“, оценявана като безпрецедентна, е довела до покачване на храните с 37%, поради нарушените от войната хранителни доставки и е обрекла милиони хора на бедност, недохранване, намляване на средствата за образование и здравеопазване за най-бедните. За два месеца повече от 5 милиона са напуснали Украйна, като ще последват още, което ще задълбочи кризата в международната миграция, разпростираща се от Афганистан до Африка. В ударената от суша Източна Африка е възможно 20 милиона души да станат жертва на глада тази година, според Световната хранителна програма. Войната на Путин не създаде сушата, но ООН предупреждава, че тя може да попречи на усилията за намаляване на глобалното затопляне, като по този начин предизвика още придвижвания и принудителна миграция.

Широкото отрицателно политическо въздействие на войната, ако тя продължи да бушува неопределено време, е почти неизчислимо. Бъдещето на ООН като авторитетен глобален форум, законодателен и мироопазващ, е компрометирано, както повече от 200 бивши служители предупредиха Гутереш миналата седмица. В риск е и доверието спрямо Международния съд на ООН, чието разпореждане за оттегляне беше пренебрегнато от Путин, както и цялата система за разследване на военни престъпления.

Контрастът е изумителен. В Ню Йорк генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви закъсняла, отчайващо необходима инициатива за спиране на войната в Украйна. „В това време на голяма опасност и последствия, той [Гутериш] би искал да обсъди спешни стъпки за възстановяване на мира“, съобщи неговият говорител. Той разкри още, че председателят на ООН предлага незабавни лични разговори с Владимир Путин в Москва и с Володимир Зеленски в Киев.

Приблизително по същото време, в което се случи това обнадеждаващо развитие, лидерът на Великобритания Борис Джонсън се качи на самолет за Индия, опитвайки се да избяга от скандала „Партигейт“, като по този начин подкопа усилията за мир. Путин, по думите на Джонсън, е неблагонадеждно влечуго. „Наистина не виждам как украинците биха могли да седнат и да постигнат някакво уреждане. Как можеш да преговаряш с крокодил, ако той ти е захапал крака?“, попита Джонсън.

Ние в "Гардиън" се опитваме да дешифрираме бързо менящия се пейзаж, особено когато това включва растяща бежанска криза и риска от немислима ескалация. Нашите кореспонденти са на терен в Украйна и във всяка точка на света, предоставяйки денонощни репортажи и анализи на тази застрашаваща ситуация. Ние знаем, че присъствието на място е незаменимо и ще останем там, както го правим още от 1917 г. по време на руската революция, през 1930 г. по време на украинския Гладомор, разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и през първия руско-украински конфликт през 2014 година. Ние имаме нагледна 200-годишна история на отразяване на събитията в цяла Европа във времена на конфликти, мир и всичко останало между тях. Няма да се откажем и сега. Десетки милиони читатели дадоха доверието си на безстрашната журналистика на "Гардиън", от началото на изданието преди 200 години, обръщаха се към нас в моменти на криза, несигурност, солидарност и надежда. Приканваме ви да се присъедините към повече от 1,5 милиона читатели от 180 страни, които сега ни подкрепят финансово, за да бъдем отворени за всичко и категорично независими. За разлика от много други издания, "Гардиън" няма собственици на дялове, нито собственик милиардер. Имаме само решимостта и страстта да доставяме най-значимата глобална информация, винаги свободна от политическо или търговско влияние. Информирането в такъв вид е критично важно за изясняване на фактите – кой лъже и кой казва истината.

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: "Гардиън"

 

 

Коментари

 • не, може

  27 Апр 2022 15:19ч.

  а ще.. Всеки да се спасява поединично..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, Кире !

  27 Апр 2022 17:18ч.

  Връщай паспорта и в Канада, далеч от страшния Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За едни брадва, а за други сватба

  27 Апр 2022 17:55ч.

  Катастрофа ще има, но за джендъробеществото, а за обикновения народ ще настъпи проясняване и ще се отворят по-светли хоризонти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wcloot

  09 Май 2022 12:53ч.

  order augmentin online - <a href="https://gaugmentin.store/">augmentin 1000mg without prescription</a> buy tadalafil 20mg sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fwsdzl

  16 Май 2022 20:37ч.

  purchase fildena for sale - <a href="https://fildenax.store/">buy sildenafil 50mg online</a> ivermectin 12 mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vtsvkl

  04 Юни 2022 16:08ч.

  buy plaquenil 400mg pills - <a href="https://chloroquins.com/">chloroquine 250mg canada</a> order baricitinib 4mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rebkdt

  16 Юни 2022 22:56ч.

  order diltiazem 180mg generic - <a href="https://zithromycins.com/">zithromax 250mg oral</a> buy neurontin 100mg online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rubyef

  23 Юни 2022 11:25ч.

  buy accutane online cheap - <a href="https://razithromycin.com/">azithromycin us</a> tetracycline medication

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pdydxv

  25 Юни 2022 5:23ч.

  buy flexeril pill - <a href="https://rcolchicine.com/">buy colchicine generic</a> inderal without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекси Слав

  27 Апр 2022 15:26ч.

  Бих помолил някой, който е чел редовно Гардиън през 1998-99 да сподели как е била коментирана войната на НАТО в остатъчна Югославия, разрушените църкви, мостове, радиоактивните но пък демократични бомби и т.н. Аз лично не чета британски издания, още когато разбрах какво лайно е BBC.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Апр 2022 15:40ч.

  Бедна ти е фантазията какви идиотщини се пишеха на Запад по време на бомбардировките. Сега не е по-различно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • радиоактивните но пък демократични бомби

  27 Апр 2022 17:46ч.

  не са радиоактивни. Обедненият уран се използва под предлога, че е много тежък и носи голяма кинетична енегрия. Вярно е обаче, че това е един от най-токсичните метали! Действа като отрова (хим оръжие за поколения) не като радиация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вариния

  27 Апр 2022 21:05ч.

  Обедненият уран силно токсичен, кацерогенени предизвиква рак.Д не се чудим, защо в последните 10 г. рязко скочи в проценти заболялите от рак....................... Въ Виетнап пък ползваха напалм....................Ама САЩ не агресор, не е. хаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  27 Апр 2022 15:38ч.

  Сатанинска Британия се загрижила за доброто на хората. Крадецът вика дръжте крадеца, истинският крокодил е техният безбожен свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинският крокодил

  27 Апр 2022 17:47ч.

  вижда се кой е чел Солженицин! + 100

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Апр 2022 15:38ч.

  Говорят за “ един нов свят на болка”, но мислят само за болка нанесена на Запада. И за да я избегнат, се стремят да нанесат болка на Русия. Но при бой е така. Удряш и те удрят. За да не те удрят е по-добре да стоиш мирен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  27 Апр 2022 15:41ч.

  Абе вие сте луди, бре..... Че кой я почна тая студена война, дето стана и гореща..... Кой си тикаше базите, дето не им е мястото..... Кой дестабилизираше де що е възможно по границите на Русия, сега Путин бил виновен...... Мошеници и шизофреници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  27 Апр 2022 15:46ч.

  Никой никога не се е съмнявал в изхода на военната операция, освен зомбираните промити от агресивната глобалистична гьобелсова пропаганда мозъци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  27 Апр 2022 15:52ч.

  Хвала на такЪви откриватели на топлата вода! Не ми е ясно що за малоумник трябва да си за да си въобразиш дори за миг, че при такъв залог Русия може да си позволи да загуби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Апр 2022 15:57ч.

  Я духайте супата на острова си, нещастни лешояди ! И следете приливната вълна -убиец в Атлантика колко ще се вдигне, когато рухне европейският бронтозавър, че гъзът му е насочен към вас и такова защитно лайно ще ви метне, че ще прекоси Атлантика !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разсъждения

  27 Апр 2022 15:59ч.

  След като са от 200 години са на "терен" би трябвало доста да поназнайват за зверствата на британската империя. Или съвсем просто да обяснят на своите читатели от острова защо живеят като богоизбрани, защото са много умни и красиви или защото са най умелите лицемери и крадци. Или нещо още по-просто, защо им поскъпва живота след всяка "раздяла" с някоя тяхна колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буров:

  27 Апр 2022 17:51ч.

  "...Защо в България никога не е имало демокрация? Защото никога не сме имали помощи от никъде. Без пари и колонии няма демокрация. Това са тъжни неща, но са истина..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ..."пълното или частично подчинение на Украйна ще бъде катастрофа за международния правнобазиран ред...... "

  27 Апр 2022 16:02ч.

  Изпитах неприлично удоволствие, почти на клетъчно ниво, при мисълта, че жалките ви опасения ще се превърнат в действителност. И погнуса от вашия "смешен плач"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  27 Апр 2022 16:06ч.

  На колониалистите дето разказаха играта на света ще им се отрази съвсем добре да поживеят дълго и мъчително в "нов свят на болка" за тях. Все пак баланс трябва да има. Не може вечно да крадеш и убиваш и все ти да се разминава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Га ше нападате?

  27 Апр 2022 16:18ч.

  Иззад странния смешен плач на Гардиън прозира призивът за активна военна намеса сега, че да не станело по-лошо. Тия верно са или тотално изглупели, или полудели, а най-вероятно - и двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • както вече няколко пъти споменах изтеклото писмо

  27 Апр 2022 16:23ч.

  на Нат(ан) Ротшилд до британското правителство, в което буквално им пише каквото в. "Гардиан" по-горе, и ги призовава да се отделят достатъчно средства за медиите, с цел коригиране на "неправилното" мнение на хората за тази война... The Daily, BBC, The Gardian...за всички британски медии, а и за останалите 'световни' - сега ден година храни. Мислете с главите си, хора. Войната в Украйна е проект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  27 Апр 2022 16:25ч.

  Чакай ся, първия ден всички западняци бяха убедени че до 3 дена Киев пада. После "ама Путин може да спечели", през какви далечни земи минават до реалния свят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онбашията

  27 Апр 2022 16:31ч.

  "Кой, ако натискът стане непосилен, ще отиде отвъд тренировъчните мисии и ще осигури директна военна помощ вътре в страната?" - ами вие бе главочи, айде влакчето, Киев,автомат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  27 Апр 2022 16:48ч.

  защо се плашите от русия нали искате нов световен ред доминиран от сащ няма да стане без русия китаи и индия затова спрете с провокациите и не създаваите конфликти нямаме никаква работа със сащ на 20 000 км от тук

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  27 Апр 2022 17:01ч.

  Вия чак сега ли разбрахте? 🤣😋

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  27 Апр 2022 17:15ч.

  До днес от 1945г. насам всички войни на САЩ са катастрофа.Не се сещам за изключения,може и да има.Още една?Какво толкова!Чудя се на Путин?Какво се мае?Напълно обкръжени групировки на ВСУ не се унищожават?Включително такива обстрелвали Украйна с тежко оръжие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Апр 2022 17:18ч.

  Аве Скот Ритър им го каза: " «Хотите назову самых лучших учеников военной науки на сегодня? Это русские офицеры! А мы к ним как к детям относимся – «это же русские». А они самые образованные и обученные офицеры из всех, кого можно встретить. Они все понимают лучше нас."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Апр 2022 17:20ч.

  " Они не тратили 20 лет на то, чтобы выламывать двери и вырезать семьи в Ираке, или ползать по холмам в Афганистане, чтобы убить пастуха. Этим мы занимались, а русские масштабно мыслят."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Апр 2022 17:21ч.

  "Русские отошли от Киева, им больше не нужно удерживать ту группировку, она и так не сможет сдвинуться без горючего. Они застряли! Если они выйдут из города, русская авиация их уничтожит. Никакого подкрепления не будет, враг на Донбассе не может сдвинуться. Они в ловушке."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Апр 2022 17:22ч.

  "Русские замкнут кольцо и всех уничтожат. Или возьмут в плен огромную часть украинской армии. И когда это произойдет, ничего не останется. И русские смогут требовать все, что захотят. Вот почему я говорю, что русские победят. Потому что я вижу ситуацию. Я не тешу себя иллюзиями «вот русские не смогли взять Киев и Одессу». Да они и не пытались!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-1945

  27 Апр 2022 17:19ч.

  ''Анализатори'' се надпреварват да омаловажават СССР за разгрома на Хитлер.Огромната грешка на Сталин е че се включва във войната срещу Япония!САЩ никога нямаше да сломят Япония без червената армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  27 Апр 2022 23:32ч.

  На Сталин са му трябвали изключително Курилите. Без тях Съветите са нямали оперативен простор в Тихия океан. А японците са си получили рестото за Руско-японската война 1905. Всичко се връща на този свят, всичко....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  28 Апр 2022 8:57ч.

  Курилите са незначителна придобивка. Сталин воюва с Япония по идеологически мотиви ! Налага съветското влияние в Тихоокеанския район ! Пряко следствие на това става Корейскаъа война…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  28 Апр 2022 10:55ч.

  След като са толкова "незначителни" Курилите, защо Япония напира 60 години за тях, а Русия ги държи и двете държави са юридически все още във война от 1945г. насам....Точно поради геостратегическото им положение в Тихия океан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Япония е малка земя с много население

  28 Апр 2022 12:06ч.

  За нея всеки кв.метър земя е безценен ! За това Япония “напира” за Курилите. Никой не прекарва стратегически флот през стеснения като Курилите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повтаряте стереотипи за Япония

  28 Апр 2022 18:13ч.

  Хокайдо е втори по големина остров (80 000 кв км), а се населява от 5 милиона души...Студено им е на японците там. Добре им е, и топло, и приятно, дупе до дупе в 20-30 кв м апартаменти. История, култура, традиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да оставим, че "малката земя"

  28 Апр 2022 18:17ч.

  е 375 000 кв км със 120 милиона население. Германия е 350 000 при население 85 милиона, има си и високи планини, и обширни гори и пр и никой не се оплаква,че квадр метри не стигат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...успеха на Украйна в удържането на руското настъпление към Киев

  27 Апр 2022 17:21ч.

  Само от тези думи човек може да си направи извода, що за "обективна" медия е тая. Руснаците сами се изтеглиха от тези територии, тъй като преговорите започнаха да дават надежда. В отговор получиха какво??? - Буча и биене в гърдите, как ги били прогонили. От Гардиън явно не са били на терен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аза

  01 Май 2022 19:07ч.

  Да,с дрон и от сателит гледат,ама не виждат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  27 Апр 2022 17:22ч.

  ''обстрелвали Украйна с тежко оръжие'' да се чете ''.......Донбас''

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог забавя, ала не забравя

  27 Апр 2022 17:44ч.

  Британия е на площ колкото две Българии и половина. Ако предозират с дразненето на мечката, ще си получат цунамито по пълна програма и това ще бъде краят им, като на принцеса Даяна. По-добре да мълчат и да се навеждат, както, разбира се, и да гледат да си оправят отношенията с Русия - само в техен интерес е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В основата на проекта "русофобия"

  27 Апр 2022 17:46ч.

  и на проекта "война чрез Украйна с Русия" са наглосаксите. Удоволствие е да се чете как редят сълзи и сополи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тц, не са само наглосаксите,

  28 Апр 2022 20:15ч.

  а предимно и основно едни много умни хора. И 2-те им държави нямат заявени точни граници в ООН. Затова каквото окупират си е тяхно. След като Тръмп призна окупираните сирийски "Голански Възвишения" за и*раел-ски, вече започват усилено строителство на жилища. Само за избрани. От Бога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизлечимо болни

  27 Апр 2022 18:14ч.

  Затрепериха им гащите нещо. Нали щяли да воюват 10 години, нали щяли да побеждават, какво стана, че взеха да си признават? И пак тяхното тупане в гърдите и еднолично демократично виждане. Не разбраха от какво си патят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Молете се Путин да не започне ядрена война

  27 Апр 2022 18:16ч.

  Защото няма нито морални спирачки, нито разум. В полуплешивата му главица са останали само инстинктите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  27 Апр 2022 19:38ч.

  Спрете да наглеете спрямо свята Русия и няма страшно. Но удобно да стоварвате собствените си грехове на Путин - това е обичайната ви наглост, вследствие на естествена тъпота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  27 Апр 2022 20:23ч.

  Ти си някакъв жалък продукт на путинофилската пропаганда на Ивчо Христо и Вацев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жена ти

  27 Апр 2022 21:11ч.

  А ти за какъв се мислиш бе, смешко?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Васисуалий Лоханкин-Майнич

  28 Апр 2022 18:19ч.

  но не личи да е стигнал до физиката за 6-ти клас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти пък се изказа на тема "морални спирачки и разум"...

  28 Апр 2022 20:19ч.

  Не си ли запомнил коя е единствената държава, която е употребила ядрено оръжие в цялата история на света?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Апр 2022 19:04ч.

  Гардиън описва по интересен начин "Прекрасният нов свят"...:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  27 Апр 2022 20:21ч.

  Тая може и да може, ама следващата с 3-4 милиона украински партизани няма да може и ще се изсули позорно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Райна

  27 Апр 2022 20:57ч.

  Ако има такава. Но и да не стане сега, в още по-следващите пък със сигурност вече рашистите няма как да не се изсулят все от някъде. Избори, пардон - войни, до дупка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смешна майно

  27 Апр 2022 21:13ч.

  Лесно се става партизанин от дивана, ама сега няма компартия, че да надъхва. Хората се умориха от американските глупости. Искат да са си вкъщи, на топло, живи и здрави, без значение колко долара дават американците или колко рубли руснаците. Впрочем, като си дал такива съвети, иди и поведи партизанско движение, ще те оценят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  27 Апр 2022 21:47ч.

  Като ти разрушат дома, направят близките ти бежанци или ги убият не е необходимо много да мислиш за да станеш партизанин. А в Украйна има повече от 3-4 милиона такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те ако искаха да стават "партизани"

  28 Апр 2022 18:23ч.

  нямаше да дойдат с БМВ-тата тука. Ти не разбираш ли, че тия бежанци в големия брой са икономически мигранти?! Все едно някъде 1995 г Западът да отвореше границите за всички желаещи българи, с осигурено убежище, помощи и т.н. Да прощават истинските бежанци (каквито са над 800 хиляди в Русия).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  27 Апр 2022 21:11ч.

  Руснаците са готови да унищожат света от яд, че никога не са имали това: --- https://www.youtube.com/watch?v=O24AipZ-buQ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петте фази на скръбта:

  27 Апр 2022 22:16ч.

  1. Отрицание; 2. Ярост; 3. Пазарлък; 4. Депресия; 5. Плащане в рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, има и шеста фаза -

  27 Апр 2022 23:19ч.

  преминаване на страната на Русия. Това, обаче малко хора го владеят. За това и не ги дават по телевизията. Самите репортери не ги разбират. А ако ги разберат - оказва се, че вече е късно. Други преди тях са ги изпреварили, най-вече с рублите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четенето на този жален джендърски квич

  28 Апр 2022 8:53ч.

  Доставя удоволствие. Работайте братя !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б. Джонсън: Как може да преговаряш с крокодил, който ти е захапал крака?

  28 Апр 2022 9:30ч.

  Крокодилът (колективният Запад) е захапал крака на Русия, а Украйна е само една въшка на чело, която просто трябва да смачкаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Глупости" пише глупости, Курилите са много стратегическо място за отбраната на Русия.

  28 Апр 2022 10:04ч.

  Те предпазват континента от изток, като образуват естествена защита. Така не може безпрепятствено да се нападне Русия от Япония и съдружника и САЩ. Много пъти японците са предлагали на руснаците да купят тези острови, но Русия няма да ги продаде никога. Заради това още не е сключен мирен договор на Русия с Япония от Втората световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупак рецидивист

  28 Апр 2022 12:02ч.

  Курилите нищо не предпазват. Освен че в шелфа има газ и служат за престиж , за друго не служат на Русия. Стратегическите военни трасета за Тихоокеанския флот са на север, през Охотско море

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупакът явно си ти

  28 Апр 2022 17:15ч.

  Погледни картата къде са Курилите и къде е Охотско море и пак разсъждавай... Курилите имат същата геостратегическа тежест като Крим или Проливите.. Осигуряват надеждна защита на Тихоокеанския излаз на Русия Осигуряват контрол

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спорни са само Южните Курили - 2 , 3 острова до Хокайдо

  30 Апр 2022 15:23ч.

  Останалите острови и преди са били руски. Проливът Лаперуз винаги е бил под пълен електронен контрол на САЩ. Когато руски съдове търсят оперативен контрол в Пасифика - минават над Сахалин и през Охотско море и северните Курили влизат в океана. Специално стратегическите подлодки клас "Борей" са базирани на източния бряг на Камчатка и въобще не зависят от Курилите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен това Русия никога няма да приеме да върне Курилите…

  28 Апр 2022 12:11ч.

  дори да нямат никакви природни богатства, нито стратегическо значение, заради ПРЕЦЕДЕНТА. Щото ако върнат архипелага и подпишат мирен договор с Япония, след нея други яли бой от Русия ще се наредят на опашка да си искат свои загубени земи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охубоху

  28 Апр 2022 13:59ч.

  Гардиън предрича катастрофата на "колективния" запад и горко ридае! Аз не съм против прогнозата им, стискам палци да познаят! Не трябва да си голям пророк, за да разбереш изхода, все пак. Цветя не се предвиждат за изпращането на покойника...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дрън-дрън

  28 Апр 2022 18:28ч.

  "Нашите кореспонденти са на терен в Украйна" Донбас нали е Украйна, защо не сте там?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йончо

  28 Апр 2022 21:40ч.

  Глупостите и небивалици.Знаем за вашата пропаганда облечена във лъженеприятна основа.Колкото повече говорите толкова повече не ви вярвам.Бълвате само лъжи и можете ли можете.Спрете се .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  29 Апр 2022 0:11ч.

  От към разни острови се носи рев.Най-накрая си намерихт майстора.Спокойно тепърва се започва,нали знаете Москва не вярва на сълзи".ВСВ тя ви измъкна от Батак,но вие се помислите за безсмъртни,ами не сте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой, ако натискът стане непосилен, ще отиде отвъд тренировъчните мисии и ще осигури директна военна помощ вътре в страната?

  30 Апр 2022 15:04ч.

  Как кой ? Ами вие - храбрите и емоционални британски гейове ! Вие смело ще акостирате под Донбас и ще потеглите в атака със знамена на цветовете на дъгата ! Срещу злите руснаци хетерасти ! С танцова стъпка и под музиката на Бой Джордж, вие носите на "натиск" ! Вас натискът не може да ви уплаши ! Ти ри ри рам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи