ЕК: Ако руски нефт се преработи от трети страни, той вече не е руски нефт

ЕК: Ако руски нефт се преработи от трети страни, той вече не е руски нефт

ЕС въведе изключения за тавана на цените на руски петролни продукти

Два вида нефтопродукти от руския суров петрол бяха изключени от тавана на цените на петрола в Европейския съюз. Това стана след актуализация на разясненията на Европейската комисия, публикувани на официалния ѝ уебсайт.

"Ако руски петролен продукт в трета държава се преработва чрез смесване с продукт с произход от друга държава, в резултат на което се получава различен продукт, тогава руският петролен продукт вече не се счита за продукт с руски произход и горната граница на цените не се прилага", се казва в текста.

"Ако тези продукти (произведени от руски нефт) са били съществено преработени в трета страна, те вече не се считат за продукти с руски произход и таванната цена не се прилага", се казва още в съобщението на Европейската комисия.

Съветът на ЕС одобри решението за въвеждане на таван на цените на 4 февруари. Съществуват две ценови равнища за руските петролни продукти: едно от 45 долара на барел за петролни продукти, които се продават с отстъпка от суровия петрол (мазут, нафта), и друго от 100 долара на барел за петролни продукти, които се продават на по-висока цена от суровия петрол (дизел и керосин).

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • рукола Z

  07 Фев 2023 9:07ч.

  Затова САЩ е номер едно, защото другите са прости по цялата тиква! 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  08 Фев 2023 16:36ч.

  Сякаш някой ги пита. ФАЩ и ЕСССР могат да пуснат цистерните да минават през къщи, аз ще се изплюя и изсеквам във всяка, и петрола вече няма да е руски ! Разбира се срещу минимум 5-10% комисионна :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прости ЕК отрепки

  07 Фев 2023 9:25ч.

  Така се оплетоха с тея "тавани", че буквално тавана им паднаха на главите... ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • безрезервната фобия е психическо заболяване

  07 Фев 2023 9:41ч.

  Таванът фактически обогатява посредника. Разликата я плаща крайният потребител, в случая главно европейците. На всичкото отгоре посредниците богатеят, за сметка на крайния купувач, но и оценявайки жеста на Русия, с което вместо врагове и конкуренти, Русия трупа приятели. Друг е въпросът, че най-вероятно посредниците са замаскирани руски фирми, защото никой не е будала да изнася просто така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gogo

  07 Фев 2023 9:51ч.

  Крайно време е нормалният гражданин да проумее, че назначените администратори се занимават единствено с това, как да товарят хората с по-големи налози под всякаква форма, и да държат населението бедно....да не повдига глава от ежедневните си проблеми, за да не разбере, че повечето от тези бюрократи са абсолютно излишни и неоправдано скъпи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  07 Фев 2023 14:29ч.

  Направо са вредни и опасни за здравето. Но са добри за управляващата върхушка. Която не е тази от телевизора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  07 Фев 2023 9:55ч.

  Това е така по митническите закони на ЕС и не само за петролни продукти. Ако в България се внесе суровина от страна извън ЕС и се преработи в различен краен продукт, той вече е с произход от страна на ЕС. Например консервните ни предприятия внасят суровини-зеленчуци от Турция, преработват се тук, например в лютеница и вече тази лютеница е с произход България и може да се изнася в страна от ЕС без митническо облагане. Не знам какви са митническите тарифи на стоки от Индия в ЕС, но очаквайте за петролни продукти да се приеме нулева ставка, ако вече не е направено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  07 Фев 2023 10:01ч.

  Държавно дирижирана (при това лошо) икономика. Къде отиде пазарният фундаментализъм? И къде отиват икиномииите от ниските цени, след като цените за потребителя се изстреляха в небето? Всички знаят къде! Богатите стават по-богати, бедните- по бедни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно

  07 Фев 2023 11:14ч.

  Държавите с капиталистически правителства са овлядяни от мафията на Големия частен капитал - финансовата и корпоративна олигархия - и се използват единствено в тяхна полза. Дребните частници го духат, съгласно обективния основен закон за капиталистическото възпроизводство (Непрекъсната акумулация и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, а на другия полюс - непрекъснато обедняване на все по волеми човешки маси). Така през преломната 2008 г. финансовият капитал в САЩ беше спасен от овлядяната от финансовата олигархия държава САЩ и американските данъкоплатци платиха кражбите на банкерите, за да не рухнат всички банкери. Излиза, че социалистическата възпроизводствена система (основана на обществения капитал (обществената собственост върху финансовия и производствен капитал), стопанисван и управляван от социалистическата държава) е по-добрата възпроизводствена система. Излиза, че българският народ сам се прецака преди 33 години(с немалко предателство и чужда помощ), както се прецакаха и редица народи на държавите от съсипаната световната социалистическа система. Войната за зануляване на сглупилите е логичен завършек за сглупилите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс. Абсолютен (основен) закон на капитализма. Дали се изучава?

  07 Фев 2023 11:18ч.

  Непрекъсната акумулация и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, а на другия полюс - непрекъснато обедняване на все по големи човешки маси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  07 Фев 2023 10:09ч.

  Тези в ЕС освен да творят и говорят небивалици, нещо смислено правят ли? Гледаш и се чудиш може ли човешки разум да измисли такива дивотиии - насекоми в храната, руския нефт не бил руски, ако го преработи друг и т.н.?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ако руски петролен продукт в трета държава се преработва ...руският петролен продукт вече не се счита за продукт с руски произход"

  07 Фев 2023 10:10ч.

  Моля, отворете ЕС, искам да изляза на чист въздух. ЕК е опасна за вашето психично здраве.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Фев 2023 10:11ч.

  Европейската икономика никога няма да стане конкурентноспособна, нито пък европейските граждани по-щастливи, от икономическия и политическия дебилизъм на ЕК. То така и Антарктида може да стане производител на нефт и нефтопродукти, а ЕС може да задмине Сахара по производството на пясък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 6666

  10 Фев 2023 12:18ч.

  БРАВО за коментара. Навремето Съветският съюз не успяха да ни направят насила комунисти, но сега в ЕС искат насила да ни направят дебил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tret

  07 Фев 2023 10:12ч.

  Ясно защо тавана не се въведе вендага следобявяването на санкциите...ами просто системата и мрежата от посреднически фирми не е била готова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХА-ХА-ХА!

  07 Фев 2023 10:13ч.

  Руският нефт не е руски нефт, и-и-и, щото не е пък руски нефт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  07 Фев 2023 10:16ч.

  чудят се как с такива измислени тавани да прикрият резила си - 1) Западът фактически издържа 40-милионна Украйна във военен и граждански смисъл, трупайки огромни дългове; 2) Русия не желае повече да търгува със Запада (обявявайки го за неприятел) и фактически цялата международна търговия с горива и техните деривати повече не се редуцира до долар и евро. Самата Маша Захарова преди 10 дни напомни на западните соросиански медии, че продължават да ни спестяват неудобната истина относно определени въпроси от новия дневен ред на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • shopski rueters

  07 Фев 2023 10:20ч.

  И какво стана сега с ЛУКОЙЛ?! Преработва ли нефт съществено или не??? И кой е забранил продукта за внос в ЕС, а и БГ като част от ЕС внася ли или просто продава на вътрешния пазар?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма пусто

  07 Фев 2023 10:22ч.

  Министерство на земеделието на САЩ: Русия става световен лидер в производството и износа на слънчогледово олио - https://pogled.info/svetoven/russia/rusiya-stava-lider-v-iznosa-na-oshte-edin-hranitelen-produkt.152086

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крива краставица

  07 Фев 2023 10:25ч.

  Всички краставици, трябва да са прави... Толкоз за политиката на ЕС... Който е тръгнал срещу Природата, далеч не е стигнал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Краставицата на Путин - много крива и голяма

  10 Фев 2023 9:21ч.

  Кривите краставици са само руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глас

  07 Фев 2023 10:29ч.

  Кой идиот изказа такива мъдри мисли. Чак ти се плаче от тези идиоти които са начело на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Фев 2023 10:33ч.

  Перефразирам Г. Калоянчев (Мишеморов) от "Вестникар ли?" - "Божанке, чедо, аз съм ням!" - Бореле, дедо, аз съм ням! :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо ново под слънцето

  07 Фев 2023 10:45ч.

  Всяка крива краставица успоредна на дебилната ЕС комисия е права.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Фев 2023 10:57ч.

  Понеже съм стар човек, забравям - ама таванът май не се отнасяше за тръбопроводния нефт. А нефтопроводите към Зап. Европа още не са взривени. Но кел файда - Жужо не ще да продава никъв нефт на образуванията, въвели сия мярка - тавана. А въпросът с трети страни се отработва още от миналата пролет - Индия. Но има опция - да приемат Индия в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коча

  07 Фев 2023 10:58ч.

  Тези индивиди на постовете на ес/ек/еп трябва да дарят мозъците си на науката след смъртта си, за да може да се проучи как изобщо са стоели прави с такъв ограничен умствен капацитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  07 Фев 2023 11:07ч.

  Тия наистина не са добре. Да не пият нещо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старшина Петров

  07 Фев 2023 11:17ч.

  Тази дупка не е дупка. Тъпацииииииии! Я.М.Х.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахмут

  07 Фев 2023 11:28ч.

  "Чем меньше сделок по российской нефти будет контролировать Европа, тем меньше будет возможности оказывать влияние на российскую экономику извне и это самая главная выгода. Осталось только уговорить европейцев отпустить российскую нефть из своей биржи, но для готовящихся российских решений их согласие не потребуется, всё решат без них."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бурятмонгол

  07 Фев 2023 11:31ч.

  Американски фирми най-редовно купуват с танкери руски петрол на актуални цени, докато юропейските политици-гъ.омийници на чичо Сам го взимат доста по-скъпо. Латинска поговорка: "Което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво стана с газта,

  07 Фев 2023 11:43ч.

  Бе зелените чорапи ? Няма рубли - няма газ и Европа ще умре от студ ? Същото ще стане и с нефта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще плащаш и газ, и нефт по-скъпо, това стана

  07 Фев 2023 11:49ч.

  След месец ще се вяснеш ли тук, за да отговаряш за думите си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината или поне 30% от нея

  07 Фев 2023 11:46ч.

  Руснаците живеещи в Украйна се наричат не руснаци, а украинци; българското оръжие продадено на американци вече е натовско оръжие; руска газ минаваща през Азърбайджан/Tурция е диверсифицирана газ; руска нафта налята в немска кола става евродизел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  07 Фев 2023 11:51ч.

  Имаше един виц, че когато Чък Норис влезе във водата, той не се намокря, а водата се чък-норисва. И с нефта е същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  07 Фев 2023 11:52ч.

  Ми, Корнелия Нинова това го каза отдавна - българските боеприпаси за Украйна са преработват/претоварват в Полша. По документ и превозвач не са вече български - вратичка в международното право.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  07 Фев 2023 13:21ч.

  демек, ако напълня гащите, мога да пусна една куришка в тях и да кажа - не съм аз, едно пиле я свърши тая работа...:)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на стара коза яре

  07 Фев 2023 13:22ч.

  не цензурирайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на стара коза яре

  07 Фев 2023 13:31ч.

  Защото думата л!!но не е обида.Добре.Ще я заместя с думата екскремент.Така е записано в тълковните и други речници.Та екскремент от една къща пренесен в друга и после в моята пак си е екскремент.Не става злато.Но логиката на е.с. е просто чудо на побъркани.Затова вън от е.с.Как така 62 год съм бил без техните цености.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калоян

  07 Фев 2023 13:35ч.

  Да , но нефта ще е по-скъп, мръсници .Вън от НАТО И ЕС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  07 Фев 2023 14:13ч.

  Целта е да минат през посреднически фирми на ръководителите от ЕС в трети страни. Нали нашите Киро и Асен същото направиха. Цената я плащаме ние, елитите събират парите. Да не мислите, че в ЕС карат на заплати смешни от около 10 000 евро?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велик е Запада и неговите политически представители са

  07 Фев 2023 15:26ч.

  Абсолютни царе на фарисейството! Няма други като тях НЕ-НАД-МИ-НА-ТИ са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  07 Фев 2023 18:25ч.

  Не знам защо са тези напъни, след като на руснаците Путин им забрани да сключват договори в които има клауза за пределна цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези които ще преработват

  07 Фев 2023 21:37ч.

  Са вероятно вашите хора, картелно осигуряване на печалба за определени фирми, а тази печалба ще се формира от завишените цени на стоките които потребителите ще плащат. С една дума си осигурявате ваша прослойка богати хора. ЕС се разпада, не усещате ли? Първо морално, а след това материално - фактически и де юре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  07 Фев 2023 23:55ч.

  другаре, олекна ли ви? Ако не-пуснете по още един пост с ругатни, закани и подигравки. А сега да видим истината, която няма да намерите в газетите на рашистките другаре в Бг. "Нефтегазовые доходы составили 426 млрд рублей и снизились к январю 2022 года на 46%, что связано в первую очередь со снижением котировок цен на нефть марки Юралс и сокращением объемов экспорта природного газа". Ако е от MEDUZA.IO, аз съм бил медуза, а когато е от Министерство Финансов РФ-вие сте нещастни рашистки дебили.От вашите малоумни постове ползата е само за чорбаджията на газетата, потому что копеечки накапливаются в его кармане. А вие духайте таратора посред зимата. https://minfin.gov.ru/ru/press-center/?id_4=38368-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛГБТ+++

  08 Фев 2023 1:23ч.

  Джендърите са си джендъри - това с руския петрол, който след преработка престава да е руски прилича на джендър трансформация, при която "след преработка" довчерашния мъж вече го броим за жена и за друг човек. Разрешава му се да влезе в женската тоалетна, вече не ни е срам от него.Честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  08 Фев 2023 9:02ч.

  И баба ми така казваше - водата като мине през 10 камъка се пречиства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено

  08 Фев 2023 9:39ч.

  В този глобален свят няма как иначе. Как искат да наричат лютеница, произведена в България с македонски домати - македонска ли:) А сирената и кашкавалите, произведени у нас с полско мляко - полски ли? А колбасите, произведени в Германия с испанско месо - испански ли? А козметиката, произведена във Франция с българско розово масло - български ли? А самолетите, произведени в Русия с чипове и двигатели от Запада - западни ли:) Произведените в Русия самолети "Сухой суперджет" зависи от чуждестранни части. Заради санкциите се прилага практиката на "коледните елхи" - отстраняване на части от неизползвани самолети, за да може друг самолет да лети. Най-често двигателяти сложното електронно оборудване на един "Сухой суперджет" вече е свален, за да може друг да продължи да лети. А скоро може да започнат и да падат, не дай се Боже, защото много части имат ограничен живот, който трябва да бъде регистриран. А всъщност по-голямата част от самолетния парк на Русия се състои от западни пътнически самолети напр. "Аерофлот" - 80%, а руското самолетно производство не може без западни части. От Азия и Близкия Изток няма как също да им се доставят западни части, защото ще има вторични санкции. Освен това има и международни разпоредби за сигурността на самолетите. Всяка отделна част има свой уникален номер и ако в документите ще фигурира руска авиокомпания като краен купувач на части напр. за "Боинг" или "Аербус" (каквито са 80-90% от руската гражданска флотили), тогава никой няма да се съгласи да доставя, нито Китай, нито Дубай, защото "Боинг" "Аербус" няма да гарантира и издаде документ за сигурността на такава флотили да кацат по международните летища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  09 Фев 2023 16:14ч.

  Ами разбира се, той е американски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Риба

  09 Фев 2023 19:59ч.

  Абеее... в средните векове,Папата щото му се хапвала месце по време на пости постановил,че обработено и преработено пилешко ,вече се счита за Риба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борд ДА - евро НЕ

  10 Фев 2023 12:05ч.

  До момента всяко нещо, което е направил ЕС за България, ни е закопало още по-дълбоко. А те са станали по-богати. Същото ще е сега и с еврото. Според Вас кой ще плаща десетките необезпечени милиарди, които се печатат сега и се дават на Украйна. Същите, дето плащат и сега инфлацията по същата причина - такива като нас. Всички фалити, кризи, украински милиарди и прочие простотии в ЕС ще трябва да се покриват от българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Мишо

  11 Фев 2023 1:02ч.

  АХАХАХААААА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи