Френският историк Eманюел Тод: Светът не вярва на Запада и може да избере руснаците

Френският историк Eманюел Тод: Светът не вярва на Запада и може да избере руснаците

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Останалият свят не вижда в нас либерални демокрации, а олигархии, които презират своите бедни, смята френският историк Еманюел Тод. Преди всичко се усеща възраждащ се колониален темперамент. Жестоката истина е, че останалият свят не ни харесва. Ако трябва да избира между Запада и руснаците, има риск да избере руснаците, подчератава Тод в своя статия във френското сп. "Мариан". Според антрополозите, посочва авторът, 75% от населението на света е отдадено на семейните ценности. „Нашият ултраиндивидуализъм, феминизъм и ЛГБТ не се харесват на останалия свят“, подчертава​ авторът.​​​​

"Ако ме попитат кое понятие характеризира най-добре днешния Запад, без колебание ще отговоря: "фалшивото съзнание". Вече не знаем какви сме ние, какви са другите и какво мислят за нас. Позволихме нашата индустрия и работническа класа да бъдат унищожени. Неравенствата се увеличават, а стандартът на живот спада. В САЩ продължителността на живота на бедните намалява. Силата на финансовия капитал там превърна политическата система в играчка на богатите. Навсякъде на Запад новата образователна стратификация създава отделни светове за висшистите и за полугражданите със средно образование. Въпреки че икономическите и културни трансформации позволиха на демократичните институции да продължат да съществуват, те разрушиха нравите", пише Еманюел Тод.

"Жестоката истинса е, че останалият свят не ни харесва", отбелязва историкът, имайки предвид "фалшивото съзнание" на Запада. "Ако трябва да избира между Запада и руснаците, има риск светът да избере руснаците“, посочва историкът, който предрече разпадането на СССР в средата на 70-те години и рухването на "американския ред" в началото на този век.

„Западните демокрации се преродиха“, смята авторът. „Ако нямаше „фалшиво съзнание“, западната нация щеше да се смята за либерална олигархия, а не за либерална демокрация, но ние все още вярваме, че сме либерали и демократи и продължаваме да отстояваме нашето превъзходство и универсалността на нашите ценности“, посочва Еманюел Тод. "В името на тези ценности, ние се борим с Русия, за да помогнем на Украйна да запази своята независимост и територия, добавя френският историк, цитиран от ТАСС.

Добавяйки амнезия към „фалшивото съзнание“, смята Тод, Западът избра икономически санкции пред изпращането на войници, забравяйки, че санкциите в никакъв случай не са инструмент за война с ниска интензивност. „Санкциите са класически инструмент за тотална война“, отбелязва авторът. Санкциите имат за цел "дестабилизиране на обществото на врага и унищожаване на неговия режим, като се започне със смъртта на стари хора и деца". „Искахме да унищожим руската икономика“ и да постигнем смяна на властта в Русия, отбелязва Тод. „При тези условия не принудихме ли сами руснаците да отговорят с икономическа ескалация, лишавайки ни от газ, за ​​да дестабилизират нашите общества и режими?", пита авторът.

Според Еманюел Тод налагането на санкции е стъпка към "планетарна война". Мерките, предназначени да задушат врага, трябва да доведат до изчезването на „неутралните“ и тази логика кара Запада да изисква участието на други народи в санкциите срещу Русия. „Нашият собствен преувеличен възглед за самите нас предполага оправдание за този ултиматум", посочва той. „Но нека приемем за момент, като интелектуално преживяване, съществуването на „останалия свят". Как ни вижда той?".

Според антрополозите, продължава Тод, 75% от населението на света е отдадено на семейните ценности. „Нашият ултраиндивидуализъм, феминизъм и ЛГБТ не се харесват на останалия свят“, продължава авторът.

Що се отнася до западните обвинения в „колониализъм“ срещу Русия, Тод препоръчва „да се обърнем към историята“. Великобритания, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Япония, припомня той, бяха "жестоки колонизатори на тези страни, от които днес се изисква послушание". Съединените щати, дълго време изпълняващи ролята на "жандарми" на Латинска Америка, постепенно превърнаха колониалната власт в доминираща глобализация, диктувайки правила и наказания в опит да поддържат контрол над планетата чрез финансови инструменти, интернет и военните. „Но готова ли е Индия отново да се поклони на краля на Великобритания? Желае ли Западна Африка да се подчини на Франция, Индонезия на Холандия, Латинска Америка и арабските страни на Съединените щати, Китай на европейците и японците?“, пита Еманюел Тод.

Според него останалият свят „не вярва на Запада, не се кълне в неговите антропологически и политически ценности, вижда в него не либерални демокрации, а олигархии, презиращи бедните, и отново усеща завръщащия се колониален темперамент“.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • не ги харесвали

  02 Окт 2022 14:16ч.

  Каквото почукало, това му отвърнало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силно! Даже много силно!

  02 Окт 2022 14:17ч.

  Не искам да добавям нищо, за да не разваля илюзията, че на Запад хората се пробуждат!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  02 Окт 2022 15:13ч.

  Няма кой да ви харесва , освен малък процент немислещи хора с промити от наглата ви гьобелсова пропаганда мозъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХММММММ....БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛЕН Г-Н ТОД!

  02 Окт 2022 15:38ч.

  Европейският парламент ще Ви обяви за Путинист и ще поиска да бъдете включен в списъка на самнкционираните. Вие и семейството Ви - децата Ви, съпругата Ви и Вие няма да можете да пътувате никъде, активите Ви ще бъдат присвоени и изпратени в помощ на Украйна. Ще искат официално да се отказвате от идеите си и публично да поддържате Украинския Азов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  02 Окт 2022 15:43ч.

  Прав е човека. Всеки стъпил на земята ще избере Русия. Гордея се че съм роден в България, а не на запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Окт 2022 15:56ч.

  Че то какви ценности може да даде Сащ на света ? Страна на 250 години, изтребила коренното население, завладяна от всякакви европейски лумпени-преселници и престъпници, полудели от треската за злато ! Ами те и досега са си такива неандердалци. Какви идеали, каква история, каква култура и народосъзнание ?!?Същите са и в Австралия, с престъпен произход. Е, от такива, кой какво добро чака ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Характерното за тях

  02 Окт 2022 16:32ч.

  Какво е характерно за днешните либерастници,бивши колониалисти - изтребили са до крак десетки етноси и племена. Русия за разлика от тях не е унищожила нито един етнос и племе в империята си. Индуисти,будисти,конфуцианци,мюсюлмани,православни ценят семейните ценности,а протестантите отдавна вече НЕ. Католиците са орта-будала,т.е. лашкат се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВСЪЩНОСТ ЗАЛИТАНЕТО НА ЗАПАДА ПО ЛГБТ ПОМОГНА НА МНОГО ХОРА ДА СЕ ОРИЕНТИРАТ ПРАВИЛНО И ДА ВЗЕМАТ ПРАВИЛНАТА СТРАНА

  02 Окт 2022 19:42ч.

  ...в тази Свещена война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрация ли?

  02 Окт 2022 20:21ч.

  "Демокрацията е въздушен балон, който виси над главите ни и ни кара да гледаме нагоре докато някой пребърква джобовете ни." - Бърнард Шоу

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демокрация ли?

  02 Окт 2022 20:30ч.

  Защо да ви харесваме? Западът роди всички престъпления и ги изпробва на света : колониализма, фашизма, нацизма, цветните революции, майданите и неоколониализма към Източна Европа, Ковида и т.н. Малко ви е фалитът, който ви чака!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еманюел Тод е институция

  03 Окт 2022 7:51ч.

  Не могат да му кривнат кепето /кипата, защото има някои еврейски кръгове които стоят зад гърба му, а други го мразят/. Тод беше първият който разобличи 11/09 , след него Герхард Вишневски... Тод направи жестока и вярна дисекция на атентатите в "Кой е Шарли"...Тод е проруски но не е само историк. Специалист по демография и статистика, поради което прогнозите му са железни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Индиана Джоунс

  03 Окт 2022 11:07ч.

  Не е ли крайно време и индианците - коренното северноамериканско население, също да възроптае срещу 400 годишното американско владичество?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитров

  04 Окт 2022 12:59ч.

  "В името на тези ценности, ние се борим с Русия, за да помогнем на Украйна" = Лъжа; Вие воювате с Русия, за да я унищожите. И това не е от вчера. Според някои Ваши анализатори това стартира от Великата Схизма. Вие сте слуги на Лукавия, били сте и винаги ще бъдете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светът би подкрепил Русия

  06 Окт 2022 18:28ч.

  За съжаление обаче там отрекоха комунистическите идеали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но не са отрекли

  15 Яну 2023 18:46ч.

  християнските, нали? Което е много по важно, защото в повечето случаи, без политиката, са едни и същи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи