Европейците затварят магазини, притиснати от икономическата криза

Европейците затварят магазини, притиснати от икономическата криза

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Две години бизнесът получаваше значителна държавна подкрепа заради пандемията, но сега нарастващите разходи за енергия и обслужване на дългове заедно с общия инфлационен натиск излагат на риск възстановяването на малките и средните предприятия, пише EURACTIV.

Фалитите на фирми, особено малки и средни предприятия, се увеличават стабилно през 2022 г. и се очаква да продължат през 2023 г. в целия ЕС "поради по-слаби икономически перспективи с висока инфлация и цени на енергията, както и затягане на паричната политика и намаляване на правителствената подкрепа", според компанията събирач на дългове Atradius Collections.

Фалитите на фирми са се увеличили с 69% във Франция през последната година, за първи път от над 25 години, установи консултантската фирма Altares Dun & Bradstreet по-рано този месец.

Рискът от фалит също се е повишил в Италия от 11.4% на 16.1%, като почти 100 хил. компании са изложени на висок риск според данни от маркетингово проучване на агенцията Cerved.

Осемстотин тридесет и една хиляди души работят в италиански компании с риск от изпадане в несъстоятелност, което е увеличение от почти 129 хил. спрямо 2021 г. (7.2%). Около 2.1 милиона души работят в компании, смятани за по-уязвими, а общо над 3 милиона души работят в "несигурни" компании.

Подобна тенденция се наблюдава в Полша, където данните от Министерството на развитието и технологиите за затварянето на предприятия показват, че 104 300 заявления за затваряне на магазини са били подадени до властите досега тази година, което е с 25.8% повече от миналата година. Заявленията за временно спиране на дейности също са се увеличили с 39.4% през последните дванадесет месеца.

Положението е още по-лошо в Обединеното кралство, където "повече от един на всеки 10 британски бизнеса отчита умерен до сериозен риск от неплатежоспособност през август 2022 г.", според Службата за национална статистика. До септември 2022 г. нивата на неплатежоспособност надхвърлиха тези преди COVID, което направи Обединеното кралство една от най-засегнатите страни.

Цените растат, подкрепата спада

Докато държавната подкрепа за COVID поддържа броя на фирмите в риск от неплатежоспособност нисък, интересно е да се отбележи, че високи нива на несъстоятелност могат да се видят на пазари, където фискалната подкрепа беше преустановена, установи Atradius Collections. Австрия, Белгия, Франция и Обединеното кралство са начело в списъка на ЕС.

Анализаторите също така бързат да подчертаят, че числата са изкуствено завишени от зомби компании - "компании, които съществуват, за да получават пари при изключително ниски лихвени проценти и програми на централната банка", посочва Allianz Trade.

Колко от тези компании-зомбита действително съществуват е трудно да се каже - Френската сметна палата говори за не повече от 2.5% в доклад, публикуван през юли.

За някои МСП обаче борбата е реална. "150 хил. МСП са изложени на риск от внезапна неплатежоспособност", каза генералният секретар на синдиката на френските работодатели Жан-Юд дю Менил миналата седмица, тъй като енергийните договори трябва да бъдат предоговорени за следващата календарна година и се очаква разходите да се увеличат с до 250%.

EURACTIV разкри още през август, че 20-30% от МСП може да изпаднат в неплатежоспособност до края на годината, според профсъюза SDI.

Обезпечените от държавата заеми добавиха допълнителна тежест върху френските компании, които сега са принудени ги да изплащат след двегодишно забавяне. Все повече и повече МСП с функциониращи бизнес планове изчерпват парите си, а разсрочването на дълга, макар и опция, почти никога не се използва, коментираха от Френската централна банка пред EURACTIV.

Полската платформа за обмен на икономическа информация Krajowy Rejestr Długów също очертава подобна, макар и не толкова широкомащабна тенденция: "цените на бензина и енергията оказват влияние върху финансовото състояние на бизнеса" и "някои предприятия със сигурност ще пострадат, макар че е трудно да се каже колко", каза Анджей Кулик, говорител на компанията, пред EURACTIV.

Инфлацията достигна 15.6% през септември 2022 г. на годишна база, което е пет процента над средната стойност за ЕС от 10.9%. Дори страните, които не са имали значителен ръст, очакват промяна с наближаването на зимата.

Германия, която отбеляза намаление на фалитите на фирми с почти 20%, се готви за скок, тъй като енергийната криза удря растежа на бизнеса, особено енергоемките компании и услугите от типа бизнес за потребителя, които са най-силно засегнати от спада в потреблението. Пекарните, които попадат и в двете категории, са в центъра на общественото внимание.

Трябва да се отбележи, че за разлика от своите съседи, плащанията на германското правителство за пандемията бяха под формата на безвъзмездни средства, а не заеми.

"Ценови щитове" и "гаранции за електроенергия"

Държавното финансиране досега предпазваше компаниите от най-лошите последици от енергийната криза.

През 2022 г. в Италия бяха въведени осем законодателни мерки, насочени към ограничаване на разходите за електроенергия, природен газ и горива, както и непреки мерки, насочени към защита на покупателната способност на домакинствата и ликвидността на бизнеса - за нетни разходи по заеми от 54.4 милиарда евро, или 3.5% от БВП през 2021 г., според доклад на мозъчния тръст "Брьогел".

Същото важи и за спорния "икономически защитен щит" от 200 милиарда евро на германското правителство, 91 милиарда от които ще бъдат използвани за ограничаване на цените на газа.

Силното лобиране от страна на синдикатите на работодателите накара френското правителство да предприеме действия, а министърът на икономиката Брюно льо Мер обяви създаването на "гаранция за електроенергия" преди преговорите за енергиен договор, въпреки че подробностите все още не са разкрити.

Разсрочването на дълга също е достъпно чрез специална услуга във Френската централна банка, въпреки че синдикатите и индустрията подчертаха ясно ограничение - всяко разсрочване би добавило компанията към списък с "плащания по подразбиране", което е достатъчно, за да изплаши потенциални клиенти и инвеститори.

 

Източници: EurActiv, "Дневник"

 

 

Още от На фокус

Коментари

 • smb

  26 Окт 2022 12:40ч.

  Споко, Урсула купи по 10 ваксини за всеки един гражданин на страна от ЕС, така че важното е да сме живи и здрави, пък другото майната му...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  26 Окт 2022 12:43ч.

  А в България?Като гледам положението в града ни,май ще останат само големите магазини,аптеките и тези за стоки втора употреба.Тук-таме ще има и нещо друго за разнообразие.Е,в София е друго,там е елита на територията,за тяхното благосъстояние се грижат хиляди НПО-та и фондации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако продължавате

  26 Окт 2022 16:53ч.

  Да пазарувате от големите хипермаркети нищо чудно една сутрин без ваксина да не ви дадат хляб. Тогава ще ревете за малките квартални магазинчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, не трябваше ли да фалират у Рашката?

  26 Окт 2022 13:03ч.

  Що тъй стана?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рада Госпожина

  27 Окт 2022 7:09ч.

  Защото европейските народи бяха излъгани,че просто помагат на Украйна.Всъщност те ,като колонии на САЩ водят война срещу Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалира още преди

  27 Окт 2022 10:09ч.

  4 месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "бизнесът получаваше значителна държавна подкрепа"

  26 Окт 2022 13:05ч.

  Това при соца тук му казвахме "държавни дотации"! Много лошо нещо, да знаете! Явно "запада" е прихванал НАЙ-ЛОШОТО от соца!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  26 Окт 2022 13:29ч.

  Образованието преди всичко. Това, което си носиш в главата, никой не може да ти го вземе.... Децата на приятелите и съседите ми щипнаха първи на Запад, сега ме питат каво да правят. НЕ ЗНАМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  26 Окт 2022 18:49ч.

  Та те образованието ни набързо го харизаха на Сорос и резултатите са видни.Но лошото е,че е така навсякъде в "цивилизования свят".Училищата ги превърнаха в инкубатор на функционално неграмотни деца с тенденция за производство на джендъри-дебили.Бъдещето се очертава тъжно и страшно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • безплатният обяд свърши

  26 Окт 2022 13:45ч.

  сега ги видяхме великите и единствени цивилизовани колко могат да се справят в реалният свят с реалните сметки, проблеми и прочие. то така на чужд гръб всеки може, ама да ги видим сега като ги притиснат колко са способни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-лошо ще настане догодина

  26 Окт 2022 13:50ч.

  Винаги е така при затягане на положението. Лошото настъпва след като се изразходва натрупаното. Когато спестяванията се изразходват, дрехите са износени, запасите в мазета и килери са се свършили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бавно и полека

  26 Окт 2022 14:21ч.

  Европата върви към въвеждането на Безусловен базов доход.. Демек ЕС се превръща в един голям инкубатор, в който след третото поколение пилетата вече ще са забравили да летят..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  26 Окт 2022 14:59ч.

  Аз съм шокиран! Нима ще се появят и безработни?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • криптобиолог

  26 Окт 2022 15:52ч.

  Европейците сами си начукаха проблемите. Първо - съгласиха се да им начукат насила война която не могат да платят нито с кръв нито с пари. Второ - поканиха всякаква паплач от къде ли не на издръжка. Паразитите изяждат всеки организъм и го ликвидират. Който разбрал - разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  27 Окт 2022 1:41ч.

  Не мое да биде? Нъл газта поевтиня?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, как7во стана с тия 400 000 европейци,

  27 Окт 2022 10:09ч.

  които избягаха в Грузия ? А ония, които спят по нивите в Казахстан ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Окт 2022 16:09ч.

  Китайците идат, та дано вденете основите на алгебрата! Прогресът винаги е идвал от Изток и никога от Запад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инфлацията достигна 15.6% през септември 2022 г. на годишна база, което е пет процента над средната стойност за ЕС от 10.9%.

  27 Окт 2022 20:55ч.

  В подмандатната на чичо Сам територия инфлацията достигна 40,4% през септември 2022 г. на годишна база, което е 30 процента над средната стойност за ЕС от 10.9%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи