"Експрес": Съпругът на Урсула фон дер Лайен замесен в съмнителни фармацевтични сделки

"Експрес": Съпругът на Урсула фон дер Лайен замесен в съмнителни фармацевтични сделки

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: exxpress.at

Бизнес дейностите на съпруга на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен са в центъра на вниманието на европарламента в момента. Основният проблем е съмнителното отпускане на субсидии за фармацевтични компании, в което Хайко фон дер Лайен играе водеща роля. 

Вероятно не е случайно, че именно безпартийната италианска евродепутатка Франческа Донато повдигна въпроса за бизнес дейностите на съпруга на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (64). Както информира вестник Welt, в изпълнено с възмущение писмо от 26 октомври до председателката на специалната комисия "Корона" на ЕП Катлин ван Бремпт, Донато съобщава за "неморални действия" и "смущаващи новини", които се разпространяват за Хайко фон дер Лайен (67).

Като италианка тя трябва да знае, че само преди десет месеца в Удине, Италия е създадена компанията Orgenesis Italia, дъщерно дружество на едноименната американска компания Orgenesis, която е специализирана в генната и клетъчната терапия и в която Хайко фон дер Лайен като специалист по клинични изпитвания е медицински директор от 2020 г. насам.

Евродепутатът Франческа Донато е поразена от факта, че компанията Orgenesis Italia е успяла да осъществи преврат малко след създаването си. Тя придобива дял във Фондацията за генна терапия и разработване на лекарства с помощта на РНК технология на университета в Падуа, която е масово субсидирана със средства на ЕС. По-конкретно, 320 млн. евро от Фонда за възстановяване на ЕС са постъпили в Падуа, като част от тях - 383 000 евро - са били предоставени директно на Orgenesis Italia. А кой е в надзорния съвет на гореспоменатата фондация? Някой си Хайко фон дер Лайен. Нещо повече, фон дер Лайен подава оставка оттам в същия 26 октомври, когато Франческа Донато изпраща писмото до председателя на специалния комитет "Корона". Вероятно всичко това е съвпадение.

Неговите бизнес дейности са поставени под въпрос с оглед на финансирането от ЕС, Хайко фон дер Лайен Източник: LinkedIn

Обвиненията срещу Хайко фон дер Лайен: действията му са били не само "неразумни", но и "неетични"

Оливие Худеман от неправителствената организация Corporate Europe Observatory, която се застъпва за прозрачност при влиянието върху политиките на ЕС, критикува съпруга на председателя на Европейската комисия пред вестник Welt. "Позицията на Хайко фон дер Лайен във фондацията на университета в Падуа по време на отпускането на безвъзмездните средства носи риск от конфликт на интереси."

Като съпруг на председателят на ЕК, за Хайко фон дер Лайен е било "неразумно да поеме официална ръководна роля в проект с такова значително финансиране от ЕС". Самият депутат от ЕС Франческа Донато пише в писмото си до председателя на комисията за "Ковид" : "Явно е неетично съпругът на председателят на ЕК да участва в управлението на част от тези средства за финансиране на научни изследвания на група добре познати мултинационални фармацевтични компании, включително и на самата Orgenesis."

Но това не е всичко - Хайко фон дер Лайен е свързан и с друго съмнително финансиране. След назначаването на фон дер Лайен за медицински директор на Orgenesis, в ЕС са създадени поне четири дъщерни дружества, някои от които са получили милиони субсидии. През ноември 2021 г. например гръцкото правителство е инжектирало "до 32 млн. евро" в съвместно предприятие, което Orgenesis е сключила с биотехнологичната компания Theracell, съобщава Bloomberg.

Хайко фон дер Лайен има водеща роля в Orgenesis като медицински директор

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен също дължи обяснения за сделката на ЕС за ваксината Covid 19

Но това не е всичко. Orgenesis получи голяма помощ също и в Нидерландия. При финансирането на консорциум от биотехнологични компании и университети 1,2 млн. евро бяха предоставени на Mida Biontech, дъщерно дружество, изцяло притежавано от Orgenesis. А в Германия, родината на фон дер Лайен, Orgenesis вече има клон, основан през март 2021 г. Главен изпълнителен директор е Хайко фон дер Лайен. Седалището на компанията се намира на последния етаж на пететажна жилищна сграда в Мюнхен-Швабинг.

Във всеки случай в писмото си евродепутатът Донато повдига въпроса дали отпускането на субсидии на Orgenesis е било извършено правомерно. Но по-важното е дали дейностите на Хайко фон дер Лайен във фармацевтичната индустрия са съвместими с позицията на съпругата му?

Дискусията за бизнес дейностите на Хайко фон дер Лайен е взривоопасна, не на последно място на фона на разследванията на Европейската прокуратура (EPPO) на многомилиардните сделки на ЕС за ваксини срещу Covid-19. Става дума за съмнителна размяна на текстови съобщения между ръководителя на Европейската комисия фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла. Председателят на ЕК категорично отказва да разкрие съдържанието на SMS-ите.

Източник: exxpress.at

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Не мое да бъде

  08 Ное 2022 17:41ч.

  Не вярвам. Таквизи кристално чисти демократье не мое да крадат като тъмни балкански субекти 🤭

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така

  08 Ное 2022 17:51ч.

  Така така,и аз невярвам нито ду-ми-чка!Това е долна и подла руска пропаганда,с цел вбиване на клин в единния ЕС!Хааах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен съм с Вас!

  08 Ное 2022 19:40ч.

  Това са фейкови, от "жужето" (най-вероятно)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на сайта Гласове, че...

  09 Ное 2022 9:33ч.

  ...събра смелост да публикува тази претоплена новина. Преди година и 1/2 що триене падаше в коментарите, когато се споменеше за тази грозна история на фамилия фон дер Лайен, чудо беше...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паралели

  13 Ное 2022 11:28ч.

  Чист е като сина на Байдън - кой би могъл да се усъмни :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАГА

  08 Ное 2022 17:49ч.

  Сега ще ги изплакнат във водичка втора употреба и ще станат кристално чисти, като моминска сълза. Тия номера и на нас са ни ясни. Престъпниците по цял свят си приличат, особено когато са във властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено, че всичко това са серия от случайности! Всичко, което идва от ЕК и ЕС е добро! Това си го набийте в кухите лейки!

  08 Ное 2022 17:50ч.

  Лесно е - от Запад е добро, от Изток е зло! Само ЛГБТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, кушеркътъ ду очнити ебълки у курупциа

  08 Ное 2022 17:50ч.

  ма туй било "носилу риск ут кукуфликт нъ интиреси"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  08 Ное 2022 18:30ч.

  Пробутала предварителна сделка за 1.8 млрд ваксини от файзер за целия EU, при популация от 450 млн души, значи по 4 ваксини на калпак. Много перспективно, освен ако не направят ваксинирането задължително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече няма да мине номера

  08 Ное 2022 18:32ч.

  Особено пък тук

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • странно

  08 Ное 2022 18:34ч.

  Нито дума за Pfeiser.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  08 Ное 2022 18:35ч.

  Това са клевети на комунистите и бекапето. Не допускам тези усмихнати и ведри хора да са замесени в нещо непочтено. От тях лъха демокрация и светлина, европейско благородство и духовност. Всички у дома много ги харесваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ааа, не може да бъде!

  08 Ное 2022 18:36ч.

  В ЕК корупция няма! Там е "цветя и рози", и елей се лее! Абе, идилия! Обаче, май има доста гнило в Дания, опа, пардон, в Брюксел! И тая кака има лице да вика, че Путин е льош! Де и евроджендърчета недоклатени! Анадънму?👹

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сайко

  08 Ное 2022 18:43ч.

  Тази не само трябва да бъде отстранена и съдена, но този пост председател на европейската комисия трябва да се закрие, да не инсталират друго апокалиптично недоразумение. Достатъчно свине има във фермата Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, те наистина не са добре с главата

  08 Ное 2022 18:48ч.

  По-добре бъдете нащрек с децата си, щом вкараха Хелоуин в учебната програма... А "америка против България" и сумати норвежки НПО-та са доста щедри в заплащането да вкарат извратенящината в учебните заведения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грешка

  08 Ное 2022 18:49ч.

  *Това беше за другата статия за хомосексуализма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никаква грешка не е

  08 Ное 2022 18:51ч.

  трябва да се публикува под всяка статия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаше гласове, призоваващи Л. Кьовеши

  08 Ное 2022 18:59ч.

  да разследва Уршура и благоверния й за зделките с Пфайзер. Но нещо се умълчаха по въпроса. Корупцията в ЕК - най-демократичната корупция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кашоните, на чийто фон са се снимали двете почтени и благородни европейски лица,

  08 Ное 2022 19:08ч.

  хайли-лайкли съдържат прясно напечатана комисиона от Pfizer.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Ное 2022 19:33ч.

  Долна алчна сган готова да затрие света за пари! За какво са им само не ми е ясно!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за да са осигурени материално и с безбеден живот и те, и поколенията им тук, на Земята.

  08 Ное 2022 19:47ч.

  толкова е ясно и простичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арийци

  08 Ное 2022 19:57ч.

  и двамата, а Хайко – аристократ. Ама ний аслъ какво искаме от тия хора. Добродетелите са за средната класа, за бедните – да не казвам, че е цинично.. На 8000 м вика Райнхолд Меснер, алпинистът, моралът спира да действа – гледаш, че някой умира и не изпитваш нищо. По социалните върхове – същата работа от перспективата на сем. фон Лайен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  08 Ное 2022 22:09ч.

  Такива физиономии имат двамата - мазни и усмихнати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  08 Ное 2022 22:28ч.

  Как да не са мазни и усмихнат, като им мина номера и прецакаха 500 000 000 еврогейци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  09 Ное 2022 6:04ч.

  До 08 Ное 2022 19:57ч.: Никакви арийци не са; тя плоска като дъска, той с животински голямо междувеждие и със скъпернически обратен нос...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така е

  09 Ное 2022 11:09ч.

  Уж родила 7 деца, а е невероятно плоска. Този тип рокли вдигат гърдите нагоре, а при нея пазвата е празна?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • очевидно Фондерлайнен и Шармишел ще бъдат разкарани от европейския връх

  09 Ное 2022 6:35ч.

  но това не може да ни радва,защото не съществуват никакви разумни,справедливи и демократични правила за назначаване на достойни хора по върховете на ЕС.Това е голям проблем на Европа!Гледаме филма "от трън,та на глог", да махнем боку и да доди кирчу,да махнем олаф и да да доди аналена...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма страшно!

  09 Ное 2022 7:52ч.

  Комисия ще направи обстойна проверка, ще установи, че фон дер Лайен-съпруг е чист като сълза и ще напише загрижен доклад за корупцията в България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • объркан свят

  09 Ное 2022 8:23ч.

  Оня ден питам една демУкратка, тъпа чапла кои са европейските ценности, че да ги заобичам и тя ми реди - ами...права на човека, свободи и дрън, дрън. Ми какви права? Аз ако открадна 200 лв. и ще ме окаушат, а другарката Урсуза с милионите се разхожда напред назад. Тия западни идиоти искат да обърнат юг на север, а север на юг, ама тяхната няма да стане. Извратеняци, които ще ни дават посока на живота. Тц...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стандартната чапла всъщност е доста умна и хитра животинка,

  09 Ное 2022 9:49ч.

  за разлика от демократичните чапли, които са само хитри

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  09 Ное 2022 9:49ч.

  Светът се управлява от префинени, "благородни", разбойнически семейства. Ще им дойде и на тях времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едва ли ще е на този свят. А тези благородни разбойници плюят с присмех и презрение на тази надежда... наричат я надеждата на отчаяния пролетарий. Не им мигват озверелите от алчност очички; не вярват нито в Бог, нито в Божия съд.

  09 Ное 2022 10:05ч.

  Смисълът на живота им е: грабеж до кръв и смърт, в името на личното им и семейно охолно благоденствие за хилядолетия напред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писано за такива като фон лайен -Как неочаквано дойдоха те до разорение, изчезнаха, загинаха от ужаси!

  09 Ное 2022 12:06ч.

  .... безмалко се не подхлъзнаха стъпките ми – (защото) аз завидях на безумните, гледайки добруването на нечестивите, за тях няма страдания до смъртта им, и силите им са крепки; Затова гордост ги е обвила като огърлие, и дързост ги облича като накит; изпъкнали са очите им от тлъстина, бликат помислите в сърцето; на всички се присмиват, злобно разнасят клевети, говорят надменно; дигат уста към небесата, и езикът им обикаля по земята. Затова и народът натам се обръща, пият вода с пълна чаша и казват: „как ще узнае Бог? и може ли да знае Всевишният?“ И ето, тия нечестивци добруват на тоя свят, трупат богатство. (И казах си:) напразно ли аз очиствах сърцето си, умивах в невинност ръцете си, ... И мислех си, как да разбера това, но то беше мъчно в моите очи, докле не влязох в Божието светилище и не разумях техния край. На плъзгави пътища си ги турил Ти и ги сваляш в пропаст. Как неочаквано дойдоха те до разорение, изчезнаха, загинаха от ужаси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не вярват нито в Бог, нито в Божия съд

  09 Ное 2022 12:12ч.

  то е като физиката: даи вярвам, че земята е плоска, това не променя факта, че не е. Същото и с Господ, дали вярваш или не, той съществува. Не е нужно да вярваш, но само глупаците го отричат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ето, тия нечестивци добруват на тоя свят, трупат богатство.

  09 Ное 2022 12:15ч.

  И мислех си, как да разбера това, но то беше мъчно в моите очи, 17 докле не влязох в Божието светилище и не разумях техния край. 18 Тъй, на плъзгави пътища си ги турил Ти и ги сваляш в пропаст. 19 Как неочаквано дойдоха те до разорение, изчезнаха, загинаха от ужаси! 20 Както сън изчезва след събуждане, тъй и Ти, Господи, като се събудиш, ще унищожиш. 21 Когато кипеше сърцето ми и се терзаеше вътрешността ми, 22 аз бях невежа и не разбирах; като добиче бях пред Тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото ето ония, които е отдалечават от Тебе, загиват

  09 Ное 2022 12:19ч.

  Но аз съм винаги с Тебе; Ти ме държиш за десницата; 24 Ти ме ръководиш с Твоя съвет и после ще ме приемеш в слава. 25 Кого имам на небето? а с Тебе ли съм, на земята нищо не искам. 26 Изнемогва плътта и сърцето ми; Бог е твърдина на сърцето ми и мой дял вовеки. 27 Защото ето ония, които е отдалечават от Тебе, загиват... 28 А за мене е добре да съм с Бога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  09 Ное 2022 16:07ч.

  Урсула си го е преместила от единия крачол в другия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека

  10 Ное 2022 8:43ч.

  со го премести. Човешкият живот е кратък. И какво после -Нищо? - да, ама не. САмо глупаците и много повърхностните мислят, че няма Бог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пазар

  10 Ное 2022 8:22ч.

  тази трябва да я об есят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иде, ако не тая зима, то следващата

  10 Ное 2022 8:37ч.

  Саад ал-Кааби, министърът на енергетиката на Катар, каза на 18 окт в интервю за Financial Times, че ако Европа остане без руски газ, ще се обрече на икономически упадък и страдание за неопределено време. При „нулев руски газ“ за Европейския съюз, каза той, „проблемът, мисля, ще бъде огромен и за много дълго време“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цената

  10 Ное 2022 8:40ч.

  Макрон, Роберт Хабек, който е вицеканцлер и министър на икономиката в правителството на Шолц, и други европейски лидери вече се оплакват, че цената на американския втечнен природен газ, който трябва да пристигне в европейските терминали, е 4 (четири) пъти по-висока от тази на американския пазар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марги

  11 Ное 2022 11:21ч.

  Айде бе! Клевета от враговете! НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! Калят това "свето"семейство....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фон дер Шайзен.....,.

  12 Ное 2022 9:37ч.

  Туй име Красно, чисто.....Тази хазарска невестулка иска да забрани християнската Коледа , щото дразнела сетитското племе и инженерите от третия свет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи